Star Wars producent schetst doemscenario
Star Wars producent schetst doemscenario (Star Wars producent schetst doemscenario)
Star Wars producent schetst doemscenario
De filmindustrie is gek op statistieken, en vandaag de dag vragen ze zich af waarom de meeste jonge mensen niet meer vijf of zes keer naar dezelfde film gaan zoals bij "Titanic". Volgens Rick McCallum, producer van "Attack of the Clones", "The Phantom Menace" en de TV films van "Young Indiana Jones", ligt één van de oorzaken bij DVD, aldus het Amerikaanse blad Variety.
De kosten van een filmbezoek in Amerika zijn gestegen tot ongeveer $20 voor het kaartje, parkeerkosten en popcorn. Tieners letten steeds meer op of de film binnen slechts vier of vijf maanden op DVD te koop of te huur zal zijn. En volgens McCallum (een enthousiast aanhanger van het DVD formaat) is de filmervaring van een DVD beter dan in de meeste bioscoopzalen. "Filmmakers zijn er gek op omdat de DVD dichter bij de bedoeling van hun oorspronkelijk gemaakte film komt," zegt hij.
Dat gevoel zal alleen maar sterker worden als meer en meer films gebruik maken van computer gegenereerde effecten en soms zelfs helemaal digitaal geschoten worden (Bijvoorbeeld Vidocq en Star Wars: Episode II -- Attack of the Clones). De DVD versie van Episode II, die in november uitkomt is de eerste grote live-action Hollywoodfilm die volledig digitaal overgezet is op DVD.
Bekend is dat McCallum en regisseur George Lucas grote voorstanders zijn van digitaal filmmaken, distributie en projectie. Maar ze realiseren zich ook dat het jaren zal duren voor de meerderheid van de bioscopen overgaan op digitale projectie. Totdat dit gebeurt, zal door de stijgende produktie- en marketingkosten, terugkerend bezoek aan de bioscoop steeds belangrijker worden.
Dat zal niet snel gebeuren.
Dit betekent dat filmproducenten steeds afhankelijker worden van de omzet van DVD. "Ik denk niet dat er films zijn die op de bioscoopverkopen alleen kunnen overleven; dat is helaas verleden tijd," aldus McCallum. "De opbrengst van bioscoopkaartjes alleen is niet meer genoeg, en de filmindustrie heeft het op dit moment al erg moeilijk. Dit is de grootste potentiële groeimarkt die we hebben. Studio´s hebben die markt nodig, anders halen ze het niet. Ze zijn toch al op het randje van de afgrond. Ze verdienen geen geld meer. Iedereen die anders beweert, of denk dat ze dat wél doen, is niet goed wijs."
En DVDs kun je wel vergeten -- studenten en scholieren met toegang tot breedband Internetaansluitingen organiseren "film feestjes," waar groepen jongeren bij elkaar komen om gedownloade bioscoopklappers te bekijken die ze op DVD-ROM gebrand hebben. "Mijn passie voor digitale technologie en het digitale produktieproces is slechts een storm in een glas water," aldus McCallum. "Het kopiëren van films is een tornado. De filmindustrie zal imploderen als je zomaar films kunt dowloaden, aan je vrienden kan geven en hier geen moreel probleem in ziet. Dan zijn we genaaid. Onze levens staan nu letterlijk op het spel. George en ik kunnen alleen bidden dat we 'Episode III' op tijd afkrijgen, voor het allemaal voorbij is."
Dit 'dramatische' artikel is een vrije vertaling van dit artikel op CNN.com gisteren. Voor reacties op het artikel kun je terecht in deze thread op het forum, of je kunt hieronder je reactie kwijt.
Met dank aan forumlid Chickendorp.
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door CNN.com.