Zappiti One SE 4K HDR en NAS RIP 4K HDR - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren geleden - (0 comments)

Een nog altijd populaire markt is die voor de mediaspelers. En in die markt heb je ontzettend veel varianten. Zo is de Apple TV mateloos populair en is ook de Nvidia Shield TV een zeer gewilde mediaspeler. Vanuit JVB kreeg ik de Zappiti One SE 4K HDR mediaspeler toegestuurd ter review. Deze werd vergezeld door een fantastische NAS van hetzelfde merk, de NAS RIP 4K HDR. Wat is het? Wat kun je ermee? En vooral, hoe presteren de speler en de NAS? Je leest het in deze review.

 

Zappiti One SE 4K HDR

De Zappiti One SE 4K HDR is een erg mooi afgewerkte mediaspeler die een echte high-end uitstraling heeft. De behuizing voelt lekker stevig aan en de aansluitingen zijn allemaal van hoge kwaliteit. De meegeleverde backlit afstandsbediening voelt ook stevig aan en de layout is prettig. De speler is 28,1cm breed, 18,8cm diep en 5cm hoog. Een mooi formaat. In de doos vind je verder een HDMI 2.0a gecertificeerde kabel, een IR-extender en WiFi-antennes om aan de Zappiti One SE 4K HDR te bevestigen.

De Zappiti One 4K HDR serie draait op een Android 6.0 variant. Als je wat verder het systeem induikt zie je dat het apparaat zelf wordt herkend als zijnde een tablet. Het is dus geen Android TV wat er op draait, maar een door Zappiti zelf aangepaste Android variant met een eigen ontwikkelde launcher en dito applicaties om films en muziek af te kunnen spelen. Je hebt ook de volledige Google Play Store tot je beschikking, wat een plus is t.o.v. Android TV. Want het aanbod in applicaties valt eerlijk gezegd wat tegen op het speciaal voor de televisie ontwikkelde platform.

De gebruikte CPU is een Realtek RTD1295. Het betreft een quad core 64-bits chip die meer dan voldoende power heeft voor de weergave van 4K. De GPU is een Mali T820 MP3 tri core die alle spelletjes uit de Google Play Store prima kan draaien. Er is daarnaast 2 GB aan DRAM aanwezig en een interne opslag van 16 GB eMMC-geheugen.

Qua aansluitingen vinden we achterop een dubbele HDMI-aansluiting, zoals we ook op de meeste 4K Blu-ray Disc spelers aantreffen. Erg handig als je wel een 4K-televisie hebt, maar geen geschikte receiver om 4K-signalen door te geven naar je televisie. De HDMI-uitgang voor video is een 2.0a-variant en de HDMI-uitgang voor audio draagt versie 1.4. Prima voor de doorgifte van HD-audio.

Verder zijn er 3 USB 2.0-aansluitingen, 1 USB 3.0-aansluiting en een USB type-C connector aanwezig, evenals een gigabit ethernet poort, digitale coax- en toslink-uitgangen, analoge RCA-stereo uitgang en een analoge video uitgang en last but not least een HDD-bay om een 3,5 inch harde schijf te kunnen plaatsen, mocht je geen NAS gebruiken.

Qua ondersteuning voor bestandsformaten ga ik niet alles noemen. Geloof me als ik zeg dat dit ding alles kan weergeven. De meest voorkomende formaten en zelfs exoten. Zelfs MQA wordt ondersteund. Dus ook als je een muziekcollectie wilt opbouwen in hi-res bestandsformaten, dan kun je alles prima afspelen via de Zappiti One SE 4K HDR.

Zappiti NAS RIP 4K HDR

De eveneens ter review beschikbaar gestelde NAS RIP 4K HDR laat zich omschrijven als schitterend afgewerkte NAS waar ook een optische drive is ingebouwd voor het rippen van al je optische media t/m Ultra HD Blu-ray Discs. Zo kun je een veilige backup maken van al je discs en met de Zappiti One SE 4K HDR kun je vervolgens op 4 apparaten tegelijk in huis je films bekijken. De NAS RIP 4K HDR is een 8-bay NAS met een aangepaste versie van Windows Server geïnstalleerd. De Zappiti NAS werkt feilloos samen met de mediaspeler van het Franse merk en het enige wat je hoeft te doen is een schijfje in de lade te leggen van de optische drive en je film of audio wordt opgeslagen. Audio wordt zelfs in 3 verschillende bestandsformaten geript (FLAC, ALAC en MP3) en van DVD's Blu-ray Discs en UltraHD Blu-ray Discs wordt een ISO-bestand gemaakt die je dan later via de Zappiti One SE 4K HDR af kunt spelen. Is het rippen klaar, dan spuugt ie vanzelf de disc weer uit en kun je van de volgende schijf uit je collectie een backup maken. Kind kan de was doen. En op de USB-poorten kun je tot 3 externe optische drives aansluiten om samen met de interne drive gelijktijdig vier discs te rippen.

