Vogels kun je niet melken vanaf 29 februari in de bioscoop

PERSBERICHT
27 november 2023

Vogels kun je niet melken
Portret van De Boer, het Land en de Zonen


Vanaf 29 februari 2024 in de filmtheaters

M&N Media Group brengt op 29 februari 2024 Vogels kun je niet melken uit in de Nederlandse bioscoop: de film combineert prachtige natuurbeelden met een intiem familieportret, met in de hoofdrollen de grutto en de Friese boer Bote de Boer. De Boer’s groene hart en liefde voor de weidevogels gaat mogelijk tot rode cijfers leiden voor zijn boerenbedrijf. Tegelijkertijd droomt de nieuwe De Boer-generatie van het boerenbestaan, maar dat betekent misschien een vlucht van het Friese Tjerkwerd naar het verre Portugal.

Vogels kun je niet melken werd onlangs met lovende kritieken ontvangen op het Noordelijk Film Festival, waar de film z’n Nederlandse première beleefde. De film is actueel, observerend en poëtisch, met onze nationale vogel als graadmeter van de stand van het (boeren)land en de dilemma’s die spelen. Want zowel de grutto als de Nederlandse boer hebben betere tijden gekend.

De grutto’s zijn uit het Friese landschap aan het verdwijnen, maar bij Bote de Boer blijven ze komen, in groten getale zelfs. ‘De Laatste parel van Friesland’, wordt zijn boerderij genoemd, een waar vogelparadijs. Bote koestert de grutto’s op zijn land en doet alles voor ze. Ook dit jaar heeft hij weer alles in gereedheid gebracht voor hun komst. Het grondwater staat hoog, de plas-drassen zijn aangelegd, het land zit vol kuilen. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Maar voor Bote’s zonen komen de koeien op de eerste plaats. En die leveren op dit weidegras veel minder op. Terwijl de boerenfamilie probeert te overleven, geldt hetzelfde voor de grutto’s op hun land. 

Over de maker 

Barbara Makkinga rondde na haar studie Geneeskunde de opleiding regie documentaire op de Nederlandse Film en Televisie Academie af. Tijdens beide opleidingen stond voor haar het leren kennen van mensen en hun verhalen centraal. Met het winnen van de ‘aanstormend filmtalent competitie’ van de NPS en het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte haar carrière een vliegende start. Haar vorige film, Het leven gaat niet altijd over tulpen, was ook een fraaie familieobservatie over een gezin van bloemenkwekers en topsporters. 

Details
Lengte: 103 min. | Regie: Barbara Makkinga | Fries gesproken, Nederlands ondertiteld | Releasedatum: 29 februari 2024 | Producent: Witfilm | Omroep: HUMAN | Distributie: M&N Media Group 

Over distributeur M&N Media Group 

Sinds 1 januari 2020 zijn Jeffrey de Graaff en Ignas van Schaick de M&N Media Group gestart. Recente successen zijn de documentaires WolfOnder het Maaiveld en Onder het Maaiveld Junior. De filmdistributeur legt zich vooral toe op het uitbrengen van filmische documentaires met impact. Dit zowel voor de eigen producties als die van derden. Voor hun films ontwikkelt de distributeur een gerichte outreach campagne waarmee de juiste doelgroepen in kaart worden gebracht en benaderd, waaruit bijzondere samenwerkingen worden uitgewerkt. Ook richt het bedrijf zich op vernieuwende filmconcepten. Zo ziet het duo 'mooie kansen in de markt op het gebied van event cinema, projectie op locatie en creatieve filmconcepten binnen de Benelux'. Jeffrey de Graaff heeft een achtergrond in film en muziek en werkte bij diverse filmdistributeurs. Ignas van Schaick werd bekend als producent bij EMS FILMS, het bedrijf dat onder meer De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad maakte. 

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina