Dali Callisto - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 3 jaren, 3 maanden geleden - (0 comments)

Wat leven we toch in een mooie tijd. Steeds meer handige technologische snufjes weten de weg naar onze huiskamers te vinden. Vaak denk je bij deze, vaak draadloze gadgets niet aan echt hoogwaardige geluidsinstallaties, maar veel meer aan gebruiksgemak. Er zijn al flink wat fabrikanten bezig met draadloze speakers en high-end streaming en DALI is ook op die trein gestapt. Met de Callisto-serie maken ze indruk, zowel op het gebied van gebruiksgemak, als van absolute topkwaliteit hifi!

DALI Callisto - Wat is het?

De Callisto-serie bestaat op dit moment uit een set actieve monitors, een set actieve vloerstaanders en een centrale hub. Je kunt de speakers zonder hub gebruiken, maar dan zijn ze niet draadloos te gebruiken. De DALI Sound Hub is namelijk hét centrale aansluitpunt voor je draadloze speakers én je randapparatuur. Een soort van draadloze voorversterker dus. Vanuit de DALI Sound Hub wordt het geluid middels een signaal op een aparte frequentie, anders dan standaard WiFi, verstuurd naar je speakers in écht HD-geluid (24-bits / 96 kHz). De techniek heet KleerNet, heb ik me laten vertellen. Deze techniek zorgt voor een storingsvrije verbinding op een voor WiFi ongebruikt kanaal. De signaalpaden in de speakers zijn daarna zo kort mogelijk en het volume wordt vlak voordat het naar de drivers gaat aangepast naar wens.

Aan de kant van de DALI Callisto's zorgt een door DALI zelf ontwikkelde versterkermodule voor de verwerking van het geluid. Gekoppeld aan de klasse D-versterker is een uitstekende Burr BrownPCM1796 DAC aanwezig. Deze DAC heeft een THD van slechts 0,0005% en een signaal-ruisverhouding van 120dB. Dik voor mekaar dus.

De versterker heeft een continue-vermogen van 30 Watt en een piekvermogen van 300 Watt. De versterker is in staat om gedurende 5 seconden 250 Watt te leveren. Dat is behoorlijk wat power die zeer efficiënt wordt benut, gezien het continue-vermogen. Over het frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz ligt de THD van de versterker slechts tussen de 0,015% en de 0,03% bij 30 Watt belasting. Dat is extreem goed.

In zowel de Callisto 2C als de Callisto 6C is gekozen voor een 2-weg opbouw. Echter zou je het ook als een 3-weg systeem kunnen zien. Er is in beide modellen namelijk een hybride tweeter aanwezig. Het is de voor DALI kenmerkende combinatie van een soft dome tweeter en een ribbon tweeter. Door het grote formaat soft dome tweeter en het feit dat er ook gebruik wordt gemaakt van een ribbon, begint de tweeter al relatief laag. Namelijk bij 2.700 Hz. Waar het te hoog wordt voor de soft dome, neemt de ribbon het over. Voor het laag is in de 2C een enkele 6,5 inch Wood Fibre Cone aanwezig en in de 6C vinden we twee exemplaren terug. Het frequentiebereik loopt voor de 2C van 47 Hz tot 30 kHz en de 6C gaat nog 10 Hz lager. Dit alles wordt continue geregeld door de actieve 24-bits DSP.

DALI Sound Hub - Modulair opgebouwd

Mooi is het feit dat je de DALI Sound Hub kunt uitbreiden met modules. Het is dan ook aan te raden meteen bij de aanschaf van de Callisto en Hub de BluOS-module aan te schaffen. Deze module zorgt ervoor dat je gelijk gebruik kunt maken van het ecosysteem van Bluesound en zodoende ook een fijne app kunt gebruiken om streamingdiensten rechtstreeks te benaderen. In de toekomst is het zomaar mogelijk dat er meerkanaals-modules op de markt komen met HDMI-inputs zodat je een volledige surround-setup kunt maken. Op dit moment is dat niet mogelijk.

