BenQ W2700 DLP 4K HDR projector

Geplaatst door: Ludo Keeris 3 jaren, 11 maanden geleden - (0 comments)

BenQ W2700 DLP 4K HDR projector

In een Home Cinema misstaat een goede beamer niet. Je kunt dan een groot beeld projecteren, zonder dat je een enorm zwart vlak van een grote televisie aan de muur hebt als er geen film vertoond wordt. Het nadeel is vaak wel dat de gordijnen dicht moeten voor een even goed beeld als een goede televisie. Of je moet veel geld neertellen voor een dure projector. Maar met de BenQ W2700 4K HDR Home Cinema projector is dat niet nodig. Deze 4K-projector is heel schappelijk geprijsd. Is de kwaliteit dan nog wel goed genoeg? We nemen deze BenQ W2700 eens onder de loep.

Features

Deze projector ondersteund 4K, HDR10 als HLG (Hybrid Log Gamma) en ook – wat je bij projectors in deze prijsklasse niet of nauwelijks tegenkomt - DCI-P3 (Digital Cinema Initiative). DCI-P3 kom je tegen in de bioscoopzalen. Een film die daar geprojecteerd word gebruikt een breder kleurenpalet dan op Blu-ray Disc of UHD-BD. Vooral de kleuren rood en groen zijn intenser in de bioscoop. Het wordt gebruikt in bijna alle bioscoopzalen. Een film die je in de filmzalen bekijkt, gebruikt dus een rijker kleurpalet dan diezelfde film op Blu-ray. DCI-P3 gebruikt hetzelfde blauw, maar rood en vooral groen zijn duidelijk intenser. De fabrikant claimt dat de W2700 van het DCI-P3 kleurenspectrum kan weergeven. Een uitzonderlijke prestatie. Bij elke projector zit een kalibratierapport met daarop ook een overzicht van de kleurengamut en kleurengamma. Het rapport bevat het modelnummer als het individuele serienummer en geeft aan bevestigt de naleving van het REC.709 protocol en 95 procent van DCI-P3. Elk apparaat is in de fabriek gemeten en aangepast voor REC.709.

De BenQ W2700 heeft een 145W UHP lamp die een helderheid van 2000 ANSI lumen heeft en kan overal ingezet worden. De projector heeft een lens met een korte projectieafstand van 1.13-1.47, waardoor er een groot beeld geprojecteerd kan worden vanaf een relatief korte afstand. Daardoor kan de projector gewoon op de salontafel geplaatst worden. Maar er is de mogelijkheid om de projector aan het plafond op te hangen. Zowel in de standaard positie alsook ondersteboven, waardoor de bedieningsknoppen makkelijk bereikbaar blijven. Via het menu is er de optie om het beeld 180 graden te draaien.

BenQ W2700 Kalibratierapport

Uiterlijk

Deze projector ziet er strak en degelijk uit en misstaat in geen enkele huiskamer. De behuizing is van kunststof in mat-wit. Het voorpaneel heeft een degelijk metaal-geborstelde plaat en de lens heeft een afscherming aan de onderkant om terugkaatsing van licht van onderen te voorkomen. Bij niet-gebruik van de projector is de lens af te dekken met een kunststof klepje, zodat er geen stof in de lens kan komen. De afmetingen zijn compact met een breedte van 38 cm, een diepte van 27 cm en een hoogte van 13 cm en het geheel weegt nog geen 4.5Kg. Bij plaatsing op bijvoorbeeld de salontafel of een projectietafel is er met behulp van drie in hoogte verstelbare pootjes altijd een waterpas eindresultaat te behalen. Onder een schuifklepje aan de bovenzijde van de projector zitten de zoom- en scherpstelringen van de lens, plus een handmatige lens-shift, waarmee de hoogte van het beeld met maximaal 10% aan te passen is. De vraag is of je dat nodig zal hebben.

Aansluitingen

Alle aansluitingen van de BenQ W2700 zitten aan de achterkant. Er zijn twee HDMI-ingangen beschikbaar, die beide HDMI 2.0b en HDCP 2.2 ondersteunen. Daarnaast is een 3.5mm jack 12Volt trigger voor synchronisatie met een elektrisch scherm, een RS-232 seriële control poort; USB 3.0 media reader en USB voedingspoort. Met deze laatste kun je direct een HDMI-streaming stick (Google Chromecast etc.) aan een van de HDMI-ingangen koppelen. Er is een 3.5mm stereojack hoofdtelefoonaansluiting en een optische S/PDIF digitale audio uitgang, welke alleen een stereo-signaal geeft en geen surroundgeluid kan doorgeven. Voor servicedoeleinden (firmware upgrade) is er een mini-USB poort beschikbaar. Aan de zijkanten heeft de projector nog twee ingebouwde 5 Watt stereo luidsprekers, maar daar valt voor een echte HomeCinemaliefhebber weinig mee te beginnen. De voeding van het apparaat gaat via een C-13 eurostekker.

BenQ W2700 projector aansluitingen

Afstandsbediening

Natuurlijk zit er een afstandsbediening bij deze projector. Het betreft een goed in de hand liggend exemplaar, niet al te groot en alle knoppen prima bereikbaar. In het donker is verlichting van de knoppen onontbeerlijk en dit ontbreekt dan ook niet. De button voor licht zit bovenaan tussen de aan- en uitknoppen. De belangrijkste knoppen zitten onder de ronde navigatietoets en dat zijn die voor menu en ingangsbron. De overige knoppen zijn voornamelijk voor rechtstreekse toegang tot een functie in het menu, zoals voor helderheid, contrast of kleurtemperatuur. Die instellingen doe je eigenlijk maar eenmalig, tijdens de installatie van de projector en daarna zul je ze, als het goed is, weinig meer nodig hebben. De volumetoetsen zijn voor de interne luidsprekers en niet voor het audiosignaal dat over HDMI wordt uitgestuurd. Dus ook die zul je weinig tot nooit nodig hebben. Voor wie de afstandsbediening kwijt is zijn de belangrijkste functies Menu en Ingangsbron ook op de bovenkant van de projector aanwezig, alsook de navigatieknoppen om door het menu te bladeren.

