Patience als Spiegel van de Filmcultuur

Spellen is een dagelijkse bezigheid die vele mensen dagelijks boeit, net als films kijken. Dus wat krijg je als je die twee met elkaar combineert? Juist een leuke lijst met films waar bepaalde genre spellen naar voren komen. 

Wat is patience?

Vandaag aandacht voor het spel Patience of Solitaire. Patience is een rustgevend spel maar desondanks toch uitdagend. Mede door Microsoft Windows wereldberoemd geworden. Nog steeds spelen dagelijks vele Nederlanders patience. Het is een spel met een rijke historie en vele varianten. Traditioneel werd het gespeeld met echte kaarten, maar tegenwoordig kun je overal op internet gratis patience spelen. 

Maar in welke films wordt het spel Patience gespeeld? We vroegen het aan Jeroen, specialist en schrijver voor de Nederlandse spelletjes website Patience.nl. Jeroen ging voor ons op onderzoek naar deze trend en gaat in op wat Patience ons kan vertellen over de personages en plots van deze films. Hieronder 5 films waarin Patience, of Solitaire zoals het spel ook genoemd wordt, in voorkomt:

Jaws (1975)

 

Steven Spielberg’s "Jaws" heeft weinig introductie nodig. Het baanbrekende werk zette de standaard voor hedendaagse blockbusters. In een gedenkwaardige scène speelt Matt Hooper (Richard Dreyfuss) Patience aan boord van het schip, een beeld van kalme introspectie voorafgaand aan de chaos die volgt. Hooper's keuze voor Patience, een spel dat strategisch inzicht en geduld vereist, weerspiegelt zijn methodische benadering van het leven en zijn beroep als oceaanograaf.

De Manchurische Kandidaat (1962)

In John Frankenheimer's "De Manchurische Kandidaat" is Patience meer dan een spel; het is een mechanisme voor conditionering. Raymond Shaw (Laurence Harvey) is geprogrammeerd om te reageren op een bepaalde triggerzin en een schoppenvrouw om zijn sluimerende agent-status te activeren. Dit gebruik van Patience als een mentale schakelaar is een krachtig commentaar op de manipulatie en conditionering in de Koude Oorlog-periode.

Ocean's 13 (2007)

In het derde deel van de Ocean’s serie wat zich afspeelt in Las Vegas, is het kaartspel een uitdrukking van nonchalance en zelfs nalatigheid. Terwijl een hotelgast dringend hulp nodig heeft, besluit een medewerker zijn aandacht te besteden aan een spelletje Vegas Solitaire. Het moment is een scherpe kritiek op een cultuur van onpersoonlijkheid en onverschilligheid, zelfs in een servicegerichte sector.

The Nice Guys (2016)

In "The Nice Guys" is het personage Holly bezig met een potje Patience op een kritiek moment. Hier zien we een generatiekloof en een terugblik naar een tijd waarin de jeugd zich vermaakte met meer traditionele spellen, een schril contrast met de hedendaagse digitale afleidingen.

Magic in the Moonlight (2014)

In deze romantische komedie van Woody Allen gebruikt tante Vanessa Patience niet alleen als tijdverdrijf, maar ook als een instrument om haar neef Stanley te adviseren. Het spel staat hier symbool voor het geduld en de strategie die nodig zijn om door de complexiteiten van het leven en de liefde te navigeren.

Ken jij nog meer films met daarin Patience?

Laat het ons weten in de comments! En heb je nog nooit Patience gespeeld en ben je nieuwsgierig waarom dagelijks miljoenen mensen ter wereld dit nostalgische spelletje nog steeds spelen? Bekijk hier een tutorial op youtube over de uitleg en regels van Patience!

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina