ELAC Debut 2.0 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 9 maanden geleden - (0 comments)

ELAC introduceerde afgelopen mei de opvolgers van de uiterst succesvolle en alom geprezen Debut-serie. Deze serie, ontworpen door Andrew Jones, gooide hoge ogen door de zeer vriendelijke prijsstelling in de combinatie met de geluidskwaliteit. Ondanks de vele positieve reviews waren er wel wat verbeterpuntjes. En die zijn volledig weggewerkt met de komst van de Debut 2.0 speakerserie. Zo was het ontwerp wat plomp door de breedte en was de afwerking niet heel erg geweldig. Daarnaast was het geluid voor velen wat te soft in het hoog. Nu is het design een stuk smaller, is de afwerking met vinyl een stuk smaakvoller, is er een verder doorontwikkelde set drivers aanwezig en is in veel modellen de reflexpoort aan de voorkant geplaatst. Met twee vloerstaanders, twee monitors, twee centerspeakers, Dolby Atmos-speakers, een muurspeaker en een drietal subwoofers is deze instapserie meer dan compleet te noemen. Ik mocht aan de slag met de grootste vloerstaanders, de grootste monitors, de kleinste center en de Dolby Atmos-speakers. ELAC heeft een referentieproduct in handen in deze prijsklasse!

ELAC DEBUT 2.0 - F6.2 Vloerstaander

Het grootste model uit de nieuwe Debut 2.0-serie van ELAC is de F6.2 vloerstaander. Eerste wat me opviel na het plaatsen was dat ze eigenlijk zeer mooi zijn afgewerkt. En dat voor die prijs! De gebruikte zwarte vinyl afwerking met houtnerf is erg smaakvol en er zitten mooie kunststof randen om de speakers heen om het een mooi afgewerkt geheel te geven. Het logo ligt mooi op de kast en ook de achterkant is netjes verzorgd met degelijke terminals. Over de tweeter heen zit een Wide Dispersion Waveguide die zorgt voor een goede spreiding van de hoge tonen. Daarnaast wordt hiermee meteen de kwetsbare tweeter beschermd tegen o.a. kindervingertjes.

De F6.2 meet net geen 110cm in de hoogte. Met een breedte van 19,5cm is hij mooi slank en de diepte van 26,8cm is ook zeker niet extreem. Het gewicht blijft net onder de 20 kilo per stuk. Aan de achterzijde is een drietal reflexpoorten te vinden en een degelijke speakerterminal die het aansluiten met spades, banaanstekkers en natuurlijk kale speakerkabel (tot 16mm2) faciliteert.

De F6.2 is een drieweg-systeem. Drie 16cm grote woofers van aramide-vezel zijn verder verbeterd en eentje van de drie fungeert als middenlaag-driver. De overige twee doen dienst als weergevers van het laag. Bovenin is een 25mm zijden dome tweeter gemonteerd met waveguide. De twee onderste woofers geven frequenties weer van 39Hz tot 90Hz, wat bijzonder laag is. De middenlaag-driver neemt het vanaf daar over en gaat door tot 2.200Hz. Tot slot gaat de tweeter door tot 35kHz. Een erg indrukwekkend frequentiebereik voor speakers van € 450,00 per stuk! 

ELAC DEBUT 2.0 - B6.2 Monitor

De grootste monitor uit de nieuwe Debut 2.0-serie is de B6.2. De afwerking van deze speaker is net zo mooi als van de F6.2. Belangrijkste verschil qua uiterlijk met de oude serie, is ook hier weer de smallere opbouw en het verplaatsen van de reflexpoort naar de voorzijde, wat de plaatsing een stuk eenvoudiger maakt.

De B6.2 is 37,5cm hoog, 19,5cm breed en 26,8cm diep. De breedte en diepte zijn daarmee identiek aan die van de F6.2. De weegschaal blijft steken op net geen 7,5 kilo per stuk.

De Debut 2.0 B6.2 is een tweeweg-model met een 16cm grote aramide-vezel woofer en een 25mm zijden dome tweeter. Het frequentiebereik van deze toch best bescheiden monitor, is al even indrukwekkend als dat van de F6.2. De middenlaag-driver verzorgt de frequenties vanaf 44Hz tot 2.200Hz, waarna de tweeter vrolijk doorgaat tot 35kHz. Voor een prijs van slechts €179,00 per stuk is de B6.2 wat mij betreft een nieuwe benchmark voor deze prijsklasse.

