Supra HDMI AOC - Actieve Optische HDMI-kabel - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 4 maanden geleden - (0 comments)

We doen niet vaak reviews van kabels. Het is vaak heel lastig te zeggen wat een kabel nu echt goed maakt of zelfs beter dan andere kabels. Bij analoge kabels, zoals speakerkabels, is het eenvoudiger een oordeel te vellen dan bij kabels die zorgen voor een digitale signaaloverdracht. Toch doe ik een poging een HDMI-kabel te testen. Ik mocht de schitterende actieve optische HDMI-kabel van Supra reviewen en beoordeelde deze voornamelijk op bouwkwaliteit.

Supra HDMI AOC - Specificaties

We hebben hier te maken met een actieve optische kabel. Er wordt namelijk in de connector aan de bronzijde van de kabel een traditioneel HDMI-signaal omgezet naar lichtsignalen en aan de andere kant wordt in de connector het lichtsignaal weer omgezet naar een traditioneel HDMI-signaal. Dit alles zonder externe voeding. De Supra HDMI AOC die ik voor me heb liggen is een variant van 50 meter lang en Supra levert deze kabel in lengtes van 6 meter tot wel 100 meter lengte. De gereviewde 50 meter lange variant heeft een verkoop adviesprijs van €650,00.

Dat is natuurlijk een enorm lange, maar ook dure kabel. Echter hou in het achterhoofd dat zo'n lange kabel ervoor zorgt dat je traditionele toepassingen op een nieuwe manier kunt herinrichten. Denk aan bijvoorbeeld een TV die op je zolderkamer staat kunnen voorzien van een signaal wat uit de 2e HDMI-uitgang van je receiver komt. Via je netwerk zijn er genoeg manier om op afstand je apparaten in de huiskamer te bedienen en zo kunnen al je bron-apparaten op dezelfde plek blijven staan zonder voor je kamer op de eerste verdieping nieuwe apparaten aan te hoeven schaffen. Natuurlijk is een lange en goede HDMI-kabel ook erg handig in een thuisbioscoop met een projector die een eindje van de bron staat.

Terug naar de specificaties. De Supra HDMI AOC biedt ondersteuning voor resoluties tot 4K60p en heeft een maximale doorvoersnelheid van 18Gbps. Daarmee is de kabel geschikt voor doorgifte van welk signaal je tegenwoordig ook maar vanuit een console of UHD Blu-ray speler kunt versturen. De kabel is HDCP 2.2 compatible en kan ook overweg met ARC en CEC. Kortom, ondanks de flinke lengte is hij volledig inzetbaar als een goede en degelijke traditionele kabel van een meter. Door gebruik te maken van lichtsignalen i.p.v. electronische signalen is de kabel totaal ongevoelig voor storingsinvloeden van buitenaf en is de signaaloverdracht vlekkeloos zonder bijverschijnselen.

Supra HDMI AOC - Bouwkwaliteit

De kabel komt in een stevige bruine doos met sticker en aan de binnenkant een hard kunststof rol waaromheen de Supra HDMI AOC gewikkeld zit. De verpakking en bescherming van de kabel is erg degelijk en goed verzorgd. De connectoren zelf zijn schitterend afgewerkt en voelen zeer solide aan. De bovenkant is van zwart kunststof met daariop het logo van Supra en de onderkant is verguld afgewerkt. Het deel wat in een HDMI-poort verdwijnt is ook verguld. De connectoren klemmen goed vast in elke willekeurige HDMI-poort die ik heb geprobeerd. De kabel zelf is wit en is zeer flexibel. Daarmee kun je gemakkelijk de kabel langs allerlei smalle hoekjes en kieren leiden. De connectoren zitten natuurlijk gewoon vast, dus je kunt de kabel niet door hele kleine gaatjes leiden, maar de connectoren zijn ook weer niet overdreven groot of diep. De kabel heeft in elk geval een look en feel die bij het toch wel hoge prijskaartje past.

Supra HDMI AOC - Testen

Ik kan de Supra niet direct vergelijken met andere actieve optische kabels. Wel kan ik de kabel vergelijken met een AudioQuest Cinnamon van 1,5 meter lang t.w.v. €95,00. Dat is dus ook best een premiumprijs en een premiumkabel te noemen. De langst beschikbare kabel van AudioQuest in de Cinnamon-lijn is 15 meter lang en kost €769,00. Als ik naar het beeld kijk wat door de 50 meter lange Supra komt, is het beeld gewoon exact hetzelfde in verhouding met de AudioQuest Cinnamon. En dat is gewoon hartstikke goed als je naar de lengte kijkt. Er zijn geen wegvallende signalen te bespeuren, ook niet als ik er vanaf de OPPO UDP-203 een 4K60p 4:4:4 8-bits HDR-signaal doorheen jaag. Kortom, de kabel doet wat Supra belooft dat ie zou doen.

Supra HDMI AOC - Conclusie

Ben je op zoek naar een HDMI-kabel van hoge kwaliteit die ook nog eens totaal ongevoelig is voor storingen van buitenaf, dan is een optische HDMI-kabel een mooie oplossing. Omdat ze in het geval van Supra al verkrijgbaar zijn vanaf 6 meter, is het een zeer goede oplossing in een thuisbioscoopomgeving. De prijs is echter wel aan de hoge kant. Ik kan de Supra ook niet vergelijken met goedkopere optische HDMI-kabels, dus ik weet niet of een lagere prijs resulteert in inferieure kwaliteit. Wat je in elk geval krijgt als je een Supra HDMI AOC aanschaft, is een kabel van een gerenommeerde kabelfabrikant met een zeer hoge bouwkwaliteit die doet wat ie moet doen, een digitaal signaal compleet van A naar B overbrengen. Zeker een aanrader.