Sony HT-ZF9 Soundbar - Review

Geplaatst door: Rogier Burghout 5 jaren, 4 maanden geleden - (0 comments)

Soundbars zijn niet meer weg te denken in de huidige HT-setups. Het blikkerige geluid is allang achterwege gelaten en soundbars zijn geduchte concurrenten geworden van surround-setups met meerdere speakers. De laatste ontwikkeling is dat soundbars ook Dolby Atmos en DTS:X ondersteunen en dus ook audio uit de hoogte weten te laten klinken. Deze soundbars zijn beschikbaar maar hebben vaak een prijskaartje boven de €1.000,00. Sony heeft met de HT-ZF9 een Dolby Atmos/DTS:X-soundbar op de markt gebracht met een adviesprijs van €800,00. Een zeer nette prijs, maar weet deze soundbar dan ook de verwachtingen waar te maken?

De HT-ZF9 uit de doos

De HT-ZF9 wordt geleverd tezamen met een draadloze subwoofer. De soundbar zelf heeft een mooi formaat van 100 x 64 x 99 mm en past mooi onder je TV. Ook kan de soundbar met bijgeleverd bevestigingsmateriaal aan de muur worden bevestigd. De soundbar zelf voelt stevig en solide aan en heeft een mooie afwerking met glimmend aluminium en de bovenkant heeft een soort eierschaal-motief. De soundbar heeft een afneembare grille zodat je van uiterlijk kan wisselen. Het display blijft goed zichtbaar als de grille ervoor is bevestigd. Dit gaat met magneten dus deze is in een oogwenk bevestigd. Aan de achterkant zijn er twee HDMI-ingangen en één uitgang. Daarnaast zit er nog een optische audio-ingang, een stereomini-ingang, ethernetpoort en USB-poort. De aansluitingen zitten schuin verwerkt in de soundbar en vooral de HDMI-uitgang zit in een dusdanige hoek dat HDMI-kabels met een te grote connector minder goed bevestigd kunnen worden. Qua draadloze connectie heeft de HT-ZF9 WiFi en Bluetooth aanwezig. Bovenop de soundbar zitten een aantal iconen die een aantal functies van de soundbar bedienen.

Installeren

De soundbar is gemakkelijk aan te sluiten. We hebben de HT-ZF9 getest door een Sony UBP-X800 UltraHD-speler aan te sluiten en daarbij ook de Sony SA-Z9R draadloze speakerset. Deze is los verkrijgbaar en qua uiterlijk in de stijl van de soundbar en de subwoofer. Wanneer je de soundbar hebt aangesloten op je TV volgt er een simpele interface om de soundbar in te stellen. Dit kan via een snelmenu of later in de opties kan je geavanceerde instellingen vinden. De subwoofer wordt automatisch door de soundbar gevonden, de draadloze speakers moeten handmatig aangesloten worden. Via een knop achterop de speakers is dat echter zo gedaan. Al-met-al een zeer gebruikersvriendelijke interface waarbij je de soundbar zo kan gebruiken.

De HT-ZF9 heeft een afstandsbediening meegeleverd met diverse geluidsopties. Naast de centraal gepositioneerde Vertical Surround-knop biedt de soundbar aan aantal geluidsmodi aan zoals Bioscoop, Sport, Game, Muziek, Auto e.a. Ook kan je via de afstandsbediening naast het volume van de soundbar het volume van de subwoofer en de achterspeakers (indien aangesloten) afzonderlijk regelen. Dat werkt erg prettig omdat je dan bij elke luisterbeurt elk component afzonderlijk kan instellen.

Er zitten op de soundbar een tweetal streaming-opties, namelijk Chromecast en Sony's eigen Music Service. Bij de tweede krijg je direct de melding dat deze nog niet beschikbaar is. Ook gaat Sony in de toekomst nog Spotify Connect en DLNA ondersteunen via firmware updates. De optie van Chromecast werkt zeer prettig en via je Smartphone via Sony's app Music Center. kan je de soundbar bedienen De muziek klinkt vol en helder en dankzij de subwoofer klinkt het ook nog prima in het laag. Ook biedt de HT-ZF9 de optie voor Mulitroom.

De Atmos/DTS:X test

Er zijn een aantal films bekeken met de HT-ZF9 in combinatie met de Sony UBP-X800 en de SA-Z9R-backspeakers. We hebben een paar Dolby Atmos-audiotracks beluisterd en ook een paar DTS:X-audiotracks. Het valt meteen op dat de HT-ZF9 een zeer ruimtelijk surroundeffect weet te creëren. Met een 3.1-kanaals setup meent Sony een surroundbeleving tot aan 7.1.2 te creeren in je huis. Dat werkt wonderwel zeer goed. Het moet wel gezegd worden dat hiervoor de SA-ZR9 draadloze speakerset absoluut noodzakelijk is want met alleen de soundbar is het moeilijk om een surround-effect te krijgen. Maar met de draadloze speakerset is het absoluut genieten. Scènes uit films als Blade Runner 2049 of Spider-man: Homecoming beiden een fantastische surroundbeleving. Niet alleen klinkt het ruimtelijk in de voor- en achtergrond maar ook uit de hoogte klinkt de soundbar geweldig. En dat is knap want de HT-ZF9 heeft geen speakers bovenop maar weet via weerkaatsing een mooi resultaat uit de hoogte te creëren. De subwoofer geeft ook een goede ondersteuning in het laag. Een zeer nette surroundbeleving die een standaard 5.1 setup zeker kan overstijgen.

Conclusie

Concluderend kan worden gezegd dat de Sony HT-ZF9 een kwalitatief zeer nette soundbar is. Niet alleen in de standaard 3.1-opstelling maar via de Dolby Atmos en DTS:X-ondersteuning (en uiteraard andere HD-codecs) ook nog in (U)HD-Surround. De HT-ZF9 heeft een zeer mooie en premium afwerking en zowel de soundbar als de draadloze subwoofer zijn in een oogwenk geïnstalleerd en aangesloten. De soundbar heeft een zeer gebruikersvriendelijke interface en genoeg draadloze ondersteuning zoals WiFi en Bluetooth. Het enige "min"puntje is dat je wel de draadloze speakerset SA-Z9R nodig hebt voor een maximale surroundbeleving. En met een prijskaartje van om en nabij de €300,00 voor de speakerset kom je in totaal toch boven de €1.000,00 uit. Dat levert een kleine puntenaftrek op. Afgezien van dit kleine nadeel is de Sony HT-ZF9 verder een absolute aanrader!