Opvolgers voor de fameuze ELAC Debut-serie by Andrew Jones

Ruim twee jaar heeft Andrew Jones eraan gewerkt om zijn Debut-serie te vernieuwen. Geen eenvoudige opgave want de Debut-serie heeft veel uitstekende reviews en awards gekregen. Toch waren er verbeterpunten te vinden en zie daar: DEBUT 2.0

Niet alleen optische aanpassingen

In eerste instantie zou je haast denken dat de wijzigingen met name optisch zijn. Een iets smallere kast was inderdaad een wens. Net als de gewijzigde afwerking in essen structuur vinyl. Om de plaatsing van de monitor- en de centerluidsprekers wat makkelijker te maken zijn de poorten nu aan de voorzijde ondergebracht. Maar belangrijker zijn de nieuw ontwikkelde luidsprekerchassis.

De tweeter - een masterpiece

Veel research is gestopt in de ontwikkeling van een nieuwe tweeter met als doel de crossover-frequentie te verlagen en het frequentiebereik te vergroten. Met de nieuwe tweeter is de crossover-frequentie verlaagd van 3.000Hz naar 2.200Hz. Voorwaar een unicum in deze  prijsklasse.  Ook het frequentiebereik is, met een bereik tot 35.000Hz, veel groter geworden. Ook is de  Wide-Dispersion Waveguide aangepast aan de karakteristiek van de nieuwe textieldome, om zo meer controle te hebben over de richtkarakteristiek van de tweeter en om indirecte hoge tonen weergave door weerkaatsing op de behuizing te minimaliseren. Al deze verbeteringen zorgen voor een betere horizontale spreiding en een meer dynamische, transparante en ruimtelijker weergave.

De Aramide-vezel woofer - verbetering in details

De 160mm conus is nog steeds van Aramide-vezel, echter is deze anders geweven en van een andere coating voorzien. De combinatie van een vernieuwd lijmproces en de een grotere stijfheid en demping van de conus heeft een vlakker frequentieverloop in de hogere frequenties als gevolg. Hierdoor is ook de filtering, voor de optimale overgang naar de tweeter, minder complex. De woofer is voorzien van een bijzonder grote magneet en een geventileerde poolkern, die samen met de 2-zijdig gewelfde basreflexpoort zorgt voor een diepe en zeer dynamische laagweergave.

Twee woofers - nu echt voor het onderste laag

De nieuwe luidsprekerschassis maken het mogelijk om de crossover-frequenties op een vrijwel ideaal niveau te brengen. Zo ligt de crossover-frequentie bij de vloerstaande modellen tussen de twee woofers voor het laag en de woofer voor het middengebied op 90 Hz, zodat de woofers alleen de laagste frequenties hoeven weer te geven en zich niet hoeven te bemoeien met het middengebied. Het gevolg is betere definitie in het laag en minder kleuring in de onderste registers van het middengebied.

Debut 2.0 - modellen

De Debut 2.0 serie kent 2 monitors, 2 vloerstaanders, 1 wandluidspreker, 2 centers, 3 subwoofers en een Dolby Atmos add on. Zodoende zijn er voldoende opties voor zowel stereo als voor complete home cinema opstellingen.

Prijzen en beschikbaarheid

De onderstaande prijzen zijn per stuk en afkomstig van importeur Servi-Q

 • F6.2 Vloerstaander (eind mei/begin juni) €449,00
 • F5.2 Vloerstaander (eind mei/begin juni) €349,00
 • B6.2 Bookshelf (eind mei/begin juni) €179,00
 • B5.2 Bookshelf (midden mei) €149,00
 • OW4.2 Wallmount (midden mei) €149,00
 • C6.2 Center (midden juli) €339,00
 • C5.2 Center (eind mei/begin juni) €249,00
 • A4.2 Atmos (midden mei) €145,00
 • SUB 3030 Subwoofer (midden juli) €799,00
 • SUB 3010 Subwoofer (eind juni) €559,00
 • S10.2 Subwoofer (midden juli) €299,00

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina