Brein opent aanval op illegaal film en muziekaanbod

Auteur:
Eric van Ballegoie
16 juni 2005


Brein opent aanval op illegaal film en muziekaanbod (Brein opent aanval op illegaal film en muziekaanbod)

Internetaanbieders voor de rechter 

De amusementsbedrijven, verenigd in de stichting Brein, hebben tegen vijf internetproviders een kort geding aangespannen aangezien deze geen gegevens willen uitwisselen van notoire illegale film en muziek aanbieders. Brein heeft de gegevens van vijftig internetters verzameld die via het ineternet grote hoeveelheden muziek en films aanboden zonder daarvoor de rechten te hebben, en eist nu via de rechter van de internetaanbieders de naam, adres, woonplaats gegevens. De aanbieders weigeren dit omdat het verstrekken van die gegevens in strijd is met de privacy wetten en zijn inmiddels een bodemprocedure tegen Brein gestart.

Stichting Brein, vertegenwoordig door hun advocaat Willem Roos, beweert dat de amusementsindustrie alleen achter de gegevens van piraten kan komen via de providers en zijn naam, adres, woonplaats "weinig gevoelige gegevens".

De vijf providers, vertegenwoordigd door hun advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, noemen de druk van een eventuele boycot "chantage" en "een oneigenlijk drukmiddel". Volgens hem bestaan er geen tegenstrijdige belangen en zijn ook providers gebaat bij een legaal aanbod. Ook zegt hij dat Brein veel beter aangifte kan doen bij de politie.

Warner Home Video zal de internetaanbieders niet langer filmrechten in licentie geven, zolang de gegevens niet boven tafel komen., Tiscali is inmiddels gewaarschuwd door Warner Home Video dat zij geen films of muziek meer aangeleverd zal krijgen, ondanks dat Tiscali tegen betaling laat downloaden. Volgens Warner zijn er voldoende andere bedrijven, buiten de internetproviders, die films en muziek legaal en digitaal willen aanbieden. Een boycot als dat van Warner zou opgevolgd kunnen worden door de hele amusementsindustrie als drukmiddel.

Van de vijftig internetters zijn er er negen die door betaling van gemiddeld 2100 euro de zaak geschikt hebben met Brein. Brein had een dreigende e-mail gestuurd via de internetaanbieder waarop zij reageerden.

Bewerking : Edgar Smit

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Het Parool.