Sunset Boulevard (SCE)

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Sunset Boulevard (SCE) (DVD)
Samenvatting

Joe Gillis (William Holden) is een schrijver die met moeite het hoofd boven water kan houden. Op de vlucht voor één van zijn schuldeisers, zoekt hij toevlucht in een verlaten huis op Sunset Boulevard in Hollywood. Het huis blijkt alleen niet verlaten te zijn. In het huis woont de ouderwordende steractrice van de stomme film Norma Desmond (Gloria Swanson) met haar butler en ex-echtgenote Max (Erich von Stroheim). Zowel Norma als Joe zijn op zoek naar het succes in Hollywood. Norma probeert weer aan de bak te komen met een zelfgeschreven filmscript en Joe probeert als schrijver aan de bak te komen. En dus gaat Joe aan de slag met het herschrijven van het script van Norma. Hij komt hierbij in contact met Betty Schaefer (Nancy Olson), de redacteur bij de filmstudio die het script wel wil verfilmen. Zo komt Joe terecht in een moeilijke relatie tussen de jaloerse Norma en de onschuldige Betty.

Commentaar

Sunset Boulevard is een bizarre en gitzwarte satire van regisseur en schrijver Billy Wilder over de donkere keerzijde van Hollywood. Ondanks de moeilijke tijden in Amerika eind jaren ’40, waarbij de ‘heksenjacht’ op de communisten hoogtij vierden, gaf Paramount Studios Wilder groen licht voor een film die het binnenste van Hollywood ongenaakbaar liet zien. Wilder bleek ook in staat grote namen voor de film aan te trekken. Acteurs en actrices die min of meer hun eigen uitgespeelde rol in Hollywood ‘naspeelden’ in Sunset Boulevard. Hoewel de film door de critici en de mensen van de filmindustrie vanwege haar kritische blik op het commerciële Hollywood in eerste instantie niet echt werd omarmd, deed het publiek dat des te meer. De film werd een groot succes. Een jaar later kreeg de film maar liefst elf Oscar nominaties, waarvan drie werden verzilverd. Helaas niet voor de acteurs en actrices. Maar zowel Holden als Swanson ontvingen voor hun acteerprestatie wel een Golden Globe.
De film is door het American Film Institute uitgeroepen tot één van de belangrijkste films uit de geschiedenis van Hollywood. Des te dramatischer is het dan te weten dat de originele negatieven van de film volledig verloren zijn gegaan. Het enige dat nog over is gebleven, is een filmrol uit 1952 die zwaar was beschadigd. Barry Allen en Steve Elkin van Lowry Digital hebben de film aan de hand van deze filmrol volledig gerestaureerd voor deze DVD release. En als je de DVD bekijkt besef je dat hier een bijzondere prestaties is verricht. De film is voor ons en het nageslacht in een verbluffend goede staat in ere hersteld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1950
Speelduur: 106 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865557877

Extra's

 • Bioscoop trailer
 • foto galerij
 • Commentaar door Ed Sikov
 • The Making of Sunset Boulevard
 • Hollywood Location Map
 • Original Morgue Prologue Script Pages
 • Edith Head – The Paramount Years Featurette
 • The Music of Sunset Boulevard Featurette

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Sunset Boulevard is op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. Deze verhouding staat bekend als de academy standard. De film staat met een beeldverhouding van 1.33:1 (4x3 full frame) op de DVD.
De film, in zwart/wit, is volledig gerestaureerd. Het resultaat is gewoon verbluffend. Het zwart/wit ziet er werkelijk perfect uit. Geen spetter, krasje of ander ongerechtigheden te zien. Het contrast, voor een zwart/wit film nog belangrijker voor het juist weergeven van alle grijstinten, is uitstekend. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zo goed als ze zijn kunnen, rekening houdend met het gebruikte materiaal. Kortom, zo mooi als de film op deze DVD staat, mooier kun je het echt niet krijgen.
De film is goed verdeeld in 19 tracks. De ondertiteling is wit en staat netjes onder in het beeld, maar heeft wel een iets te groot lettertype.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD gezet. Je kunt een mono signaal op twee manieren op de DVD zetten. Als een DD1.0 signaal, waarbij al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Of als een DD2.0 signaal, waarbij beide frontspeakers hetzelfde signaal krijgen, dat daardoor de illusie geeft dat het geluid uit het midden komt. Dit laatste wordt het meeste toegepast, omdat de frontspeakers bij de meeste installaties een betere kwaliteit hebben in vergelijking met de centerspeaker. Maar het heeft ook een nadeel. Het geluid moet uit beide frontspeakers exact gelijk komen, anders ontstaat er onbalans. Dat laatste doet zich hier gelukkig niet voor, de kwaliteit van de soundtrack is uitstekend. Geen spetter of kraakje te horen. Alle stemmen zijn goed verstaanbaar. De muziek heeft een redelijk frequentiebereik resulterend in een redelijk warm geluid. Wederom, met in achtneming van de leeftijd van de film, een goed klinkende soundtrack.

Extra's

De menuschermen zijn in standaard 4x3 formaat met filmgerelateerde zwart/wit animaties en achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn ook in standaard 4x3 formaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid en bijna allemaal voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Een overzicht:

Commentary by Ed Sikov. Ed Sikov is auteur van de biografie van Billy Wilder getiteld ‘On Sunset Boulevard: The Life And Times of Billy Wilder’. Het commentaar van Sikov is zeker het beluisteren waard. Helaas niet Nederlands ondertiteld.

