Fargo (SE)

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Fargo (SE) (DVD)
Samenvatting

Jerry Lundegaard (William H. Macy) is autoverkoper in de zaak van zijn schoonvader in Minnesota. Hij heeft inmiddels de nodige financiële problemen en denkt voor een financiële bijdrage bij schoonvader Wade Gustafson (Harve Presnell) aan te kloppen. Wade, toch al niet gek op zijn wat loser-achtige schoonzoon, gaat niet met Jerry in zee.
Jerry bedenkt vervolgens het geniale plan om zijn vrouw Jean te laten ontvoeren door twee criminelen om vervolgens Wade het losgeld op te laten hoesten. Tijdens de vlucht van de ontvoerders gaat het echter faliekant fout als de mannen tot stilstaan worden gedwongen door een overijverige wetsdienaar. Jerry wordt door deze ontwikkelingen steeds meer in het nauw gedreven, maar hij blijft volharden om de situatie te redden.

Commentaar

Fargo is nu eindelijk in waardige uitvoering op DVD verschenen. De eerste versie daterend uit 1998 was ten aanzien van beeld, geluid en (geen..) extra’s een teleurstelling. Nu het medium DVD volwassen is geworden vond Twentieth Century Fox het ook de hoogste tijd voor een re-release van dit pareltje van de ‘Coen Brothers’.
Fargo werd in 1997 genomineerd voor maar liefst zeven Oscars. Uiteindelijk sleepte de film twee van dergelijke kleinoden in de wacht. Eén voor het ijzersterke script en de ander voor de acteerprestatie van Frances McDormand, die op onnavolgbare wijze de hoogzwangere politieagente Marge Gunderson uit het plaatsje Brainerd neerzet. William H. Macy was ook genomineerd voor een Oscar in de categorie “Beste Mannelijke Bijrol”, maar moest de trofee aan Cuba Gooding Jr. laten. De mimiek van Macy is echt bijzonder goed en daarom vaak hilarisch. Hij weet de stemmingen van Lundegaard perfect neer te zetten. Steve Buscemi is uiteraard ook weer van de partij in een Coen-film. Hij speelt de rol van de labiele Carl Showalter, die samen met zijn partner-in-crime en man-van-weinig-woorden Gaear Grimsrud (Peter Stormare) de vrouw van Jerry Lundegaard ontvoert.
De geniale mix tussen (zwarte) komedie, dramatiek (de neerwaarste spiraal in het leven van Lundegaard) en het buitensporige geweld maken de film tot een klassieker uit de jaren '90.
Fargo, het 'waargebeurde' meesterwerk van de gebroeders Coen, is echt een film die je gezien moet hebben!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 94 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Spaans, En vele andere
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626013266

Extra's

  • Audiocommentaar van Roger A. Deakins
  • Minnesota Nice – Documentaire
  • Interview With The Coen Brothers
  • Trivia Track
  • The Coen Brothers Family Tree
  • Trailers & TV Spots
  • American Cinematographer Article
  • Behind The Scenes Photogallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer van Fargo, die het originele bioscoopformaat (1.85:1) heeft behouden, maakt op enkele punten na een goede indruk. Op de beeldscherpte is weinig aan te merken. Sporadisch is wel sprake van een licht bijeffect (lichtgekleurde rand om personen) van kunstmatige verscherping. In een aantal buitenscènes, waar sneeuw een belangrijke rol speelt, is ‘filmgrain’ duidelijk aanwezig. In het begin van de film noteerden we daarnaast ook enkele vuiltjes. De binnenopnames daarentegen zijn van zeer goede kwaliteit.
De kleuren van het beeld zijn door ‘director of photography’ Roger Deakins bewust ingetogen gehouden om de dramatiek te benadrukken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het contrast.
De zogenaamde laagwisseling, na ongeveer 70 minuten, is echt uitstekend tussen twee scènes in geplaatst. De ondertiteling is goed leesbaar en netjes geplaatst in het beeld. Fargo is opgedeeld in 32 chapterstops.

Geluidskwaliteit

De eerste uitgave van Fargo was voorzien van een stereo geluidsspoor. Gelukkig is voor deze speciale editie de originele Dolby-SR (Spectral Recording) track opgewaardeerd tot een volwaardige Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s). Nu klinkt dat volwaardige misschien wat overtrokken aangezien het overgrote deel van de activiteit van het geluid zich in het voorste gedeelte van de speakeropstelling afspeelt. De stemmen komen uitstekend verstaanbaar en zonder verstoring uit het centerkanaal. Hoewel de track verder geen indrukwekkende dynamiek tentoonspreidt en veelvuldig gebruik van de surroundkanalen achterwege laat komt de muziek van Carter Burwell uitstekend tot zijn recht en worden zowel de surroundkanalen als het LFE-kanaal op gepaste wijze gebruikt. Prima geluid.

Extra's

De menuschermen zijn prachtig in de stijl en sfeer van de film (winterse uitstraling) geanimeerd.
Deze (SE) bevat een aantal onderhoudende extra’s, in tegenstelling tot de eerdere (vanilla) uitgave van de film. Daarbij zijn de extra’s keurig netjes voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Audiocommentaar van Director of Photography Roger A. Deakins
Een commentaartrack van de gebroeders Coen zelf had wat mij betreft de slagroom op de taart geweest. Het commentaar van Deakins is natuurlijk over het algemeen gericht op de beeldcomposities en minder op de inhoudelijke kant van de film. Deakins laat daarbij ook de nodige tussenpozen vallen. Het gebrek aan een commentaartrack met Joel en Ethan Coen wordt enigszins gecompenseerd met de twee volgende items:

Minnesota Nice – Documentaire (27:46 min)
Een boeiende en informatieve achtergronddocumentaire met interviews met Joel en Ethan Coen en de belangrijkste leden van de cast. De titel van deze documentaire is overigens gebaseerd op het vriendelijke karakter van de inwoners van Minnesota.
William H. Macy vertelt o.a. dat hij na drie weken filmen vroeg of één van de broers iets meer wilde vertellen over het waargebeurde verhaal waarop Fargo was gebaseerd.
Vaak hebben dergelijke documentaires een hoog promotiegehalte maar aangezien deze Minnesota Nice jaren later is geschoten gaat die vlieger niet op. En dat heeft een positief effect op de kwaliteit ervan. Absoluut boeiend.

Interview With The Coen Brothers (20:30 min)
Charlie Rose, journalist van de amerikaanse zender CBS ondervraagt Joel en Ethan Coen en Frances McDormand, die overigens getrouwd is met Joel, over de film. Dit interview laat de gebroeders onder andere antwoord geven op de vraag wat hun nu zo bijzonder maakt als filmmakers in het algemeen en hoe ze Fargo hebben gemaakt. Het interview wordt afgewisseld met beelden uit de film.

Trivia Track
Middels deze optie is het mogelijk om de film te bekijken met informatiekaders waarin allerlei direct en indirect aan de film gerelateerde zaken aan bod komen (zie screenshot 6).

The Coen Brothers Family Tree
De gebroeders Coen staan erom bekend acteurs en actrices waarmee in eerdere films is gewerkt in nieuwe projecten weer op te laten draven. Deze ‘geborduurde’ interactieve stamboom geeft de relaties van de acteurs (o.a. John Goodman, George Clooney, John Turturro en Billy Bob Thornton) en de films (o.a. Raising Arizona, Barton Fink en The Man Who Wasn’t There) aan. Geinige feature.

Trailers & TV Spots
- Bioscooptrailer 1 (2:03 min)
- Bioscooptrailer 2 (1:57 min)
- TV Spot (0:30 min)
Beide bioscooptrailers zijn anamorf uitgevoerd in het originele aspect ratio. De TV spot is zoals valt te verwachten aangepast aan het full-frame formaat. Alle trailers zijn voorzien van een Dolby Digital 2.0 track @ 224 kbit/s.

American Cinematographer Article
Deze feature is een 41 pagina’s tellend achtergrondartikel uit de American Cinematographer over het maken van de film compleet met interviews, foto’s en situatieschetsen.

Behind The Scenes Photogallery (3:30 min)
Een drieënhalve minuut durende slide-show van foto’s van de set van Fargo van cast en (voornamelijk van de) crew.

Conclusie

Jerry Lundegaard is een autoverkoper uit Minnesota die in financiele problemen is geraakt. Om uit de problemen te komen bedenkt hij het plan om zijn vrouw te laten ontvoeren en het losgeld te laten betalen door zijn welgestelde schoonvader. Als de kidnappers de opdracht al spoedig verknallen raakt Jerry nog verder in de problemen.
Fargo is een bijzonder sterke film met een briljant script (goed voor Oscar nr. 1), sfeervolle muziek, sterke cinematografie en fantastische acteerprestaties van Frances McDormand (Oscar nr. 2), William H. Macy en Steve Buscemi.
Fox presenteert de film als Special Edition DVD met een keurige technische kwaliteit en boeiende extra’s. De oude Polygram versie kan zonder twijfel een andere bestemming krijgen. Een toptitel op een prima DVD. Deze DVD is een absolute 'must have' voor de fans van films van Joel en Ethan Coen en zeker warm aan te bevelen als huurtip. Yah!

Laatste reacties

Russo  |  07-10-2009

hier ben ik het ook mee eens, het is een goede film, maar echt geweldig vind ik zwaar overdreven, wordt goed in geacteerd en het verhaal is goed bedacht, maar s...
Lees meer >

Marc T.  |  02-06-2008

Net gezien voor het eerst. Ik deel niet de mening van de meesten hier op het forum denk ik wat betreft deze film. Vond hem niet zo boeiend. Waar de mensen 'bril...
Lees meer >

Swanski  |  06-12-2006

Heb de film ook gezien en gehad en vondt het een zeer matige film Het verhaal was weinig boeiend. Zowieso vind ik de gebroeders Coen niet echt bijzonder. Een z...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  06-12-2006

Heb de film ook gezien en gehad en vondt het een zeer matige film Het verhaal was weinig boeiend. Zowieso vind ik de gebroeders Coen niet echt bijzonder. Een z...
Lees meer >

Swanski  |  06-12-2006

Heb de film ook gezien en gehad en vondt het een zeer matige film Het verhaal was weinig boeiend. Zowieso vind ik de gebroeders Coen niet echt bijzonder. Een z...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  05-12-2006

Heb de film ook gezien en gehad en vondt het een zeer matige film Het verhaal was weinig boeiend. Zowieso vind ik de gebroeders Coen niet echt bijzonder. Een z...
Lees meer >

jasmin1  |  05-12-2006

Heb de film ook gezien en gehad en vondt het een zeer matige film Het verhaal was weinig boeiend. Zowieso vind ik de gebroeders Coen niet echt bijzonder. Een z...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  05-12-2006

Heb de film ook gezien en gehad en vondt het een zeer matige film Het verhaal was weinig boeiend. Zowieso vind ik de gebroeders Coen niet echt bijzonder. Een z...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  05-12-2006

........ Net zoals The Big Lebowski. (vindt ik ook een K.U.T film) :( http://home.wanadoo.nl/a.w.moolen/filmpics/pain.jpg You're entering a world of pain. ...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  05-12-2006

Heb de film ook gezien en gehad en vondt het een zeer matige film Het verhaal was weinig boeiend. Zowieso vind ik de gebroeders Coen niet echt bijzonder. Een z...
Lees meer >

Swanski  |  05-12-2006

Fargo (1996) Tsja, na O Brother recent weer te hebben gezien ook deze film van de beruchte broers weer gekeken. ook Fargo blijft gewoon weer leuk na de derde ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  20-03-2006

Goede Coen Brothers film met een erg sterk script en prachtig neergezette personages waarvan het grotendeel wel lijkt of ze een klap van een molenwiek hebben ge...
Lees meer >

Frenkovic  |  16-06-2005

de film zelf is echt een meesterwerkje, valt net buiten mijn rijtje topfilms, maar toch! IIG, ik heb net de keepcase uitvoering zonder slipcase gekocht, maar...
Lees meer >

Swanski  |  22-01-2005

tsja, typisch een Coen Brothers... MAW leuke rollen, details, sfeer, acteurs, origineel, vreemde humor etc etc maar zoals altijd zijn hun films inhoude...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  17-10-2004

Deze film laatst gezien en ik vond hem echt geweldig! Ontzettend leuke humor en zeer goed gespeeld. Zeker eentje om vaker te bekijken. :D Een van de leukste Co...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 517
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.