Fish Called Wanda, A (SE)

Recensent:
Paul Ranft
29-06-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Fish Called Wanda, A (SE) (DVD)
Samenvatting

Een vierkoppig illuster dievengezelschap pleegt met succes een gewapende overval en maakt een grote hoeveelheid diamanten buit. De sexy dievegge Wanda (Jamie Lee Curtis) en haar Amerikaanse huurmoordenaar Otto (Kevin Kline) spelen vals spel en geven bendeleider George (Tom Georgeson) aan bij de politie en willen de buit voor zich zelf houden. Maar George heeft, voordat hij wordt aangehouden, zijn maatregelen genomen en tot grote woede van beide bedriegers de diamanten elders verstopt. De vierde bandiet is stotteraar en dierenvriend Ken (Michael Palin) die er op uit wordt gestuurd om de kroongetuige van de overval uit de weg te ruimen. Terwijl Ken op alle mogelijke manieren de getuige het zwijgen probeert op te leggen, gooit Wanda al haar charmes in de strijd om via Archie Leach (John Cleese), de succesvolle advocaat van George, te achterhalen waar de diamanten verborgen liggen. Maar het blijkt niet zo eenvoudig om uit te vissen waar de bergplaats is als de jaloerse Otto zich in de amoureuze plannen van Wanda mengt...

Commentaar

A Fish Called Wanda werd met een beperkt budget gemaakt maar werd aan de box-office een succesnummer van jewelste. De Amerikaanse criticasters 'schoten' de film af maar het publiek trok daar zich daar terecht niets van aan en amuseerde zich kostelijk. Verantwoordelijk daarvoor was de uitmuntende cast die de door John Cleese zelf geschreven potsierlijke komedie op een prima wijze vertolkte. Het thema bedriegen van - en zelf bedrogen worden - leidt tot hilarische situaties die alleen een Brit als Cleese (Fawlty Towers) kan verzinnen. Kevin Kline, die rol van de verwarde intellectuele psychopaat Otto meesterlijk inhoud geeft, werd genomineerd met een Oscar voor zijn acteerprestatie. De dochter van Tony Curtis, Jamie Lee Curtis, die we alleen nog maar in films als Halloween zagen optreden, speelt een prima rol als de op diamanten beluste Wanda en die kickt op Italiaans en Russisch sprekende mannen. De stotterende Michael Palin, in de rol van Ken, is grandioos. Als dierenliefhebber neemt hij wraak op Otto die één van zijn vissen uit zijn aquarium vist en vervolgens het gevangen beestje met graat en al heelhuids naar binnen slikt. John Cleese speelt de gedistingeerde advocaat die door zijn vrouw onder de knie wordt gehouden, maar vlinders in zijn buik krijgt als hij nietsvermoedend door Wanda wordt versierd.
Een heerlijke film die als los zand aan elkaar hangt maar die voor dik anderhalf uur plezier zal zorgen. Aanrader.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1988
Speelduur: 103 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626024972

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Theatrical trailer
 • Easter Egg
 • John Cleese's First Farewell Performance
 • Something Fishy
 • Fish You Were Here: On Location
 • A Message From John Cleese
 • Portrait Of A Fish

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is anamorf vastgelegd in de oorspronkelijke beeldverhouding 1.85:1. Met digitale technieken is het beeld gerestaureerd en geremasterd met als resultaat dat we van een meer dan geslaagde transfer kunnen spreken. De beeldscherpte en het contrast zijn, op een enkel soft moment na, goed verzorgd. Het zwartniveau oogt solide met een goed schaduwdetail. De natuurlijk ogende kleuren, waarvan de leeftijd nauwelijks is af te zien, zijn helder en fel, en zijn uitstekend in balans. De digitale opknapbeurt van de originele print heeft als resultaat dat er zich geen vuil en vrijwel geen beschadigingen meer in het gepresenteerde beeld bevinden. De enige puntjes die voor extra aftrek zorgen zijn een lichte hoeveelheid grain en wat compressiefoutjes. De optionele Nederlandse ondertiteling is lekker laag onder in het beeld geplaatst, en ook voor wat betreft de indeling van het aantal chapter stops hebben we absoluut geen reden tot klagen. 32 hoofdstukken is ruimschoots voldoende.