The Making Of Sunset Boulevard (25:53 minuten). Een nieuw opgenomen, prima documentaire over de realisatie van de film. Ook met de nodige oude zwart/wit beelden.

Hollywood Location Map. Gepresenteerd wordt een kaart waarop vijf locaties uit de film zijn weergegeven. Elke locatie geeft een korte zwart/wit film met extra informatie over deze locatie.

Photo Galleries. Met drie verschillende keuzes, Production, The Movie en Publicity, waarbij elke keuze de presentatie van een groot aantal zwart/wit foto’s geeft.

Morque Prologue Script Pages. Oorspronkelijk had de film een andere opening, die na reacties van het testpubliek is gewijzigd. Bij deze keuze kun je de pagina’s van het originele script en het aangepaste script zelf nalezen. Op sommige plaatsen in het script wordt een rode camera getoond. Je kunt dan het bijbehorende beeldfragment zien. Zonder geluid, want dat materiaal is verloren gegaan.

Edith Head-The Paramount Years (13:45 minuten). Een korte documentaire over één van Hollywoods belangrijkste kostuumontwerpsters van weleer, Edith Head. Deze documentaire staat ook op de Paramount DVD To Catch a Thief.

The Music Of Sunset Boulevard (14:28 minuten). Korte documentaire waarin John Waxman vertelt over zijn vader, de componist van de filmmuziek van Sunset Boulevard: Franz Waxman. Waxman ontving een Oscar en een Golden Globe voor deze soundtrack.

Theatrical Trailer (3:14 minuten). De originele bioscooptrailer uit 1950.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting.

Conclusie

Sunset Boulevard is een bizarre en gitzwarte satire van regisseur en schrijver Billy Wilder over de donkere keerzijde van Hollywood. De film is door het American Film Institute uitgeroepen tot één van de belangrijkste films uit de geschiedenis van Hollywood.
Paramount heeft tezamen met Lowry Digital een bijzondere prestatie verricht om deze oude zwart/wit film voor deze DVD release in ere te herstellen. De beeldkwaliteit is verrassend goed en het resultaat van een indrukwekkende restauratie van het zwaar beschadigde beeldmateriaal. Ook het geluid is gerestaureerd en staat in mono op de schijf. Niets verrassend hier, gewoon prima geluid zonder kraak of ruis. Op het gebied van de extra’s heeft Paramount zeker zijn best gedaan. Een aantal kwalitatief goede en informatieve extra’s sieren deze release. Voor de echte filmliefhebber is deze mooie uitgave dan ook een absolute must.

Laatste reacties

nachtwaker  |  15-12-2008

Top-klassieker van Billy Wilder die door Paramount een mooie uitgave heeft gekregen, meesterlijke rollen van Gloria Swanson, één van de grootste sterren geduren...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  02-11-2005

Geweldige klassieker van Wilder! (y) Prachtige rollen van William Holden en Gloria Swanson.
Lees meer >

Swanski  |  15-10-2005

dit is zeker een aanrader voor mensen die houden van oude films, ik val daar niet per se onder en heb dan ook nog niet zo heel veel gezien wat voor de jaren 60 ...
Lees meer >

MGdutch  |  24-04-2005

Prachtklassieker van Wilder! (y)
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  23-04-2005

Niet de allerbeste film die ik ken, maar toch zeker een van de betere. Heel apart, en een geweldige Gloria Swanson in de hoofdrol.
Lees meer >

Buscemi  |  06-05-2003

Voor mij een van de mooiste klassiekers eindelijk op DVD. Ik heb hem dan ook gelijk aangeschaft. Zelfs de prijs is mooi... :lol: De eerste keer dat ik deze fi...
Lees meer >

riny  |  05-05-2003

prachtige film... net als iedere Billy Wilder trouwens. heb nog geen slechte van hem gezien. binnenkort komt er weer een nieuwe lading Wilders op DVD...dat ...
Lees meer >

Hilde  |  05-05-2003

Ik heb hem bij mijn favoriete internetzaak in de bestelling Ik ben blij dat ze ook steeds meer oude films op DVD uitbrengen
Lees meer >

freddy54  |  05-05-2003

Is inderdaad niet te duur. Zal dan even bij FR binnenwippen. Thx. (y)
Lees meer >

AbA  |  05-05-2003

Geweldige film ja. De DVD is een van de betere 1-disc SE's die je nu kunt krijgen: echt een topper! Voor de prijs hoef je het helemaal niet te laten.. Wat be...
Lees meer >

freddy54  |  05-05-2003

Geweldige film ja. De DVD is een van de betere 1-disc SE's die je nu kunt krijgen: echt een topper! Voor de prijs hoef je het helemaal niet te laten.. Wat be...
Lees meer >

Richard B.  |  05-05-2003

Geweldige film ja. De DVD is een van de betere 1-disc SE's die je nu kunt krijgen: echt een topper! Voor de prijs hoef je het helemaal niet te laten..
Lees meer >

Eddy  |  04-05-2003

Ik heb er heel lang op moeten wachten, maar eindelijk is ie dan verkrijgbaar op dvd. En zoals het ook staat in deze recensie is het in een erg mooie versie met ...
Lees meer >

Alex van den Berg  |  04-05-2003

Een klassieker van formaat!! (y) ... en dan ook nog eens in zo'n prachtige DVD-uitvoering!! Ik geef niet snel een hoog cijfer, maar in dit geval een dikke 9!...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.