Spider (DVD) (Samenvatting)
Net ontslagen uit de psychiatrische inrichting neemt Dennis Cleg (Ralph Fiennes) zijn intrek in morsig pension, gesitueerd in de grauwe Londense wijk waar hij opgroeide met zijn vader (Gabriel Byrne) en moeder (Miranda Richardson). Zijn jeugd was echter alles behalve gelukkig: Dennis, door zijn moeder ook wel "Spider" genoemd, was een echt eenling. Bovendien hing zijn vader liever in de pub rond dan thuis, wat voor grote spanningen binnen het gezin zorgde. Deze spanningen waren het begin van een traumatische reeks gebeurtenissen, waarin jonge Spider een belangrijke rol speelde. Door terug te duiken in zijn jeugd beleeft Spider nu, tientallen jaren later, de traumatische ervaringen opnieuw en komt hij voor eens en altijd achter de gruwelijke waarheid...
Commentaar
Bij Red Dragon vermoedden we het al, maar na het zien van Spider, gebaseerd op het boek van Patrick McGrath (die ook het script schreef), weten we het zeker: vraagt je film om een verwarde zonderling, bel Ralph Fiennes! Er zijn maar weinig acteurs die zich de subtiliteit en finesse die een dergelijke rol vereist eigen kunnen maken, maar Fiennes is er één van. In de rol van Dennis "Spider" Cleg heeft hij nauwelijks tekst, maar door zijn verfijnde acteerspel weet Fiennes het personage toch de nodige diepgang te geven. Al blijft het natuurlijk een personage dat geestelijk ernstig in de knoop zit. En aangezien de hele film wordt verteld vanuit het oogpunt van Spider weet je als kijker nooit of hetgeen getoond wordt echt is, of dat het slechts -vergeef ons de woordspeling- hersenspinsels zijn. Maar goed, David Cronenberg (The Fly, eXistenZ) is dan ook niet de regisseur om een eenduidige dertien-in-een-dozijn-productie af te leveren. En inderdaad: uniek is de film zeker te noemen, maar ook de woorden traag, kleinschalig en afstandelijk zijn van toepassing. Voor fans van Cronenberg die de man vooral roemen om het horror-aspect van zijn eerdere werk en/of de daarin tentoongespreide 'gore-factor' zal het even doorbijten zijn: spannend, goor of eng is Spider namelijk niet. Maar dat maakt de film niet minder de moeite waard, want zaken als het acteerwerk (let ook op de uitstekende dubbelrol van Miranda Richardson) en de stijlvolle cinematografie geven het totaal zeker een meerwaarde. Bovendien kent het verhaal een aardige ontknoping, al zullen oplettende kijkers al ruim voor het eind sterk vermoeden waar men op aanstuurt. Al met al gaat het wat ver om de film briljant te noemen, maar voor degenen die een rustig voortkabbelend, ietwat vervreemdend psychologisch drama wel weten te waarderen is Spider ongetwijfeld het bekijken waard.
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
Zoals we tegenwoordig mogen verwachten staat Spider anamorf op de DVD. Oorspronkelijk heeft het beeld een verhouding van 1.85:1, maar de film staat met de aspectratio van 1.78:1 op de schijf. Een alleszins acceptabel verschil. Een enkele scène daargelaten (zie bijvoorbeeld het tweede screenshot) heeft de weergave een erg grauwe uitstraling, wat perfect bij het sfeerbeeld en de druilerige Engelse setting past. De transfer staat dit sfeertje nergens in de weg, want zowel detaillering, helderheid, contrast, alsmede de weergave van de veelal sobere kleuren zijn dik in orde. Ook is de print erg schoon, wat gezien de lage leeftijd van de film niet zo vreemd is. Qua artefacting is een redelijke mate van posterisatie de opvallendste boosdoener, maar afgezien daarvan valt er eigenlijk niets te klagen. Een zeer nette transfer!