ELAC DEBUT 2.0 - C5.2 Centerspeaker

Verder met de kleinste centerspeaker uit de ELAC Debut 2.0-serie, de C5.2. Ook hier is weer dezelfde keurige afwerking te zien en groot pluspunt voor beide centers uit de Debut 2.0-serie is dat de reflexpoorten aan de voorzijde zitten, waardoor het eenvoudiger is de centerspeaker aan de muur te hangen of in een kast te plaatsen.

In de C5.2 zijn twee 13cm aramide-vezel woofers en een 25mm zijden dome tweeter gemonteerd. Ook hier is de tweeter weer voorzien van een waveguide.

De C5.2 centerspeaker is 18cm hoog, 54cm breed en 21,9cm diep. Een mooi formaat wat mij betreft. Het frequentiebereik loopt va 55Hz tot 35kHz. Dat is veel centerspeaker voor een prijs van €249,00.

ELAC DEBUT 2.0 - A4.2 Dolby Atmos Add-On Speaker

Het laatste model wat ik aan de tand mocht voelen voor deze review is de A4.2 Dolby Atmos-speaker uit de Debut 2.0-serie. Het formaat van deze speaker is met name afgestemd op de F5.2 en B5.2 speakers, maar op de grotere F6.2 misstaan ze zeker niet. De breedte komt op 18cm en de diepte op 23,4cm. Op het hoogste punt meet de A4.2 12,5cm en het gewicht komt op 2,5 kilo.

Omdat het een Dolby Atmos gecertificeerde speaker is, weet je al dat er gebruik wordt gemaakt van een enkele of coaxiale driver. In de ELAC Debut 2.0 A4.2 is een coaxiale variant gemonteerd. Het is een 10cm grote aramide-vezel middentoner met in het midden een 12,5mm polymeer dome tweeter. Het frequentiebereik loopt van 180Hz tot 20kHz. Met een prijs van €145,00 per stuk is een Dolby Atmos-opstelling prima haalbaar.

ELAC DEBUT 2.0 - Testopstelling

Tijdens de reviewperiode heb ik de Debut 2.0-serie in een 5.1.2 opstelling aangestuurd met een Denon AVC-X8500H A/V-receiver. De vertrouwde OPPO UDP-203 deed dienst als bron en de kabels waren allemaal van AudioQuest. Tijdens de review maakte ik wederom gebruik van de fijne Velodyne SPL-1200 Ultra subwoofer, maar ik hoop later nog een subwoofer uit de nieuwe Debut 2.0-serie te kunnen reviewen.

ELAC DEBUT 2.0 - Audiokwaliteit Films

Wat een feestje om naar de Debut 2.0 serie te luisteren. De mate van uniformiteit tussen alle speakers in de 5.1.2 opstelling is bijzonder goed. De kanalen vloeien heel natuurlijk in elkaar over en je hebt geen duidelijke scheiding tussen de kanalen. Je wordt volledig omringd door geluid en de horizontale, maar ook verticale spreiding is verbluffend. Het hoog is sprankelend en midden is prachtig gedefinieerd en het laag is...laag! De fronts gaan echt tot 40Hz in mijn luisterruimte en dat maakt ze fullrange-speakers voor nog geen €900,00 per paar. Ik kon met een gerust hart de speakers als 'large' instellen in de receiver en dat wekt vertrouwen bij het luisteren naar muziek, waarover later meer.

Ik heb met een ongekend brede glimlach zitten genieten van de 4K Blu-ray Disc uitgave van Dunkirk. De Denon AVC-X8500H zorgde middels upmixing voor de hoogtekanalen aangezien deze disc een 5.1 DTS Master Audio track heeft, maar deed dat zo overtuigend in combinatie met de Debut 2.0-speakers, dat je echt in de actie op het scherm wordt gezogen.

