Paradigm Premier Series - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 4 jaren, 7 maanden geleden - (0 comments)

Het was alweer veel te lang geleden dat ik speakers van de Canadese fabrikant Paradigm heb kunnen reviewen. Zelfs het eenvoudigweg beluisteren van Paradigm speakers is er al heel lang niet van gekomen. Reden om Look & Listen weer eens te contacten om te vragen of ze wat leuks hadden voor een review. Enthousiast kwam het bericht terug dat Paradigm onlangs in Nederland de nieuwe lichting in de Premier Series op de markt bracht en dat dat wel leuk zou zijn voor een review. Een week later stonden de grootste vloerstaanders, kleinste boekenplankspeakers en de grootste centerspeaker uit de Premier Serie – en überhaupt grootste center ooit bij mij thuis – in mijn huiskamer te pronken. En wat een heerlijke ervaring weer.

Paradigm Premier Series – Veel voor weinig

Wat je bij meer en meer fabrikanten ziet is dat er allerlei hoogstaande technieken uit duurdere modellen naar de goedkopere modellen doorsijpelen. Ik zag het bij de onlangs gereviewde DALI Oberon’s en ook de eerder gereviewde Bowers & Wilkins 600 Series bijvoorbeeld. En datzelfde constateer ik - gelukkig - ook bij de Paradigm Premier Series. Niet langer zijn de goedkopere modellen de compleet-op-zo’n-laag-mogelijke-kosten gerichte holle kasten met geluid als een krolse kat, maar wordt er echte hifi neergezet in je huiskamer voor een prijs die voor steeds meer huishoudens bereikbaar is.

Het meest in het oog springende design bij de Paradigm Premier Series, is dat van de akoestische lens voor de middenlaagconus. Want naast zeer smaakvol en kunstig is het ook bijzonder effectief in het ervoor zorgen dat het geluid zo natuurlijk mogelijk bij de oren van de luisteraar aankomt. Met een fijne spreiding en een neutrale, maar niet al te analytische sound. En deze akoestische lens komt rechtstreeks uit de veel duurdere Persona Series.

En ook de bijzondere ART-rolranden zijn een voorbeeld van deze hoogwaardige technieken. De rolranden van de woofers zijn als het ware binnenstebuiten geplaatst en rechtstreeks op de conussen gegoten. Niks gelijmd dus. En doordat ze er voor je gevoel verkeerdom op zitten, kunnen ze wel net dat beetje extra geluidsdruk geven bij hetzelfde vermogen. En ook met minder vervorming. Mij hoor je niet klagen.

Naast deze techniek is ook de afwerking erg goed. Als een van de weinigen in deze prijsklasse heeft de kast een echte high-end uitstraling. Met zijn taps toelopende kast en bolling aan de bovenkant oogt het allemaal net een beetje extra chique. Daarnaast schreeuwen de speakers erom de stoffen fronts weg te laten, want ook de baffle en de speakers zijn mooi op elkaar afgestemd. Keurig dus.

Paradigm Premier 800F – Flinke vloerstaander

Het grootste model vloerstaander in de Paradigm Premier Series is de 800F. Het is een imposante speaker, maar niet intimiderend. Door het design oogt de speaker namelijk best slank. Ik mocht de hoogglanswitte exemplaren reviewen en dat past bijzonder goed bij mijn interieur, maar op de diverse productfoto’s is de Espresso Grain uitvoering in mijn ogen toch het allermooist met een bijzondere nerf in het fineer.

Het is een drieweg-opgebouwde speaker die eventueel bi-wired of bi-amped aan te sturen is. Bovenin is een 25mm grote X-PAL dome tweeter geplaatst. De tweeter wordt gedempt en gekoeld d.m.v. ferro-vloeistof en is voorzien van een Perforated Phase-Aligning (PPA) akoestische lens voor een goede spreiding. Opvallend is dat de tweeter vrij diep in de baffle ligt. Bijzonder hoe goed de spreiding is als je dat ziet.

Onder de tweeter is een 165mm grote middenlaagconus aanwezig, voorzien van een veel grotere PPA akoestische lens. Behalve mooi zeer effectief zoals ik eerder aangaf.

Daar weer onder is een tweetal 165mm grote conussen voor de laagweergave gehuisvest. Met die opvallende ART-rolrand. De 165mm grote conussen zijn overigens allemaal gemaakt van een mix van polypropyleen en koolstof. Zeer licht en stijf dus. Ze zijn dan ook lekker snel in hun weergave, waarover later meer.

Het frequentiebereik van de Premier 800F loopt van 50Hz tot 22kHz, gemeten bij +/- 2dB. Met een gevoeligheid van 92dB zijn ze zeer eenvoudig aan te sturen.

