Tuxedo, The

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Tuxedo, The (DVD)
Samenvatting

Taxichauffeur Jimmy Tong (Jackie Chan) wordt vanwege zijn goede stuurmanskunsten ingehuurd om voor de stijlvolle multimiljonair Jack Devlin (Jason Isaacs) te werken. Wat Jimmy niet weet is dat zijn nieuwe baas, met wie hij het al snel goed kan vinden, een undercover agent is van een geheime organisatie. Jimmy kan een aanslag op de auto, waarbij Devlin zwaargewond raakt, niet voorkomen. Onderweg naar het ziekenhuis hoort Jimmy dat zijn baas hem de naam van ene Walter Strider toefluistert en ontvangt hij een gadget dat veel weg heeft van een modern horloge. Jimmy belooft Devlin om Walter Strider te vinden. Zijn zoektocht naar de onbekende man begint in Devlin\'s huis waar hij de smoking van zijn baas aantrekt, iets wat hem uitdrukkelijk was verboden te doen. En dan lijkt de smoking een eigen leven te gaan leiden; het past zich automatisch aan de nieuwe drager aan en blijkt enorm veel verborgen mogelijkheden te hebben. Via het horloge worden opdrachten aan de smoking gegeven die de drager de meest onmogelijke dingen laat doen. De smoking kent modi zoals dansen, zingen, vechten et cetera. De smoking zorgt ervoor dat de persoonlijkheid van de drager verandert en het kan de drager zelfs ongevoelig maken voor de zwaartekracht.
Jimmy kruipt met de smoking in de huid van Devlin en neemt de rol van de gewonde agent over waarin hij moet samenwerken met de aantrekkelijke Del Blaine (Jennifer Love Hewitt). Het doel van het tweetal is om te achterhalen wat de snode plannen zijn van de gevaarlijke misdadiger Banning (Ritchie Coster). De smoking die Jimmy draagt blijkt van onschatbare waarde te zijn bij hun levensgevaarlijke opdracht.

Commentaar

The Tuxedo bevat nogal wat elementen die we reeds in andere films tegenkwamen. Neem bijvoorbeeld de spectaculair gefilmde aanslag met het skateboard. Zagen we zoiets al niet in de Dirty Harry film The Dead Pool uit 1988? Ondanks dat de film barst van de plotgaten lijkt het concept met het kostuum leuk bedacht, maar ook hier is het betere jatwerk van toepassing. In The Mask (1994) met Jim Carrey zien we dat de drager van een masker een andere persoonlijkheid wordt en opeens over krachten beschikt die eerst niet aanwezig waren. In deze film van debuterend regisseur Kevin Donovan is het niet anders. Echter, hier is het geen masker, maar een kostbaar maatpak dat voor de nodige hilariteit moet zorgen.

The Tuxedo is een aardige actiekomedie met niemand minder dan Jackie Chan in de hoofdrol van Jimmy Tong. De in Hong Kong geboren Chan speelt een verlegen taxichauffeur die abusievelijk in een tweederangs James Bond rol is gehesen. Chan, voornamelijk bekend om zijn Oosterse vechtkunst en mooi gechoreografeerde vechtpartijen, komt niet helemaal uit de verf in deze voor hem ietwat vreemde rol. De door hem zelf uitgevoerde stunts zijn ditmaal niet zo indrukwekkend als we gewend zijn van de gummiman. Was de aantrekkelijke Jennifer Love Hewitt in de komedie Heartbreakers nog leuk, dan valt ze voor wat betreft het acteren in deze film behoorlijk tegen. Ze kan zich in geen enkel geval meten met Chan die zich op charmante weet te kwijten van zijn acteurstaak. Beide acteurs werken in de film samen om ene Diedrich Banning te weerhouden om het drinkwater te besmetten met één of ander goedje dat er voor zorgt dat degene die het \'vieze\' water drinkt nog meer water gaat drinken om uitdroging te voorkomen.
De smoking waarin Chan rondhuppelt kan van alles. Niets is te gek. Zelfs een imitatie van James Brown, The Godfather of Soul, is voor het kostuum geen probleem. Grappig is dan ook om te zien dat Jackie Chan als de geheim agent Devlin in de rol van James Brown een komische dansact laat zien. Natuurlijk zijn ook deze keer, de outtakes, die in vrijwel elke film waarin Chan acteert te zien zijn, weer in de eindcredits gemonteerd.
De humor in de film wordt wat duur betaald en we hadden wel iets meer vermakelijk spektakel verwacht. Al met al een aardige komedie met behoorlijk wat actie waarvan we gehoopt hadden dat het komischer en explosiever zou zijn dan dat we nu voorgeschoteld hebben gekregen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 8717721880423

Extra's

 • Trailer
 • Deleted Scenes (9x)
 • Lange Versie Scènes (3x)
 • Bloopers (7 minuten)
 • Making of The Tuxedo (13 minuten)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is anamorf vastgelegd in de verhouding 1.78:1. Dit wijkt iets af van het oorspronkelijke bioscoopformaat dat 1.85:1 bedraagt. Het beeld heeft, zoals we mogen verwachten van een recente film, een prima kwaliteit. Het beeld is scherp waarbij nauwelijks hinderlijke edge enhancement is toegepast. Het zwartniveau is solide en egaal waarbij een excellent schaduwdetail valt waar te nemen. Hierdoor zijn te alle tijde de details in de vele donkere scènes goed te onderscheiden. Het kleurengamma bestaat voornamelijk uit donkere tinten die zo nu en dan worden afgewisseld met lichtere kleuren. De film bevat geen noemenswaardige filmartefacten ware het niet dat af en toe een licht spoortje van filmgrain in de transfer is achtergebleven. Hinderlijke compressieproblemen werden niet aangetroffen waarmee de totale omzetting van film naar DVD prima geslaagd is. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed onder in het beeld geplaatst en laat zich goed lezen.

Geluidskwaliteit

Het geluid is vastgelegd middels een Engelse Dolby Digital 5.1 mix (448 kb/s). Technisch mankeert er niets aan het ten gehore gebrachte geluid. Maar net zoals de film, had het geluid wel iets explosiever van aard mogen zijn. Een film uit dit genre kan juist wel wat extra pit gebruiken. En dat is wat er nou net aan ontbreekt! Begrijp me niet verkeerd, want het geluid heeft een \'lekker\' HT niveau, maar het is gewoon nèt niet JE van HET!
De dialoog is duidelijk verstaanbaar en goed in het midden geplaatst. De frontkanalen geven een breed stereobeeld weer, maar de surrounds blijven in dat opzicht iets achter. Bij tijd en wijle is de aansturing tijdens een actiemoment agressief en in split surround, maar er zijn voldoende momenten waarop je hoopt op meer (effect)geluid van achter de luisterpositie. De laagste frequenties worden via het LFE kanaal naar de woofer geleid, maar ook hier had het wat uitbundiger gekund. Niettemin een prima track waar meer uit te halen was geweest.

Extra's

De meegeleverde extra\'s zijn op dezelfde disc terug te vinden als waar de film is op vastgelegd. Alle extra\'s zijn keurig voorzien van Nederlandse ondertiteling. Het geluidsformaat is in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). De volgende extra\'s zijn te bekijken:

Via de Vanuit de Edit Suite zijn de volgende keuzemogelijkheden:

Deleted Scenes
Een verzameling van verwijderde fragmenten. Helaas ontbreekt het hoe en waarom deze fragmenten de uiteindelijke film niet hebben gehaald. De getoonde scènes worden getoond in het aspect 1.78:1 en zijn anamorf.

 • Persoonsverwisseling (1:20 minuten)
 • Verdrinken in een limousine (1:56 minuten)
 • \"Sex Machine\" (2:21 minuten)
 • \"Schakel hem uit\" (0:34 minuten)
 • Aankomst in het huis (0:55 minuten)
 • Een pak slaag (0:50 minuten)
 • De achtergelaten kleren (2:57 minuten)
 • Professionele ambitie (0:59 minuten)
 • Del wordt gepakt (1:05 minuten)

Lange Versie Scènes
Een drietal verlengde scènes. Ook hier is geen toelichting waarom deze scènes niet in zijn geheel in de film zijn opgenomen. De getoonde scènes worden getoond in het aspect 1.78:1 en zijn anamorf.
 • Een mislukte missie (1:22 minuten)
 • Informatie van de vriendin (2:46 minuten)
 • Bijeenkomst van de waterbazen (1:35 minuten)

Bloopers (7:25 minuten)
Hier zie je een aantal achter elkaar gemonteerde bloopers. Een aantal hiervan zie je ook terug in de credits aan het einde van de film. De getoonde scènes worden getoond in het aspect 1.78:1 en zijn anamorf.

Trailer (aspect: 1.85:1; geluid: Dolby Digital 5.1 (384 kb/s)

Making of The Tuxedo (13:03 minuten)
Dit is een standaard featurette over de productie van de film. Je ziet interviews met cast & crew die worden afgewisseld met beelden uit de film en van de set. Het beeld van deze special is in 4:3.

Conclusie

Jackie Chan speelt een taxichauffeur die in de rol kruipt van een gewond geraakte geheim agent. Daarbij trekt hij een speciale smoking aan die hem de wildvreemdste dingen laat doen, maar die hem wel helpt om een gevaarlijke misdadiger onschadelijk te maken. De film bevat een aantal aardige komische en actiemomenten, maar bereikt nergens een echt hoogtepunt. Het is leuk om Chan eens in een andere rol te zien spelen, maar ik geef toch liever de voorkeur aan de \'oude\' Chan in zijn rol als die van vechtkunstexpert. The Tuxedo is qua beeld en geluid prima op DVD vastgelegd en is tevens voorzien van een aantal extra\'s die leuk zijn om een keertje te bekijken. Daarmee is deze DVD in zijn totaliteit beschouwd best een bezoek aan de videotheek waard om eens te huren.

Laatste reacties

Gabriel B.  |  18-09-2003

Chan en Hollywood blijft een verschrikkelijke combinatie.
Lees meer >

Surya  |  18-09-2003

Hoe kan een film die gecropt is van 1.85:1 naar 1.78:1 nog 4,5/5 krijgen bij de beoordeling van de beeldkwaliteit ? Okee, het beeld mag dan blijkbaar erg goed z...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  17-09-2003

Zeker niet één van Chan's beste films maar wel leuk genoeg voor een avondje op de bank met wat chips en dergelijke. Tis duidelijk dat Chan al een dagje ouder w...
Lees meer >

Philippe  |  17-09-2003

Behoorlijke actiekomedie maar zeker niet spectaculair.
Lees meer >

Athlon_2o0o  |  17-09-2003

Aardige film maar niet echt speciaal. Jackie Chan maakt het leuk, Jeniffer Love Hewitt vond ik helemaal niet sterk acteren. Misschien leuk om te huren.
Lees meer >

Fokkeyou  |  17-09-2003

Volgens mij doet ie niet eens al zijn eigen stunts meer, want op de making of zag je een stand in voor een scene. Jammer, maar wel leuke film om eens te zien. I...
Lees meer >

tolpol  |  17-09-2003

Hoe kan een film die gecropt is van 1.85:1 naar 1.78:1 nog 4,5/5 krijgen bij de beoordeling van de beeldkwaliteit ? Okee, het beeld mag dan blijkbaar erg goed z...
Lees meer >

M Balje  |  17-09-2003

Ik dacht dat we de zelfde opzet van de Regio 1 zouden krijgen,deze is 1:85:1 Anamorphic,heeft bijna zelfde extra's (Hun hebben een 2de future ipv de verlengde ...
Lees meer >

Surya  |  17-09-2003

Leuk voor de Chan fan. Hij blijft een fantastisch komisch talent. Jammer dat hij meestal in flauwe films speelt de laatste tijd, en dat zijn stunts met de compu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.