Melody Time

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Samenvatting

Melody Time bestaat uit een zevental korte tekenfilmpjes waarin muziek centraal staat.

Winterpret - Once upon a Wintertime
Een verhaaltje over liefde en winterpret gezongen door Frances Langford.

Hommel-boogie - Bumble Boogie
Freddy Martin en zijn orkest spelen variaties op de muziek ‘Flight of the Bumble Bee’ van componist Rimsky Korsakov begeleidt door een tekenfilmpje over een bij.

De legende van Jantje Appelpit - The Old Settler Johhny Appleseed and Johnny\'s Angel
Dennis Day bezingt het verhaal van Johnny Appleseed die met een knapzak met appelpitten een heldentocht naar het Westen ondernam.

Kleine Toet - Little Toot
De Andrew Sisters zingen het verhaal van Kleine Toet die varend in een klein sleepbootje tot last is voor de grote schepen, maar in een noodweer voor een groot schip de enige reddende engel is.

Bomen – Trees
Fred Waring en de Pennsylvanians presenteren een gedicht, een schilderij en een melodie over bomen.

Swingen op de samba - Blame it on the Samba
Ethel Smith en de Dinning Sisters zingen op het ritme van de samba een muzikale cocktail met een Latijns smaakje.

Blauwe schaduwen – Shade of nights
Roy Rodgers en de Zonen van de Pioniers zingen over de blauwe schaduw van het maanlicht.

Pecos Bill
Roy Rodgers en de Zonen van de Pioniers bezingen het verhaal van Pecos Bill en de coyotes van Texas en de liefde van Pecos Bill voor Slew Foot Sue.

Commentaar

De oorlog en de naoorlogse slechte economie dwongen Disney ertoe om korte filmpjes te maken. Er was geen geld voor een lange avondvullende film. Dit betekende dat Disney na Bambi (1942) films maakte die bestonden uit een collage van korte tekenfilmpjes. Deze aanpak begon met Saludos Amigos (1943), gevolgd door De Drie Caballeros (1945), Make Mine Music (1946), Vrij en Vrolijk (1947), Melody Time (1948) en De avonturen van Ichabold Crane en Mr. Toad (1949). Pas in 1950 kwam Disney weer met een echte lange avondvullende tekenfilm, Assepoester.
In 1948 bracht Disney Melody Time uit. In Melody Time staat de muziek centraal. Al vanaf de begindagen van Disney’s tekenfilms was de muziek een belangrijk onderdeel. Het mooiste voorbeeld hiervan is Fantasia uit 1940. Ook in Melody Time zitten fragmenten die sterk doen denken aan Fantasia. Disney wilde met zijn tekenfilms in de donkere en moeilijke naoorlogse tijd weer vrolijkheid en entertainment brengen. Melody Time was Disney’s 10e avondvullende tekenfilm en ondertussen een klassieker. De korte filmpjes van Melody Time zijn door Disney ook los uitgebracht of in andere compilaties verschenen. Maar Melody Time is het enige origineel. Het laatste filmpje is een combinatie van tekenfilm met live action. In dit laatste stukje, Pecos Bill, heeft Disney in 1998 via digitale weg Pecos Bill ontdaan van zijn sigaret.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1948
Speelduur: 73 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875957499

