Sony STR-DN1080 A/V Receiver - Review
Sony heeft er voor gekozen om de ES-lijn niet in Nederland op de markt te brengen. Dat maakt, hier in Nederland althans, meteen deze STR-DN1080 het topmodel van Sony. Voor een relatief laag bedrag krijg je een krachtige AV-receiver die is voorzien van allerlei opties om het de hedendaagse homecinema-bezitter makkelijk te maken. Maar biedt deze Sony telg naast gemak en uitgebreide mogelijkheden ook een goede geluidskwaliteit? Je leest alles over de Sony STR-DN1080 in deze review.
Sony STR-DN1080 - Specificaties en uiterlijk
Op papier is het een potente jongen, die zwarte Sony. Het opgegeven vermogen van 165 Watt per kanaal moet met een grove korrel zout worden genomen. Duiken we in de specificaties dan zien we dat het uitgangsvermogen is gemeten bij 6 Ohm op slechts 1 kanaal. Dit gegeven geeft daarmee heel duidelijk aan dat het op de doos genoemde wattage nogal marketingpraat is. Toch is dit geen belemmering, want de STR-DN1080 kan een vijftal Scansonic MB-speakers erg goed onder controle houden, kan ik vermelden. Het formaat is lekker compact met 43 centimeter in de breedte, 15,6 centimeter hoogte en een diepte van slechts 33 centimeters. Met een gewicht van 9,7 kilo is het, ondanks het formaat, best een gewichtige receiver.
Het jasje is al een tijdje hetzelfde bij Sony. Een mooi zwart frontje met een donker strookje doorzichtig kunstof waarachter het display schuil gaat. Tel daar een input-selector en een volumeknop bij op en veel meer is het dan ook eigenlijk niet. Een, zeker voor Japanse begrippen, clean uiterlijk. Pluspunt op mijn cijferlijst.
Sony STR-DN1080 - Aansluitingen
Het eerste wat opvalt, en wat mij als liefhebber behoorlijk stoort, is dat er een vaste stroomkabel aan de receiver zit. Het is een twee-aderig flutding en ik zou deze graag vervangen voor een geaarde en goed afgeschermde variant, maar dat kan dus niet. En op zijn minst had ik graag een losse kabel gezien, wat installeren een stukje makkelijker maakt.
Nu ik mijn hart heb gelucht kan ik wel met een positief gevoel kijken naar de andere aansluitmogelijkeden. Zo vinden we een zestal HDMI-ingangen terug die, alle zes, compatibel zijn met de HDMI 2.0a standaard. Ze ondersteunen dus alle zes 4K én HDR. Daarnaast zijn er vijf van de zes ingangen die 4K 60P 4:4:4 ondersteunen. Genoeg bandbreedte dus. Naast de zes ingangen vinden we ook een tweetal HDMI-uitgangen waarvan eentje met ARC.
Verder vinden we nog een optische digitale ingang, een coaxiale digitale ingang, vier analoge ingangen, twee subwoofer uitgangen, een LAN-poort, een USB-poort aan de voorkant en nog een koptelefoon uitgang.
Sony STR-DN1080 - Bestandsformaten en streaming
De Sony STR-DN1080 ondersteunt behoorlijk wat audioformaten. Via de HDMI-ingangen is er o.a. ondersteuning voor DSD, LPCM, Dolby Atmos, DTS:X en hun vroegere varianten. Via USB en/of het netwerk is er ondersteuning voor DSDIFF (DSD) tot 5,6 MHz 5.1-kanaals, DSF tot 5,6 MHz 5.1-kanaals, WAV tot 192 kHz/24-bits 7.1-kanaals, AIFF tot 192 kHz/24-bits 5.1-kanaals, FLAC tot 192 kHz/24-bits 5.1-kanaals en ALAC tot 192 kHz/24-bits 5.1-kanaals. Naast deze hoge resolutie bestandsindelingen vinden we, bijna vanzelfsprekend, ondersteuning voor MP3, M4A en WMA bestanden.
Ook vinden we een ingebouwde Chromecast-oplossing en vinden we Spotify Connect terug op de STR-DN1080. En je favoriete muziek vanaf je smartphone is niet alleen via Chromecast of Spotify te beluisteren, want Bluetooth is ook aanwezig. De STR-DN1080 is zowel als Bluetooth-ontvanger als zender te gebruiken voor bijvoorbeeld koptelefoons.
We kunnen dus wel stellen dat de Sony STR-DN1080 behoorlijk compleet is uitgerust.
