Misery (SE) (DVD) (Samenvatting)
De succesvolle schrijver Paul Sheldon (James Caan) van de bestseller reeks ‘Misery’ heeft net zijn laatste manuscript geschreven en is op weg naar huis als hij in een sneeuwstorm ernstig verongelukt. Als bij toeval wordt hij gevonden door de verpleegster Annie Wilkes (Kathy Bates) die hem uit zijn autowrak redt en hem in haar afgelegen huis verpleegt en verzorgt. Als gevolg van de sneeuwstorm is het huis volledig afgesneden van de bewoonde wereld waardoor Paul, die zijn beide benen op meerdere plaatsen heeft gebroken, het bed moet houden en zich noodgedwongen overgeeft aan de zorg van Annie die beweert zijn grootse fan ooit te zijn. Geleidelijk aan ontdekt Paul dat er iets niet pluis is; telefoonverkeer is nog steeds niet mogelijk en de ambulance die hem op zou moeten halen kan volgens Annie het huis nog steeds niet bereiken. Naarmate het genezingsproces vordert, wordt het hem duidelijk dat hij in haar huis gevangen wordt gehouden. Paul doet, ondanks zijn immobiliteit, verwoed enkele pogingen om te ontsnappen aan de vrouw van wie hij denkt dat ze compleet gestoord is. Maar Annie is de wanhopige schrijver, naar wie inmiddels een zoektocht is gestart, steeds een stapje voor en wil haar grootse schrijver niet meer laten gaan...
Commentaar
'Van de regen in de drup' luidt het bekende spreekwoord. Nou, dat geldt ook voor schrijver Paul Sheldon als hij onder de hoede komt van zijn grootste bewonderaar. Annie Wilkes, een glansrol van Kathy Bates (Oscar, 1991) lijkt op het eerste gezicht een zorgzame vrouw wier vreemde nukken verborgen blijven totdat zij bezwaar maakt tegen het gevloek in het manuscript van Paul. Ze draait helemaal door wanneer ze in het laatste deel van de 'Misery' reeks leest dat de hoofdpersoon een literaire dood sterft. Paul gaat, vrezend voor zijn leven, in op de eis van Annie om zijn manuscript te verbranden. Ook moet hij van haar een nieuwe aflevering van 'Misery' schrijven waarin de hoofdpersoon blijft leven. Ondertussen zoekt hij naar wegen om aan de psychopate te ontkomen. Maar wanneer Paul door het wijf wordt "gehobbeld", een gedenkwaardige scène die me keer op keer bij het zien ervan koude rillingen bezorgt, lijkt het einde voor hem aangebroken.
Misery is gebaseerd op de gelijknamige roman van "The Master of Horror" Stephen King. De roman werd door William Goldman bewerkt tot een scenario waarmee regisseur Rob Reiner goed overweg kon. Wat de film o.a. zo aantrekkelijk maakt is dat er geen plotgaten inzitten. De film speelt zich voor driekwart af in de kamer waar Paul Sheldon gevangen wordt gehouden. De beklemmende, soms claustrofobische sfeer, is middels prima regie- en camerawerk tot stand gebracht. Gekende camerashots zoals extreme close-ups, lapshots en langzame pans, die veel in horror films worden toegepast, zorgen voor een heerlijke opbouw van de spanning. Neem daarbij de beklemmende muziek van Marc Shaiman en twee voortreffelijke acteurs, die volledig opgaan in hun rol, en je hebt een film die je aan het scherm gekluisterd houdt.
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
Het geremasterde beeld heeft zijn oorspronkelijke beeldformaat behouden en staat in het aspect van 1.85:1 anamorf op schijf. Het beeld is scherp zonder dat edge-enhancement een rol speelt. De kleurbalans is prima gedefinieerd wat goed tot uiting komt in de beelden van de hagelwitte sneeuwlandschappen en het solide zwartniveau. De kleuren zijn door de licht donkere belichtingskeuze bewust iets somber van opzet waarmee een beklemmende sfeer wordt gecreëerd. Het uitstekende schaduwdetail en de afwezigheid van hinderlijke filmartefacten zoals grove beschadigingen en spots maken dat het beeld te allen tijde prima te volgen is. Het enige wat de toets der kritiek niet kan doorstaan is dat een lichte filmgrain is waar te nemen. Een toffe transfer die voor wat betreft de compressie eveneens geen problemen kent. De layer change vindt plaats op 1:06:19 en gaat vrijwel onopgemerkt aan het oog voorbij. De optionele witte Nederlandse ondertiteling laat zich goed lezen en is goed onder in het beeld geplaatst. Het aantal chapter stops bedraagt 32 wat meer dan voldoende is voor een film van ruim 103 minuten. Een prima transfer waar we MGM/Fox van harte mee complimenteren.
