Pioneer UDP-LX500 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 6 maanden geleden - (0 comments)

Toen Pioneer aankondigde ook op de UHD-trein te stappen kwamen veel enthousiaste geluiden uit de community. Het merk heeft immers een rijke traditie als het om kwaliteitsspelers gaat en met het wegvallen van OPPO als grote concurrent is het mogelijk de beste speler op de markt. Hoe presteert de Pioneer UDP-LX500? Lees gauw verder!

Pioneer UDP-LX500 - Specificaties

Een echte mastodont. Zo is de Pioneer UDP-LX500 wel te omschrijven. Het is een forse speler van 43,5cm breed, bijna 12cm hoog en 34cm diep. Het gewicht komt op ruim 10 kilo. Dat is behoorlijk! Dit komt met name door de 3mm dikke stalen bodemplaat om het zwaartepunt van de speler zo laag mogelijk te hebben. Dit komt de stabiliteit ten goede. Sowieso is de bouwkwaliteit uitmuntend en is het design geheel in lijn met de A/V-receivers van het Japanse merk.

De binnenzijde is opgebouwd uit drie afzonderlijk compartimenten. Eentje voor de voeding, eentje voor het loopwerk en de digitale verwerking en eentje voor analoge audio. Zo stoort alles zo min mogelijk op elkaar, voor een zo goed mogelijk beeld en geluid.

Achterop de speler zien we, zoals eigenlijk bij alle UHD-spelers, twee HDMI-uitgangen. Eentje voor beeld en eentje voor geluid. Ook is een coaxiale digitale uitgang en een toslink-uitgang aanwezig. Analoog is de speler alleen in stereo aan te sluiten. Zowel op de voor- als achterzijde is een USB-poort te vinden waar je bijvoorbeeld een externe harddisk op aan kunt sluiten. Er is verder een LAN-poort aanwezig en een RS232 poort, ideaal voor de custom installers.

De LX500 is een universele speler. Alle op de markt verkrijgbare discformaten worden afgespeeld, inclusief SACD en DVD-audio. Tevens is de speler natuurlijk HDR-capabel. Met ondersteuning voor zowel HDR10 als Dolby Vision zijn de twee belangrijkste formaten aanwezig.

Pioneer UDP-LX500 - Gebruik

De Pioneer UDP-LX500 is voorzien van een mooie en rustige grafische interface. Het is een zwarte achtergrond waardoor alles rustig oogt. Het navigeren door de menu's werkt prima en de instellingen zijn duidelijk omschreven. Er is geen streaming-app te vinden. Dus Netflix of YouTube kun je bijvoorbeeld vergeten.

De meegeleverde afstandsbediening zorgt voor een prettige gebruikerservaring. Het is een afstandsbediening van een mooi formaat en het gewicht is ook best hoog. De afwerking is prima en er is een backlight aanwezig waardoor bedienen in een verduisterde ruimte een fluitje van een cent is. De layout is ook goed en de afstandsbediening geeft echt dat premium gevoel.

In het menu kun je instellen op wat voor type scherm je HDR-content gaat bekijken. In mijn geval is het een kwestie van instellen op OLED en het feest kan beginnen. Nog éen hindernisje valt te nemen en dat is het lange wachten tot er beeld verschijnt als je een schijfje opstart. Want snel is het loopwerk allesbehalve. Gelukkig is het loopwerk wel zeer stil en stabiel, maar iets sneller had ik wel gewaardeerd. Waar het aan ligt, geen idee, maar hopelijk neemt een firmware update in de toekomst deze irritatiefactor weg.

Pioneer UDP-LX500 - Films kijken

De beeldkwaliteit van de LX500 is werkelijk subliem. De bewegingsscherpte is goed, de detaillering is erg goed en de HDR-weergave is om van te smullen bij zowel HDR10 als Dolby Vision materiaal. 

Verder heb ik niet de behoefte wat aan de instellingen te friemelen. Het beeld is gewoon hartstikke goed zoals het er default uit komt. De kleuren ogen natuurlijk en spatten van het scherm zonder er gekunsteld uit te zien. Planet Earth II zag er bijvoorbeeld schitterend uit. De mooie groentinten van de jungle en het mooie felblauwe water waar de luiaard doorheen waadt, alles is even overtuigend en natuurgetrouw.

Het audiogedeelte is ook goed verzorgd. Ook het schakelen tussen audiostromen gaat vlot bijvoorbeeld en het dynamisch bereik is goed.

Upscaling op de UDP-LX500 gaat ook prima. DVD's, tja soms kijk ik ze nog, zien er goed uit en bij een goede Blu-ray Disc zie je nauwelijks verschil met een UHD-schijfje. Het afspelen van mediabestanden via het netwerk of USB kan allemaal wel wat vlotter en het beeld laat dan soms te wensen over, maar dat kan ook zeker aan de bron liggen, want heb je een mooie collectie schijfjes, zowel audio als video, dan is de Pioneer echt de overweging waard.

Pioneer UDP-LX500 - Conclusie

De Pioneer is een prachtig afgewerkt apparaat en voelt enorm degelijk aan. Alles is trillingsvrij en dat is wel zo prettig. Het beeld en het geluid wat de LX500 je voorschotelt is werkelijk fenomenaal. Je kunt de HDR-weergave goed aanpassen aan je scherm, de interface is duidelijk en de afstandsbediening voelt superdegelijk aan. De ondersteuning voor mediabestanden via het netwerk had wat beter gekund, maar koop je een speler primair voor je optische media, dan is de Pioneer UDP-LX500 een absolute aanrader.

Pluspunten:

  • beeldkwaliteit verbluffend
  • Dolby Vision
  • stil en trillingsvrij loopwerk
  • oerdegelijk afgewerkt
  • fijne afstandsbediening
  • universele disc speler

Minpunten:

  • traag laden van discs

De Pioneer UDP-LX500 is ons beschikbaar gesteld door JVB. De speler is bij JVB verkrijgbaar met en zonder regiomodificatie. De vanafprijs is €999,00. De regiomodificatie is een nieuwe variant die on-the-fly switchen tussen regio's mogelijk maakt. Inclusief deze Multizone Pro modificatie kost de speler €1099,00