Extra's

  • Drie korte filmpjes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is met de oorspronkelijk beeldverhouding van 1.33:1 (full frame formaat) op de DVD gezet. Wat direct opvalt is de uitstekende beeldkwaliteit van deze alweer 55 jaar oude filmpjes. Duidelijk is te zien dat het beeld nauwkeurig is gerestaureerd. Geen enkel spettertjes of krasje is zichtbaar. Ook filmgrain zul je niet in het beeld tegenkomen. De kleuren zien er zeer helder en kleurrijk uit. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn zo goed als het origineel dat toelaat. Dat betekent dat het niet overal even scherp is, maar dat heeft meer te maken met het feit dat het origineel gewoon soft is getekend.
De DVD is onderverdeeld in negen chapterstops, gelijk het aantal filmpjes inclusief de titelrol aan het begin van de film. De DVD is dubbellaags (DVD-9), de laagwisseling is tussen twee filmpjes in geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) heeft wel een iets te groot lettertype en staat te hoog onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke Engelstalige mono soundtrack is geremasterd en staat nu in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD staat. Bij de Engelse soundtrack is aan het beperkte frequentiebereik, de scherpte in de muziek en de schelle stemmen goed te horen dat het een oude soundtrack is. De stemmen komen netjes uit de centerspeaker komen en de dialogen en zangstemmen zijn goed verstaanbaar. De soundtrack is vrij van ruis en kraak. De steeds aanwezige muziek komt met een heel beperkt stereogeluid uit de frontspeakers, maar sommige momenten verraadt de muziek het duidelijke mono karakter van de soundtrack. De surroundkanalen worden zeer minimaal gebruikt om de muziek een beetje ruimtelijk karakter te geven. De Nederlandse nasynchronisatie is in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s). Ondanks de aanduiding ‘surround’ op de hoes, is deze track niet surround gecodeerd. Geen gemis trouwens, want de track klinkt gelijk een monotrack. In tegenstelling tot de Engelse track klinkt de Nederlandse track een stuk matter door een sterk afvallend hoog.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn statische plaatjes zonder muziek. Je hebt keuze uit Nederlands, Engels of Frans. Een drietal andere korte filmpjes zijn als extraatje opgenomen.

Casey is weer aan slag – Casey Bats Again (7:22 min.), een filmpje uit 1954 over baseballspeler Casey.
Donald’s klokhuis – Donald Applecore (6:33 min.), een filmpje uit 1952 met Donald Duck en Knabbel en Babbel die zijn appelboom leegeten.
Lambert de schaapachtige leeuw – Lambert The Sheepish Lion (8:00 min.), een filmpje uit 1952 over een ooievaar die zijn babypakketje verkeerd aflevert.
Alle drie filmpjes hebben 1.33:1 (4x3) standaard beeldformaat en DD2.0 (192 kb/s) geluid. Naar keuze Engels of Nederlands gesproken, maar geen Nederlandse ondertiteling. De filmpjes hebben goede beeldkwaliteit, alleen wel wat last van telecine wobble (wiebelen van het beeld).

Bij de DVD zit ook een inlay met in drie talen een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

Disney’s 10e klassieker Melody Time uit 1948 is een avondvullende animatiefilm die bestaat uit een collage van kortere tekenfilmpjes. Door de slechte naoorlogse economie kon Disney geen echte lange avondvullende tekenfilm maken. De filmpjes zijn later ook los of in een andere verzameling uitgebracht.
Het opgeknapte beeld van deze 55 jaar oude film ziet er zeer goed uit. De geluidskwaliteit is ook goed, maar verraadt zijn leeftijd wel. Op de DVD staan nog drie andere korte filmpjes als bonus. Een prima aanwinst voor de echte Disney DVD Classic collectie.

Laatste reacties

Diana  |  11-07-2005

Leuke dvd met korte filmpjes, waarvan Little Toot mijn favoriet is.
Lees meer >

Richard B.  |  11-12-2003

Echt een aanrader, deze minder bekende Disney. De animatie in deze hoort (vind ik) bij het betere werk dat ze in de 'vroege' periode (alles tot aan het eind van...
Lees meer >

Robin W.  |  14-09-2003

Heeeeerlijk! Ik krijg inderdaad ook nooit genoeg van Disney. Van mij mogen ze alweer 5 of 6 van die Classics uit gaan brengen. Welke zouden dat zijn?
Lees meer >

elvis  |  11-09-2003

zeer leuk ik zie ze zoo graag :P
Lees meer >

michelvanduivenbode  |  10-09-2003

leuke film nooit genoeg disney
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
4.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.