Taran en de Toverketel / The Black Cauldron

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-09-2003

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Taran en de Toverketel / The Black Cauldron (DVD)
Samenvatting

In het mystieke land Predanië woont de jonge Taran bij de oude varkenshoeder Dallben. Taran droomt ervan een grote held te zijn. Op een dag doet het biggetje Hen Wen opeens vreemd. Dallben laat Taran dan het geheim van Hen Wen zien, die beelden van de toekomst kan laten zien. Ze zien nu duidelijk beelden van de Gehoornde Koning die op zoek is naar de Zwarte Ketel. De bezitter van deze ketel heeft dankzij zijn krachten macht over alles. Nu beseft Dallben dat ook de Gehoorde Koning van de gave van Hen Wen op de hoogte is en hij beveelt daarom Taran om met Hen Wen naar een veiliger plaats te gaan. Door zijn dromerij over heldendom verliest Taran Hen Wen uit het oog. Al zoekende komt Taran het harige en grappige schepsel Gorgi tegen. Hen Wen blijkt ontvoerd te zijn door helpers van de Gehoorde Koning. Samen met de mooie prinses Elonie en Gorgi probeert Taran de boze plannen van de Gehoorde Koning te verijdelen. Taran leert zo de kracht van vriendschap kennen.

Commentaar

Taran en de Toverketel ofwel in het Engels The Black Cauldron is Disney’s 25ste Classic. Bij het getal vijfentwintig is meestal sprake van een bijzonder jubileum. Bijzonder is The Black Cauldron zeker. Ten eerste is voor de meeste mensen deze film één van de onbekendste van Disney. Dit komt waarschijnlijk omdat het verhaal niets lijkt op de sprookjesachtige verhalen die Disney anders verfilmde. Mede omdat Taran en de Toverketel wel de donkerste film is die Disney heeft gemaakt, is de film door Disney zelf in de ban is gedaan. In de film zit ook geen enkel liedje. De film is gebaseerd op de eerste twee boeken van Lloyd Alexander’s mythologische fantasieverhalen ‘The Prydian Chronicles ’, te weten de boeken ‘The Book of Three’ en ‘The Black Cauldron’. Een ander bijzonder aspect van de film is het brede filmbeeld. Eind jaren ’50 had Disney al geëxperimenteerd met het brede 2.35:1 beeldformaat met de films Lady en de Vagebond en Doornroosje. Omwille van kosten is Disney niet met dit formaat doorgegaan. Toen het idee voor deze film ontstond had Disney nog geen definitief afscheid genomen van dit brede filmformaat. De voorbereidingen voor The Black Cauldron duurde namelijk ruim 12 jaar. Het brede filmbeeld wordt in zijn volle breedte gebruikt met erg mooi getekende en gekleurde achtergronden met veel detail. Taran en de Toverketel was ook de eerste tekenfilm waarin Disney experimenteerde met computeranimatie. Disney zelf is niet zo gelukkig met dit ‘zwarte schaap’ van de klassiekers, waardoor van een echt jubileum met deze 25ste klassieker eigenlijk geen sprake was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 77 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Portugees
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875957604

Extra's

  • Spel: Op zoek naar de toverketel
  • Animatiefilm Trick of Treat
  • Beeldengalerij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In tegenstelling tot eerder uitgave van 2.35:1 beeldformaten, heeft Disney deze film wel in het oorspronkelijke beeldformaat uitgebracht. Toch een klein kritiekpuntje, het beeld is helaas letterbox. Het niet anamorf beeld betekent daarmee een verlies van zo’n 150 extra beeldlijnen bij presentatie op een breedbeeldweergever. Het is vooral de scherpte en de detaillering van het beeld dat hieronder lijdt. Scherpte van het beeld is dan ook niet meer dan redelijk. Het kleurenpalet is ook anders dan je normaal van Disney gewend bent, maar wordt hier goed weergegeven. Filmgrain is in het beeld te zien, evenals een redelijk groot aantal krasjes en vlekjes in het beeld. Af en toe zijn compressiefouten te zien. De Nederlandse ondertiteling is goed. Ditmaal prijzen we ons gelukkig dat Buena Vista de ondertiteling te hoog onder in het beeld heeft staan. Nu kan het letterbox beeld tot breedbeeldformaat ingezoomd worden, zonder verlies van de ondertiteling.

Geluidskwaliteit

Voor de Engelse soundtrack is gebruik gemaakt van de originele ‘70 mm 6-track’ geluidstrack. De Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Een kenmerk van de soundtrack is het ‘wandelen’ van de stemmen. Met het brede beeldformaat liet men vroeger de stemmen over de voorste kanalen ‘meewandelen’ met het beeld. Dit heeft tot gevolg dat de stemmen zich niet beperken tot de centerspeaker maar ook uit de linker- en rechterfrontspeakers komen. De opnieuw gemixte soundtrack klinkt prima met een mooi breed stereobeeld. De surrounds worden heel subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden en sommige momenten zelfs actief voor enkele geluidseffecten in split-surround (stereo). Het hoog bevat voldoende detail, het laag is in voldoende mate aanwezig om de soundtrack een stevig fundament te geven. De subwoofer wordt spaarzaam gebruikt voor enkele effecten. Een prima soundtrack.
De Nederlandse nasynchronisatie (DD5.1 – 384 kb/s) is zoals gebruikelijk van goede kwaliteit. Althans, wat de gekozen stemmen betreft. Geluidstechnisch klinkt de soundtrack beduidend minder dan het Engelse origineel. De stemmen zijn ten opzichte van de soundtrack te luid en de soundtrack heeft nauwelijks enige surround informatie en beperkt zich tot een stereokarakter. De Nederlandse stemmen zijn onder andere van Vincent Croiset, Nathalie Wijers, Peter Aryans, Henk Votel.

