Sony UBP-X1000ES - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 8 maanden geleden - (0 comments)

Dat Sony prima Blu-Ray Disc spelers maakt heeft het Japanse merk eerder bewezen. De UBP-X1000ES is het duurste model in de line-up en het meest luxe uitgevoerd. Passen de prestaties bij deze prijs? Lees gauw verder.

Sony UBP-X1000ES - Specificaties

Sony heeft ervoor gekozen niet officeel de ES-modellen in Nederland op de markt te brengen. Toch is via allerlei manieren apparatuur uit de topserie van Sony te verkrijgen. Via JVB ontving ik de UBP-X1000ES ter review. Bij het uitpakken van de speler valt op dat hij best gewichtig is gezien het formaat. Qua uiterlijk is het eigenlijk twee druppels water met de UBP-X800. De bovenkant is voorzien van een soort structuur wat nog het best te omschrijven valt als metallic leatherlook (zelf verzonnen). De voorkant is van glimmend kunststof en er is een display aanwezig waarop de afspeeltijd wordt getoond. Achter een, toch wel fragiel aanvoelend plastic klepje voorop, zit een USB-poort verstopt.

Aan de achterzijde is een analoge stereo uitgang te vinden, een HDMI 2.0a-output en een voor audio geschikte HDMI 1.4-output, een LAN-poort, een optische uitgang, een digitale coax-uitgang en een RS232-poort. Door laatstgenoemde is de Sony UBP-X1000ES vooral populair bij custom installers. Je kunt de speler prima aansturen met de seriële poort en zodoende de speler geheel uit het zicht wegwerken in een rack.

Het is een universele disc speler, wat zoveel betekent dat naast (UHD) Blu-ray Discs ook DVD, CD, SACD en DVD-audio kunnen worden afgespeeld. Ook een veelvoud aan digitale bestanden is via de USB-poort of het netwerk af te spelen en zo kan de Sony dienst doen als mediaspeler. Naast lokale bestanden afspelen behoort streaming ook tot de opties. Zo is er bijvoorbeeld een Netflix-app aanwezig en Spotify zien we ook terug in het menu.

Er is ondersteuning voor HDR10. Grote afwezige is de ondersteuning voor Dolby Vision. Toch wel erg jammer gezien het feit dat andere premium spelers van concurrenten wél Dolby Vision ondersteunen. En ook omdat de OLED-televisies van Sony Dolby Vision ondersteunen.

Sony UBP-X1000ES - Gebruik

De meegeleverde afstandsbediening is vrij minimalistisch. Het kan zijn dat het voldoende is om de UBP-X1000ES te bedienen, maar een prettige afstandsbediening is het niet. Te klein, te licht en niet passend bij de premium prijs van de speler zelf.

De interface van de Sony is duidelijk en makkelijk navigeerbaar. Geheel mijn smaak is het niet, maar over smaak valt niet te twisten. De interface zelf is niet heel scherp en maakt geen gebruik van een 4K resolutie. Daarnaast is het laden van Netflix bijvoorbeeld niet erg snel. Als eenmaal Netflix op je scherm wordt getoond, werkt het navigeren als vanouds. Ook het laden van een film gaat vlot en al gauw wordt de hoogst mogelijke bitrate en resolutie bereikt voor de betreffende bron.

Het laden van optische schijfjes is ook alles behalve traag. Dat gaat in een vloek en een zucht. Daar valt niets op aan te merken. Het loopwerk is daarbij zeer stil en stabiel. Toch wel prettig in een homecinema-omgeving.

Sony UBP-X1000ES - Films kijken

Goed, waar het vooral om draait is wat voor plaatje de speler op het beeld toont en wat voor geluid er uit de speakers komt. De beeldkwaliteit is over de gehele linie gewoon goed. De bewegingsscherpte is dik voor mekaar en de scherpte en detaillering zijn ook op hoog niveau. Wat me wel opviel tijdens de reviewperiode is dat de kleuren wat aangedikt ogen in vergelijking met andere spelers. Kleuren ogen wat onnatuurlijk hierdoor. Een tikkeltje terugschroeven van wat kleurensettings op mijn OLED-TV zorgen ervoor dat het er wat prettiger uitziet voor mijn gevoel. Ik heb geen meetapparatuur, dus moet volledig vertrouwen op mijn eigen zintuigen, maar ik ken het bekeken materiaal behoorlijk goed dus nuanceverschillen vallen dan wel op. Slecht beeld is het zeker niet overigens. Laat ik dat gezegd hebben. De geluidskwaliteit van diverse bronnen is daarbij ook goed verzorgd. Zowel analoog als digitaal valt er niets op aan te merken.

Ook qua upscaling zit je met de Sony X1000ES goed. Vooral Blu-ray Discs zien er prima uit en zorgen ervoor dat je wens om een Blu-ray Disc uitgave te vervangen voor een UltraHD-variant wat minder prominent aanwezig is.

Sony UBP-X1000ES - Conclusie

De Sony UBP-X1000ES is een prima afgewerkte speler en doet wat ie moet doen. De beeldkwaliteit laat soms wat steekjes vallen als het op kleurverwerking aankomt. Ik vind in directe vergelijking met de andere spelers de kleuren soms wat te hard en onnatuurlijk. Natuurlijk kun je dat een beetje aanpassen, maar Sony voegt er wat te veel aan toe, zo lijkt het. Wel is de bewegingsscherpte erg goed op de Sony. Iets wat ook altijd weer dik voor mekaar is bij televisies van het Japanse merk. Al met al een leuke speler, maar wel voor iets te veel geld als ik naar het totaalplaatje kijk.

Pluspunten:

  • stil en trillingsvrij loopwerk
  • degelijk gebouwd
  • goede bewegingsscherpte
  • streaming apps
  • universele disc speler

Minpunten:

  • afstandsbediening
  • geen Dolby Vision
  • kleuren wat onnatuurlijk

De Sony UBP-X1000ES is ons beschikbaar gesteld door JVB. De speler is bij JVB verkrijgbaar met en zonder regiomodificatie. De vanafprijs is €899,00. De regiomodificatie is een nieuwe variant die on-the-fly switchen tussen regio's mogelijk maakt. Inclusief deze Multizone Pro modificatie kost de speler €999,00