Nightmare on Elmstreet 2, A: Freddy´s Revenge

Recensent:
Nathan Strik
25-06-2003

Totaalbeoordeling:

3.3
DVD

Nightmare on Elmstreet 2, A: Freddy´s Revenge (DVD)
Samenvatting

Freddy Krueger is terug. Een aantal jaren na het drama uit de eerste film komt een nieuw gezin in het oude huis van Nancy Thompson wonen. De zoon uit dit gezin, ene Jesse Walsh (Mark Patton), begint al snel nachtmerries te krijgen over een verbrande man in een rood/groene trui en met messen aan zijn handen? je raad het al: Freddy is terug! Ditmaal gebruikt Freddy het lichaam van Jesse om zijn moorden uit te voeren. Jesse moet een strijd leveren tegen zichzelf en tegen de bloederige wil van Freddy. Jesse´s vriendin Lisa Webber (Kim Myers) helpt hem hierbij en moet mede het hoofd bieden aan de moordlustige Krueger.

Commentaar

Hoewel deze film zich een paar jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel afspeelt, kwam hij slechts een jaar na het succesvolle eerste deel uit. Aan alles is te merken dat dit enkel een film is die snel van het succes moest profiteren dat het eerste deel New Line Cinema opleverde. Het verhaal past eigenlijk niet eens echt goed binnen de Nightmare? reeks en sluit niet mooi aan bij het vorige deel. Ook worden er een aantal regels, zoals het feit dat Freddy enkel in dromen kan toeslaan, met voeten getreden en dat maakt de film een slap aftreksel van het origineel. Tevens doet de film wat meer gedateerd aan, door het aanwezige jaren ´80 glam rock sfeertje, waar op zich niks mis mee is maar wat de film wel enorm in een bepaald tijdvak plaatst. De hoofdrollen spreken niet aan en hoewel de gekwelde Jesse vrij goed wordt vertolkt door Mark Patton, leef je als toeschouwer niet echt mee met de personages en dat is funest voor een horrorfilm. Pluspuntjes zijn de scènes met het gezin van Jesse, die lekker kitscherig aandoen, maar uiteindelijk ook minder goed binnen de context van een film als deze passen. De prestaties van Robert Englund als Freddy Krueger zijn zoals gewoonlijk erg goed, al komt hij helaas, mede door het verhaal, niet zo dreigend over als in de overige films. Alleen aanschaffen als je de hele serie persé compleet wilt hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 82 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailers
  • Cast & Crew Info
  • Jump to a Nightmare
  • Heroes and Villains
  • The Male Witch
  • Freddy on 8th Street
  • Psycho Sexual Circus

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is in de originele bioscoopverhouding van 1.85:1 anamorf vastgelegd op de DVD. Op de cover staat vol trots vermeld dat de film digitaal geremasterd is en het beeld ziet er dan ook heel goed uit. De gebruikte print vertoont hier en daar wat lichte grain en had wat scherper gekund, maar is verder in uitstekende staat. Contrast is erg goed en hoewel de film uiteraard erg donker is, heeft de transfer een prima detail in de schaduwen. Het enige echte minpunt dat we konden ontdekken was dat net als in het eerste deel de kleuren in enkele shots een beetje leken te fluctueren in helderheid. Gelukkig bleef dit probleem zeer beperkt en voor de rest mag deze transfer zich verheugen op een prima kleurverzadiging. Edge enhancement is gelukkig niet gebruikt in deze transfer. Wel waren er wat lichte problemen met posterisatie in sommige achtergronden. Ook waren er hier en daar enkele telecine problemen te zien. Al met al toch een goede transfer voor een low-budget horrorfilm uit midden jaren ´80 en deze film heeft er dan ook nog nooit zo goed uitgezien. De ondertiteling is netjes onder in beeld geplaatst en prima te lezen. De chapterverdeling in 26 chapters is prima voor een film van deze lengte.

Geluidskwaliteit

De originele mono track van A Nightmare on Elmstreet heeft de volledige 5.1 behandeling gekregen voor deze release. De soundtrack is beschikbaar gesteld in Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s) formaat en klinkt goed, maar haalt net niet het niveau van de track uit de eerste film. De track heeft een wat grotere nadruk op de voorkanalen, met in enkele heftigere scènes gebruik van de surroundkanalen voor de nodige enge geluiden en de filmmuziek. De track klinkt ook wat vlakker en tammer dan de eerste film. Een pluspuntje is wederom het geluid van Freddy´s metalen klauwen dat werkelijk door merg en been gaat (op een goede manier). Het LFE-kanaal doet daarnaast ook goed mee, zij het iets minder dan in de eerste film, om de onbehaaglijke ervaring compleet te maken. De dialogen zijn prima verstaanbaar en komen netjes uit de centerluidspreker. Ook deze track lijkt pitch-gecorrigeerd te zijn aangezien de Franse 5.1 track een stuk hoger klonk. Dit is goed te merken door bijvoorbeeld tijdens scènes met muziek tussen de twee tracks heen en weer te schakelen.