Geluidskwaliteit

We moeten in ogenschouw nemen dat deze film met een B-movie budget werd gemaakt. Het geluid bij deze film moet dan ook in het kader van de beperkte hoeveelheid pecunia geplaatst worden en werd bijgevolg zonder allerlei toeters en bellen in mono opgenomen. Laat duidelijk zijn dat de film het absoluut niet van het geluid moet hebben. Het acteren en de (non verbale) humor heeft absoluut de overhand op het geluid dat voor deze Special Edition werd geremasterd naar een mix in Dolby Digital 5.1 (448 kb) formaat. De film bevat meestentijds dialoog die netjes in het midden en via de centrumluidspreker wordt weergegeven. De weinige momenten met filmmuziek zorgen dat er nog iets van spreiding aan de voorzijde valt waar te nemen. Voor wat betreft het gebruik van het surroundkanaal kunnen we melden dat het akelig stil blijft achter de kijk – en luisterpositie. Enige activiteit is slechts te bespeuren wanneer de filmmuziek naar het surroundkanaal is gemixt. De aansturing van het LFE kanaal is navenant en ook hier merken we niet dat de conus van de woofer in beweging wordt gebracht. Vanuit technisch oogpunt voldoet de track naar behoren, maar voor home entertainment begrippen krijgen we vis met een commercieel geurtje voor de neus gehouden want een spectaculaire verbetering hebben we niet kunnen vaststellen. DISAPPOINTED!

Extra's

Deze Special Edition bestaat wordt geleverd in een transparante Duo Keep Case en is verpakt in een slipcase.
Op de eerste disc bevindt zich het audiocommentaar van John Cleese. Het kostte mij moeite om het hele commentaar te beluisteren vanwege de vele stiltes die er vallen. Er zijn minuten dat Cleese zich hult in stilzwijgen terwijl je verwacht dat hij best iets kan zeggen over de scène die op dat moment voorbij komt. Er is niet voorzien in een Nederlandse ondertiteling. Een Engelse ondertiteling is wel aanwezig.

Op het tweede schijfje is een bonte verzameling van extra's aangebracht:
Om te beginnen kan je de bijna 50 minuten durende featurette John Cleese's First Farewell Performance bekijken. Hier wordt uitgebreid op de productie van de film ingegaan. Er zijn interviews met de cast & crew die worden afgewisseld met beelden uit de film en opgenomen filmmateriaal van de filmset.

Vervolgens kun je kijken naar het retrospectief Something Fishy. Deze special duurt ruim een half uur en is ongeveer tien jaar nadat de film werd gereleased opgenomen. De cast & crew blikt middels interviews genoeglijk terug op de productie van de film die uiteindelijk US$ 200 miljoen opleverde.

Een andere aardige bonus is Fish You Were Here: On Location waarin de Britse acteur Robert Powell de kijker meeneemt naar een aantal plaatsen waar de film werd opgenomen.

Er zijn maar liefst 26 Deleted Scenes te bekijken die niet in de uiteindelijke film zijn verwerkt. John Cleese voorziet voorafgaand aan elke scène, de beelden van commentaar. Ook hier is voorzien in een Nederlandse ondertiteling.

In het hilarische A Message From John Cleese prijst John – of is het Jack – Cleese de film op een Monthy Python-achtige wijze aan het publiek.

En voordat we aan de Theatrical Trailer toe zijn kan de kijker een aantal foto's bekijken in de bonus Portrait Of A Fish.

En als allerlaatste kan op zoek gegaan worden naar een Easter Egg die op 1 van de discs is verborgen. Als die eenmaal is gevonden kunnen de volgende drie filmpjes bekeken worden:
- Jamie Lee Curtis's Halloween Memento
- The Key To Wanda's Heart
- John Cleese's thought on the U.S.A.