De hoogte van de 800F komt op 105,3cm, de breedte tikt af op 23cm en de diepte komt op 35cm. Best fors, maar niet gigantisch dus. De weegschaal blijft steken op een keurige 24,2 kilogram.

De adviesprijs ligt op €1.199,00 per stuk.

Paradigm Premier 600C – Joekel van een centerspeaker

Het lijkt haast een vloerstaander op zijn kantje, de Paradigm Premier 600C centerspeaker. De hoogte en diepte zijn dan ook nagenoeg identiek aan de breedte en diepte van de 800F. En met een breedte van 91cm en een gewicht bij net geen 20 kilogram is het dus echt geen kleine centerspeaker te noemen. Het is haast een av-meubel op zich.

Er zijn in totaal zes drivers aanwezig in deze drieweg-opgebouwde centerspeaker. Allereerst zien we dezelfde tweeter terug, net als in de gehele Premier Series overigens. Onder de center is een kleinere 102mm conus bevestigd voor de middentonen, voorzien van de PPA akoestische lens. De tweeter en middentoner worden geflankeerd door in totaal vier 165mm conussen met de ART-rolranden. Monsterlijk om te zien en meesterlijk om te horen.

Het frequentiebereik van de Premier 600C loopt van 66Hz tot 22kHz, gemeten bij +/- 2dB. Met een gevoeligheid van 94dB is het een zeer makkelijke centerspeaker. Qua aansturing dan, want niet iedereen heeft plek voor deze jongen. Onderschat echter het belang van een goede centerspeaker niet in een thuisbioscoop. Ga altijd voor het grootste model van welke speakerserie je dan ook op het oog hebt.

De adviesprijs ligt op €1.149,00 per stuk.

Paradigm Premier 100B – Kleinste boekenplankmodel

In de Paradigm Premier Series zijn twee boekenplankmodellen terug te vinden. De gereviewde 100B en de grotere 200B. Voor de kanalen tijdens deze review, de achter kanalen, zijn ze echt meer dan groot genoeg.

Ook hier weer diezelfde 25mm grote tweeter met daaronder een 140mm grote middenlaagconus, voorzien van weer die mooie PPA akoestische lens. Het is dus een tweeweg-model.

Het frequentiebereik van de Premier 100B loopt van 84Hz tot 22kHz, gemeten bij +/- 2dB. Met een gevoeligheid van 90dB zijn ze, zoals we vaker zien bij kleinere speakers, iets moeilijker aan te sturen. Maar niks schokkends, want 90dB is nog altijd bijzonder goed aan te sturen met niet al te krachtige versterkers.

De hoogte van de 100B komt op 28,2cm. Met een breedte van 16,9cm en een diepte van 23,9cm zijn ze prima op of in een kast te zetten.

De adviesprijs ligt op €479,00 per stuk.

Paradigm Premier Series - de testopstelling

Voor deze review maakte ik weer dankbaar gebruik van de referentiereceiver in de testopstelling; de Anthem MRX-720. Anthem en Paradigm zijn familie van elkaar dus dat maakt al meteen een perfecte match. Bekabeling is van AudioQuest. Aangesloten bronnen zijn de Nvidia Shield TV, OPPO UDP-203, een PS4 en een Nintendo Switch. De Shield TV gebruik ik sindskort voor het luisteren naar MQA streams op TIDAL. Sinds een update stuurt TIDAL op Android en Android TV namelijk de volledige resolutie uit. Enorm fijn!

De speakers waren al ingespeeld, dus alleen nog een kwestie van inmeten met Anthem Room Correction. Ik corrigeer alleen frequenties onder de 600Hz. Van de rest blijf ik heel bewust af. Mijn ervaring is dat je anders heel het leven uit de speakers haalt. Ik heb ook een paartje plafondspeakers hangen, dus een 5.1.2 opstelling is hier van toepassing.

Paradigm Premier Series - Ruimtelijke plaatsing

Waar ik voorheen in mijn reviews de focus legde op film enerzijds en muziek anderzijds, richt ik me nu op bepaalde eigenschappen. Eerste in dit rijtje is de ruimtelijke plaatsing van het geluid. Erg belangrijk bij zowel stereo als surroundweergave. Ik dacht vooraf even dat het lastig zou worden. Het zijn best forse speakers, maar in de luisteropstelling staan de fronts en center slechts twee meter bij me vandaan. Desondanks kreeg ik een heerlijke soundstage voorgeschoteld waarin elk geluid zijn eigen plekje had in het luchtledige. Bij muziek was er een zeer breed geluidsveld aanwezig. Het zorgde voor een 3D-effect en niet alleen de breedte, maar ook de diepte van het geluid was dus indrukwekkend.