Extra's

De DVD start eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Door herhaaldelijk de \"forward\" toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.

De breedbeeldmenu’s zijn statische beelden zonder achtergrondgeluid. De menu’s zijn beschikbaar in het Nederlands, het Engels of het Frans. De extra’s hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s) en worden in 4x3 formaat gepresenteerd. De extra’s zijn naar keuze Engels of Nederlands gesproken.

Spel: “Op zoek naar de toverketel”. Na een korte inleiding speel je een meerkeuze vraag en antwoordspelletje over de film waarbij elke vraag ingeleid wordt door een kort filmfragmentje. Alle vragen goed geeft recht op het bekijken van het animatiefilmpje Trick or Treat. Maar die kon je sowieso al zien.

Animatiefilm: “Trick or Treat” (7:55 minuten). Een animatiefilmpje uit 1952 met Donald en Kwik, Kwek en Kwak.

Beeldengalerij, na een korte uitleg kun je foto’s en tekeningen bekijken over de film. Het geheel is verdeeld over enkele onderdelen: Visuele ontwikkeling, Ontwikkeling Personages, Achter de schermen, De stemmen in de film, Lay-out en achtergronden, Tokio Disneyland en Promotie. Door op een foto of tekening te klikken wordt deze beeldvullend weergegeven.

Bij de DVD zit ook een inlay met in drie talen een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

Taran en de Toverketel / The Black Cauldron is de 25e Disney Klassieker. Dit keer een vrij donker en een beetje eng verhaal over een jongetje dat moet proberen te voorkomen dat de gemene Gehoornde Koning door middel van de Toverketel de macht over alles gaat krijgen.
Bijzonder aan de film is het brede beeldformaat van 2.35:1. Gelukkig staat dit formaat in zijn geheel op de DVD, zij het dat het beeld niet anamorf is. Het Engelse geluid is geremixt naar een DD5.1 track en klinkt prima. De Nederlandse nasynchronisatie is gedateerd maar klinkt redelijk goed. Van de extra’s heeft alleen de beeldengalerij echt iets met de film uit te staan. Verder een spelletje voor de kids en een kort filmpje uit de oude doos. Voor de Disney fan of verzamelaar is deze film natuurlijk een must in de Disney collectie.

Laatste reacties

Richard B.  |  07-05-2008

Zouden we van The Black Cauldron nog een re-issue kunnen verwachten? Ik zit er over te denken om de FR-release aan te schaffen. En inmiddels heb ik dat laatste...
Lees meer >

Richard B.  |  18-04-2008

Zouden we van The Black Cauldron nog een re-issue kunnen verwachten? Ik zit er over te denken om de FR-release aan te schaffen.
Lees meer >

H@gar  |  20-01-2006

Ja, zijn boeken zijn vertaald. Zelf heb ik alle 5 de losse boeken in het Nederlands, gekocht bij een uitverkoop van een bibliotheek. Allemaal 'ex-rentals' dus, ...
Lees meer >

Apocalypse  |  19-01-2006

Weet iemand waar je de boeken kan kopen waarop de film is geinspireerd. Het gaat om de volgende serie: Lloyd Alexander’s mythologische fantasieverhalen ‘The Pry...
Lees meer >

Nathan Strik  |  19-06-2005

ik lees hier dat dit de eerste film is waarbij met de computer is gewerkt, maar in de making off van "de speurneuzen" staat dat dit de eerste film is waarbij co...
Lees meer >

deweb  |  19-06-2005

ik lees hier dat dit de eerste film is waarbij met de computer is gewerkt, maar in de making off van "de speurneuzen" staat dat dit de eerste film is waarbij co...
Lees meer >

Werner  |  06-09-2004

Disney heeft de film in Frankrijk uitgebracht met anamorf beeld en geluid in DTS. Franse DTS! Niks waard dus. De kritiek op het beeld is wel terecht, uitera...
Lees meer >

Evil Hobbit  |  06-09-2004

Deze film verdient een platinum release. Net als de reddertjes films en de klokkenluider van de notre dame.
Lees meer >

Surya  |  28-04-2004

Disney\'s 25ste avondvullende tekenfilmklassieker is een avontuur vol fantasie en actie. Zeg eens aan jullie webmaster dat hij stripslashes moet gebruiken :)
Lees meer >

Surya  |  28-04-2004

Idd, eerder doen of langer wachten met de release
Lees meer >

Frank  |  28-04-2004

Dat vind ik iets te kort door de bocht. Het is niet onmogelijk dat ondertussen een nieuwe transfer voor de DVD is gemaakt. Hadden ze dat dan niet eerder kunn...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  28-04-2004

Dus m.a.w.: wij Nederlanders zijn weer 'ns genaaid door Disney. :(Dat vind ik iets te kort door de bocht. Het is niet onmogelijk dat ondertussen een nieuwe tra...
Lees meer >

Frank  |  28-04-2004

Dus m.a.w.: wij Nederlanders zijn weer 'ns genaaid door Disney. :(
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  28-04-2004

Wanneer ik de screenshots vergelijk is het anamorfe beeld niet het enige verschil. In vergelijking met de screenshots in de recensie is duidelijk te zien dat he...
Lees meer >

Frank  |  27-04-2004

Op de Franse website www.dvdrama.com kwam ik een recencie tegen van Taran en de Toverketel (The Black Cauldron). Wat blijkt? Disney heeft de film in Frankrijk u...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 139
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.