Geluidskwaliteit
Op audiogebied kun je kiezen uit twee 5.1-sporen, de ene in Dolby Digital-formaat (448kbit/s), de ander in DTS (754kbit/s). Het eerste pluspunt van beide tracks is de goede klank. Bovendien wordt er een beheerst en gedetailleerd geluidsbeeld neergezet, zowel bij het Dolby- als DTS-spoor (met slechts subtiele onderlinge verschillen). Tot dusver dus geen grote tekortkomingen, maar hoe zit het met het kanaalgebruik? Gezien het type film zal het niemand verbazen dat Spider niet bepaald bol staat van de geluidsintensieve, speakerslopende momenten. Toch bevat de film naast de sfeervolle muziek (piano en strijkers) een klein aantal gelegenheden voor directioneel surroundgebruik, die elk goed worden aangegrepen om een extra dimensie aan de beleving toe te voegen. Desondanks blijft het natuurlijk een sterk dialooggeoriënteerde productie, dus meestal ligt de nadruk op de spraak uit de centerluidspreker. Maar dat neemt niet weg dat we over de algehele prestaties van de sporen meer dan tevreden kunnen zijn.
Extra's
Wat betreft de extra’s komen wij arme Regio 2 bewoners er weer eens bekaaid vanaf vergeleken met onze R1-buren. De overzeese uitgave loopt weliswaar ook niet over van de extra’s, maar heeft toch wat meer te bieden dan de weinig boeiende collectie op onze editie. De extra die het meest wordt gemist is zonder twijfel de interessante commentaartrack van David Cronenberg. Maar welke zaken treffen we dan wel aan?
Photo Gallery
De eerste extra is er een die weinig harten sneller zal doen kloppen. Tenzij je een kick krijgt van tamelijk onscherpe screenshots, want daarvan heeft deze Photo Gallery je acht stuks te bieden. Toegevoegde waarde: nul.
Theatrical Trailer
De verplichte bioscooptrailer, dit maal met een verhouding van 1.85:1 (niet anamorf), DD 2.0-geluid en Nederlandse ondertiteling.
Cast & Crew Interviews
De enige toevoegingen op het schijfje die in de buurt komen van het predikaat ‘interessant’ zijn de interviewfragmenten die je onder deze optie aantreft. In totaal werden zeven leden van de cast en crew geïnterviewd, waaronder regisseur, schrijver, producer en hoofdrolspelers. Ondanks dat het overduidelijk slechts korte delen van langere interviews zijn krijg je toch redelijk wat info, bijvoorbeeld over het verhaal, de thema’s, de opzet en het werken met Cronenberg. Het materiaal, met een totale duur van 22 minuten, is netjes Nederlands ondertiteld.
B-Roll
Hier kijk je een klein kwartiertje mee bij de voorbereiding/opname van enkele scènes. Ieder die wel eens een B-Roll gezien heeft, zal kunnen onderschrijven dat het niet de meest boeiende manier is om je tijd door te brengen. Want ondanks dat je een redelijk goede blik krijgt op het opnameproces zorgt het gebrek aan toelichting en commentaar dat de aandacht al vlug vervliegt. De B-Roll van Spider is hierop geen uitzondering.
Also or Soon Available
Tot slot een collectie promotrailers, van de (binnenkort) eveneens verkrijgbare DFW-titels Below (1.33:1, DD 2.0), Dirty Deeds (1.85:1 niet anamorf, DD 2.0) en City by the Sea (2.35:1 niet anamorf, DD 2.0). Alledrie de trailers zijn Nederlands ondertiteld.
Conclusie
David Cronenberg’s Spider is een intrigerend psychologisch drama, dat het voor een aanzienlijk deel moet hebben van het prima acteerwerk van onder meer Ralph Fiennes. Minpunten zijn de tergend trage voortgang en het gebrek aan spanning, dus het alom bekende "duidelijk geen film voor iedereen" is weer eens volledig van toepassing. Tegenvaller van de door DFW uitgegeven DVD van Spider is de karige behandeling op het gebied van extra’s, met het ontbreken van de op de R1-uitgave aanwezige commentaartrack als grootste gemis. Op audiovisueel gebied zijn de prestaties daarentegen prima. Een goede huurtip voor liefhebbers van het genre!
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.
Filmspecs
Regisseur
Acteurs
Medium | DVD |
---|---|
Genre | Drama |
Regio | 2 |
Jaar | ["2002"] |
Speelduur | ["94"] |
Verpakking | Keep Case |
Beeldverhouding | 1.78:1 |
Geluidssporen | Dolby Digital 5.1 - Engels, DTS 5.1 - Engels |
Ondertiteling | Nederlands |
Uitgever | Dutch FilmWorks |
EAN | ["8715664035931"] |
Extra's
- ["Trailers\nPhoto Gallery\nCast & Crew Interviews (22 min)\nB-Roll (15 min)"]