Met de Dolby Atmos track van Ready Player One, mijn referentiefilm op dit moment, is de ruimtelijke plaatsing nog zo enorm veel indrukwekkender. Object based audio is wat mij betreft echt dé vinding voor de algehele ervaring thuis. Een groot scherm is daarbij mooi, maar 4K doet minder voor de beleving dan bijvoorbeeld een goede Dolby Atmos track dat doet wat mij betreft.

De Paradigm Premier Series biedt ook in surround een overweldigende ervaring. De Anthem MRX-720 doet natuurlijk een aardige duit in het zakje, maar het totaal afwezig zijn van hoorbare overgangen tussen de afzonderlijke kanalen is indrukwekkend, maar eigenlijk ook gewoon heel natuurlijk. Het klinkt niet gekunsteld en je kunt bij object based audiotracks die weergegeven worden op goede speakers juist niet aanwijzen welke speaker nu precies wat doet. En dat is nu ook het geval. De enorme center en de mooie vloerstaanders vullen elkaar qua specs natuurlijk ook al erg goed aan en in de praktijk is dat niet anders. En de Paradigm Premier 600C bewijst maar weer hoe belangrijk een goede center is.

Paradigm Premier Series - Detaillering

Het hoog in de Paradigm Premier Series is fijn aangezet, maar niet te veel. Het wordt zeker niet schel en ik hou persoonlijk van een dergelijke sound. Tikje neutraal, met een ietwat aangezet hoog. Een te hoog opschroefd hoog wordt vervelend als de speakers eigenlijk niet in staat zijn om de kleinste details in het geluid weer te geven, maar dat doen de Paradigm Premiers buitengewoon goed. Vooral akoestische tracks of intieme studio opnames die worden afgespeeld op de Paradigm Premier 800F vloerstaanders laten alles horen. De kleinste ademhaling of bijgeluiden uit de studio. De mechanische geluiden van een piano. Gitaarsnaren waar vingertoppen overheen glijden. Het klinkt allemaal bijzonder natuurgetrouw door de grote detaillering.

Ook bij films is het prettig als je alle details blijft horen. Met name op hoge volumes wil het bij sommige speakers nog wel eens een brij van geluid worden, maar de Premiers blijven de detaillering vasthouden bij een bijna volledig opengedraaide versterker. Heerlijk!

Paradigm Premier Series - Muzikaliteit

Belangrijk bij het luisteren naar muziek is de snelheid van een speaker. De woofers moeten niet te 'lui' zijn en lekker snel en ritmisch kunnen weergeven. De Paradigms gaan niet zo enorm laag, maar het laag wat ze weergeven is wel lekker strak. De 800F vloerstaanders gaan op papier spelen vanaf 50Hz. Ik heb de crossover echter ingesteld op 60Hz wat een prettiger resultaat geeft doordat er meer rust is in het laag. Daaronder neemt de Paradigm Defiance X10 het over die ik ook mocht testen. Een review van deze subwoofer volgt later. Ondanks dat de 800F's best forse vloerstaanders zijn, is een subwoofer toch een welkome aanvulling. Al was het maar om je versterker wat ademruimte te geven. De 800F's lusten overigens wel graag wat extra volume. Dan komen ze helemaal tot leven! En waar andere fabrikanten nog al eens last hebben van een enorme dip in de weerstand van de speaker als je ze harder laat spelen, is dat bij de 800F's volledig onder controle. Ze zijn hierdoor zeer makkelijk aan te sturen.

Paradigm Premier Series - Conclusie

De Premier Series van het Canadese Paradigm zijn me goed bevallen in de toch best lange periode dat ik ze thuis had staan. Ik heb ook bar weinig aan te merken op de Paradigm Premier Series. Ze zijn mooi afgewerkt, ze klinken heerlijk en ze zijn voor wat je krijgt ook zeer betaalbaar. Echt betaalbare hifi dus. Een heel, heel, heeeel klein puntje van kritiek is dat ze net wat lager hadden mogen gaan in hun weergave voor muziek. Zeker voor het formaat van de vloerstaander hadden ze net wat meer punch mogen hebben, maar dat is ook mijn persoonlijke smaak. Zoek je naar wat nieuws voor je thuisbioscoop, dan is er een serieuze kandidaat bij voor je shortlist, want wat een geluid!

Pluspunten:

  • Afwerking
  • Ruimtelijke plaatsing
  • Detaillering
  • Lekker snel
  • Bi-amped/wired aan te sluiten
  • Prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten:

  • Heel kleintje; beetje te weinig laag naar mijn smaak