JKE Hifi Speakerkabels - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 4 jaren, 1 maand geleden - (0 comments)

Een tijdje terug werd ik op het forum gewezen op JKE Hifi. Een klein bedrijfje uit Nederland wat de populaire Van Damme Blue kabel netjes afmonteert met goede kwaliteit connectoren naar keuze. In deze review de single-wire variant met holle banaanpluggen. Deze kabel kost voor 2 meter €139,95 per paar. Is het wat? Je leest het hier.

JKE Hifi Luidsprekerkabel - Van Damme Blue 2 x 4 mm

Ga je zoeken naar de Van Damme Blue kabels, dan vind je eigenlijk alleen maar positieve berichten. Deze kabels worden geprezen om hun goede prijs/kwaliteit-verhouding. En eerlijk is eerlijk, twee keer 2 meter hoge kwaliteit speakerkabel die zo netjes afgemonteerd zijn als deze JKE Hifi kabels, dan valt de prijs best mee. En natuurlijk is het goedkoper als je zelf handig bent, netjes kunt solderen ezovoort. Je betaalt ook voor de tijd en zorg die eraan besteedt wordt.

JKE Hifi Luidsprekerkabel - bouwkwaliteit

De kabels zien er erg mooi en goed verzorgd uit. De afwerking is van een hoog niveau en de gebruikte banaanpluggen zijn ook stevig. Ze zijn vastgesoldeerd en netjes met een krimpfolie afgewerkt. De kabels zijn ook soepel. Ze zijn rond en daardoor makkelijk in elke richting buigbaar, zodat ze ook langs wat krappere hoeken gemanouvreerd kunnen worden. De benen van de kabel (de uitstekende delen met een plus en een min pool) zijn lang genoeg om de kabel te bevestigen aan een versterker en de speakers. De banaanpluggen zetten zichzelf goed vast in de terminal. Er is dus meer dan voldoende oppervlaktecontact met de terminals.

Jan Knol over het productieproces:

"De kabel komt van de rol en is altijd van dezelfde leverancier en worden op elke gewenste lengte gemaakt. Wat betreft de connectoren kan men kiezen uit spades, normale banaanstekkers, holle banaanstekkers of de luxere locking banaanstekkers.

Wanneer ik van merk kabels zou veranderen heeft dat ook gevolgen voor alle onderdelen welke verder toegepast worden. Vandaar dat ik altijd voor dezelfde kabel kies om mee te werken.

Ook zijn speciale kabels mogelijk, denk bijvoorbeeld aan oude versterkers welke nog met verende klemmen werken.

Connectoren worden afhankelijk van het type gekrompen of geschroefd en daarna altijd met loodvrij, zilverhoudend (4% zilver) gesoldeerd. Dit is veel werk maar mijns inziens de beste methode om een zo laag mogelijke overgangsweerstand te verkrijgen, zeker ook wanneer de kabels ouder worden. De gesoldeerde delen worden beschermd d.m.v. speciale hulzen zodat de kabel ter hoogte van de soldeer niet kan buigen hetgeen breuk tot gevolg zou kunnen hebben, noem het buigontlasting. Hier over heen komt dan weer krimpkous met lijm en daarover weer krimpkous met kleurcodering (zwart/rood)."

JKE Hifi Luidsprekerkabel - geluidskwaliteit

Even vooraf vermelden waarmee ik heb getest lijkt me wel zo handig. De gebruikte A/V-receiver is de AudioControl Concert AVR-9. De gebruikte speakers zijn de Scansonic MB3.5 vloerstaanders. Als bron heb ik diverse zaken gebruikt. Van MP3 bestanden tot aan SACD, van Dolby Digital tot aan Dolby TrueHD.

In directe vergelijking met mijn vaste AudioQuest Rocket 44 kabels en met bijvoorbeeld PURECABLE nanoHQ kabels, valt wel op dat het geluid iets minder open is. Ze hebben eventjes nodig om in te spelen om tot leven te komen, maar dan komen ze zeker in de buurt van de andere kabels die ik nu ter beschikking heb. De twee woorden die ik echt bij deze JKE kabels vind passen zijn: neutraal en degelijk. Neutraal in weergave, geen klankkleuring door de kabels dus. En degelijk. De kabels zijn niet alleen degelijk afgewerkt, maar de weergave is ook gewoon degelijk. Daar valt weinig op af te dingen. Het is dan ook meer een kwestie van smaak en matching met je versterker en speakers. Ik hou persoonlijk meer van een iets beter aangezet hoog dan dat deze kabels bieden.

JKE Hifi Luidsprekerkabel - conclusie

Wat JKE laat zien en horen stelt zeker niet teleur als je kijkt naar de prijs die je betaalt voor deze kabel. Je krijgt een zeer mooi afgemonteerde kabel van hoge bouwkwaliteit terug voor een relatief lage prijs. De support van JKE is ook erg goed en de geluidskwaliteit is bovengemiddeld goed. Zoek je goede kabels met een beperkt budget, dan is even informeren bij JKE Hifi wellicht een goede vervolgstap!

Pluspunten:

  • Erg netjes afgemonteerd
  • Soepele kabel, prettig mee te werken
  • Mooie neutrale weergave
  • Genoeg keuze in type connector

Minpunten:

  • Omdat de kabels op bestelling geleverd worden is het soms lastig met jouw set uit te proberen