X-Men 2 (SE)

Recensent:
Paul Ranft
14-10-2003

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

X-Men 2 (SE) (DVD)
Samenvatting

Kolonel William Stryker (Brian Cox) wil niets liever dan alle mutanten in een klap van de aardbodem wegvagen. Hij krijgt daartoe een uitgelezen mogelijkheid als een vreemde mutant de president van de Verenigde Staten in het Witte Huis om het leven probeert te brengen. De aanslag mislukt waarop de president Stryker de opdracht geeft om tegenmaatregelen te nemen. De mutantenhater trekt met alle mogelijke middelen ten strijde om de mutanten uit te roeien en wordt daarbij geconfronteerd met de X-Men, een selecte groep mutanten met bijzondere gaven, die onder leiding van professor Charles Xavier (Patrick Stewart) de wereld willen tonen dat mutanten en normale mensen zonder vooroordelen en in vrede samen kunnen leven.

Stryker, waarvan wordt beweerd dat hij in het verleden verschrikkelijke experimenten op mutanten deed, overvalt met een klein, maar tot de tanden bewapend leger Xavier\'s School voor Begaafde Kinderen dat op dat moment wordt beveiligd door Wolverine (Hugh Jackman). De ruige mutant met zijn metalen geraamte en vlijmscherpe klauwen kan niet verhinderen dat een aantal mutantenkinderen gevangen wordt genomen. De gijzeling maakt onderdeel uit van een ingenieus plan van Stryker om eens en voor altijd af te rekenen met de mutanten. Echter, als Magneto (Ian McKellen), de vroegere vriend van Xavier, op spectaculaire wijze uit zijn plastic gevangenis ontsnapt, heeft Stryker er een extra vijand bij die de X-Men helpt om hun voortbestaan te garanderen...

Je ziet nog meer actie, nog meer spektakel en nog betere speciale effecten in X-Men 2 dan in X-Men. Dit tweede deel van de verfilming van de Marvel Comic maakt onderdeel uit van de saga waarin Magneto en Xavier elkaar bestrijden. Echter, in X-Men 2 vechten ze niet tegen elkaar, maar helpen ze elkaar om degene die hen wil vernietigen een halt toe te roepen.

Commentaar

Alle bekende mutanten uit X-Men zien we weer terug en worden ook weer gespeeld door dezelfde acteurs. Het acteerniveau is voortreffelijk. Ik noem bijvoorbeeld Patrick Stewart, onze eigen Famke Janssen, Halle Barry, Hugh Jackman en last but not least Ian \"Gandalf\" McKellen. Allen zetten een prima prestatie neer waardoor de film net dat beetje meer cachet krijgt. Regisseur Bryan Singer is ook weer van de partij en heeft waarschijnlijk met deze film een betere adventure (of hoe je het ook mag noemen) gemaakt dan dat hij deed met de eerste film. Al vanaf de geweldige openingsscène zorgt hij ervoor dat je direct in de ban bent en bijna vergeet adem te halen. Belangrijker nog is dat hij er voor zorgt dat, ondanks de vele en soms lastige subplots, het verhaal boeiend blijft en nergens verveelt. Daarnaast heeft de begaafde regisseur een aantal nieuwe mutanten, zoals Pyro en Nightcrawler (Alan Cumming) in de film geïntroduceerd die elk hun steentje op de voor hun eigen wijze bijdragen.

De film wordt naast het goede acteerwerk gedragen door de fantastische speciale effecten en de score van John Ottman. De visuals zijn adembenemend en volgen elkaar in een razend tempo op. De transformaties van Mystique (Rebecca Romijn-Stamos), de teleportaties van Nightcrawler, de van adamantium gemaakte klauwen van Wolverine, de pyro-effecten, de ontsnapping van Magneto uit zijn plastic gevangenis, en zo kan ik nog wel even doorgaan, zijn overdonderend. De zorgvuldige score, waarvan het soms lijkt alsof die van de hand van John Wlliams afkomstig is, benadrukt de algehele sfeer van de film op een excellente wijze.