Conclusie

Ondanks een beperkt budget werd A Fish Called Wanda een knaller. En niet voor niets want deze komedie blinkt uit in eenvoudige maar doeltreffende humor. De cast zorgt voor prima acteerprestaties met hilarische situaties. Deze Special Edition is qua beeld goed geremasterd en is van een goed HT niveau. Het geluid daarentegen valt, ondanks het filmgeluid in mono was opgenomen, tegen. De verzameling extra's, met ietwat teleurstellend audiocommentaar van John Cleese, is meer dan voldoende om de titel SE te mogen dragen. Met deze komedie vis je absoluut niet achter het net! Gegarandeerd plezier voor wie eens naar een leuke komedie wil kijken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

martinring  |  29-12-2004

en niet vergeten:......een hele terechte oscar voor Kevin Kline!!! Wat een heerlijke mafkees in deze film!
Lees meer >

RemcoZ  |  08-11-2003

Erg leuke film met goeie rollen van met name Kevin Kline. Absolute aanrader! Ook de SE kan ik absoluut aanraden, want de extra's zijn zeker de moeite waard. Som...
Lees meer >

Keyser Söze  |  01-07-2003

Vermakelijk filmpje! :D Laatst eindelijk de kans gehad hem eens te zien... three words: Heel -lees: heel erg- goeie komedie. Hilarische scènes (de hond...
Lees meer >

Wijnand Baelde  |  01-07-2003

Deze is weer schikbarend duur, zie 'm overal liggen voor rond de 30 euro. :cry: Wacht wel tot-ie wat in prijs daalt, was-ie echt zo leuk?? (heb 'm al in geen ...
Lees meer >

mikerj  |  30-06-2003

Ik heb namelijk deze film nooit, maar dan ook nog nooit gezien. Troost je, ik heb hem ook nog nooit gezien. :oops: Waar wachten jullie nog op?!
Lees meer >

Mazdalfa  |  30-06-2003

Ik heb namelijk deze film nooit, maar dan ook nog nooit gezien. Troost je, ik heb hem ook nog nooit gezien. :oops: Broekies! :wink:
Lees meer >

Nathan Strik  |  30-06-2003

Ik heb namelijk deze film nooit, maar dan ook nog nooit gezien. Troost je, ik heb hem ook nog nooit gezien. :oops:
Lees meer >

starbuck  |  30-06-2003

Starbuck's grote bekentenis Mij realiserend dat deze bekentenis grote schade kan toebrengen aan mijn reputatie vind ik toch dat ik de wereld moet vertellen o...
Lees meer >

Mazdalfa  |  30-06-2003

Hier volgt een belangrijke waarschuwing voor eenieder die behandelt wordt tegen lachkrampen: A Fish Called Wanda wordt door het National Institute for New Id...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  30-06-2003

1 woord: hilarisch, ok dan, nog 2 woorden: ik kopen 8)
Lees meer >

Stomeboat  |  29-06-2003

Ja, zeker kopen/huren. Maar dat "fish you were here" is echt tenenkrommend verschrikkelijk. Wat een verschrikkelijke vent is die presentator zeg. De rest van de...
Lees meer >

Raydel Valdés da Silva  |  29-06-2003

Deze komt zeker in mijn collectie, leuke film.
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  29-06-2003

Hele leuke komische film met Kevin Kline absoluut als geniale uitschieter, vooral de scenes met Palin (en zijn vissen) zijn hilarisch. :D
Lees meer >

Ludo Keeris  |  29-06-2003

Absoluut een geweldige komedie! Een van de weinige films die ik meer dan 3 keer in de bioscoop heb gezien. En ik zou 'm zo weer kunnen kijken... :lol:
Lees meer >

Pat  |  29-06-2003

Een leuke komedie? Dit is gewoon één van de beste komedies aller tijden! Ben ik het absoluut mee eens ! De hele cast is geweldig, vooral Kline als de geschifte...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 231
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.