Oesters van Nam Kee (DVD) (Samenvatting)
Oesters van Nam Kee gaat over de hartstochtelijke liefde tussen de 18-jarige Berry en de iets oudere nachtclubdanseres Thera. Berry besluit op een dag niet meer naar school te gaan en hangt wat rond met zijn licht criminele vrienden. Terwijl hij lichtgevende duivelshorentjes op straat aan het verkopen is, ziet hij Thera lopen en vanaf dat moment is hij tot over zijn oren verliefd en heeft hij vlinders in zijn buik. Hij probeert Thera dan ook met alle mogelijke moeite voor zich te winnen. Berry’s pogingen werpen vrij snel vruchten af. Ze zijn onafscheidelijk en genieten dagelijks van elkaar en van verse oesters bij het Chinese restaurant ‘Nam Kee’ op de Zeedijk. Thera merkt op dat dingen die goed voelen niet te lang mogen duren, anders zou je er in kunnen gaan geloven. De droom van Berry en Thera is om samen op reis te gaan en alles achter te laten. Ze verzinnen een list om het benodigde geld bijeen te krijgen om deze droom te kunnen vervullen. Maar voordat het zo ver is verdwijnt Thera. Berry weigert het onvermijdelijke te accepteren en zoekt zijn heil bij zijn oude ‘gangstervriendjes’. Zij reiken hem de ‘eervolle’ oplossing aan voor zijn wanhoop. Een oplossing met grote gevolgen.
Commentaar
Oesters van Nam Kee is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kees van Beijnum. Dit boek is in 2001 bekroond met de Bordewijk-prijs voor beste roman van het jaar. Een uitstekend uitgangspunt voor een verfilming dus. De film heeft natuurlijk de nodige aandacht gekregen vanwege de langverwachte Playboy reportage (ik heb het bewuste nummer nog ergens liggen...) van Katja Schuurman die zich als Thera blootgaf. Tijdenlang stond Katja op de 'most wanted' lijst van het bekende mannenblad. De liefdesrelatie tussen beide hoofdrolspelers droeg aan de publiciteit natuurlijk ook nog een aardig steentje bij. De affaire tussen de 28-jarige Katja en de 22-jarige Egbert-Jan werd breed uitgemeten in de landelijke roddelpers. Hierdoor kreeg de film natuurlijk de nodige welkome extra aandacht.
Egbert-Jan Weeber toont in Oesters van Nam Kee aan dat hij uit het juiste acteershout is gesneden. Hij moet uiteraard nog verder groeien maar hij lijkt er wel te komen. Zijn optreden in Van God Los is daar alvast een extra bewijs van. Katja levert ook geen onaardige prestatie, al moet gezegd dat haar naakte verschijning mijn objectiviteit in dat opzicht wel enigszins doet vertroebelen. Beiden kunnen het manke script met enkele onverklaarbare plotverhandelingen helaas niet redden. De Pimentel heeft tot dusver meer succes met de serie rond rechercheur de Cock. Jammer, want ik heb het vermoeden dat er meer mee gedaan had kunnen worden. Nu is de film uiteindelijk bijkans niet meer dan een vehikel voor een naakte Katja. En dat kan haast niet de hoofdreden voor de verfilming van het boek zijn geweest.
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
De Oesters van Nam Kee worden opgediend in een beeldverhouding van 1.85:1 (letterbox). Helaas proeven we, vanwege het feit dat de transfer niet anamorf is uitgevoerd, toch wel een nare bijsmaak. Dit is naar huidige maatstaven wat mij betreft niet het gewenste smaakniveau. Doordat hierdoor niet geprofiteerd wordt van 33% meer beeldlijnen blijft de scherpte wat achter in relatie tot evenzo recente anamorfe transfers. Vreemd genoeg zijn de verwijderde scènes (zie Extra’s) wel anamorfisch uitgevoerd.
Het zwartniveau en het schaduwdetail zijn desondanks van een bevredigend niveau. Hier en daar bevat de film enkele witte vuiltjes. Deze leiden, zeker bij de aanwezigheid van Katja in de bewuste scène, nergens de aandacht af. ‘Filmgrain’ is onmiskenbaar aanwezig. De film is voorzien van ondertiteling, maar helaas niet in onze moerstaal. Hierdoor is het voor de dove en slechthorende medemens onder ons een kwestie van ouderwets geconcentreerd liplezen.
