Amélie / Fabuleux Destin d´Amélie Poulain, Le (CE)

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Amélie / Fabuleux Destin d´Amélie Poulain, Le (CE) (DVD)
Samenvatting

Amélie Poulain, een ietwat verlegen vrijgezelle jongedame uit Parijs is werkzaam als serveerster bij Les Deux Moulins in Montmartre. Ze is vrij beschermd opgevoed door haar ietwat neurotische ouders en woont alleen in een klein appartementje in Parijs. Achter een tegeltje in haar badkamer vindt ze op een dag een klein doosje dat daar jaren geleden werd verborgen door een klein jongetje. Amélie krijgt een idee: als ze nu de (inmiddels volwassen) eigenaar van het doosje eens ging opsporen en hem zijn schat terugbezorgen? Uiteindelijk lukt het haar en als ze ziet hoe gelukkig de man met zijn herwonnen jeugdherinnering is neemt ze een besluit. Ze wordt een soort weldoenster die geluk in zoveel mogelijk mensenlevens zal gaan brengen. Amélie probeert onder andere op haar werk een klant en een collega te koppelen, helpt haar eenzame buurman die lijdt aan osteogenesis imperfecta (een aandoening waardoor je botten makkelijk breken) en bezorgt een tuinkabouter een wereldreis. Ondertussen wordt Amélie verliefd op Nino Quincampoix, een man die er een aparte hobby op nahoudt; het verzamelen van mislukte pasfoto´s. In zijn albums vol met foto´s is er steeds één mysterieus gezicht dat keer op keer opduikt. Amélie ziet het als haar missie om voor Nino uit te zoeken wie de mysterieuze man is, en hoopt stiekem Nino voor zich te winnen. Amélie is echter veel te verlegen om rechtstreeks op Nino af te stappen en mist hierdoor verschillende kansen om contact te maken met Nino. Wordt het niet eens tijd voor Amélie om meer aan haar eigen geluk te gaan denken en wat minder aan dat van anderen?

Commentaar

Het verhaal van Le Fabuleux Destin d´Amélie Poulain is eigenlijk niet in een paar regels samen te vatten. Het gaat over geluk, toeval en de kleine dingen in het leven die grote gevolgen kunnen hebben en die het leven zo leuk maken. Daarnaast gaat het ook over opkomen voor jezelf en je eigen geluk en dat je het leven niet aan je voorbij moet laten gaan. Gelukkig worden deze thema´s niet te zwaar ingewreven, maar is het geheel in een luchtig en sfeervol jasje gestoken. De film heeft dankzij de prachtige cinematografie en het vele gebruik van digitale kleurcorrectie een geheel eigen flair en ziet er werkelijk prachtig uit. De rijke kleuren geven de film een droomachtige sfeer mee waardoor je ogen werkelijk aan het scherm geplakt zitten. Hoewel regisseur Jean-Pierre Jeunet (City of Lost Children, Alien Resurrection) eerst gekozen had voor Emily Watson (Red Dragon) voor de rol van Amélie, viel zijn oog uiteindelijk op de beeldschone Franse actrice Audrey Tatou. En dat was een uitstekende keuze want Tatou weet Amélie precies de juiste combinatie van humor, naïviteit en warmte mee te geven. Haar grote, bruine, Winona-Ryder-achtige puppyogen zullen je hart meteen sneller doen kloppen. De rest van de film ben je verkocht en leef je mee met Amélie en haar vreemde leventje. De vertellende stijl, met een warme voice-over stem die regelmatig terugkeert, maakt van Amélie een modern sprookje, wat nog eens versterkt wordt door de prachtige en melancholieke filmmuziek van Yann Tiersen. De vlotte accordeonmuziek geeft de film een onmiskenbaar Franse sfeer mee en weet precies de juiste toon te zetten. Jean-Pierre Jeunet leverde met eerdere producties als La Cité des Enfants Perdus (The City of Lost Children) al geweldig werk af, maar heeft met Amélie zijn beste film tot nu toe gemaakt. Een modern meesterwerk waar menig ijskoud hart voor zal smelten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 117 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504967405

Extra's

 • Interview met de regisseur
 • Making Of
 • Trailers
 • Photo Gallery
 • Audiocommentaar
 • Alternate Takes
 • On Tour Interview
 • Poster Gallery
 • Polaroids
 • Storyboards / Storyboard Vergelijkingen
 • Casting
 • Cast en Crew Filmografieën

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer op deze DVD wordt gepresenteerd in de originele bioscoopverhouding van 2.35:1 en is anamorf op de DVD vastgelegd. Vermoedelijk is deze film rechtstreeks overgezet vanuit de 2K (2048 pixels horizontale resolutie) kleurcorrectiemachine die gebruikt is om de hele film digitaal te ‘graden’. En de transfer heeft dan ook alle karakteristieken van een goede high-definition transfer. De scherpte is zeer goed, filmspots zijn zo goed als afwezig en telecine problemen zijn nergens te bespeuren. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn allemaal uitstekend, maar waar de transfer echt in uitblinkt is de erg goede kleurweergave, waardoor het rijke kleurenpalet van deze film goed tot zijn recht komt. Er zit een prachtige dieptewerking in het beeld waardoor de beelden naar voren lijken te spatten en er vol en levendig uitzien. Ook zijn er nergens noemenswaardige compressieproblemen opgedoken. Een werkelijk prachtige transfer die met recht referentiemateriaal genoemd mag worden. De Nederlandstalige ondertiteling is netjes onder in beeld geplaatst en prima leesbaar. De chapterverdeling is helaas wat karig (17 hoofdstukken) voor een film van deze lengte.

Geluidskwaliteit

Op de DVD staan naast het audiocommentaar twee Franstalige tracks. De eerste track wordt gepresenteerd in Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en de tweede is een DTS 5.1 track (1509 kbit/s). Laat ik beginnen met te zeggen dat beide tracks werkelijk fantastisch klinken. De full-bitrate DTS track had net een streepje voor qua detaillering en spreiding, maar de Dolby track mag ook zeker niet onderschat worden. Beide tracks maken goed gebruik van het surroundpotentieel. En dit gebeurt niet enkel bij de filmmuziek, maar ook regelmatig voor (split-surround) effecten. Ook verrassend bij een film uit dit genre is de uitgesproken dynamiek van het geluid. Ook het LFE-kanaal wordt met enige regelmaat zeer agressief aangestuurd, wat bijvoorbeeld te merken is aan het kloppende hart van Amélie, de zelfmoord bij de Notre Dame en aan de zware voetstappen van de mysterieuze man op tijdcode 1:22:57. De mix klinkt zeer open en ruimtelijk, met voldoende stevigheid in het laag en een helder hoog. De dialogen komen zoals gebruikelijk netjes uit de centerspeaker. Het geluid op deze DVD is, net als het beeld, van referentiekwaliteit.

Extra's

De breedbeeldmenu´s zijn zeer sfeervol geanimeerd. Zelfs de copyrightmelding aan het begin is in stijl gedaan, waardoor je werkelijk vanaf het eerste moment in de sfeer van de film zit. Als we een cijfer konden geven voor menudesign, dan zou deze dan ook een dikke voldoende scoren. Op de eerste disk vinden we enkel het audiocommentaar terug, de rest van de extra´s zijn verhuisd naar de tweede disk om de ruimte op disk 1 maximaal te kunnen benutten voor beeld- en geluidskwaliteit. Alle extra´s zijn Nederlandstalig ondertiteld, wat maar goed is ook, aangezien niet iedereen de Franse taal even machtig is.

Audiocommentaar
Hier vinden we een Franstalige audiocommentaar door regisseur Jean-Pierre Jeunet. De track is volledig Nederlands ondertiteld en geeft werkelijk een schat aan informatie over de film. Jeunet praat over zijn invloeden, zijn gebruikte technieken en zijn neiging tot extreem perfectionisme. Een zeer informatief audiocommentaar.

Alternate Takes (2:05)
Hier vind je een verzameling bloopers van Audrey Tatou.

Trailers
Naast 5 teaser trailers voor de film staat ook de originele bioscooptrailer op de DVD.

On Tour Interview (5:54)
Dit is een persconferentie met Jean-Pierre Jeunet en enkele castleden. Het geheel doet rommelig aan, maar er wordt wel nuttige informatie gegeven.

Poster Gallery
Een verzameling van 9 posters die gebruikt zijn in de promotiecampagne van Amélie.

Polaroids
Hier zie je de 8 polaroids van de tuinkabouter in Egypte, New York, Moskou, etc…

Storyboards / Storyboard Vergelijkingen
Naast een storyboard van 3 scènes uit de film, vind je van 2 van deze scènes ook nog een split-screen vergelijking tussen het storyboard en de uiteindelijke film.

Photo Gallery
Dit is een verzameling van 16 setfoto´s, gemaakt door Bruno Calvo.

Casting (6:23)
Hier zie je drie screentests achter elkaar, van Audrey Tatou, Urbain Cancelier (de kruidenier), en Yolande Moreau (de conciërge).

Interview met de Regisseur (20:47)
Hier vertelt Jean-Pierre Jeunet uitgebreid over het ontstaan van de film en het enorme succes dat Amélie vervolgens oogstte, waardoor zelfs de huizenprijzen in Montmartre zijn gestegen.

Cast en Crew Filmografieën
Van acteurs Audrey Tatou, Mathieu Kassovitz en regisseur Jean-Pierre Jeunet vind je hier een overzicht van hun films terug.

Making Of (12:44)
Dit is een dagboek-achtig document van het maken van de film. Je ziet Audrey Tatou die haar Amélie-kapsel krijgt aangemeten, het creëren van het fotoboek, het testen van camerahoeken, het voorbereiden van enkele scènes, en nog veel meer.

Tenslotte kunnen we ook de goed verzorgde digipack-verpakking niet onvermeld laten. De disks en de verpakking zijn naadloos op elkaar afgestemd en deze Speciale Editie is zelfs uitgebracht in een gelimiteerde genummerde reeks. Amélie was al eerder uitgebracht op DVD in een 1-disc editie, voor deze bespreking hebben we enkel gekeken naar de 2-disc editie.

Conclusie

Amélie is een unieke film met veel aparte humor, romantiek en een geheel eigen, sprookjesachtige sfeer. De thema´s in de film zijn zeer goed uitgewerkt met vlekkeloos camerawerk, prachtige muziek en een strakke en vlotte regie. Jeunet weet precies de juiste mix van drama, humor en barmhartigheid te vinden die deze film zo uniek maakt. De beeld- en geluidskwaliteit zijn allebei verbluffend en van referentieniveau. Bij de extra´s zijn vooral het audiocommentaar, het interview met de regisseur en de making of van grote waarde. Als alle films zo´n perfecte release zouden krijgen, hadden we als DVD-liefhebbers weinig reden meer tot klagen. Een aanrader voor iedere filmliefhebber!

Laatste reacties

Jethro  |  23-02-2010

Omdat ik nooit de beschrijving van een film wil lezen maar gewoon gaan kijken, deze film heb ik ook 2 keer moeten bekijken om Amelie te begrijpen, maar wat een ...
Lees meer >

Inge1607  |  01-12-2009

Ik bezit de genummerde editie (en bied hem toevallig te koop aan in het 'DVD verkoop' topic). De genummerde en niet- genummerde edities zijn identiek. Na de gen...
Lees meer >

Ben H.  |  01-12-2009

Ik bezit de genummerde editie (en bied hem toevallig te koop aan in het 'DVD verkoop' topic). De genummerde en niet- genummerde edities zijn identiek. Na de gen...
Lees meer >

Inge1607  |  01-12-2009

Ik heb eens een vraagje. Heeft iemand van jullie ook de genummerde collector's Edition maar zonder nummer? Nu ik eindelijk tijd heb voor mijn collectie te bekij...
Lees meer >

Richard B.  |  25-01-2009

Bestaan er eigenlijk DVD-uitgaves die beter zijn dan deze NL-editie qua extra's of qua beeld?
Lees meer >

Jereth  |  19-02-2008

Oke, ik moet het toegeven. Na hem voor een 2e keer gezien te hebben ben ik hem veel meer gaan waarderen. Sterker nog, eigenlijk vindt ik hem zelfs heel erg goed...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  06-12-2007

Helemaal mee eens, in het begin van de film denk je 'wat overkomt mij nou?' Maar dan slaat dat al snel over naar een appreciatie van het briljante karakter van ...
Lees meer >

LJ  |  06-12-2007

Je hebt gelijk dat het basisverhaal achter Amelie niet erg bijzonder is. Echter, de uitwerking is dat naar mijn mening wel. Naast het feit dat de film technisch...
Lees meer >

Jereth  |  05-12-2007

Ook ik behoor bij die enkelingen hier die niet snappen waarom deze film door zoveel mensen zo goed word gevonden. Wat maakt hem nou toch tot een topper? Kwa inh...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  02-04-2006

Als iets je niet aanspreekt betekent nog niet dat het bagger is. JIJ vindt het bagger, dat is totaal wat anders. Wat genunanceerder uit de hoek komen zou je sie...
Lees meer >

macl  |  02-04-2006

ik zal waarschijnlijk 1 van de weinigen zijn die de score hier (momenteel 2.79/10) terecht vindt ;) het is gewoon totaal niet mijn ding, de hele sfeer die deze ...
Lees meer >

intexor  |  02-04-2006

ik zal waarschijnlijk 1 van de weinigen zijn die de score hier (momenteel 2.79/10) terecht vindt ;) het is gewoon totaal niet mijn ding, de hele sfeer die deze ...
Lees meer >

Sander B  |  02-04-2006

Er is nu de enige echte Audrey Tautou Fanclub! Jaja, de ster van Amelie!: http://fan.clubs.nl/audreytautou
Lees meer >

Mark Knoop  |  31-01-2006

Op de cover zie je onder het logo van Amélie een wit rechthoekje met zwarte letters erin. Da's het nummer. Bij de nieuwe uitgaven is dat witte rechthoekje geloo...
Lees meer >

Swanski  |  23-10-2005

De scores hier op DVD.nl moet je met een korreltje zout nemen. Net als alle andere scores, behalve die van jezelf. ben ik met je eens, maar daar zijn uizon...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
3.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1032
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.