Nightmare on Elmstreet 4, A: The Dream Master

Recensent:
Nathan Strik
01-07-2003

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Nightmare on Elmstreet 4, A: The Dream Master (DVD)
Samenvatting

Tsja, als er een hond op mijn graf zou urineren zou ik ook pissig worden en Freddy Krueger is hierop geen uitzondering. De keurig nette gewijde grond op het autokerkhof is blijkbaar toch niet sterk genoeg om de moordlustige Freddy tegen te houden en hij gaat al snel achter de laatste drie overgebleven Elm Street kinderen aan. Freddy heeft echter nog niet genoeg zielen en gebruikt nu de jonge Alice Johnson om vers kindervlees naar zich toe te lokken. Alice heeft de gave van Kristen verkregen om anderen in haar droom binnen te halen en Freddy gebruikt deze gave nu om aan nieuwe slachtoffers te komen. Alice heeft zelf echter ook een bijzondere gave, na ieder slachtoffer wordt ze sterker en wellicht kan ze een manier verzinnen om Freddy voor eens en altijd te verslaan.

Commentaar

A Nightmare on Elmstreet 4: The Dream Master gaat door waar zijn illustere voorganger ophield. Hoewel de manier waarop Freddy terugkeert wel enigszins vergezocht is, moeten de duivelse krachten van hondenurine natuurlijk ook niet onderschat worden. Wat echt extreem jammer is aan deze sequel dat is de belabberde cast, met uitzondering van Robert Englund als Freddy Krueger en Lisa Wilcox als Alice Johnson. De rol van Kristen, die in het derde deel nog gespeeld werd door de talentvolle Patricia Arquette, is nu overgenomen door actrice Tuesday Knight die zo onenthousiast overkomt dat je jezelf begint af te vragen of ze misschien gedwongen wordt om te acteren. Kincaid en Joey worden gelukkig wel door dezelfde acteurs gespeeld, maar je zou denken dat Joey het na het derde deel afgeleerd heeft om naar mooie naakte vrouwen te kijken die plotseling in zijn slaapkamer opduiken (letterlijk). Freddy steelt gelukkig weer de show met enkele prachtige one-liners en een serie originele sterfscènes. Ook de special effects zijn weer van een hoog niveau, met name tijdens de climax van de film. Het is jammer dat het acteerwerk teveel rammelt om van deze sequel echt een gedenkwaardig vervolg te maken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1988
Speelduur: 89 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailers
  • Cast & Crew Info
  • Jump to a Nightmare
  • Kruegher, Freddy Kruegher
  • The Finnish Line
  • Let´s Make-Up
  • Hopeless Chest

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is in de originele bioscoopverhouding van 1.85:1 anamorf vastgelegd op de DVD. Op de cover staat vol trots vermeld dat de film digitaal geremasterd is en het beeld ziet er dan ook heel goed uit. De gebruikte print vertoont hier en daar wat lichte grain en had wat scherper gekund, maar is verder in uitstekende staat. Contrast is erg goed en hoewel de film uiteraard erg donker is, heeft de transfer een prima schaduwdetail. De posterisatie die de vorige film zo plaagde is hier gelukkig een stuk minder storend aanwezig. De artefacts blijven dan ook gelukkig, op wat chroma-noise na, binnen de perken. De ondertiteling is netjes onder in beeld geplaatst en prima te lezen. De chapterverdeling in 27 chapters is prima voor een film van deze lengte.

Geluidskwaliteit

De originele stereo track van A Nightmare on Elmstreet 4: The Dream Master heeft de volledige 5.1 behandeling gekregen voor deze release. De soundtrack is beschikbaar gesteld in Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s) formaat. De track klinkt ruimtelijk, met veel gebruik van de surroundkanalen voor de nodige enge geluiden en de filmmuziek. Het LFE-kanaal doet daarnaast ook weer vrolijk mee om de onbehaaglijke ervaring compleet te maken. Op zich een prima track dus, ware het niet dat de gebruikte (pop)muziek hier en daar behoorlijk onzuiver klinkt. Dit is echt een zwaar minpunt in mijn ogen en dit is dan ook erg storend in enkele scènes. De dialogen zijn verder prima verstaanbaar en komen netjes uit de centerluidspreker. Ook lijkt deze track pitch-gecorrigeerd te zijn aangezien de Franse 5.1 track een stuk hoger klonk. Dit is goed te merken door bijvoorbeeld tijdens scènes met muziek tussen de twee tracks heen en weer te schakelen.

Extra's

Helaas zijn de 7 films in ons land niet in een boxset uitgegeven maar apart, zodat de extra DVD met bonusmateriaal die in andere regio´s wel beschikbaar was, bij ons afwezig is. Gelukkig bevat deze DVD nog steeds enkele korte extra features over de film. Via de geanimeerde menu´s kunnen we kiezen uit de volgende bonussen:

Jump to a Nightmare
Dit is geen chapter-selectie, maar een snelle manier om de verschillende nachtmerrie-scènes uit de film te kunnen bekijken. Met deze handige optie spring je meteen naar één van de 10 beschikbare scènes. Een handige optie, vooral omdat de posities van deze nachtmerries niet altijd aansluiten bij de normale chapter-selectie. Een goede bonus dus. Wel vreemd is dat de scène met de beroemde quote ?how´s this for a wet dream? hier vermeld staat als ?how´s this for a sweet dream?. Aangezien de bewuste scène uit de film ook niet is gecensureerd, is het verwarrend dat deze zin in het menu wel gecensureerd is.

