HEOS Cinema met HEOS BAR, HEOS SUB en HEOS 3 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 3 jaren, 4 maanden geleden - (0 comments)

Met een HEOS multiroom-speakersysteem haal je een veelzijdig streaming-product in huis. Voor filmliefhebbers is alleen een soundbar vaak niet genoeg en men wil dan ook graag volwaardig surroundgeluid. Steeds meer fabrikanten spelen daar op in en brengen soundbars met draadloze achterspeakers op de markt. Soms zijn die systemen echt alleen voor homecinema bedoeld en soms zijn ze wat breder georiënteerd. De speakers van HEOS vallen in die laatste categorie. Ik reviewde de combinatie van de HEOS BAR, HEOS subwoofer en de HEOS 3-speakers. Allen bedoeld voor losse verkoop, maar erg goed te combineren.

HEOS BAR

De HEOS BAR is een mooi afgewerkte soundbar van bijna 5 kilo en 110 cm lang, die een 6-kanaals klasse-D versterker aan boord heeft. Het betreft een 3.0-setup met een specifiek voor dialogen getunede centerspeaker. Hij is zowel op een kast te plaatsen als aan de muur te bevestigen. De HEOS BAR is voorzien van een HDMI-poort met ARC en drie HDMI-ingangen. Alle HDMI-ingangen zijn de 2.0a versie met HDCP 2.2-ondersteuning. Dit betekent 4K UHD-doorgifte inclusief HDR. Dat maakt de HEOS BAR futureproof. Naast de HDMI-poorten zijn er ook een optische en een coaxiale digitale ingang aanwezig en een 3,5mm AUX-ingang. Voor verbinding met je thuisnetwerk kun je kiezen voor WiFi of bekabeld middels de LAN-poort. En een USB-poort mag ook niet ontbreken.

Qua ondersteuning voor audioformaten bij films, is er ondersteuning tot Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. En alles daaronder natuurlijk. Qua muziek is er ondersteuning voor de zogenaamde lossy codecs AAC, MP3 en WMA. En voor zogenaamde lossless en high-res audio in de vorm van FLAC, WAV en ALAC tot en met 24-bit/192kHz evenals DSD 5.6.

HEOS 3

De HEOS 3 is een multiroom-speaker die je los kunt gebruiken, maar dus ook als surround-kanaal kunt koppelen aan de HEOS BAR. En wil je de speaker alleen gebruiken voor muziek, dan kun je met bijvoorbeeld een 2e HEOS 3-speaker een stereopaar vormen, zodat je in volwaardig stereogeluid muziek kunt luisteren. Mogelijkheden genoeg dus. Op de HEOS 3 zelf vinden we ook Wifi en een LAN-poort terug voor de verbinding met het netwerk. Daarnaast een 3,5mm AUX-ingang en een USB-poort. En ook bluetooth behoort tot de mogelijkheden. De speaker is verticaal of horizontaal te gebruiken. Het gewicht is 1,9 kilo en inwendig is de speaker voorzien van een 2-kanaals klasse-D versterker die 2 drivers aanstuurt met een volledig bereik. Geen tweeweg speaker dus, voor de geïnteresseerden. Qua ondersteuning voor muziekformaten zien we dezelfde specificaties terug als bij de HEOS BAR. Dus ook ondersteuning voor HD-geluidsformaten.

HEOS Subwoofer

De HEOS Subwoofer is een vrij compacte subwoofer van iets meer dan 10 kilo. Hij is zowel liggend als staand te plaatsen en is net als de rest volledig draadloos. In verticale positie is hij 41cm hoog, 44cm diep en iets meer dan 17cm breed. Hij is voorzien van 2 drivers van 13cm, wat moet zorgen voor voldoende geluidsdruk. Ook is een bassreflexpoort aanwezig om wat lagere frequenties uit de compacte behuizing te krijgen.

De HEOS Subwoofer integreert naadloos met diverse andere HEOS-speakers en -versterkers. Zodra je de subwoofer koppelt aan je andere HEOS-systemen vraagt de app op je smartphone of de geadviseerde crossover-frequentie moet worden gebruikt of dat je zelf een crossover-frequentie wilt instellen. De geadviseerde instelling is prima overigens in combinatie met de HEOS 3 en HEOS BAR.

HEOS App - Installatie en gebruiksgemak

Ik heb de beschikking over een Android (7.1) toestel. De app downloaden en installeren is natuurlijk makkelijk zat. Even opzoeken in de Google Play Store en hij staat zo op je telefoon. De app zelf is gelukkig ook eenvoudig van opzet. De app leidt je door alle stappen heen om je HEOS-speakers stuk voor stuk toe te voegen aan je thuisnetwerk. Bij het toevoegen van de HEOS BAR is de app zelf ook zo slim om te vragen of de eerder aangesloten HEOS 3-speakers als surround-speakers moeten worden gebruikt en of de subwoofer die is aangemeld ook gebruikt moet worden i.c.m. de soundbar. Allemaal erg makkelijk dus. Vervolgens is het niet meer dan een bron kiezen en luisteren. Als je geen HEOS BAR hebt of je wilt de HEOS 3 afzonderlijk aansturen, dan is het een kwestie van op elkaar 'slepen' in de app en je kunt speakers groeperen. Het werkt allemaal bijzonder intuïtief, maar helaas niet bijzonder snel. Dat laatste is wel wat jammer. Hopelijk blijft Denon de HEOS-applicatie goed ondersteunen en dus verbeteren.

