Panasonic DP-UB9004 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 1 maand geleden - (0 comments)

Panasonic doet met de DP-UB9004 intrede in het high-end segment van de UHD-spelers. Er is ondersteuning voor alle HDR-formaten aanwezig, wat de speler op dit moment de enige maakt op de markt. De Panasonic is een fantastische speler, met name op het gebied van HDR-weergave. De interface is alleen niet meer helemaal van deze tijd.

Panasonic DP-UB9004 - Specificaties

Ik heb de Panasonic DP-UB9004 direct vanuit Panasonic Nederland toegestuurd gekregen. Verpakt in een sample doos verraadt de buitenkant niet wat voor schitterend afgewerkt apparaat er in de doos is te vinden. Het gewicht van de doos zegt me wel al het nodige. Eenmaal uitgepakt is het wat mij betreft de mooiste UltraHD Blu-ray Disc speler die ik heb mogen reviewen. De afwerking is schitterend.De speler is met 7,8 kilo geen lichtgewicht. Hij is 43cm breed, 8cm hoog en 30cm diep. Een behoorlijk potige verschijning, maar wel met klasse. 

Aan de achterzijde is natuurlijk een duo van HDMI-aansluitingen de vinden. De ene voor audio én video en de ander alleen voor audio als je geen 4K-geschikte A/V-receiver hebt. Daarnaast een coaxiale digitale output en een toslink-aansluiting. Een analoge vergulde 7.1-output (ook te gebruiken als stereo uitgang) en in deze prijsklasse vrij uniek, een setje gebalanceerde vergulde XLR-uitgangen. Verder is er een LAN-poort aanwezig en is er een USB 3.0-poort. Voorop is nog een USB 2.0-poort aanwezig.

De DP-UB9004 is een speler die ondersteuning voor veel bestandsformaten en schijfjes biedt. Alleen SACD en DVD-audio ontbreken in het rijtje. Het is dus geen universele disc speler. Wel is het een universele HDR-speler met ondersteuning voor HDR10, HLG, Dolby Vision en HDR10+. De Panasonic komt met THX-certificering en is voorzien van een HDR-optimiser om het beste uit het schijfje en de aangesloten televisie of projector te halen.

Panasonic DP-UB9004 - Gebruik

De meegeleverde afstandsbediening geeft meteen een premium ervaring. Hij is glanzend afgewerk, ligt prettig in de hand, heeft backlight en heeft een fijne layout. Eenmaal beeld op je scherm en je ziet een keurige gebruikersinterface. Je kunt veel instellen. Heel veel. Sommige settings zijn echter heel onduidelijk uitgelegd of voegen gewoonweg weinig toe. Hier kan Panasonic nog leren van de directe concurrenten. Zeker OPPO en Pioneer doen dat echt een stuk beter.

De Panasonic ondersteunt ook streaming-apps. Je denkt dan bijna automatisch aan Netflix. Die app is standaard geïnstalleerd, maar start bij mij niet op. Dit blijkt een bug te zijn in de software. Omdat mijn televisie Dolby Vision ondersteunt, heb ik uiteraard Dolby Vision op 'AUTO' staan. Echter geeft Netflix dan geen beeld. Dit duurde even voordat ik daar achter was. De Netflix app ondersteunt dus geen Dolby Vision, wat erg jammer is. Maar gewoonweg kwalijk is dat ik gewoon geen beeld krijg door deze rare bug. Hopelijk lost een firmware update dit snel op.

Verder is de gehele smart-interface traag en nog steeds hetzelfde als jaren terug. De navigatie is vreemd en niet intuïtief en wat mij betreft had Panasonic de gehele smart-sectie weggelaten en alleen de focus gelegd op Netflix en Amazon Prime voor beeld en Spotify en TIDAL voor geluid. Maar goed, daarvoor koop je denk ik ook geen premium discspeler.

Terug naar de schijfjes. De lade opent niet al te luidruchtig en het erin gelegd schijfje wordt na het sluiten van de lade snel en geruisloos opgestart. Fijn als dat laden niet te lang duurt. Binnen no-time staat het menu van de betreffende disc op het scherm en het kijken kan beginnen.

