Bowers & Wilkins 600 Series - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 4 maanden geleden - (0 comments)

Ik vind de introductie van een nieuwe speakerserie aan de instapkant van een willekeurig merk het interessantst. Je ziet dan welke technologie uit duurdere modellen naar beneden doorsijpelt en het is toch het segment waar de meeste mensen beginnen met hun ontdekkingstocht in hifi. Tegen vaak vriendelijke prijzen valt een heel erg leuke set samen te stellen. In deze categorie vinden we ook de 600 Series van Bowers & Wilkins. Ik voelde meteen de hele nieuwe serie aan de tand.

Bowers & Wilkins 600 Series – De modellen

Bowers & Wilkins koos ervoor om de 600 Series in te perken qua aantal modellen ten opzichte van de vorige generatie. Wel zo overzichtelijk. In de 600 Series zijn nu een vloerstaander (603), twee boekenplankmodellen (606 en 607) en een centerspeaker (HTM6) opgenomen. Daarnaast vinden we een technisch dezelfde, maar uiterlijk vernieuwde subwoofer-serie. De subwoofers laat ik voor deze review buiten beschouwing.

Bowers & Wilkins – de 603

De enige vloerstaander in de 600 Series is de 603. Het betreft een drieweg-luidspreker waarin nu de als eerste in de 800 Series Diamond geïntroduceerde en later naar de 700 Series gebrachte Continuum-technologie is terug te vinden. Deze mooi afgewerkte midrange-conus is prominent aanwezig in de witte vloerstaander die ik thuis tijdens de review mocht beluisteren en vervangt de kenmerkende kevlar-conus uit de vorige 600-serie. Boven deze Continuum driver is een ontkoppelde dubbele dometweeter van aluminium gemonteerd die een break-up frequentie heeft van 38kHz, waardoor je in het hoorbare spectrum enorm goede resultaten neer kunt zetten zonder hoorbare stress. Voor het laag zijn twee bassdrivers gemonteerd met een diameter van 16,5cm. Voor de 600 Series is geen gebruikgemaakt van de Aerofoil-techniek zoals die in de 700 Series of 800 Series Diamond wordt gebruikt, maar van een mix van papiervezels en kevlar voor een voor deze prijsklasse zo’n rigide en licht mogelijke conus voor de lage tonen.

Een grote verandering qua uiterlijk ten opzichte van de vorige 600-serie is het verplaatsen van de bassreflexpoort naar de achterzijde. Een wat kleinere wijziging is het weghalen van de bevestigingspunten van de grille en deze te vervangen voor een magnetische oplossing die je niet ziet. Al met al een strak uiterlijk.

De 603 weegt ruim 24 kilo, is 98,5cm hoog, 19cm breed en 34cm diep. Best een slanke verschijning dus. Hij is verkrijgbaar in zwart en wit en kost per stuk €799,00. Het opgegeven frequentiebereik bij -3dB is 48Hz tot 28kHz. Met een gevoeligheid van 88.5dB zijn ze relatief eenvoudig aan te sturen door wat minder krachtige versterkers en A/V-receivers.

Bowers & Wilkins – de 606

Het grootste boekenplankmodel is de 606, hoewel je deze beter op degelijke stands kunt zetten gezien hun formaat. De 606 is een tweeweg-luidspreker met dezelfde tweeter als in de 603. Voor het middenlaag is een Continuum-conus van 16,5cm gemonteerd. Het opgegeven frequentiebereik bij -3dB loopt van 52Hz tot 28kHz.  De gevoeligheid van 88dB geeft aan dat ook deze jongens geen al te zware versterker nodig hebben.

De 606 weegt net geen 7 kilo en is 34,5cm hoog, 19cm breed en 30cm diep. Door het verplaatsen van de reflexpoort naar de achterkant zijn ze iets lastiger te plaatsen, maar veel rustiger voor het oog. Ze zien er gewoon hartstikke mooi en strak afgewerkt uit. Ze zijn verkrijgbaar in zwart en wit en kosten €349,00 per stuk.