Bij de aansluiting met je TV of andere randapparatuur kun je kiezen voor een movie-stand, een music-stand of een virtual-stand. Verder kun je nog de kanaalniveaus afzonderlijk instellen en kun je bass en treble regelen per speakergroep. Dus voor de soundbar en achterspeakers afzonderlijk. Ook de balans is nog in te geven.

Verder kun je nog je LED-sterkte aanpassen, die standaard vrij fel zijn afgesteld. Je kunt ook een andere netwerkverbinding opzetten als je wilt, je kunt nog lipsyncen mocht het nodig zijn, namen aanpassen van profielen/ruimtes, manier van plaatsen van de speakers instellen (staand/liggend) en dat soort zaken. En niet te vergeten, het updaten van de firmware op je speakers uitvoeren. I.c.m. de app en de HEOS BAR heb je dus nagenoeg dezelfde functionaliteit als op een standaard A/V-receiver. En in veel gevallen zelfs uitgebreidere mogelijkheden gezien de streaming-opties. En dat is erg prettig! Daar laten veel andere soundbars toch wat te wensen over. En wil je de apparaten niet bedienen met je telefoon, dan is er ook een eenvoudige afstandsbediening aanwezig. Voor de eerste installatie is een smartphone echter wel vereist!

HEOS Cinema - Geluidskwaliteit

Ik heb diverse combinaties getest. Alleen de HEOS BAR, alleen de HEOS 3, de HEOS 3 in stereo, De HEOS 3 mét HEOS Subwoofer, de HEOS BAR mét Subwoofer en alles bij elkaar. Wat erg positief opvalt is de algehele laagweergave van de HEOS 3 en HEOS BAR. Er is veel controle in het geluid en zelfs in de lage tonen is de HEOS 3 erg goed. Het wordt hier en daar wel wat wollig wanneer er geen subwoofer is gekoppeld, maar voor kunststof speakertjes van dit formaat klinkt het erg indrukwekkend. Het middenhoog en het hoog zijn niet te dik aangezet waardoor het allemaal ook niet vermoeiend wordt. Prettig getuned wat mij betreft.

De integratie van de subwoofer is ook goed. Omdat je zelf nog wat met de crossover kunt spelen kun je het geheel naar je eigen smaak inregelen, maar zoals ik eerder al aangaf, is de standaard crossover voor de HEOS BAR en HEOS 3 prima. De lage tonen zijn strak en gecontroleerd. Ik vind em best indrukwekkend klinken voor zo'n kleine subwoofer. Het is natuurlijk geen Velodyne SPL-1200 Ultra of een Bowers & Wilkins DB1D subwoofer, maar die kosten ook een veelvoud van de HEOS Subwoofer.

Bij het kijken en luisteren naar films heb ik als filmliefhebber absoluut geen klagen. Dialogen komen goed verstaanbaar uit het midden van de HEOS BAR. Ook op hoog volume zijn de stemmen nog heel erg goed te volgen en hebben ze ook voldoende body. De stereospreiding is wel wat mager, maar dat komt gewoonweg doordat het geluid uit een iets meer dan een meter brede balk komt. Bij losse speakers kun je toch wat meer ruimte tussen links en rechts aanhouden, wat zorgt voor een betere stereospreiding. Maar desalniettemin is het geluid alles behalve vlak en levenloos. Door het gebruik van de HEOS 3-speakers als surrounds heb je een zeer ruimtelijke ervaring. De ruimtelijke plaatsing is gewoon erg goed.

Luisteren naar muziek is op de HEOS BAR iets minder prettig door de mindere stereospreiding. Muziek was dan ook prettiger op de HEOS 3-speakers. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de HEOS 3-speakers in stereo, zonder HEOS Subwoofer gekoppeld. Dit zorgde toch voor het beste geluid i.c.m. de muziek die ik heb geluisterd. En het mooie is dat het dus ook gewoon allemaal kan met dit systeem. En wil je een van de speakers meenemen naar buiten in de zomer of meenemen naar een andere ruimte in huis, dan doe je dat. Enige wat je dan nodig hebt is Wifi-signaal en een stroompunt. En dat is gewoon erg leuk en praktisch.

Conclusie

Al met al ben ik erg positief. Ja, de app mag wat sneller en stabieler, ja de stereospreiding van de soundbar is wat mager, maar je krijgt een hele hoop flexibiliteit. En volwaardig surround-geluid! Dat laatste maakt deze combinatie tot een erg prettig systeem voor de filmliefhebbers, maar door de grote flexibiliteit is ook de muziekliefhebber in zijn nopjes. Het is natuurlijk geen high-end hifi, maar dat hoeft ook niet voor iedereen. Als je besluit voor de HEOS-speakers te gaan, dan haal je echt geen troep in huis. Sterker nog, ik raad het systeem van harte aan!

Pluspunten:

 • Mooi en flexibel design
 • Geluidskwaliteit
 • Flexibiliteit
 • Ondersteuning voor HD geluid
 • Nagenoeg zelfde functionaliteit als een moderne A/V-receiver

Minpunten:

 • Stereospreiding soundbar bij muziek
 • App wat traag (Android)

 

Prijzen (actuele winkelprijzen):

 • HEOS BAR: €799,00
 • HEOS Subwoofer: €599,00
 • HEOS 3 enkel: €299,00
 • HEOS 3 duopack: €579,00