De NAS is natuurlijk ook zonder Zappiti mediaspeler te gebruiken, maar de naadloze integratie maakt het een zeer simpel systeem. Bijbehorende filmposters worden opgehaald om te tonen op je scherm en zo krijg je een heel mooi opgebouwde digitale versie van je kast met films.

Zappiti One SE 4K HDR - Kijken, luisteren, gebruiken

De algehele ervaring met de Zappiti speler laat zich omschrijven als soepeltjes, gladjes, of wat voor synoniem dan ook. Nergens hapert de interface en alle informatie op het scherm is duidelijk en gewoon in het Nederlands. Films spelen zonder haperen of fouten af, ook een verse backup van de UltraHD Blu-ray Disc van Dunkirk bijvoorbeeld, speelde feilloos af. En zelfs je oude DVD's zien er prima uit met de Zappiti One SE 4K HDR. De upscaling is bijzonder effectief. In direct vergelijk met de OPPO UDP-203 presteert de Zappiti One SE 4K HDR op het gebied van weergave op hetzelfde niveau. Ik kan niet zeggen of de OPPO beter of slechter is dan de Zappiti bij het bekijken van een filmpje. Bij muziek presteert de OPPO wel wat beter en is het geluid wat transparanter en gedetailleerder via de analoge uitgang. Digitaal ligt het er maar net aan waar je de spelers op aansluit. Veel verschil is daarbij niet te merken.

De eigen software voor de visuele weergave van je filmcollectie werkt trouwens ook erg intuïtief en vlot. Filmposters en synopsis worden keer op keer vlekkeloos binnengehaald en het ziet er gewoonweg gelikt uit. De software is prima geoptimaliseerd door Zappiti. Nergens vastlopers of haperingen.

Naast de eigen software heb ik ook nog het populaire KODI geprobeerd en ook dat werkt op de Zappiti One probleemloos. Net als vele andere apps uit de Play Store overigens. Sluit een toetsenbord en muis aan en je kunt er prima op browsen. Download een kantoorprogramma en je kunt teksten verwerken en spreadsheets bekijken en aanpassen. Dit maakt de Zappiti natuurlijk bijzonder veelzijdig. En wil je gewoon Netflixen of YouTube filmpjes kijken, dan kan dat natuurlijk ook. Zelfs een potje Angry Birds gaat meer dan prima! Een echte entertainmentmachine dus.

Zappiti NAS RIP 4K HDR - Conclusie

Even kort over de Zappiti NAS RIP 4K HDR. Het apparaat doet wat het moet doen en alleen al als een NAS is het een schitterend afgewerkte en goed presterende machine. De prijs van €2.499,00 exclusief harde schijven is wel fors, maar de gebruiksvriendelijkheid is zeer goed evenals de support. Ik ben niet heel erg thuis in deze wereld, maar als ik prijzen vergelijk dan zit de Zappiti NAS wel wat aan de hoge kant qua prijs, maar dit is dan wel weer de enige NAS die ik kon vinden met een dergelijke functionalteit op het gebied van backuppen van je schijfjes. Het zal dus vooral liggen aan wat je zelf voor waarde hecht aan deze functionaliteiten. Op basis van de gebruikservaring is het een absolute aanrader!

Zappiti One SE 4K HDR - Conclusie

De Zappiti One SE 4K HDR is een erg fijne mediaspeler met snelle hardware aan boord. Door de toepassing van Android en niet van Android TV is er een eindeloze lijst aan apps beschikbaar dus er is altijd voor iedereen wat wils. Wat de Zappiti One SE 4K HDR in mijn ogen uniek maakt t.o.v. andere Android mediaspelers is dat er veel aandacht is besteed aan de componenten, dat je eenvoudig een harde schijf er in kunt stoppen en de eigen software van Zappiti die gewoon erg prettig werkt en veel prettiger dan het welbekende KODI. Daar betaal je met €349,00 dan wel wat meer voor, voor al dat moois.

Er zijn zeer veel anternatieven op de markt en het is erg moeilijk voor Zappiti om je in de zee van Android mediaspelers te onderscheiden en met de software en de veelvoud aan aansluitingen onderscheiden ze zich zeer zeker! Absolute topkwaliteit.

Tip: Bij Zappiti zelf is ook de Zappiti One 4K HDR te vinden in de line-up. Op de 2e HDMI-poort na is die identiek en kost je vijf tientjes minder. Zeker het overwegen waard als je de extra HDMI-poort niet nodig hebt.

Pluspunten:

  • snelle hardware
  • passief gekoeld, dus volledig stil
  • mooi afgewerkt
  • fijne afstandsbediening
  • fijne software
  • veel updates

Minpunten:

  • niet de nieuwste Android versie (komt stabiliteit wel weer ten goede)

 

 

Meer informatie over onderstaande Zappiti 4K HDR line-up en speciale aanbiedingen vind je bij Oppostore.nl

 

Noot van de redactie:

Het illegaal kopiëren en verspreiden van beschermd materiaal keuren we af. Kijk voor wat wel en niet mag op de website van Brein