Betrayed

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-08-2003

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Betrayed (DVD)
Samenvatting

Wanneer een controversiële radiopresentator op brute wijze wordt vermoord door gemaskerde moordenaars, gaat de FBI agent Cathy Weaver (Debra Winger) als seizoen combinewerkster Kate Phillips undercover in de binnenlanden van Iowa, Amerika. Ze ontmoet daar de knappe weduwnaar Gary Simmons (Tom Berenger), die de FBI als de hoofdverdachte van de moord ziet. Cathy is overtuigd van zijn onschuld en voelt zich persoonlijk tot hem aangetrokken. Haar baas Michael Carnes (John Heard) is woedend om haar persoonlijke betrokkenheid en stuurt haar terug om bewijzen tegen Simmons te verzamelen. Als de relatie tussen Phillips en Simmons steeds intiemer wordt, neemt Tom Kate op een avond mee voor een jachtpartij met vrienden. Geschokt constateert Kate dat de prooi waarop de groep gaat jagen geen dier is. Nu wordt Weaver gedwongen om de moeilijkste beslissing in haar leven te nemen; moet zij de man verraden van wie zij houdt of het land dat zij gezworen heeft te beschermen?

Commentaar

Betrayed maakt indruk doordat het een moeilijk onderwerp als rassenhaat en discriminatie aan de orde stelt. Het is schokkend te zien met hoe superieur een groep mensen zich voelen en het als hun levenstaak zien om, in dit geval Amerika, te zuiveren van de negers en andere huidskleuren. Maar ook verontrustend dat deze gevoelens bij alle lagen in de bevolking voorkomen, dus ook bij zij die een belangrijke positie in het Witte Huis ambiëren en kunnen verwerven.
Het scenario is geschreven door Joe Eszterhas en de regie van de minder bekende regisseur Costa Gravas. Costa-Gravas heeft ook de film Missing (1982) gemaakt met Jack Lemmon in de hoofdrol. Wat Eszterhas en Gravas met hun film willen vertellen is ronduit verontrustend en stemt tot nadenken. Wel jammer is dat het verdere plot waaraan het thema is opgehangen, een undercover agente die verliefd wordt op de verdachte, de kracht van de film onderuit haalt. De wijze waarop Costa-Gravas de film opbouwt en je steeds dieper meeneemt in de wereld van discriminatie en rassenhaat houdt de film boeiend.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1988
Speelduur: 121 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: -

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van deze DVD is een teleurstelling. In tegenstelling tot de regio 1 release en de regio 2 UK release, waar de film volgens recensies anamorf op de DVD staat, moeten wij het vreemd genoeg doen met een letterbox uitgave. Met andere woorden, het oorspronkelijke 1.85:1 bioscoopformaat van de film staat NIET anamorf op de DVD. Voor bezitters van een breedbeeld installatie betekent dit een verlies van 33% beeldlijnen en geen automatische omschakeling naar beeldvullende weergave. Schande!
Als gevolg van het niet anamorfe beeld valt de ondertiteling bij breedbeeld televisiebezitters gedeeltelijk buiten beeld. Dit komt doordat de ondertiteling deels onder in het beeld in de zwarte balk staat. Breedbeeld bezitters kunnen het beeld in de juiste verhouding beeldvullend maken. De zwarte balken en dus ook de onderste regel van de ondertiteling vallen dan buiten beeld. Erg jammer! Als gevolg hiervan heeft het beeld een onvoldoende als waardering gekregen.
Hoe ziet het beeld er verder uit. Redelijk goed. Kleuren zijn goed en verzadigd. Contrast en zwartniveau zijn goed, ook in donkere scènes zijn details redelijk goed te zien. Helaas is filmgrain wel ruim voorhanden waardoor scherpte en detaillering van het beeld tegenvallen. Niet slecht, maar voor een 15 jaar oude film kon dit beter. Ook wordt het beeld ontsiert door diverse spetter en krassen als gevolg van vuil of beschadigingen. Edge enhancement is ook zichtbaar toegepast. In het begin van de film staat het beeld vrij irritant in het scherm te wiebelen (telecine wobble), later valt dit veel minder op. De film is verdeeld in 16 chapterstops.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse Dolby Stereo soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 Surround (de cover vermeldt stereo) met een bitrate van 192 kb/s op deze schijf. Met de Dolby Prologic II decoder ontstaat een redelijke goede surround mix. De muziek klinkt met een goede stereospreiding en dankzij de surrounds enigszins ruimtelijk. Detaillering van de soundtrack is verrassend goed, waardoor ook de kleinste details in de omgevingsgeluiden goed te onderscheiden zijn. Ook verrassend is het krachtige laag in de soundtrack, let hier maar eens op bij het vuurwerk en de pistoolschoten die dynamisch uit de speakers komen. Dialogen zijn uiteraard goed te volgen en komen dankzij de DPL-II decoder uit de centerspeaker.

Extra's

Bij het menu is keuze uit de talen Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Het menu is een statisch plaatje zonder achtergrondmuziek. Deze DVD heeft slechts één extraatje gekregen, de bioscooptrailer (2:03 minuten). En net als de film gepresenteerd in letterboxed 1.85:1 beeldformaat.

Conclusie

Betrayed maakt indruk doordat het een moeilijk onderwerp als rassenhaat en discriminatie aan de orde stelt. Als verhaal wordt een FBI agent gebruikt die undercover moet infiltreren en verliefd wordt op de hoofdverdachte. Hoofdrollen worden gespeeld door Debra Winger als de undercover agent en Tom Berenger als de man waar zij verliefd op wordt.
Beeldkwaliteit is een teleurstelling, met name om dat het beeld niet anamorf is. Daarnaast is de algehele beeldkwaliteit slechts redelijk. Doordat het beeld niet anamorf is, valt de ondertiteling gedeeltelijk buiten beeld, wanneer breedbeeld televisiebezitters de film beeldvullend willen weergeven. Geluid is van voldoende kwaliteit. Als extra is alleen een bioscooptrailer voorhanden.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  18-12-2005

De film viel me erg tegen,het eerste half uur vond ik hem nog sterk maar daarna zakte hij steeds verder weg.Het kwam allemaal ongeloofwaardig over en het vreemd...
Lees meer >

martin  |  04-08-2003

Ik heb van deze film de U.K versie en op de verpakking kan ik geen text vinden met anamorf, meestal zetten ze dit er wel bij als het zo mocht zijn. wel is de...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  03-08-2003

Ik las in een recensie op de dvd-reviewer site dat ook de UK-versie letterboxed en dus niet anamorf is. Jammer, jammer, jammer...Dat is curieus, want in hetzelf...
Lees meer >

Eddy  |  03-08-2003

Ik las in een recensie op de dvd-reviewer site dat ook de UK-versie letterboxed en dus niet anamorf is. Jammer, jammer, jammer...
Lees meer >

RDV  |  03-08-2003

Welke sukkel bedenkt vandaag de dag nog om een film niet anamorf op een dvd te zetten ? Die gast moeten ze gelijk ontslaan. :evil:
Lees meer >

Patrick Deckard  |  02-08-2003

Inderdaad: erg goeie film. Maar weer een slechte dvd versie... Is er dan echt niemand die een film op een degelijke manier op dvd kan zetten?... bende prutsers!...
Lees meer >

Philippe  |  01-08-2003

Sterke film met goede rollen van Winger en Berenger.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 53
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.