Streaming films mogen - eenmalig - meedoen met de Oscars in 2021

Streaming films mogen - eenmalig - meedoen met de Oscars

Maar er zijn wel regels voor

Door de Coronepandemie zijn bijna alle bioscopen in de wereld gesloten. Daardoor kunnen er nu geen nieuwe films fysiek worden uitgebracht en gaan veel van deze films op de diverse streaming-diensten online in première. De Academy of Motion Picture Arts and Science, beter bekend als de Oscars, heeft nu bekend gemaakt dat ook sommige films die uitgebracht zijn op de streamingdiensten worden toegelaten bij de volgende verkiezingen van de Oscars in 2021. Het betekent niet dat elke film op een streamingdienst nu kans maakt op een Oscar. Alleen films die een geplande bioscooprelease hadden, maar deze door de Coronapandemie hebben moeten afblazen kunnen worden ingediend. Dat is ruimer dan de bestaande regeling, waarbij een film minimaal zeven dagen aaneengesloten in een bioscoop (in Los Angeles) gedraaid moet hebben.

Trolls World Tour
Trolls World Tour

Als voorbeeld is er een film als Trolls World Tour, die een geplande release had, maar nu uitsluitend via de streamingdiensten te bekijken is, nu alsnog kans kan maken op een Oscar voor Beste Animatiefilm. De Academy benadrukt echter wel dat er geen betere beleving is voor het bekijken van films is dan in de bioscoop, maar ze begrijpen dat door de huidige situatie alles anders is geworden. Voor nu blijft het bij een eenmalige uitzondering en valt men voor de uitreiking van 2022 weer terug op de bestaande regels. Ook als voor de uitreiking de bioscopen weer opengaan kunnen vanaf dat moment alleen weer films meedingen die weer zeven dagen in de bioscoop hebben gedraaid.

Voorafgaand aan de coronacrisis was de Academy in conflict met onder meer Netflix over de criteria voor toelating tot de Oscars. De streamingdienst heeft daarom enkele grote kanshebbers op de Oscars, zoals The Irishman, Roma, Marriage Story en The Two Popes, alsnog in de bioscopen uitgebracht. De nieuwe - tijdelijke - regels geven Netflix en andere streamingdiensten niet direct de mogelijkheid om hun eigen films nu ook in te dienen, maar het biedt de filmstudios de gelegenheid om hun films aan de diensten aan te bieden, terwijl ze een manier zien te vinden om hun films toch aan het publiek aan te dienen en zo toch ook een kans te blijven houden op een Oscar.

Overigens zijn de streamingdiensten niet rouwig om het feit dat ze nu meer content krijgen van de filmstudio's. In deze tijden wordt er massaal gebruik gemaakt van hun diensten en men is er aan gelegen om het aanbod zo groot en interessant mogelijk te houden.

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Richard B.  |  30-04-2020

Over Trolls World Tour (een film die genoemd wordt in het artikel) is vanwege dat streamen een rel uitgebroken tussen Universal en de Amerikaanse bioscoopketen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina