Harry Potter en de Geheime Kamer (Standaard Editie)

Recensent:
Koen Koene
28-04-2003

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Harry Potter en de Geheime Kamer (Standaard Editie) (DVD)
Samenvatting

Na het eerste jaar aan de toverschool Zweinstein met succes afgerond te hebben, verblijft Harry Potter (Daniel Radcliffe) in de grote vakantie bij zijn verschrikkelijke oom en tante. Daarom is hij erg blij als hij eindelijk weer naar school mag. Het tweede jaar op Zweinstein blijkt echter niet zo soepel te verlopen voor Harry; zelfs de heenreis wordt onverwacht een hele toer. Het lijkt warempel wel of iemand Harry niet op Zweinstein wil hebben! Maar de problemen beginnen pas echt als Harry een stem hoort, die hem vertelt dat de Geheime Kamer geopend is. Dit heeft verschrikkelijke gevolgen voor de leerlingen en leraren van Zweinstein, en dus is het aan Harry om, samen met zijn maatjes Ron Wemel (Rupert Grint) en Hermelien Griffel (Emma Watson), het mysterie van de Geheime Kamer te ontrafelen...

Commentaar

Harry Potter behoeft geen introductie. De wereldberoemde tovenaarsleerling, wiens avonturen door schrijfster J.K. Rowling tot dusver in vier boeken opgetekend werden, werd een enorme rage, mede door de succesvolle verfilming van het eerste boek, Harry Potter en de Steen Der Wijzen. Onlangs was het de beurt aan boek twee, Harry Potter en de Geheime Kamer, om verfilmd te worden, een taak die wederom in handen kwam van regisseur Chris Columbus. Net als de geschreven vorm bevat ook de tweede verfilming volop vertrouwde elementen. Zo speelt het verhaal zich wederom grotendeels af in Zweinstein en contreien, met bekende personages als Ron, Hermelien, Malfidus, de Duffelingen, Meneer Vilder, Professor Sneep, Hagrid en Albus Perkamentus (een van de laatste rollen van de vorig jaar overleden Richard Harris). Daarnaast maken tevens verschillende nieuwe personages hun opwachting, waarvan vooral de opschepperige leraar Gladianus Smalhart, uitstekend vertolkt door Kenneth Branagh, het noemen waard is. Vergelijken we het verhaal met dat van zijn voorganger, dan is duidelijk dat De Geheime Kamer heel wat minder luchtig van aard is. En dat is nog vrij zacht uitgedrukt, want de film bevat scènes die de allerkleinsten waarschijnlijk dagen lang nachtmerries zullen bezorgen. Gezien de jeugdige doelgroep van de Potter-verhalen lijkt de duistere toon van de tweede film wellicht wat vreemd, maar toch verschilt het verhaal nauwelijks van de geschreven tegenhanger. Net als bij de vorige verfilming houdt men zich namelijk zeer strak aan het boek: alle essentiële stukken zijn, al dan niet in compacte vorm, in de film verwerkt. Maar daar heeft men dan ook ruim tweeëneenhalf uur voor nodig, iets wat niet alle kijkers (denk aan ongeduldige kinderen) op zullen kunnen brengen. Wat dat betreft zullen de toekomstige verfilmingen alleen maar lastiger worden, want de opeenvolgende Potter-boeken worden alsmaar dikker. We zijn in ieder geval benieuwd wat de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón, die het stokje overneemt van Columbus, met het derde deel gaat doen. Maar als de uiterst vermakelijke eerste twee verfilmingen een indicatie zijn, gaat dat helemaal goed komen.

Net als de verfilming van De Steen der Wijzen verscheen ook De Geheime kamer in twee versies op DVD, een standaard-versie (beeldverhouding 1.33:1) en een widescreen-versie (2.35:1). De tweede disc, die met de extra’s, is bij beide uitgaven identiek. Wil je meer weten over het verschil in beeldverhoudingen tussen beide versies, lees dan het uitgebreide achtergrondartikel. Hieronder volgt een bespreking van de standaard-versie, de recensie van de widescreen-uitgave vind je hier.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 155 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

 • Trailers
 • Cast & Crew
 • DVD-ROM extra’s
 • Extra Scènes (17 min.)
 • Gesprek met J.K. Rowling en Steve Kloves (16 min.)
 • Smalhart’s Klaslokaal
 • Kantoor van Perkamentus
 • Interviews met studenten, professoren e.a. (20 min.)
 • Bouw een scène (17 min.)
 • Activiteiten
 • Spreukenkennis
 • Galerij met productieschetsen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Omdat Harry Potter en de Geheime Kamer met een verhouding van 2.35:1 in de bioscopen draaide, zullen de meeste cinefielen voor de widescreen-versie kiezen. Geef je desondanks toch de voorkeur aan de standaard-versie, wellicht omdat je een hekel hebt aan de beruchte ‘zwarte balken’, dan hoef je je over de kwaliteit van het beeld in ieder geval geen zorgen te maken. Net als de breedbeeld-editie heeft namelijk ook de 1.33:1-uitgave een vrijwel perfecte transfer gekregen. De schitterende visuele uitwerking komt dan ook uitstekend tot zijn recht, mede door de prima scherpte en meestal mooie volle kleurweergave. ‘Meestal’, want bij bepaalde buitenscènes zijn de kleuren wat harder en fletser, wat ongetwijfeld een bewuste keus is. Een probleem bij de eerste Harry Potter-DVD was dat er op momenten nogal wat filmgrain te zien was. Het vervolg heeft daar gelukkig veel minder last van. Bovendien zijn er nergens storende compressiefoutjes te vinden, en is er vrijwel geen edge enhancement zichtbaar. En zoals het een recente film betaamd is het beeld ook helemaal vrij van vuil en beschadigingen. Tot slot nog iets over de ondertiteling: daarbij wordt, net als bij het eerste deel, gebruik gemaakt van de vernederlandste termen en namen (Gilderoy Lockhart wordt Gladianus Smalhart, Dumbledore wordt Perkamentus, Malfoy wordt Malfidus, enzovoort), zodat alles voor lezers van de Nederlands vertaalde boeken prima te volgen is.

Bij een vergelijking van de 1.33:1- en 2.35:1-versie blijkt er een heel klein verschil in de kleurweergave te zijn. De standaarduitgave bevat namelijk een tikje meer rood. Dit is het best te zien in de huidtinten (die zijn bij de 1.33:1-editie ietwat meer roze), maar het verschil is geenszins groot genoeg om de kleuren van een van beide versies als ‘superieur’ te bestempelen.

Geluidskwaliteit

Het eerste spoor dat we op de DVD aantreffen is de Engelse Dolby Digital 5.1-track, met een bitrate van 384kbit/s (dus niet met het hogere 448kbit/s zoals op de eerste Harry Potter-DVD). Dit agressieve spoor heeft een mooie volle klank en ontzettende veel richting en spreiding, met als goed voorbeeld de scène waarin de klas geplaagd wordt door ontsnapte Keltische aardmannetjes. Of het fragment met de Mandragora’s, waarbij het meerkanaals geluid door merg en been gaat. Ook in het laag is het spoor nadrukkelijk aanwezig, want de basintensieve effecten komen met enorme kracht uit speakers en LFE-kanaal. Misschien wel met iets te veel kracht, want scènes als die bij de Beukwilg zullen de huiskamer op zijn grondvesten doen trillen. Afhankelijk van de robuustheid van de servieskast en de relatie met de buren kan het daarom nodig zijn om de bas handmatig wat te temperen. Je bent gewaarschuwd. Een andere kanttekening is dat de muziek vaak erg zacht over de kanalen gemixt is vergeleken met het overig geluid. Neem nu de eerder genoemde Zwerkbal-wedstrijd, waar de karakteristieke en herkenbare composities van John Williams regelmatig overstemd worden door de vele effecten. Desalniettemin hebben we hier te wel degelijk te maken met een geluidsspoor dat laat horen wat er allemaal mogelijk is met een 5.1-installatie.