Cast & Crew Info
Hier vind je meer informatie over acteurs Lisa Wilcox, Tuesday Knight, Andras Jones, Robert Englund, Danny Hassel, Brooke Theiss, Ken Sagoes, Rodney Eastman en Toy Newkirk. Daarnaast zijn er infopagina´s te vinden over regisseur Renny Harlin, producer Robert Shaye, producer Rachel Talalay, executive producer Sara Risher en director of photography Steve Fierberg.

Kruegher, Freddy Kruegher
In deze 8 minuten durende featurette krijgen we een beeld van de enorm hectische productie van het vierde deel, dat supersnel geproduceerd moest worden om op het succes van het derde deel mee te kunnen liften. De productionele chaos toentertijd is gewoon bijna schokkend om te horen.

The Finnish Line
Hier vertelt de Finse regisseur Renny Harlin in ongeveer twee en een halve minuut wat zijn ervaringen waren met de testscreening van zijn film en de lange rijen voor de bioscoop. Hoewel die lange rijen grotendeels te danken waren aan het succes van het derde deel, was de moeder van Harlin blijkbaar apetrots en dat is ook wat waard natuurlijk. Het is alleen te hopen dat het beste mens nooit daadwerkelijk heeft gezien wat zoonlief in elkaar had geflanst.

Let´s Make-Up
In deze dik 2 minuten durende featurette legt Howard Berger, die verantwoordelijk was voor Freddy´s make-up, uit hoe het aanbrengen van de make-up precies in zijn werk ging. Hoewel het proces grotendeels hetzelfde is als bij talloze andere films, is het toch interessant om aan de hand van oude behind-the-scenes beelden te zien hoe Freddy´s make-up werd aangebracht op Robert Englund´s gezicht.

Hopeless Chest
John Carl Buechler, die verantwoordelijk was voor de special effects, laat hier in pakweg vier minuten zien hoe de borstkas met de zielen aan het einde van Nightmare? 4 werd gemaakt.

Trailers
Naast een drietal promotionele trailers (Blade II, Halloween H20 en Halloween Resurrection) is ook de originele bioscooptrailer van A Nightmare on Elmstreet 4: The Dream Master te bewonderen.

Conclusie

A Nightmare on Elmstreet 4: The Dream Master is helaas meer van hetzelfde en weet niet de kwaliteit van het eerste of het derde deel te evenaren. Het blijft gelukkig een vermakelijke film, dankzij de aanwezigheid van Freddy, de originele sterfscènes en de mooie speciale effecten. Maar qua acteerkwaliteiten laat de cast (met uitzondering van Lisa Wilcox als Alice Johnson) het collectief afweten. Met als grootste dieptepunt het acteerwerk van Tuesday Knight; een gemiddelde peuter acteert beter. De beeldkwaliteit is erg goed en hoewel de remix van het geluid prima in orde is, valt de geluidskwaliteit dankzij enkele onzuiverheden in de muziek, toch enigszins tegen. De extra´s zijn leuk om te zien, maar de spoeling begint een beetje dun te worden helaas. Een vervolg dat niet gemaakt had hoeven worden. Enkel kijken voor de originele sterfscènes en de zwarte Krueger-humor.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  26-05-2006

Redelijke film waarin Krueger en de special effecten de hoogtepunten van de film zijn.Het script en acteerwerk zijn aan de magere kant maar ondanks dat nog stee...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  07-07-2005

Deze samen met deel 5 gehuurd voordat ik deel 2 en 3 heb gezien. Waarschijnlijk is het gewoon zo dat ik niet zo'n fan ben van Freddy Krueger, want ik kan me gew...
Lees meer >

DVD Watcher  |  13-07-2003

Ik vind dit 4e deel een goede film, met een goed verhaal en een goede setting. Naast dat het een redelijk goede horrorfilm is, vind ik dat de film ook best wel ...
Lees meer >

Harry B.  |  01-07-2003

Weet er trouwens iemand of de extraatjes op dit schijfje ook op de Amerikaanse box staan? Oh ja: hoi. Ja, op de 8e disc van de box staan alle extra's 8)
Lees meer >

Sai  |  01-07-2003

Weet er trouwens iemand of de extraatjes op dit schijfje ook op de Amerikaanse box staan? Oh ja: hoi.
Lees meer >

Philippe  |  01-07-2003

Ik vond dit deel samen met deel 1 en 3 de beste uit de reeks. Freddy Krueger is heerlijk op dreef en ook een behoorlijke soundtrack.
Lees meer >

Harry B.  |  01-07-2003

Ik vond hem op zich wel een entertaining, alleen een beetje te soft (m.a.w. te weinig bloed en gore) :evil:
Lees meer >

Nathan Strik  |  01-07-2003

misschien is dit een rare vraag maar ik heb van iemand gehoord dat een van de freddy dvd's een 3d versie bevat is dit waar en welk deel is dat dan ? alle...
Lees meer >

blofeld100  |  01-07-2003

misschien is dit een rare vraag maar ik heb van iemand gehoord dat een van de freddy dvd's een 3d versie bevat is dit waar en welk deel is dat dan ? alle...
Lees meer >

Nathan Strik  |  01-07-2003

Is de regie bij deze ook zo zwak? Harlin kan mij echt niet bekoren... Yep, inderdaad zwak. Hoewel Harlin stylistisch gezien wel wat leuke vondsten heeft, is di...
Lees meer >

Surya  |  01-07-2003

Is de regie bij deze ook zo zwak? Harlin kan mij echt niet bekoren...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.