Nederlandse Oscar-inzending Sweet Dreams aangekocht voor Amerikaanse release

PERSBERICHT

 

NEDERLANDSE OSCAR-INZENDING SWEET DREAMS

AANGEKOCHT VOOR AMERIKAANSE RELEASE

 

SWEET DREAMS, geregisseerd door Ena Sendijarevic, ging in wereldpremière op het filmfestival van Locarno, waar Renée Soutendijk de award voor Beste Actrice won en Sendijarevic de tweede prijs bij de junior jury. De film beleefde haar Noord-Amerikaanse première in het Centerpiece-programma van het Toronto International Film Festival en brak door in de VS met het winnen van de Silver Hugo New Directors Award op het Chicago International Film Festival. De film zette de zegetocht voort op andere festivals, sleepte de selectie voor de European Film Awards in de wacht en was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival, waar het maar liefst zes prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Gouden Kalveren voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Hoofdrol. 

Terwijl de Oscar-campagne voor SWEET DREAMS als Nederlandse inzending in de internationale speelfilmcategorie in volle gang is, is nu ook een distributiedeal met Dekanalog gesloten voor de filmuitbreng in Noord-Amerika. 

SWEET DREAMS, dat gesitueerd is op een afgelegen Indonesisch eiland, werpt een licht op de stuiptrekkingen van het Europese koloniale tijdperk met scherpe satire, duivelse humor en een uitbundige esthetiek. Het is een kat-en-muis-spel over klasse, ras en zoete dromen. Renée Soutendijk viel met haar hoofdrol al twee keer in de prijzen: de Pardo voor Beste Performance in Locarno en Beste Hoofdrol op het Nederlands Film Festival. 

Lysa Le van Dekanalog: "We zijn al tijden fan van Ena's werk en zijn verheugd om weer met haar samen te werken voor de release van SWEET DREAMS - de volgende stap in haar filmische evolutie." 

Ioanna Stais, hoofd sales van Heretic: “Ena’s thematische perspectief, energieke aanpak en unieke satirische touch geven ons het vertrouwen dat Sweet Dreams zeker nog geruime tijd zal resoneren, door thema’s te behandelen die altijd relevant zijn in het publieke debat. We zijn enorm enthousiast om haar film met het Noord-Amerikaanse publiek te delen.”  

Erik Glijnis van Lemming Film is het daarmee eens: “Na een zeer succesvolle Nederlandse release vinden we het midden in de Oscar-campagne fantastisch om samen met Dekanalog te zorgen dat SWEET DREAMS zijn publiek zal vinden in filmtheaters in de VS.” 

SYNOPSIS 
Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Azis) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen. 

SWEET DREAMS werd geproduceerd door Erik Glijnis en Leontine Petit van Lemming Film (Nederland) in coproductie met Erik Hemmendorff van Plattform Produktion (Zweden), Kristina Börjeson (Film I Vast - Zweden), Martien Vlietman (VPRO - Nederland), Mandy Marahimin (Tala Media - Indonesië) en met Judy Tossell, Laurent Medea en Ena Sendijarevic als executive producers. 

Gusto entertainment bracht de film in Nederland uit in de bioscoop en Plattform Distribution in Zweden, en Warner Bros. Discovery in Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Polen, Roemenië, Moldavië, Albanië, Bulgarije en de Adriatische landen. 

Dekanalog distribueert film- en soundtracks en legt zich toe op de release van unieke werken van eigenzinnige filmmakers en muziekscores uit alle windstreken. Opgericht in 2020 door Elijah Drenner, Lysa Le en George Schmalz.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina