Sony KD55XE9005 4K HDR LED Televisie - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 4 jaren, 4 maanden geleden -

Daar stond de koerier op de stoep met een grote platte doos met daarin de Sony KD55XE9005 LED-televisie. Het is het goedkoopste model in de premium lijn van de Sony LED-televisies en biedt veel functionaliteit voor een scherpe prijs. De prestaties zijn, zeker voor een LED-televisie, erg goed. Hoe goed? Dat lees je in deze review.

Sony KD55XE9005 - Eigenschappen

Het betreft een Ultra HD direct LED-scherm met local dimming, onderverdeeld in 48 zones. De maximale resolutie bedraagt 3840 bij 2160 pixels. Voor de beeldverwerking is de X1 HDR-beeldprocessor aanwezig, waar de duurdere modellen zijn voorzien van de X1 HDR Extreme-processor. Dit betreft een 55 inch-model, maar de XE9005 is ook verkrijgbaar in de formaten 49", 65"en 75". Voor HDR-beelden is ondersteuning voor twee formaten aanwezig, namelijk HLG en HDR10. De duurdere modellen van Sony krijgen ook updates voor ondersteuning van Dolby Vision. De televisie draait op Android TV en via het netwerk of USB kun je diverse mediabestanden afspelen met behulp van de ingebouwde applicatie of via apps van andere partijen.

Qua aansluitingen vind je 4 HDMI-ingangen (2.0a) terug waarvan er een is uitgerust met ARC. Naast HDMI-ingangen tref je een component video- en composiet video-ingang, cinch stereo-, 3,5 mm stereo- en een optisch audio-uitgang, 3 USB-ingangen - waarvan een van het type 3.0 - een hoofdtelefoon-uitgang en natuurlijk de aansluitingen voor kabel of satelliet.

Sony KD55XE9005 - Uiterlijk

De televisie is mooi slank en heeft smalle bezels. De voet van de televisie is een stuk mooier en steviger afgewerkt dan bij voorgaande modeljaren het geval was. In de voet zitten kabelgootjes waarlangs je de kabels netjes kunt wegwerken. De gootjes hadden wel iets meer ruimte mogen bieden, maar het is een mooie oplossing.

De rand van het scherm is zwart, maar als je op de zijkant kijkt zie je een mooie zilverkleurige lijn. Dit geeft de KD55XE9005 een chique uitstraling. Onderaan het scherm bevindt zich een deel waarin een LED zit verwerkt om de gebruiker feedback te geven over de status van de tv. Ondanks de direct LED-technologie is het scherm mooi plat. Onderin is het toestel wat dikker. Daar zit eigenlijk de gehele techniek in. De voeding is een externe 'power-brick' die wat mij betreft een iets langere voedingskabel had mogen hebben.

Sony KD55XE9005 - User Interface en bediening

Sony heeft nu al een tijdje een mooie samenwerking met Google. Op de KD55XE9005, en veel andere modellen van Sony, draait namelijk Android TV. Ik vind het persoonlijk een prettig besturingssysteem voor een televisie, mede doordat er standaard ondersteuning is voor Chromecast en het aanbod van apps is voldoende voor de doorgewinterde tv-kijker. Standaard zijn bijvoorbeeld Netflix, Amazon en Youtube geïnstalleerd en van Sony zelf is er een foto- en videospeler aanwezig. Via de Google Play-store kun je talloze andere apps downloaden zoals Kodi, VLC, Spotify, Vimeo etc.

De instellingenschermen van de televisie zelf liggen weer als een soort laag over Android TV heen, maar zijn ook weer via de Android TV-instellingen te bereiken. Dit maakt het soms even een zoektocht en de omschrijvingen van bepaalde functies mogen wat beter. Zeker voor onervaren consumenten is het een hele zoektocht naar wat welke instelling nou precies doet en zelfs voor een doorgewinterde reviewer, zoals ik, is het soms nog best even zoeken naar net die ene instelling.

De bediening van de tv gebeurt via de meegeleverde afstandsbediening, die echt klaar is voor Android TV met de ingebouwde microfoon. Zo kun je spraakgestuurd zoeken en dat werkt erg prettig bij Android TV. Verder zit er een Google Play en een Netflix sneltoets op. De layout is prettig en er zijn t.o.v. voorgaande jaren wat subtiele verbeteringen doorgevoerd, wat de problemen met het maken van invoerfouten eigenlijk zo goed als heeft opgelost. Ook kun je de tv bedienen via je smartphone door de Sony SideView-app te installeren.

Sony KD55XE9005 - Beeldkwaliteit - beeldinstellingen

Sony heeft een goede reputatie als het gaat om beeldverwerking en beeldkwaliteit. Ik heb dus hoge verwachtingen. En die verwachtingen worden dan ook ingelost. Wel is het zo dat, zoals bij de meeste televisies, de standaard beeldinstellingen dramatisch zijn. Meestal is het overschakelen naar een instelling als cinema, bioscoop of isf een goed begin en zo ook bij de Sony KD55XE9005. Nadat de tv na de eerste keer aanzetten en het updates installeren was gesetteld heb ik gelijk de beeldinstellingen op Bioscoop Pro gezet. Ik heb geen professionele kalibratie-apparatuur tot mijn beschikking, maar zag met de Disney WOW Blu-ray Disc wel dat er iets te veel blauw en groen in het beeld zat. Dit is denk ik voor Sony een standaard inmeetmethode, want alle Sony televisies die ik persoonlijk heb en heb gehad, kennen een iets te koele afstelling t.o.v. de isf-standaard. Maar buiten dat oogt het beeld in de Bioscoop Pro modus erg goed!