Een echt vervolg op X-Men kan je deze film niet noemen. Toch is het raadzaam om, voordat je overgaat naar deze explosie actiekraker, eerst het eerste deel te zien, als je dat al nog niet gedaan hebt. De film is zodanig gemaakt dat het een einde heeft waar men verder mee kan. X-Men 3 is op het moment van dit schrijven volop in productie en belooft een nog groter spektakel te worden. We zullen het beleven!

Naast de hier besproken 2-Disc Special Edition is X-Men 2 in nog twee andere versies te koop. De keus bestaat uit een single disc versie met 2x audio commentaar en een vier disc edition die bestaat uit X-Men 1.5 en X-Men 2. Keuze te over dus, ook voor de fans die alles van X-Men willen weten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 128 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Noors, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626014416

Extra's

 • galleries
 • The Secret Origin of X-Men
 • Nightcrawler Reborn
 • Nightcrawler Attack: Multi Angle Study
 • Evolution in the Details: X2
 • United Colors of X
 • Wolverine/Deathstrike Fight Rehearsal
 • The Second Uncanny Issue of X-Men: Making of X2
 • FX2-Visual Effects
 • Requiem for Mutants: The Score of X2
 • X2 Global Webcast Highlights
 • Deleted/Extended Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is anamorf vastgelegd in het Panavision formaat en heeft daarom de beeldverhouding van 2.35:1. En om gelijk maar met de deur in huis te vallen: bijna alles is perfect aan de transfer. De stilistisch gefilmde beelden hebben veel diepte door de goede scherpte en detaillering. Ook tijdens de speciale effecten heeft het beeld veel diepte waardoor de scènes erg realistisch overkomen. Het contrast, zwarting en het schaduwdetail zijn nagenoeg perfect. Filmgrain, beschadigingen, vuil en hinderlijke compressieartefacten zijn niet aanwezig, waardoor een heel helder beeld wordt gepresenteerd en waarvan de kleuren soms bewust hard en dan weer warm worden weergegeven. De enige minpuntjes die er voor zorgen dat niet de volle score wordt behaald, wordt veroorzaakt doordat er in een enkele scène een minimaal toegepaste edge-enhancement en een bijzonder lichte aliasing zichtbaar is. Verder is de transfer uitzonderlijk goed. De optionele Nederlandse ondertiteling is iets te hoog in het beeld geplaatst (de tweede regel moet volledig in de matte zijn geplaatst) maar is verder goed vertaald en laat zich prima lezen. De laagwisseling van deze DVD-9 wordt niet als hinderlijk ervaren.

Geluidskwaliteit

Het geluid is van demonstratiekwaliteit. Verder hoef ik er eigenlijk niets over te zeggen, maar voor degene die toch iets meer over het geluid willen weten volgen hier onze bevindingen. De Engelse DTS en Dolby Digital 5.1 tracks (bitrates resp. 754 kb/s en 448 kb/s) klinken bijzonder ruimtelijk door de discrete aansturing van alle afzonderlijke kanalen. Het geluid klinkt helder en komt vanuit alle richtingen waardoor je als kijker op een fantastische wijze bij de film betrokken wordt. De dialoog is onberispelijk in het midden geplaatst, klinkt zuiver en is goed verstaanbaar. Alle klanken worden natuurgetrouw gereproduceerd. Die in de DTS track komen iets beter tot hun recht dan bij de Dolby Digital track; de hoge frequenties worden met net iets meer finesse weergegeven en de lage tonen worden meer gecontroleerd weergegeven. Daarnaast is de dynamiek in de DTS track iets hoger en lijken de geluidsvelden iets beter gedefinieerd weergegeven te worden. De subwoofer zorgt dat de speciale effecten nog meer impact veroorzaken en ook tijdens de score van John Ottman levert het LFE kanaal een substantiële bijdrage aan de algehele beleving van de film. Imponerend geluid dat perfect past bij een dergelijke film.