Extra's

Helaas zijn de 7 films in ons land niet in een boxset uitgegeven maar apart, zodat de extra DVD met bonusmateriaal die in andere regio´s wel beschikbaar was, bij ons afwezig is. Gelukkig bevat deze DVD nog steeds enkele verrassend eerlijke features over de film. Via de zeer stijlvol geanimeerde menu´s kunnen we kiezen uit de volgende bonussen:

Jump to a Nightmare
Dit is geen chapter-selectie, maar een snelle manier om de verschillende nachtmerrie-scènes uit de film te kunnen bekijken. Met deze handige optie spring je meteen naar één van de 10 beschikbare scènes. Een handige optie, vooral omdat de posities van deze nachtmerries niet altijd aansluiten bij de normale chapter-selectie. Een goede bonus dus.

Cast & Crew Info
Hier vind je meer informatie over acteurs Mark Patton, Kim Myers, Robert Rusler, Robert Englund, Hope Lange en Clu Gulager. Ook zijn er een infopagina´s over regisseur Jack Sholder, producer Robert Shaye, componist Christopher Young en schrijver David Chaskin aanwezig.

Heroes and Villains
In deze documentaire van ongeveer zes en een halve minuut wordt op verrassend eerlijke wijze verteld hoe het toen nog kleine bedrijfje New Line Cinema, plotseling geconfronteerd met het succes van het eerste deel, dacht om hier snel even een slaatje uit te slaan. Het is een beetje een vreemde featurette, omdat bedenker Wes Craven duidelijk niet blij is met deze film en de regisseur Jack Sholder eerlijk gezegd een beetje dom overkomt, maar daarom is deze featurette niet minder interessant en zeker het bekijken waard.

The Male Witch
Hier vertelt special effects-man Kevin Yagher hoe hij Freddy onder andere een wat meer heks-achtig uiterlijk wilde geven voor de tweede film. Deze korte featurette is ongeveer twee en een halve minuut lang.

Freddy on 8th Street
Deze korte documentaire (ongeveer vijf en een halve minuut) gaat over het Freddy fenomeen na de eerste film, waardoor blijkbaar veel fans zich verkleedden als Freddy Krueger. Ook Robert Englund komt aan bod en geeft enkele zeer intelligente observaties over waarom mensen zichzelf zo graag vereenzelvigen met een mafketel als Freddy.

Psycho Sexual Circus
Hier wordt onder andere ingegaan op het sexuele aspect van de Freddy-films en de cult-reputatie van deze tweede film binnen het homo-erotische circuit. Sommige mensen vinden dit wellicht een beetje vergezocht, maar het is toch een interessante featurette (ongeveer drieëneenhalve minuut) om te zien.

Trailers
Naast een drietal promotionele trailers (American Psycho, American Psycho 2 en Mimic 2) is ook de originele bioscooptrailer van A Nightmare on Elmstreet 2: Freddy´s Revenge te bewonderen.

Conclusie

A Nightmare on Elmstreet 2: Freddy´s Revenge is helaas slechts een snelle fast-food hap na het gourmet diner van de eerste film. Het verhaal past niet goed binnen de Nightmare? serie en de film doet ook vrij gedateerd aan. De remastering van zowel beeld en geluid is erg goed gedaan, al was het geluid wel wat tammer dan bij het eerste deel. De extra´s zijn interessant en verrassend eerlijk, maar toch wat minder vergeleken bij de prima extra´s van deel 1. Eerst huren dus, of kopen als je de serie persé compleet wilt hebben, maar niet gaan zeggen dat we je niet hebben gewaarschuwd.

Laatste reacties

rmelkert  |  07-06-2005

Ben ik nou de enige die tijdens het kijken merkte dat links en rechts is omgedraaid? Zie het hier namelijk nergens staan. Vooral in het begin wanneer die ...
Lees meer >

El Robino  |  10-07-2004

idd slappe film!
Lees meer >

DVD Watcher  |  13-07-2003

Slap vervolg op het superieure 1e deel. Verhaal vind ik niet echt aansluiten op het eerste deel. Vind het een bekijkbare film, maar daarna mag ie terug onder he...
Lees meer >

Harry B.  |  01-07-2003

Met afstand de zwakste van de serie. Toch vind ik hem goed, waarom? Omdat dit de eerste NOES-film was die ik zag, jeugdsentiment dus.
Lees meer >

basset  |  25-06-2003

In mijn herinneringen vond ik deze juist wel goed. Maja is al zo lang geleden dat ik mij kan vergissen. Ik meen dat ik voorstukjes op tv zag waarvan ik d8 dat h...
Lees meer >

Philippe  |  25-06-2003

1 van de mindere delen uit de reeks.
Lees meer >

Cinemaniac  |  25-06-2003

Freddy's Revenge is een van de zwakkere delen uit de Nightmare-serie. Ook z'n oude vertrouwde handschoen is spoorloos, de messen lijken nu uit z'n vingertoppen ...
Lees meer >

Sam VG  |  25-06-2003

Inderdaad het minst gelukte deel. Gelukkig maakte deel 3 veel goed ... En de delen 4 en 7 vond ik ook best meevallen. Nu maar hopen dat "Freddy vs. Jason" ook e...
Lees meer >

R_B  |  25-06-2003

Ik vond dit ook het slechste deel van allemaal van de NOE serie....
Lees meer >

Alexander de Mol  |  25-06-2003

wanneer komen de recensies van 3 en verder? Successievelijk zal je ze allemaal op de site zien verschijnen. Nummer 3 zal niet lang op zich laten wachten.
Lees meer >

Timothy  |  25-06-2003

Dit was de eerste die ik (veel te jong) zag, en zal daarom bij mij een streepje voor hebben. Als ik even vergeet dat hij niet "klopt" bij de overige films, dan ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 40
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.