DALI Sound Hub - Aansluitmogelijkheden

Het review-exemplaar is gelukkig uitgerust met de BluOS-module. Hetgeen ervoor zorgt dat ik prima ondersteuning heb middels de BluOS app. Ik heb zo direct de beschikking over de uitgebreide hoge kwaliteit muziekcatalogus van TIDAL. Naast TIDAL worden diverse andere diensten ondersteund, zoals Spotify, Napster, TuneIn, etc. Ook indexeert de module via de app de muziek op mijn NAS. Kort samengevat, je kunt ermee op je netwerk en op het internet.

Daarnaast zijn er twee optische ingangen aanwezig zodat je een TV en/of een andere speler aan kunt sluiten. Ook is er een coaxiale digitale ingang aanwezig. Deze digitale ingangen bieden ondersteuning tot 24-bits / 192 kHz. Ook zijn er analoge inputs aanwezig in de vorm van een stereo RCA-aansluiting en een 3,5mm-ingang. We ronden de boel af met een Bluetooth Apt-X HD-verbindingsmogelijkheid.

Qua outputs is er dus de draadloze signaaloverdracht naar de Callisto's. Daarnaast een analoge uitgang (RCA) en een pre-out voor een subwoofer. Je kunt de DALI Sound Hub dus ook prima gebruiken in combinatie met een andere versterker en passieve speakers en zodoende moderne technieken samenvoegen met je geliefde versterker. Het is me alleen niet duidelijk welke DAC er gebruikt wordt in de Hub zelf.

De Hub laat zich bedienen met de app, met de meegeleverde Bluetooth-afstandsbediening, met de knoppen op de Hub zelf, of middels het aanraakgevoelige vlak bovenop de Callisto's. Daarover zo meer.

DALI Callisto - Uiterlijke eigenschappen

Ik heb beide uitvoeringen uitgebreid bekeken. Ze zijn er in zwart en in wit. De zwarte hebben een ebbenhout-look en de witte hebben een matte vinyl-afwerking. Het komt verder dus puur op smaak aan. Ik heb tijdens de review de witte 2C op eveneens witte DALI Connect M-600 stands in huis gehad. En het stond erg mooi moet ik zeggen. Leuk detail daarbij is dat DALI zelfs heeft bedacht witte stroomkabels mee te leveren met de witte Callisto's. Ik hou daarvan. Oog voor detail!

Erg cool is het feit dat je het volume kunt regelen op de speaker zelf. En dan niet met een saaie knop. Nee, er zit een aanraakgevoelig vlak bovenop de speaker. Een simpele veeg naar links laat het volume zakken. Een veeg naar rechts en het volume gaat omhoog. Een dubbele tik zorgt voor het dempen van al het geluid. Weer een dubbele tik en het geluid is weer daar. En i.c.m. de BluOS module, pauzeer je zo ook meteen de muziek. Erg leuk en ingenieus bedacht. De feedback voor het volume zie je ook nog eens terug middels een rij kleine witte led's op de onderste rand van de speakers.

De Callisto 2C is ruim 39 cm hoog, 20 cm breed en 32 cm diep en weegt 10,1 kilo. De Callisto 6C is net iets meer dan een meter hoog, 20 cm breed en 34,6 cm diep en weegt 22,6 kilo.

DALI Callisto - Plaatsing

Zoals altijd het geval is bij DALI, is het de bedoeling de luidsprekers niet in te draaien en ze 'gewoon' parallel aan de muur te plaatsen. Door de brede afstraling van de tweeters is indraaien namelijk helemaal niet nodig en zelfs niet gewenst. Hierdoor zijn ze in veel huiskamers makkelijk te plaatsen. De Callisto 2C moeten minimaal 10 cm van de muur en de 6C minimaal 25 cm. Tijdens de reviewperiode stonden de 2C's zo'n 30 cm van de muur en onderling net iets minder dan 2 meter uit elkaar. Dit omdat de afstand tot de luisterplek ook net iets minder dan 2 meter is. Dit gaf in mijn luisterruimte in elk geval het beste resultaat.

DALI Callisto - Geluidskwaliteit

Eerste indruk is altijd belangrijk. En die was zeker positief. Ik wist natuurlijk dat ik ze eerst in moest laten spelen om ze volledig tot hun recht te laten komen, maar de toon was gezet. Meteen valt de mooie spreiding op. Het laag is nog wat levenloos in het begin.