BenQ W2700 Afstandsbediening

Ouderwets menu

Via de knoppen op de afstandsbediening of op de projector zelf kom je in het menu terecht. Daar valt veel in te stellen, maar het menu doet wat ouderwets aan en is weinig innovatief. Wie daar geen boodschap aan heeft, heeft alles onder handbereik. Een handige functie is het testpatroon, waarmee je makkelijk het beeld recht kan zetten. Het testpatroon reageert wel traag op de afstandsbediening, waardoor je nogal eens heen en weer moet schakelen om het juiste resultaat te halen. Maar als het goed heb je dit in je HomeCinema-setup niet al te vaak nodig. Dat geldt ook voor de meeste andere instellingen, zoals de beeldmodes.

Beeldkwaliteit

De standard beeldmodes zijn Helder, Vivid TV, Bioscoop, D. Bioscoop en daarnaast is er een mogelijkheid voor een eigen gebruikersinstelling. Van de standaardinstellingen is Helder veel te helder, de Vivid TV niet heel natuurgetrouw en is de Bioscoop-mode de meest interessante en vooral ook de meest neutrale instelling in een gewone huiskamer. D. Bioscoop heeft een iets beter contrast, maar is qua detaillering niet helemaal optimaal. Het is wel de beste optie als je een dedicated home-cinemaruimte hebt zonder lichtinval van buiten. Het blijft echter ook een kwestie van eigen smaak. Het is niet voor niets dat al deze verschillende beeldopties beschikbaar zijn. De projector ondersteunt ook 3D, maar 3D-brillen worden niet meegeleverd.

Net als de meeste 4K projectoren in dit prijssegment kan de BenQ W2700 geen native 4K-beeld produceren. Het gebruikt een DLP-chip met een native 1920x1080 resolutie en verschuift de pixels vier keer per frame om het uiterlijk van een 4K-beeld te produceren. Ondanks het gebrek aan native 4K-resolutie ziet het beeld er toch heel overtuigend uit. Het is over de gehele linie strak en scherp en als je niet beter weet zou je denken dat het een echt full 4K-projectie is. Het is qua contrast en vooral helderheid nog niet dezelfde kwaliteit als een goede 4K UHD-televisie, maar het komt akelig dicht in de buurt. Zeker als er weinig lichtvervuiling is van buiten. Het zwart is niet helemaal donker, maar er is nog voldoende onderscheid in de verschillende tinten zwart waar te nemen. De BenQ’s CinematicColor-functie zorgt dat de kleurschakeringen erg goed zijn.
HDR-beeld ziet er prachtig uit en je zal weinig projectors in deze prijsklasse vinden die het beter doen. Het grote voordeel is dat de BenQ W2700 HDR-materiaal automatisch herkent en dan overschakelt naar de HDR-modus en alle overige beeldinstellingen blokkeert. Makkelijker kun je het niet krijgen. Mits de HDR-stand in het menu op Auto staat ingesteld.

Als je geen HDR-materiaal hebt, maar een 1080p Blu-ray Disc bekijkt, ben je afhankelijk van de beeldinstellingen. Zoals hiervoor genoemd is de Bioscoop-modus de beste optie voor een gewone huiskamer en hier valt nog wel wat aan de instellingen te tweaken om de beste kwaliteit te krijgen. Dan krijg je een prachtig beeld voorgeschoteld.

Lawaaiige ventilator

Zoals bijna elke projector wordt ook de BenQ W2700 redelijk warm en is er een ventilator nodig voor de koeling. Deze is best wel luidruchtig en als de projector vlak achter of voor je staat tijdens de vertoning, dan is de ventilator duidelijk hoorbaar. Zeker bij stille scènes is dat een storende factor. In het menu is er de Stilte-optie, die het geluid van de ventilator reduceert tot een acceptabele 28dBA. Het grote nadeel hiervan is dat de 4K-optie wordt uitgeschakeld en de maximale resolutie van 1920x1080 kan worden gebruikt.

BenQ W2700 4K Projector

Conclusie

De BenQ W2700 DLP 4K HDR projector is een van de beste 4K-projectoren in deze prijsklasse en kan de concurrentie met bijvoorbeeld de Optima UHD40 aan. De kleurweergave is uitstekend, zeker in HDR-modus. In SD- en HD-resolutie moet je iets tweaken om de beste resultaten te krijgen, maar ook dan is de kwaliteit bijzonder goed. De projector is compact en heeft een degelijke uitstraling. Er wordt een prima afstandsbediening meegeleverd, net als een individueel kalibratierapport. Een echt nadeel is de lawaaiige ventilator en het menu had best een wat meer innovatievere uitstraling mogen hebben. Groot voordeel is tevens de zeer schappelijke prijs van rond de € 1500 euro, vind daar maar eens een 4K-projector voor met dezelfde kwaliteiten als deze BenQ W2700.

Voordelen:

Uitstekende kleurweergaven
Mooi ontwerp
Automatisch herkennen HDR-materiaal
Prijs

Nadelen:
Lawaaiige ventilator
Helderheid niet altijd optimaal
Ouderwets menu

Te Koop bij Bol.com

Te Koop bij Amazon.nl

Te Koop bij Beamerwinkel.nl

Te Koop bij CoolBlue.nl

4,5 sterren waardering AllesOverFilm