Total Film: Arthaus titels release 10 mei

Auteur:
Eric van Ballegoie
11 april 2005


Total Film: Arthaus titels release 10 mei (Total Film: Arthaus titels release 10 mei)

Op 10 mei brengt Total Film Home Entertainment 4 nieuwe Arthaus titels uit: LEAVING HOME, THE BEGGAR’S OPERA, CONCERT & PORTRAIT OF SINOPOLI en IVAN THE TERRIBLE. Hieronder vind u een korte beschrijving van de verschillende titels.


LEAVING HOME
Orchestral Music in the 20th Century

VOLUME 1: Dancing On A Volcano
Sir Simon Rattle & The City of Birmingham Orchestra
Met: Felicity Palmer en Gideon Kremer
Regie: Peter West

Geschreven en gepresenteerd door Sir Simon Rattle, de belangrijkste Britse dirigent van nu, biedt deze serie een fascinerende kennismaking met – en overzicht van – de muziek van de 20e eeuw. Elk van de zeven programma’s bevat meer dan dertig minuten speciaal opgenomen muziekuitvoeringen, waarbij Rattle The City of Birmingham Symphony Orchestra dirigeert. Simon Rattle begeleidt kijkers tijdens een opwindende reis door de muziek van onze tijd. Hij legt de belangrijkste muzikale ontwikkelingen uit van Mahler tot aan nu. Elk programma wordt geïllustreerd met uitdagende beelden, archiefmateriaal en foto’s. De gepresenteerde muziek wordt geplaatst in de bredere context van artistieke en sociale veranderingen.

Waarom ‘Leaving Home’? Het verhaal van de 20e-eeuwse muziek is er één van vertrekpunten op vele vlakken. Een groot aantal getalenteerde componisten zocht naar nieuwe creatieve reacties op de wereld om hen heen. Daarbij lieten ze de solide basis van de 18e en 19e-eeuwse muziek achter zich. Een opvallende verscheidenheid in expressie was het gevolg. Het aanbod is breed en in deze serie passeert het werk van ruim dertig componisten de revue, waarmee nieuwe en uitdagende geluiden ontdekt kunnen worden als ook onverwacht bekende muziek.

Het eerste deel in de serie beschrijft een grootse muzikale cultuur in verval aan het eind van de 18e eeuw. Vanuit dat verval ontsproot een muzikale revolutie die tot op de dag van vandaag naklinkt. De namen Schönberg, Webern en Berg doen vele theaterbezoekers nog steeds schrikken, maar dankzij Simon Rattle horen we in hun muziek de dreigende kracht van – niet alleen – het instorten van de oude orde en de opkomst van het fascisme, maar ook vooruitwijzingen naar de muziek die in de tweede helft van de twintigste eeuw zou komen.

Speelduur: 50 minuten (+ audio tracks)
Talen: Engels en Duits
Menu talen: Engels, Duits en Frans
Ondertitels: Frans, Spaans, Italiaans, Japans
Beeldformaat: 4:3 (NTSC regiovrij)
Geluid: PCM Stereo
Special features: Biografieën van de componisten en audio tracks


THE BEGGAR’S OPERA
John Gay

Met: Roger Daltrey, Stratford John, Patricia Routledge, Carol Hall, Bob Hoskins
The English Baroque Soloist
Dirigent: Sir John Eliot Gardiner
Libretto: John Gay
Muziekselectie: Johann Christoph Pepusch, gearrangeerd door Jeremy Barlow en Sir John Eliot Gardiner

John Gay (1685-1732), een geniale dichter en toneelschrijver met een talent voor satire, kreeg het idee voor The Beggar’s Opera van zijn vriend, de satiricus Jonathan Swift. Het werk werd geënsceneerd door John Rich, bekend door de introductie van de pantomime in Engeland, en het werd een gigantisch succes. Het bleek dat opera’s die zich afspelen in het criminele circuit van Londen en doorspekt zijn met scherpe spot over corruptie van de hogere klassen, beter aan de Engelse smaak beantwoordden dan de heroïsche opera’s van Handel.

Deze Beggar’s Opera werd speciaal voor televisie gemaakt en weerspiegelt de kwaliteit en scherpte van de etsen van Hogarth die Gay’s originele versie beïnvloedden. De personages in deze komische weergave van het Londense straatleven tierden welig met stelen, wellust en bedrog: Peachum, de heler van gestolen goederen, belazert zijn klanten; Macheath, de struikrover, is getrouwd met de dochter van Peachum, Polly, maar was beloofd aan Lucy Lockit. Lucy, op haar beurt, probeert haar rivale Polly te vergiftigen; Peachum en Lucy hebben beide baat bij Macheath’s heengaan en dus wordt hij naar de galg gebracht vanwege zijn uitspattingen. Lust, hebzucht en corruptie voeren de boventoon in dit uitbundige stuk populair theater.

De muziek voor deze productie is gebaseerd op de 18e-eeuwse volksmuziek van het origineel en geselecteerd door Johann Christoph Pepusch. Bbarokspecialisten Jeremy Barlow en John Eliot Gardiner, die de English Baroque Soloists dirigeert, bespelen authentieke instrumenten. Roger Daltrey, zanger van The Who en ster uit de films Tommy, McVicar en Lisztomania, voert een voorname bezetting aan als de doortrapte held Macheath.