Na een inspeelperiode van zo'n 8 uren, beginnen de woofers al wat levendiger te worden en het geluid lijkt wat losser te komen van de speakers. Dit begint er op te lijken! Diverse muziek en filmscenes passeren de revue en het geluid wordt beter en beter. Ik besluit de komende nachten op laag volume de speakers gewoon wat radio te laten spelen.

Na een inspeelperiode van zo'n 36 uur is het steeds meer genieten. De allerfijnste details in muziek worden hoorbaar en de controle van het laag is bijzonder goed. Het is een absoluut genot om met je ogen dicht naar de muziek te luisteren en zo in gedachten de instrumenten in de ruimte kunt aanwijzen. Of het nu klassiek is wat ik beluister of rock of pop, jazz, of zelfs dance. Het maakt niet uit. Alles komt meer en meer tot leven met de Callisto's. Stemmen klinken natuurlijk en lastige instrumenten als violen en piano's komen zeer natuurgetrouw de huiskamer in. Doe je ogen dicht en je waant je met je snufferd pal voor het podium op een VIP-plek.

En ja, we zijn een film-georiënteerde site. Ik heb natúúrlijk ook films gekeken met deze setup. Disney Pixar's Coco heeft een magistrale soundtrack en het was echt genieten met de Callisto's. Coco is een animatiefilm waarin muziek een prominente plaats inneemt en dan is het gemis van surround-speakers niet zo groot. Bij een actiefilm als Thor: Ragnarok mis ik de surrounds wel. Het laag gaat bij de Callisto's wel lekker diep zodat een subwoofer niet eens nodig is. Zelfs niet bij de monitors. Het is in elk geval geen straf om films te kijken met het geluid uit de Callisto's en het ligt dus geheel aan je eigen wensen of je de surrounds wel of niet mist. En natuurlijk ook waar je hart het meest ligt; bij muziek of bij film. En eerlijk is eerlijk, ik heb liever een uitstekende stereo-setup dan een matige surround-setup.

DALI Callisto - Conclusie

Het is voor een relatief simpel product een heel verhaal geworden. Ik wil de DALI Callisto's dan ook niet tekortdoen, want ze zijn echt fantastisch. Ik ben geen techneut en ik probeer de specificaties in een beetje begrijpelijke taal neer te pennen, dus kijk me er vooral niet op aan of ik dat wel zo goed en nauwkeurig mogelijk doe. Wat ik wel ben? Een genieter van muziek en film. Ik ben iemand die probeert de echte luisterervaring over te brengen. En ik hoop dat ik dat een beetje heb gedaan, want ik heb weer menig kippenvel moment gekend tijdens de reviewperiode.

Ga de Callisto's dan ook vooral beluisteren bij je favoriete hifi-zaak en laat je verbazen waar een dergelijk systeem, wat kinderlijk eenvoudig is in gebruik, toe in staat is. Geen eindeloze zoektocht meer naar en twijfels over een match tussen versterker en speaker en zelfs kabels. Gewoon uitpakken, aansluiten en genieten van echte hifi in de moderne wereld. Enige wat ik nu nog hoop is dat er in de nabije toekomst inderdaad een multichannel-module op de markt komt, zodat we van de Callisto's in surround kunnen gaan genieten!

Pluspunten:

 • eenvoudig in gebruik
 • makkelijk te plaatsen
 • evenwichtig en gedetailleerd geluid
 • mooi strak en gecontroleerd laag
 • innovatief
 • modulaire opbouw
 • geen bugs in software

Minpunten:

 • prijzig voor volledig uitgerust pakket

 

Meer informatie over DALI Callisto vind je op de website van DALI

Prijzen:

 • Gereviewde set (2C + Hub + BluOS): € 3.946,00
 • DALI Callisto 2C: € 2.798,00 per paar
 • DALI Callisto 6C: € 3.598,00 per paar
 • DALI Sound Hub: € 649,00 per stuk
 • BluOS NPM-1 Module: € 499,00 per stuk