Sony STR-DN1080 - Testopstelling
De Sony geeft het beeld door aan een LG OLED55E6V. De aangesloten speler is de OPPO UDP-203. De verbindingen zijn tot stand gebracht met AudioQuest HDMI-kabels en de speakers zijn aangesloten middels JKE Hifi kabels met banaanpluggen. De speakers zijn van het merk Scansonic. Het betreft twee stuks MB3.5 vloerstaanders, de MB center en twee stuks MB1 boekenplankspeakers. De gebruikte subwoofer is de Velodyne SPL 1200 Ultra, aangesloten met een AudioQuest subwooferkabel.
Sony STR-DN1080 - Gebruiksgemak
Het menu is eenvoudig van opzet. Het is mooi grafisch en het is zeer duidelijk. Complimenten aan Sony, want het zijn met name de receivers in duurdere segmenten waarbij menu's soms erg onduidelijk in elkaar zitten, of die gewoon slecht vertaald zijn naar het Nederlands bijvoorbeeld. Sony heeft er zelfs voor gekozen geen Nederlands te ondersteunen. Dat kan als minpunt gezien worden natuurlijk, maar ik zie liever goed en duidelijk Engels, dan brak vertaald Nederlands.
De afstandsbediening is simpel gehouden en daarmee is de receiver makkelijk te bedienen. Ook kun je de receiver met een mooie app bedienen. Wel zou ik graag een afstandsbediening met backlight zien zodat je de knopjes ook in het donker kunt zien.
Sony STR-DN1080 - Geluidskwaliteit
De tijdens de review gebruikte speakers zitten echt in een heel andere prijsklasse. Een prijsklasse die niet echt past bij een receiver als de Sony STR-DN1080. Maar dat maakt het wel een goede test. Haalt deze receiver ook een mooie kwaliteit uit deze speakers? En halen deze speakers het beste in de STR-DN1080 naar boven?
Feit is dat het erop lijkt dat de Sony geen enkele moeite heeft om een overtuigend geluid voort te brengen. Ik zeg lijkt, want zeker op hogere volumes merk je dat de Sony STR-DN1080 weinig reserves heeft. Het is misschien ook niet helemaal eerlijk zulke, best lastig aan te sturen speakers aan te sluiten op deze Sony, maar aan de andere kant valt het me ook zeker niet tegen. Op gemiddeld volume is de Sony namelijk heel overtuigend.
Het geluidsbeeld is homogeen, wat betekent dat de meegeleverde kalibratiemicrofoon en ingebouwde software verrassend goed zijn werk doet. Het geluid kent een ruimtelijke plaatsing met veel gelaagdheid. Bassen zijn lekker, maar niet te dik aangezet en hoge tonen kennen veel definitie en nuance. De integratie van de subwoofer is bij receivers voorzien van betere kalibratie-oplossingen wel wat beter. Sony's oplossing kan wat dat betreft niet tippen aan Dirac (bijvoorbeeld Arcam en AudioControl) of ARC (van Anthem), maar het resultaat is voor een receiver in deze prijsklasse bevredigend.
En muziek gaat erg goed met de Sony. Ingesteld op dedicated stereo speelt deze receiver best aardig. Er is een goede timing in de muziek en ik kan duidelijk verschil horen tussen een MP3-bestand en een hoge resolutie DSD-bestand. De receiver is overigens ook behoorlijk in staat om het geluid van hoge compressie bestanden naar een hoger niveau te tillen. Een echte hoogvlieger is het niet bij het weergeven van muziek, maar nogmaals, dat past ook helemaal bij de prijsklasse.
Sony STR-DN1080 - Conclusie
De STR-DN1080 heeft me eigenlijk niet verrast. Sony maakt namelijk al jaren gewoon degelijke receivers zonder poespas. Goede kwaliteit voor een zacht prijsje zogezegd. Er zijn volop streaming-mogelijkheden aanwezig en de geluidskwaliteit is gewoon hartstikke goed. Ook de algehele gebruikservaring is bijzonder prettig. Het design van de receiver is niet nieuw, maar ook dat is gewoon prima. Het is een alledaags ontwerp en de receiver past in menig interieur. Ik vind het echt heel erg jammer dat er niet voor een vrij standaard oplossing zoals een losse voedingskabel is gekozen. Dit is wat mij betreft, zeker bij hét topmodel, niet wat ik zou verwachten. Desalniettemin krijgt de Sony STR-DN1080, voor de gehele ervaring, een score van vier sterren. Daarmee is het een echte aanrader!
Pluspunten:
- Gunstige prijs/kwaliteit verhouding
- Design
- Gebruiksvriendelijkheid
- Gedetailleerde geluidsweergave
- Toekomstbestendig
- Makkelijke en snelle installatie
Minpunten:
- Vaste, twee aderige voedingskabel
- Speakerterminals voelen wat goedkoop aan
- Geen backlight op de afstandbediening
- Weinig reserves bij hogere volumes
Inloggen