Speelduur: 135 minuten
Menu talen: Engels, Duits, Frans en Spaans
Ondertitels: Engels, Duits, Frans en Spaans
Beeldformaat: 4:3 (NTSC regiovrij)
Geluid: PCM Stereo


GIUSEPPE SINOPOLI & DIE DRESDEN STAATKAPELLE

The Two Eyes of Horus & Dreampaths of Music

Muziek:
Arnold Schönberg: Verklärte Nacht, op. 4
Richard Strauss: Metamorphosen
Robert Schumann: Symphony No. 3 in E flat major “Rhenish”, op. 97
Richard Wagner: Prelude van Parsifal
Ludwig van Beethoven: Symphony No. 7 in A major, op. 92

The Two Eyes of Horus:
Regie: Pat Gavin
Productie: Hessischer Rundfunk, Radio Bremen RM Associates voor ARTE

Dreampaths of Music:
Regie: Pat Gavin & Barrie Gavin
Productie: Hessischer Rundfunk, and RM Associates voor ARTE

Giuseppe Sinopoli, dirigent, componist, leraar, arts en archeoloog overleed in 2001 op 55-jarige leeftijd terwijl hij Verdi’s Aïda in Berlijn dirigeerde. Hij werd door Wolfgang Wagner ‘een bezield raspaard van een muzikant’ genoemd. Hij was gefascineerd door Egyptologie en het was zijn passie die hem ertoe aanzette een filmproject op te zetten die zijn verschillende passies combineerde – de muziek van de West Europese cultuur en de kunst en filosofie van het oude Egypte.

In het eerste deel, Two Eyes of Horus dirigeert Guiseppe Sinipoli twee beroemde 20e-eeuwse stukken voor een strijkorkest – Schoenberg’s Verklärte Nacht en Richard Strauss’ Metamorphosen – en verbindt ze met de mythen van de antieke Egyptische wereld. De muziekuitvoeringen worden gevisualiseerd met luisterrijke beelden die op locatie in Egypte werden gefilmd, terwijl elk werk vooraf gegaan wordt door een documentaire deel waarin Sinopoli zijn ideeën uitlegt.

Het tweede deel, Dreampaths of Music, bevat uitvoeringen van Schumann’s 3e Symfonie (Rhenish), de prelude van Wagner’s Parsifal en Beethoven’s 7e Symfonie. Voor Sinopoli vormen deze werken een ‘tot-nadenken-stemmende’ reis van West naar Oost. Pat Gavin, winnaar van talrijke prijzen voor zijn innovatieve elektronische vormgeving, werkte samen met Barrie Gavin om een indrukwekkend visueel element aan deze uitzonderlijke culturele reis toe te voegen. Dit verbindt beelden van rivieren en water, van de Rhône Vallei naar de Nijl.

Speelduur: 90 + 86 minuten
Menu talen: Engels, Duits, Frans en Spaans
Ondertitels: Duits, Frans, Spaans en Italiaans
Beeldformaat: 4:3
Geluid: PCM Stereo


IVAN THE TERRIBLE

Sergei Prokofiev

Bolshoi Theater 1980
Ballet in twee aktes

Irek Mukhamedov, Natalya Bessmertnova, Gedminas Taranda
Choreografie: Yuri Grigorovich
Muzikale adaptaties en composities door Mikhail Chulaki
Bolshoi Ballet en Theater Orkest
Kinderkoor van het Bolshoi Theater
Dirigent: Algis Zhuraitis

Naar aanleiding van de hernieuwde interesse voor Sergei Eisenstein’s Ivan de Verschrikkelijke, deel 2 uit 1958, stelde Abram Stassevich – dirigent van de filmmuziek die was gecomponeerd door Sergei Prokofiev in samenwerking met de regisseur – de jonge en gelauwerde choreograaf Yuri Grigorovich voor om het werk tot een ballet om te vormen. Het zou echter tot de jaren zeventig duren vooraleer dit ambitieuze project verwezenlijkt zou worden.

Grigorovich vroeg toen de directeur van het Bolshoi theater, componist en muziekprofessor Mikhail I. Tchulaki de balletmuziek voor de nieuwe productie te componeren op basis van Eisenstein’s muzikale film materiaal.

De partituur van Ivan de Verschrikkelijke is een collage van niet minder dan 377 fragmenten uit de originele filmmuziek, maar ook uit ander werk van Prokofiev. Grigorovich’ Ivan wijkt af van het historische personage en zelfs van Eisenstein’s interpretatie. Het is vooral een fictieve, poëtisch symbolische creatie van een choreograaf die de innerlijke wereld van zijn tijd en tijdgenoten probeert bloot te leggen.
Dit programma is een ware schat voor balletliefhebbers!

Speelduur: 113 minuten
Menu talen: Engels, Duits, Frans en Spaans
Beeldformaat: 4:3 (NTSC regiovrij)
Geluid: PCM Stereo

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Total Film Home Entertainment.