Verder bevat de DVD eveneens een Nederlandse nasynchronisatie. Niet geheel onverwacht missen de Nederlandse stemmen de emotie van hun Engelse tegenhangers. Kinderen, voor wie dit spoor natuurlijk bedoeld is, zullen zich hier waarschijnlijk totaal niet aan storen, en in dat opzicht is de nasynchronisatie meer dan acceptabel. Complimenten voor het feit dat ook de Nederlandse track in het 5.1-formaat (384kbit/s) op het schijfje staat, zodat pa en ma bij het meekijken toch kunnen profiteren van hun dure geluidsinstallatie.

De sporen zijn overigens EX-gecodeerd, zodat degenen met de geschikte apparatuur kunnen genieten van de toegevoegde ruimtelijkheid van een (matrix-)middenachterkanaal.

Extra's

Op de extra’s van de eerste Potter-DVD viel nogal wat aan te merken. De meeste kinderen zullen wel te spreken zijn geweest over de in spelvorm gegoten extra’s, maar de echte filmliefhebbers hebben waarschijnlijk Voldemort vervloekt om de moeite die gedaan moest worden om bij de verwijderde scènes (vrijwel de enige extra’s die voor de cinefiel de moeite waard waren) te geraken. Gelukkig heeft Warner naar de kritieken geluisterd, want de extra’s van De Geheime Kamer zijn een stuk toegankelijker. Desondanks blijft het grootste gedeelte gericht op kinderen, en je moet dan ook niet al te veel zaken verwachten die op diepgaande wijze prijsgeven hoe de film gemaakt is.

Disc 1

Cast & Crew
Het welbekende en weinig boeiende overzicht van de rolverdeling en medewerkers.

Het eerste jaar op Zweinstein
Een twee minuten durende samenvatting van De Steen der Wijzen. Echter, meer dan een verlengde trailer is het eigenlijk niet. Van een uiteenzetting van het verhaal is dan ook nauwelijks sprake, dus wil je je geheugen opfrissen dan ben je aan het verkeerde adres.

Bioscooptrailer
Daar is ‘ie weer, de obligate bioscooptrailer! Deze keer met een beeldverhouding van 2.35:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid.

Disc 2

In de mooi vormgegeven en geanimeerde menu’s van de tweede schijf tref je een ruime hoeveelheid extra’s aan. Noemenswaardig is het feit dat de extra’s, mits men daar voor kiest, helemaal in het Nederlands zijn uitgevoerd. Iets wat gezien de jeugdige doelgroep eigenlijk ook onmisbaar is.

Extra Scènes
De 19 verwijderde scènes op het schijfje, die deze keer gelukkig rechtstreeks in het menu te selecteren zijn, zijn bij elkaar goed voor zo’n 17 minuten aan materiaal. Daar zitten enkele compleet nieuwe fragmenten tussen, maar het grootste deel bestaat uit uitgebreidere versies van scènes die wel gewoon in de film te vinden zijn. Het materiaal verschijnt met uitstekend anamorf 2.35:1-beeld op het scherm, ondersteund door DD 2.0-geluid in zowel de Nederlandse als de Engelse taal. Bekijk je de fragmenten in het Engels, dan is er uiteraard Nederlandse ondertiteling voorhanden.

Achter Zweinstein
Hier tref je de volgende zaken aan:
- Gesprek met J.K. Rowling en Steve Kloves (16 min): Een interview met de schrijfster van de Potter-boeken en de schrijver van de Potter-filmscripts. In dit redelijke interessante gesprek komt onder meer de nauwe betrokkenheid van Rowling bij de verfilmingen aan bod, alsmede de vergelijking tussen boek en script, de ontwikkeling van de personages en de moraal van het verhaal. Ook praat men kort over de vorderingen aan het script van De Gevangene van Azkaban, de derde Potter-verfilming.
- Kantoor van Perkamentus: Hier kun je er om te beginnen voor kiezen om rond te snuffelen in Perkamentus’ kamer. Vervolgens wordt in ‘Bouw een scène’ (duur: 17 minuten) door de makers uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij de verfilming van een Potter-boek. Daarbij wordt aandacht besteed aan het ontwerp en de aankleding van de sets, de belichting, de visuele effecten, de kostuums, de montage en de muziek. Dit is een van de weinige extra’s op het schijfje waarin een blik wordt geworpen op het productieproces, en daarmee een boeiende en waardevolle toevoeging.
- Interviews met studenten, professoren en anderen: Vraaggesprekken met de voornaamste leden van de cast, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen ‘Studenten’ (9 min) en ‘Professoren en anderen’ (11 min). Het zijn voornamelijk luchtige interviews over de personages en hoe het was om mee te werken aan de film. Niet bijzonder diepgaand, maar aardig genoeg om een keer te bekijken.
- Galerij met productieschetsen: een groot aantal conceptschetsen van de diverse personages, wezens en locaties.

Smalhart’s Klaslokaal
Allerlei achtergrondinfo over het personage Gladianus Smalhart, leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, onderverdeeld in de volgende zaken:
- Foto Galerij (2 min): Twaalf foto’s van Smalhart’s avonturen, waarbij elk kiekje vergezeld gaat van een kort verklarend commentaar.
- Certificaten (1 min): Een overzicht van de vele prijzen die Smalhart heeft verworven.
- Verplichte Lectuur (1 min): Hier passeren de verplichte boeken voor het tweede schooljaar op Zweinstein de revue, op één na geschreven door -je raadt het al- Gladianus Smalhart.

Activiteiten
Verschillende spelletjes, vooral interessant voor kinderen.
- De kameruitdaging: Zoek je weg naar de Geheime Kamer. Onderweg zul je verschillende beproevingen moeten doorstaan.
- De verboden bos uitdaging: Vind met behulp van de vliegende auto de terugweg uit het Verboden Bos.
- Kaspers donkere kamer: Stel je eigen foto-montage samen, waarbij je kunt kiezen uit kiekjes van leerlingen, leraren en plekjes & voorwerpen.
- Bekijk de Wegisweg: De naam zegt het al, hier kun je rondwandelen op de Wegisweg. Daarbij krijg je onder meer uitleg over de verschillende winkels.

Spreukenkennis
Test je kennis van toverspreuken, in de vorm van een uit tien vragen bestaande multiple choice quiz. Wat levert het beantwoorden van de vragen, die gesteld worden aan de hand van fragmenten uit de film, je precies op? Enkel een beoordeling, lopend van ‘Uitmuntend’ tot ‘Slecht’.

Game Demo
Een zestal korte demo’s van het computerspel van Harry Potter en de Geheime Kamer, zowel verkrijgbaar op PC als op ongeveer iedere spelcomputer die je kunt bedenken.

DVD-Rom Extra’s
Voor de bezitters van een DVD-speler in de PC zijn via de meegeleverde Interactual Player nog enkele aanvullende extra’s voor de kleintjes te vinden. Naast de gebruikelijke weblinks bevat het DVD-Rom-gedeelte namelijk een groot aantal spelletjes (waaronder een aantal die we eerder onder ‘Activiteiten’ aantroffen), een screensaver en printbare knutselplaten. Ook kun je hier Zweinsteins Tijdbalk vinden, een samenvatting van de geschiedenis van Zweinstein en alle gebeurtenissen tot en met Harry’s tweede schooljaar (inclusief spoilers). Desgewenst heb je de mogelijkheid om met behulp van een microfoon met je stem door de menu’s te navigeren. Uiteraard zijn ook alle DVD-Rom extra’s netjes in het Nederlands vertaald en nagesynchroniseerd.

Conclusie

Harry Potter en de Geheime Kamer is, net als zijn voorganger, een trouwe verfilming van het gelijknamige boek. Harry’s tweede avontuur, dat een stuk grimmiger is dan het eerste, staat op DVD garant voor een boeiende 155 minuten, al is het tevens denkbaar dat sommige mensen delen van de film als langdradig zullen bestempelen. Vergeleken met de uitgave van het eerste deel valt direct op dat de toegankelijkheid van de extra’s enorm verbeterd is, maar dat neemt niet weg dat het grootste deel nog steeds op kinderen is gericht. Voor ieder die geïnteresseerd is in de totstandkoming van de film valt er wederom weinig te beleven. De kleintjes kunnen echter hun lol op, want de extra’s zijn perfect verzorgd, inclusief Nederlandse nasynchronisatie. Verder geeft deze DVD-uitgave met zijn uitstekende beeldkwaliteit en agressieve 5.1-geluid (zowel Nederlands als Engels) weinig reden tot klagen. Al zal het voor de echte liefhebber een minpunt zijn dat de verhouding van 1.33:1 niet gelijk is aan de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1. De oplossing hiervoor is simpel: wil je exact hetzelfde zien als in de bioscoop, haal dan gewoon de widescreen-versie in huis.