Panasonic DP-UB9004 - Film kijken

De trage smart-interface en rare Netflix-bug zijn gauw vergeten als je een UHD-schijfje opstart. Wat een beeld! Zonder de HDR-optimiser in te schakelen wordt er al een betoverend plaatje op het scherm getoverd. Mooie hooglichten en natuurlijke kleuren vinden hun weg naar mijn pupillen en de bewegingsscherpte is prima. De gedetailleerde wereld in Ready Player One vloeit de huiskamer binnen en zorgen voor de nodige ohh's en ahhh's bij mijn kinderen en vrouw. Het geluid van de Dolby Atmos track kent enorm veel detaillering en een mooi dynamisch bereik en het beeld is gewoonweg fantastisch. Genieten met hoofdletter G.

Handig vind ik overigens de optie om de ondertitels wat minder fel te zetten qua lichtsterkte. Je ziet namelijk op veel televisies dat bij, met name HDR10, het beeld in helderheid wisselt als er felle witte letters onderin beeld verschijnen. Doordat je de ondertitels zelf nu wat minder fel kunt maken houdt de televisie wat headroom over om de rest van het beeld de optimale lichtsterkte te geven. Absoluut een pluspunt, zeker voor OLED-bezitters.

Maar het kan allemaal nóg beter. Schakel de HDR-optimiser in (bij niet Dolby Vision materiaal) en hooglichten krijgen net wat meer detail. Door de toepassing van tone-mapping wordt het maximaal haalbare uit je televisie gehaald doordat niet je tv, maar de Panasonic deze tone-mapping uitvoert. Zo worden net wat meer details in hooglichten op het scherm getoond. Denk aan wolkenluchten of kleine nuances op besneeuwde bergtoppen in Planet Earth II. Ik kan de HDR-optimiser denk ik het beste omschrijven als een HDR10 naar Dolby Vision conversie. Statische metadata wordt feitelijk omgezet naar HDR-beeld geschikt voor de aangesloten TV.

De Panasonic DP-UB9004 zorgt ook bij SDR-materiaal, zowel HD als SD, voor mooie beelden. De upscaling is erg goed en ik denk zelfs de beste als ik naar andere UltraHD Blu-ray spelers die ik heb mogen testen. The Lord of the Rings Extended Editions Trilogy op DVD is bizar mooi voor een bijna antiek beeldformaat. Natuurlijk is de Blu-ray Disc-uitgave van Peter Jackson's epos veel mooier, maar een DVD valt nog prima te bekijken of de Panasonic. En de kleurverwerking van de eerste Planet Earth serie op Blu-ray Disc doet nauwelijks onder voor de kleuren van UHD Blu-ray Disc van Planet Earth II.

Panasonic DP-UB9004 - Conclusie

De DP-UB9004 heeft een hele goede indruk achtergelaten. De bouwkwaliteit is fantastisch. Het apparaat is echt erg mooi afgewerkt, is stil en is voorzien van veel aansluitmogelijkheden. De beeldkwaliteit bij HDR is erg mooi. De HDR-optimiser kan hier zeker extra aan bijdragen, al zijn zijn het maar kleine verbeteringen aan het beeld. Aandachtspuntje voor Panasonic is echter de gebruikersinterface. Deze voelt enorm complex en onhandig aan en ook het smart-gedeelte voelt traag en achterhaald. Verder vind ik het jammer dat er geen SACD wordt ondersteund. Iets wat gezien de analoge aansluitingen en de goede DAC een gemis is.

Pluspunten:

  • beeldkwaliteit
  • upscaling
  • Dolby Vision én HDR10+
  • lichtsterkte ondertitels aanpasbaar
  • stil en trillingsvrij loopwerk
  • veel aansluitmogelijkheden
  • fijne afstandsbediening

Minpunten:

  • user interface smart-gedeelte is traag, onnodig complex en achterhaald
  • geen SACD

De Panasonic DP-UB9004 is ons beschikbaar gesteld door Panasonic Nederland. De speler is verkrijgbaar voor €999,00.