Geluidskwaliteit
Ook het geluid is onderworpen aan een opknapbeurt en is geremixt naar een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Ondanks het remixen heeft het geluid veel van zijn authenticiteit behouden wat resulteert in een geluidsbeeld waarin de frontkanalen bepalend zijn. De nadruk ligt, zonder dat dit nadelig of storend is, op de dialoog. Deze is prima in het midden geplaatst en is ten alle tijde goed verstaanbaar. Aan de voorzijde wordt een helder, enigszins gedateerd klinkend, stereobeeld ten gehore gebracht. De aansturing van het surroundkanaal blijft beperkt tot het weergeven van enkele effect- en ambiancegeluiden. Tijdens enkele scènes wordt het surroundkanaal redelijk agressief aangestuurd waarbij de subwoofer de effecten ondersteunt en redelijk laag gaat. Overigens bevat de mix in zijn geheel weinig lage tonen en wordt het LFE kanaal slechts minimaal aangestuurd. Bij elkaar genomen is dit een goede track die de beelden prima ondersteunt en meehelpt om een onbehagelijke ambiance te creëren.
Extra's
Misery SE wordt geleverd in een transparante keep case met een fraaie slipcase. In de keep case zit een inlay met aanvullende productie-informatie.
Het menu wordt in 16x9 weergegeven. De extra's bestaan uit een tweetal audiocommentaar tracks waarin respectievelijk regisseur Rob Reiner in de eerste en screenwriter William Goldman in de tweede track zijn te beluisteren. Beide tracks leveren interessante achtergrondinformatie omtrent de productie van de film op. Helaas vallen in beide tracks de nodige stiltes. Met name in de track waar Goldman zijn zegje doet zijn de lege ruimtes talrijk. Beide commentaren zijn niet voorzien van een Nederlandse ondertiteling. Daarentegen is wel een Engelse ondertiteling in te schakelen.
Misery Loves Company is een leuke special waarin interviews met de cast en crew zijn te zien. De interviews worden afgewisseld met beelden uit de film en opnames van de set. Deze bonus duurt bijna een half uur en is voorzien van Nederlandse ondertiteling.
Vervolgens kan je kijken naar het ruim 14 minuten durende Composer Marc Shaiman’s Musical Misery Tour waarin de verantwoordelijke van de filmscore je bijpraat over de muziek in de film. Ook deze bonus is voorzien van Nederlandse ondertiteling.
Last but not least is een uitgebreide Photo Gallery te bekijken. Hierin worden diverse foto's in een slide show van de productie en van de cast & crew getoond.
De laatste extra wordt gevormd door een tweetal trailers van Misery. Dit zijn de Theatrical Trailer (1.85:1) en de Teaser Trailer (4:3).
Conclusie
Misery is een thriller die is gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King. De verfilming van dit verhaal is om van te smullen. Een schrijver raakt gewond bij een auto-ongeluk en komt onder behandeling van zijn grootste fan. Het blijkt dat deze fan van Lotje getikt is en wil de schrijver niet meer laten gaan waardoor hij letterlijk in de misère komt te zitten. Uitstekend acteerwerk van Kathy Bates en James Caan staan borg voor ruim anderhalf uur vermaak en spanning. Het geremasterde beeld van deze film heeft een prima kwaliteit en een goed geluid. De meegeleverde extra's zijn leuk om een keer te bekijken en zorgen er voor dat deze DVD de titel Special Edition met recht kan voeren. Misstaat in geen enkele collectie.
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox / MGM
Filmspecs
Regisseur
Acteurs
Medium | DVD |
---|---|
Genre | Thriller |
Regio | 2 |
Jaar | ["1990"] |
Speelduur | ["103"] |
Verpakking | Keep Case |
Beeldverhouding | 1.85:1 |
Geluidssporen | Dolby Digital 5.1 - Italiaans, Dolby Digital 5.1 - Engels, Dolby Digital 5.1 - Frans, Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2) |
Ondertiteling | Nederlands, Frans, Italiaans |
Uitgever | Fox / MGM |
EAN | ["8712626012771"] |
Extra's
- ["Photo Gallery\nTrailers (2x)\nInlay\nMisery Loves Company Featurette (30 minuten)\nComposer Marc Shaiman’s Musical Misery Tour (14 minuten)"]