Geluidskwaliteit
De DVD bevat een tweetal Nederlandstalige geluidstracks: een Dolby Digital 2.0 en een 5.1 variant. Ik heb me gemakshalve beperkt tot de Dolby Digital 5.1 track. De nadruk van deze track ligt op de frontkanalen waarbij een breed stereobeeld wordt gecreëerd. Het gebruik van de surroundkanalen is niet indrukwekkend, eerder subtiel en ingetogen. Dialogen zijn doorgaans goed te volgen. Het LFE-kanaal wordt bij een aantal muzikaal omlijste scènes een aantal keren functioneel aangesproken. Wel zorgt de aanwezige muziek er soms voor dat de dialogen wat onder dreigen te sneeuwen. Voor de rest is het een prima geluidstrack.
Extra's
De DVD is uitgevoerd met een compleet Engelstalig menu. De tevens aanwezige Engelstalige ondertiteling doet vermoeden dat men de film ook buiten ’s lands grenzen aan de man wil brengen. De menuschermen zijn voorzien van fragmenten en de muziek uit Oesters van Nam Kee.
Theatrical Trailer (1:56 min)
De bioscooptrailer voorzien van een 2.0 track in het bijna uitgestorven MPEG 2.0 audioformaat.
Making Of (20:10 min)
Een alleraardigste twintig minuten met o.a. een toelichting op de casting en de voorbereidingen van Egbert-Jan en Katja, een uiteenzetting van Pollo de Pimentel over de aanpak tijdens het filmen en nog meer aanverwante zaken die uiteraard worden ondersteund door fragmenten uit de film. Misschien standaard, maar zeker de moeite waard.
Interview (10:03 min)
Een interview met schrijver Kees van Beijnum en scenarist Hans de Jong over de gang van boek naar film. Zo leren we dat Berry’s vader, die in de film wordt vertolkt door Hans Dagelet, in het boek is overleden.
Deleted Scenes (11:52 )
Een aantal verwijderde scènes die desgewenst met commentaar van regisseur Pollo de Pimentel en Katja Schuurman bekeken kunnen worden. Zo leren we dankzij het commentaar dat de film in eerste instantie 3 uur duurde maar dat er heftig in gesneden is. Eén van de gesneuvelde scènes, een redelijk expliciete seksscène, schijnt eruit te zijn geknipt omdat Marokkaanse meisjes deze scène aanstootgevend vonden. Een scène waarin duidelijk wordt gemaakt dat de duivelshoorntjes de vorige eigenaar (ook) niet veel geluk heeft gebracht is merkwaardig genoeg gesneuveld. Zoals gezegd is het beeld hier dus wel anamorf!
Bloopers (5:34 min)
Een verzameling amusante blunders, versprekingen etc. die meedogenloos door de cameramensen zijn vastgelegd. Meestal leuk om te zien, zo ook in dit geval. En net als bij de Deleted Scenes worden ook de bloopers breedbeeld geoptimaliseerd weergegeven.
Music Video (4:03 min)
De videoclip van het nummer Was it Love? vertolkt door zangeres Leona (538 jingles en het vrolijke nummer Zomer op je radio) en Oesters-acteur Edwin Jonker.
Conclusie
In Oesters van Nam Kee, een verfilming van het gelijknamige boek van Kees van Beijnum, spelen Katja Schuurman en Egbert-Jan Weeber de geliefden Thera en Berry die een vurige affaire beleven maar die gedoemd is te mislukken.
Oesters van Nam Kee is zeker niet een film die een nieuwe impuls heeft gegeven aan de vaderlandse cinema. De DVD uitvoering is met zijn niet-anamorfe transfer op het visuele vlak wat teleurstellend. De bijgeleverde extra’s zijn zeker niet onaardig. Het is echter wel vreemd dat Paramount er voor heeft gekozen om het grootste gedeelte van de extra’s te voorzien van MPEG geluid.
De liefhebbers van (de vormen van) Katja slurpen deze oester desondanks natuurlijk liefdevol naar binnen…
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paramount Home Entertainment.
Filmspecs
Regisseur
Acteurs
Medium | DVD |
---|---|
Genre | Romantiek, Drama |
Regio | 2 |
Jaar | ["2003"] |
Speelduur | ["103"] |
Verpakking | Amaray Keep Case |
Beeldverhouding | 1.85:1 |
Geluidssporen | Dolby Digital 5.1 - Nederlands, Dolby Digital 2.0 - Nederlands |
Ondertiteling | Engels |
Uitgever | Paramount Home Entertainment |
EAN | ["8714965558576"] |
Extra's
- ["Deleted Scenes\nMaking Of\nInterview\nMusic Video\nTheatrical trailer\nBloopers"]