Bowers & Wilkins – de 607

De kleinste speaker uit de 600 Series is de 607. Ook hier zien we exact dezelfde tweeter terug als in de 606 en 603. Ook hier is sprake van een tweeweg-speaker. Naast de tweeter is een Continuum-conus van 13cm gemonteerd voor het midden/laag. Bij -3dB is het frequentiebereik exact hetzelfde als bij de 606. Wel is de gevoeligheid met 84dB een stukje lager, waardoor je voor hetzelfde volume wat meer power moet sturen richting de 607. Overigens een indrukwekkend bereik voor het formaat!

De 607 is lekker compact. Hij weegt 4,7 kilo en is met 30cm hoogte, 16,5cm breedte en 21cm diepte prima op een plank of meubel te plaatsen. Hou daarbij wel rekening met de reflexpoort aan de achterkant, dus helemaal tegen de muur zetten is geen handige optie. Beschikbare kleuren zijn zwart en wit en hij kost €265,00 per stuk.

Bowers & Wilkins – de HTM6

De enige centerspeaker in de huidige 600 Series is de HTM6. Het betreft een tweeweg-speaker met weer diezelfde tweeter en een tweetal 13cm Continuum-conussen voor het midden/laag. Het frequentiebereik loopt van 72Hz tot 28kHz bij -3dB.

Met een hoogte van 16cm, een breedte van 48cm en een diepte van zo’n 26cm is het een redelijke compacte centerspeaker. Het gewicht is met 7,8 kilo ook niet enorm. Een redelijke bescheiden verschijning dus. Ik had persoonlijk graag een iets forsere center gezien met bijvoorbeeld twee 16,5cm Continuum-conussen, maar aan de andere kant is dit gewoon al een hartstikke mooie en goede allround centerspeaker. Ook de HTM6 is verkrijgbaar in zwart en wit voor een prijs van €529,00 per stuk.

Testopstelling

Terwijl ik met de 600 Series bezig was is halverwege de reviewperiode de receiver vervangen. Ik heb dus een aantal weken getest met een Pioneer receiver en heb de periode afgesloten met een hele fijne Anthem MRX 720. Laatstgenoemde is vanaf nu in de referentieset te vinden. De speakerkabels zijn van AudioQuest en als bron is de OPPO UDP-203 en de nVidia Shield TV gebruikt. Om van Dolby Atmos en DTS:X te kunnen genieten zijn er twee plafondspeakers aanwezig in de referentieset.

Bowers & Wilkins 600 Series - Geluidskwaliteit film

Voor het testen van de geluidskwaliteit bij films heb ik een nieuwe favoriet. Ik gebruik graag Ready Player One. De UltraHD Blu-ray Disc is voorzien van een DTS Master Audio track en een Dolby TrueHD track met Atmos extensie. Het geluid op deze schijf is van absolute referentiekwaliteit en de B&W's presteren op grootse wijze. Elk microdetail in het geluid is te onderscheiden, ook op hoog volume. Vooral het middengebied is erg goed gedefinieerd en er is sprake van een heerlijke spreiding van het geluid. Klapstuk van Ready Player One is toch wel de racescène vrij ver vooraan in de film. Het geluid komt van alle kanten en de zware brul van King Kong en het geschreeuw van de T-rex klinken even overtuigend als het geklater van de gouden munten die voor het oprapen liggen.

Gedurende de reviewperiode heb ik de kleinste B&W's, de 607, en de grotere 606 regelmatig gewisseld om dienst te doen als surroundspeaker. De 607 doet daarbij absoluut niet onder voor de grotere 606. Verbazingwekkend.

Bij het luisteren naar filmaudio valt me op dat ik steeds weer die volumeknop omhoog zet. Niet omdat het geluid zo zacht is, maar omdat het geluid zo ontzettend mooi en luchtig is. Het wordt niet vermoeiend en vervormt nergens. Niet in het hoog, niet in het laag en zeker niet in het midden. Wat een heerlijke middentoner is de Continuum conus in de 603's! Ondanks het feit dat alleen de vloerstaanders een drieweg opbouw kennen en de rest een tweeweg opbouw, is het geluid bijzonder homogeen en zijn er geen overgangen tussen de onderlinge kanalen te bespeuren. Je zit echt in een geluidsbubbel en dat draagt bij aan een intense filmbeleving.