Laatste reacties

martini  |  02-01-2005

vrijdag de 1 disc editie gekocht en gelijk gekeken. Blijft een leuke film voor jong en oud. Vind deze beter dan deel 1.
Lees meer >

Dick van Drie  |  03-06-2003

Gisteren de huurversie bekeken (viel me overigens tegen dat ze alleen de 4:3 versie verhuurde) en was halverwege in slaap gevallen (misschien omdat het te saai ...
Lees meer >

Menno Hagendoorn  |  05-05-2003

Hele grote onzin weer, dit gezeur. Wees idd blij dat de dvd-freak tenminste een keuze heeft. Maar weet wel dat in de overgrote meerderheid van de nederlands...
Lees meer >

Surya  |  02-05-2003

Men is eerder denk ik gevoelig voor het feit van de zwarte balken. Hele volkstammen die zich daar aan storen. Men de 4x3 uitgave geven ze de mensen de illusie d...
Lees meer >

Richard68  |  01-05-2003

Men is eerder denk ik gevoelig voor het feit van de zwarte balken. Hele volkstammen die zich daar aan storen. Men de 4x3 uitgave geven ze de mensen de illusie d...
Lees meer >

starbuck  |  30-04-2003

Tja, als ze denken dat die mensen er toch niet om geven dat ze een vern**kte versie in handen krijgen of niet, waarom investeren ze dan in het ontwikkelen van 2...
Lees meer >

Surya  |  30-04-2003

Tja, als ze denken dat die mensen er toch niet om geven dat ze een vern**kte versie in handen krijgen of niet, waarom investeren ze dan in het ontwikkelen van 2...
Lees meer >

starbuck  |  30-04-2003

Tja, als ze denken dat die mensen er toch niet om geven dat ze een vern**kte versie in handen krijgen of niet, waarom investeren ze dan in het ontwikkelen van 2...
Lees meer >

Surya  |  30-04-2003

Het zal inderdaad voorkomen dat bijvoorbeeld blokker/kruidvat of Albert Heijn niet eens de widescreen versie hebben, de lieve kassameisjes weten niet eens wat h...
Lees meer >

Marco  |  29-04-2003

We kunnen erover praten wat we willen, voor deze jongens is Harry gewoon € en nog eens €, waarin ik zo nog eens groot gelijk geef ook.Tja AOL Time Warner is en...
Lees meer >

starbuck  |  29-04-2003

Ik kan me alleen niet voorstellen dat er mensen zijn die de moeite nemen om in een 4-3 recensie hun afschuw te verwoorden terwijl er voor hun ook een breedbeel...
Lees meer >

Marco  |  29-04-2003

Ik kan me alleen niet voorstellen dat er mensen zijn die de moeite nemen om in een 4-3 recensie hun afschuw te verwoorden terwijl er voor hun ook een breedbeel...
Lees meer >

starbuck  |  29-04-2003

De meerderheid mag dan wel een 4:3 TV hebben, de meerderheid heeft ook een VHS videorecoder. Niet alleen is de VHS versie goedkoper dan de DVD, maar de VHS is...
Lees meer >

starbuck  |  29-04-2003

Hele grote onzin weer, dit gezeur. Wees idd blij dat de dvd-freak tenminste een keuze heeft. Maar weet wel dat in de overgrote meerderheid van de nederlands...
Lees meer >

Arjan van Minderwout  |  29-04-2003

Er wordt wel mooi gezegd dat de consument de keuze heeft tussen 16x9 en 4x3, maar bij de Makro (Duiven) en V&D (Arnhem) hebben ze alleen maar 4x3. Ik heb eigenl...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 60
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.