De enorme inslagen van de bommen, het jankende geluid van de aanvallende Stuka's, het geroffel van de Rolls Royce motoren in de Spitfires, het gesuis van kogels door de straten van Duinkerke, het gekletter van zeewater over het dek van de schepen en als absoluut hoogtepunt in de soundtrack de metalige inslagen van de Duitse kogels in de scheepsromp wanneer een aantal geallieerde soldaten zich er verschanzen. Het klinkt allemaal zeer gelaagd en gecontroleerd. Enorm veel detail is hoorbaar en op zeer hoog volume is er geen enkele vorm van vervorming hoorbaar. Daarbij moet ook zeker gezegd worden dat de center bijzonder goed dienst doet en ten alle tijden zijn stemmen zeer goed te volgen. Wow!

ELAC Debut 2.0 - Audiokwaliteit Muziek

Bij het luisteren naar muziek vind ik het zelf het prettigst om de muziek weer te geven zoals die is opgenomen. Dus geen Dolby Atmos upsampling bijvoorbeeld. Stereomuziek in stereo en multikanaals SACD's in 5.1. Zoals bedoeld door de artiest. En de Debut 2.0 F6.2 is een hele fijne kameraad in je luisterruimte als het op muziek luisteren aan komt.

Door het grote frequentiebereik en de meer dan goede horizontale spreiding zet je voor een prikkie een zeer natuurgetrouw geluidsbeeld neer. Ook bij muziek valt de gelaagdheid weer op en er is sprake van een driedimensionale geluidsweergave. Je kunt instrumenten in de ruimte aanwijzen en slechtere opnames vallen genadeloos door de mand. De F6.2 zijn daarbij niet overdreven analytisch, maar ze zijn wel eerlijk en niets verhullend in hun weergave. 

Net zo goed, of misschien zelfs beter dan de F6.2, is de B6.2. Deze kosten minder dan de helft van de prijs van de F6.2, maar zetten in stereo een zeer vergelijkbaar resultaat neer. Ze gaan een fractie minder laag, maar dat is nauwelijks merkbaar. Absoluut indrukwekkend wat ELAC doet met de Debut 2.0-serie.

Stuur ik het hele setje aan met een 5.1 SACD als bron (Dire Straits - Brothers in Arms), dan is het echt een genot om uit alle hoeken van de ruimte muziek te horen. Het geluid is lekker homogeen en het verschil in formaat speaker op elk kanaal is niet hoorbaar. Gewoon hartstikke goed.

ELAC Debut 2.0 - Conclusie

Ik denk dat de Debut 2.0-serie het heel erg goed gaat doen op de markt. Waarom? Dit is hoe de Debut 1.0-serie al had moeten zijn. En die was al zo ontzettend goed ontvangen. Absoluut spektakelstuk is wat mij betreft de B6.2 monitorspeaker uit deze serie. Met een frequentiebereik wat bij een vijf tot tien keer duurdere vloerstaander past in een alleraardigst jasje, is het een speaker die ik aan elke muziek- en filmliefhebber aanraad. Zet ze op een setje degelijke stands en het is gegarandeerd genieten. ELAC zet wat mij betreft een nieuwe benchmark neer in deze prijsklasse! Van harte aanbevolen dus!

Pluspunten:

 • spreiding, zowel horizontaal als verticaal
 • frequentiebereik (F6.2)
 • afwerking
 • plaatsingsmogelijkheden (B6.2)
 • muzikaliteit
 • prijs

Minpunten:

 • hopelijk in de toekomst verkrijgbaar in wit (persoonlijke smaak)

 

Prijs:

 • Testopstelling (exclusief subwoofer): €1.795,00
 • Prijsvoorbeeld alternatieve 5.1.2 opstelling (4x B5.2, 2x A4.2, 1x C5.2, 1x SUB 3010): €1.694,00
 • Prijsvoorbeeld 7.1.4 opstelling (2x B6.2, 1x C5.2, 2x B5.2, 2x OW4.2, 4x A4.2, 1x SUB 3010): €2.342,00
 • F6.2 vloerstaander: € 449,00
 • F5.2 vloerstaander: € 349,00
 • B6.2 monitor: € 179,00
 • B5.2 monitor: € 149,00
 • OW4.2 wandluidspreker: € 149,00
 • C6.2 center: € 339,00
 • C5.2 center: € 249,00
 • A4.2 Dolby Atmos add-on: € 145,00
 • SUB 3030 (vanaf half juli verkrijgbaar): € 799,00
 • SUB 3010: € 559,00
 • S10.2 (vanaf half juli verkrijgbaar): € 299,00

Bekijk alle informatie over de Debut 2.0-serie op de website van importeur Servi-Q