Bowers & Wilkins 600 Series - Geluidskwaliteit muziek

Omdat ik de beschikking had over alle modellen in de nieuwe 600 Series heb ik ook alle modellen afzonderlijk in stereo getest door te luisteren naar muziek op elk model. De Anthem MRX 720 stuurt de speakers prima aan in stereo. Met 2 x 140 Watt en een 32bits/768kHz DAC is het absoluut geen troep te noemen. Ik heb muziek via TIDAL geluisterd, maar ook high res audio vanaf mijn NAS heb ik gestreamd en ook CD's en SACD's passeerden de revue.

De 603 heb ik het langst in stereo-opstelling gebruikt. Het bereik van de 603's is heerlijk voor een potje muziek. De ruimtelijke plaatsing en het stereobeeld zijn zeer goed verzorgd. De 603's stonden tijdens de test zo'n 30cm van de achterwand, maar de lage tonen waren nergens hinderlijk aanwezig. Sterker nog, het laag is behoorlijk strak en ritmisch. Het laag mist wel de absolute finesse van de Aerofoil-rechniek in de 700 Series bijvoorbeeld, maar het resultaat van iets goedkoper materiaal mag er zeker zijn en past geheel bij de prijsvoering. Bowers & Wilkins haalt zeker het onderste uit de kan gezien het gebruikte materiaal.

De 606's heeft ook een aantal avonden in stereo gespeeld. Het laag is wat minder diep natuurlijk, maar wel wat strakker en genuanceerder dan in de 603's. De 606's zijn heerlijk muzikaal en ritmisch. Ik vermoed dat dit komt doordat er voor het midden en laag gebruik wordt gemaakt van een Continuum conus. Dit is toch weer een heel ander materiaal dan de lage tonen conussen in de 603. Het is een hele prettige speaker voor het luisteren naar allerlei soorten muziek. Of je nu graag naar klassiek luistert, of naar jazz, of zelf wat stevigere rock, de 606 slaat zich er met gerechte rug doorheen.

De 607 doet net als bij film, ook bij het luisteren naar muziek nauwelijks onder voor de 606. Ze zijn een flink stuk kleiner, maar zo klinken ze niet. Er komt een grootser geluid uit dan bij het uiterlijk van het speakertje past. Het frequentiebereik is identiek aan het bereik van de 606, wat indrukwekkend is voor het formaat. Wel moet de versterker iets meer zijn best doen. De gevoeligheid is namelijk wat lager dan bij de 606 en dus moet je voor hetzelfde volume de volumeknop iets verder opendraaien. Dit hoeft geen belemmering te zijn, zeker niet als je op geen al te hoog volume draait. De spreiding van de 607's is eigenlijk net zo breed als de 603 en 606. Dezelfde tweeter in elk model is een prima keuze van B&W. Bizar hoe groot zo'n kleine speaker kan klinken.

Bowers & Wilkins 600 Series - Conclusie

Bowers & Wilkins heeft met de nieuwe 600 Series weer goud in handen. Een al prima recept is verder verfijnd door in eigen keuken goed te kijken naar de duurdere items op de menukaart, maar zonder de prijzen enorm hoog te maken. Want een kwaliteitsvloerstaander als de 603 voor €799,00 of een topboekenplankspeaker als de 606 voor €349,00, dat zijn eigenlijk gewoon koopjes. En als toetje de 607, die een onwaarschijnlijk geluid neerzet voor zo'n onderdeurtje. Voor €265,00 per stuk zijn dat ook absolute aanraders. Kortgezegd is de gehele 600 Series een applausje waard.

Pluspunten:

  • design
  • Continuum-conus
  • spreiding
  • afwerking

Minpunten:

  • geen