Verder heb ik alle beeldoptimalisatie uitgeschakeld op Vloeiende gradatie na. Die instelling zorgt ervoor dat er nergens kleurbanden te zien zijn in ogenschijnlijk egale kleurvlakken. Meest voorkomende voorbeelden van kleurbanden zie je vaak bij opnames van strakblauwe luchten, maar de Sony KD55XE9005 geeft een blauwe lucht zeer natuurgetrouw weer in al haar nuances.

Sony KD55XE9005 - Beeldkwaliteit - genieten van 4K HDR materiaal

Waar de Sony KD55XE9005 echt in uitblinkt is de weergave van 4K HDR-materiaal. Prima referentiemateriaal om 4K HDR-weergave te testen is de UHD Blu-Ray Disc van Planet Earth II. De kleuren springen werkelijk van het scherm, zonder overdreven te zijn. De HDR-weergave is ook erg mooi en ziet er natuurlijk en niet overberwerkt uit. Hier doet de lokale dimming goed zijn best om een zo'n goed mogelijk contrast op het beeld te toveren en dat doet de Sony KD55XE9005 met verve.

Qua zwartweergave presteert deze Sony KD55XE9005 echt boven verwachting. Natuurlijk is het niet het volledig afwezig zijn van licht zoals bij een OLED-scherm het geval is, maar voor een LCD-LED-televisie is de zwartweergave indrukwekkend en daarmee het contrast ook. En kijk je bij normale kamerverlichting in de avond, dan krijg je echt diepzwart voorgeschoteld en met HDR-materiaal mooie felle hooglichten zonder dat de zwartwaarde daarbij achteruitgaat. Heel af en toe is er een halo rond hooglichten op een donkere achtergrond te zien, maar dit is nergens storend.

Sony KD55XE9005 - Beeldkwaliteit - upscaling en SDR materiaal

Wat Sony bij de KD55XE9005 ook goed voor elkaar heeft is de upscaling van full-HD materiaal naar de 4K-resolutie. Daar is echt niets op aan te merken. En met Automatisch lokaal dimmen en Xtended Dynamic Range aan krijg je een mooi HDR-effect in je full-HD SDR-materiaal. Automatisch lokaal dimmen en Xtended Dynamic Range op de stand laag heeft mijn persoonlijke voorkeur, maar daar is ieder natuurlijk vrij is. Ondanks dat het geen echt HDR is, geeft het je SDR-beelden toch echt dat beetje extra. Vooral hooglichten krijgen die echte nadruk en kleuren komen beter tot hun recht. Dat doet de Sony KD55XE9005 dus echt bovengemiddeld goed! En wil je geen gekunstelde HDR-variant, dan zet je het gewoon uit, maar dan nog is de upscaling naar een hogere resolutie van een hoog niveau zonder overdreven artefacten te creëren in het beeld.

Sony KD55XE9005 - Beeldkwaliteit - Gaming en andere zaken

Voor de gamers onder ons zijn er televisies op de markt die een lagere inputlag hebben dan deze Sony KD55XE9005, maar dat neemt niet weg dat je prima een spelletje kunt spelen op deze tv. Zeker in combinatie met een PS4, PS4 Pro of Xbox One S krijg je prachtig HDR-beeld voorgeschoteld. De spelwereld van de game Horizon: Zero Dawn bijvoorbeeld komt echt tot leven met HDR ingeschakeld.

Wat wel een minpunt is van deze televisie is de kijkhoek. Het beeld is werkelijk fantastisch als je er recht voor zit, maar ga je wat naar links of naar rechts dan zie je de contrastwaarde enorm dalen. Dat is inherent aan het type paneel wat wordt gebruikt. Heb je dus een flinke zithoek in je huiskamer en/of kijk je vanaf een hoek naar het scherm, dan raad ik deze televisie af.

Voor de consument die alleen behoefte heeft aan een totaaloplossing en dus geen aparte audio-installatie heeft is het audio-gedeelte ook goed verzorgd. Dialogen zijn allemaal goed te verstaan uit de naar beneden gerichtte luidspreker aan de onderkant van de televisie. Ook is er een redelijke goede laagweergave voor het formaat speakers wat wordt gebruikt. Ik persoonlijk schakel altijd meteen het geluid van de tv zelf uit en gebruik altijd een extern audio-systeem, maar wil je dat niet, dan presteert de Sony KD55XE9005 dus prima.

Sony KD55XE9005 - Conclusie

Goed dan. Wat vind ik dan van de Sony KD55XE9005? Ik vind het gewoonweg een top televisie! Wat je krijgt is een tv die zo goed als klaar is voor de komende jaren. Enige wat je inlevert ten opzichte van de duurdere modellen is de weergave van Dolby Vision-materiaal. En op dit moment is het nog even afwachten hoeveel materiaal er daadwerkelijk met deze HDR-standaard wordt uitgebracht. Het enige echte zorgenpuntje is wat mij betreft de kijkhoek. Dat hoeft geen probleem te zijn afhankelijk van waar de tv bij jou thuis komt te staan, maar hou het wel in het achterhoofd. Onder aan de streep zou je met de aanschaf van de Sony KD55XE9005 een premium 4K HDR televisie in huis halen voor een relatief lage prijs. Van harte aanbevolen dus!

Pluspunten:

  • goede HDR-weergave
  • mooi scherp en kleurrijk beeld
  • goede upscaling
  • lokaal dimmen doet zijn werk goed

Minpunten:

  • kijkhoek
  • geen Dolby Vision
 

De adviesprijs voor de Sony KD55XE9005 is €1.599,00. 

Kijk hier voor meer informatie over de Sony XE9005-serie