Extra's

De hier besproken DVD versie betreft de Special Edition. Zie elders in deze recensie voor andere versies. Er wordt een karrenvracht aan bonusmateriaal meegeleverd waarmee je uren zoet bent. Voor alle extra\'s geldt, indien van toepassing, dat ze worden weergegeven in 16x9, ze zijn voorzien van geluid in Dolby Digital 2.0 formaat en dat ze Nederlands zijn ondertiteld. We beginnen de bespreking van de extra\'s met:

Disc I

Audio commentaar met Bryan Singer en Newton Thomas Sigel
De eerste van twee commentaren die op deze disc zijn vastgelegd. Regisseur Bryan Singer en cameraman Newton Thomas Sigel vertellen over van alles wat je in een goed commentaar mag verwachten. Van technische achtergronden tot de karakters in de film, alles komt aan de orde, waardoor dit een bijzonder infotainment is om te luisteren.

Audio commentaar met Lauren Shuler Donner, Ralph Winter, Dan Harris, David Hayter en Mike Dougherty
Ook dit commentaar met Ralph Winter (producer), Lauren Shuler Donner (producer), David Hayter (screenwriter van X-Men en X-Men 2), Dan Harris (co-writer) en Mike Dougherty is interessant om een keer te beluisteren. Het hele team vertelt voornamelijk over het ontstaan en de evolutie van X-Men en beperkt zich daar niet bij tot allerlei aspecten die betrekking hebben op de productie van de film.

Disc II

History of the X-Men
a. The Secret Origin of X-Men (15:28 minuten)
In deze special vertellen Stan Lee, Chris Claremont en andere betrokkenen over het ontstaan van de comic en over de evolutie van X-Men door de jaren heen.
b. Nightcrawler Reborn (7:39 minuten)
Chuck Austen, schrijver van \"Nightcrawler\", vertelt hoe het karakter van Nightcrawler tot stand kwam. Ook vertelt hij dat hij een prequel schreef waarin de toedracht van Nightcrawler is beschreven waarom hij de president wil vermoorden.

Pre-Production
a. Nightcrawler Attack: Multi Angle Study (2:23 minuten)
Hier kan je via de \"Angle\" optie op vier verschillende manieren naar de openingsscène van de film kijken. Angle 1: De geanimeerde versie; Angle 2: De versie met onbewerkte effecten; Angle 3: De geanimeerde versie en de uiteindelijke filmversie in één en hetzelfde beeld; Angle 4: De versie met de onbewerkte effecten en de uiteindelijke filmversie in één en hetzelfde beeld.
b. Evolution in the Details: X2 (18:03 minuten)
Productieontwerper Guy Dyas neemt je in deze bonus mee naar een aantal belangrijke sets waar X-Men 2 is gefilmd. Guy vertelt over een aantal interessante wetenswaardigheden en details van de afzonderlijk sets. De sets in X-Men 2 zijn bijna identiek gebouwd als in X-Men maar nu met nog meer oog voor details.
c. United Colors of X (8:59 minuten)
Deze featurette, die verwijst naar een Italiaans modemerk, toont kostuumontwerpster Louise Mingebach de kostuums en een aantal kenmerkende attributen, zoals bijvoorbeeld de sieraden die voor X-Men 2 zijn gebruikt.

Production
a. Wolverine/Deathstrike Fight Rehearsal (1:24 minuten)
Hier zie je de gemonteerde ruwe opname van de repetitie van de scène waarin Wolverine en Yuriko Oyama (Kelly Hu) elkaar op leven en dood bevechten.
b. The Second Uncanny Issue of X-Men: Making of X2 (59:29 minuten)
Een documentaire waarin alle betrokkenen van regisseur tot acteur uitvoerig aan bod komen. Je krijgt interviews en beelden van de diverse filmsets voorgeschoteld die worden afgewisseld met beeldmateriaal uit de film. Een prima \"making of\" waar je weer iets wijzer wordt van de productie van de film.
c. Introducing The Incredible Nightcrawler (9:53 minuten)
Alan Cumming speelt de rol van de mutant \"Nightcrawler\". In deze 10 minuten durende bonus maak je nader kennis met deze mutant. Je ziet beelden van speciale bewegingslessen en de make-up tests die werden gehouden voordat Alan in zijn complete outfit voor de camera kon verschijnen.
b>d. Nightcrawler Stunt Rehearsal (2:28 minuten)
De openingsscène zien we hier nogmaals ten uitvoer gebracht worden. Animatie wordt afgewisseld met ruw onbewerkt filmmateriaal. Grappig is te zien hoe gewerkt wordt met het wirework procédé om de acteurs als het ware te laten vliegen. .
e. Nightcrawler Time-Lapse (3:43 minuten)
Tijdens een make-up sessie heeft een camera vastgelegd hoe Alan Cumming schoksgewijs geleidelijk aan verandert in Nightcrawler.
f. FX2-Visual Effects (25:01 minuten)
Deze special is voor de liefhebbers van speciale effecten om de vingers bij af te likken. Je ziet van nabij hoe het luchtgevecht met de straaljagers en X-Jet, tussen negen tornado\'s door, op de computer werd gemaakt. Vervolgens zie je hoe het teleporteren van Nightcrawler, de ontsnapping van Magneto uit zijn plastic gevangenis en de zoektocht van prof. Xavier naar alle mensen op Aarde in Cerebro tot stand is gekomen. Als laatste van de vele speciale effecten die in deze film verwerkt zitten zie je hoe de dambreuk is gefilmd.

Post-Production
a. Requiem for Mutants: The Score of X2 (11:41 minuten)
John Ottman, die als editor en componist aan X-Men 2 is verbonden (hij had geen bemoeienis met X-Men), vertelt over de filmmuziek in de film. Hij vertelt o.a. over de thema\'s die elke karakter in de film heeft. Je hoort en ziet dan ook verschillende passages uit de film waarin de muziek nadrukkelijk aanwezig is.
b. X2 Global Webcast Highlights (17:06 minuten)
In deze special zie je de hoogtepunten uit de internetuitzending die werd georganiseerd n.a.v. de wereldpremière van X-Men 2. Je ziet interviews met diverse betrokkenen die allemaal op hun beurt een vraag beantwoorden van het internetpubliek. De vragen zijn van uitlopende aard maar hebben logischerwijze allemaal betrekking op de film. Deze special heeft een beeldverhouding van 4:3 en is voorzien van geluid in DD 2.0 (192 kb/s) formaat.

Deleted/Extended Scenes
Een aantal verwijderde scènes kan je hier bekijken. Helaas wordt er geen commentaar gegeven waarom deze fragmenten niet in de film verwerkt zijn. Tijdens de autocommentaren die op disc I zijn te beluisteren wordt er zo nu en dan terug verwezen naar de hieronder genoemde scènes.

 • Extended Wolverine/Deathstrike Fight (2:27 minuten)
 • Wolverine Kills the Intruder (20 seconden)
 • Mystique in Stryker\'s Files (2:46 minuten)
 • Nightcrawler Bamfs to Save the Students (30 seconden)
 • Jean and Storm in the X-Jet (59 seconden)
 • Jubilee at the Museum (1:13 minuten)
 • Pyro Starts the Campfire (20 seconden)
 • One of the Children is Sick after Bamfing (12 seconden)
 • Rogue Helps the Children Escape (29 seconden)
 • Professor X and Cyclops Escape (1:32 minuten)
 • Arriving to an Empty School (40 seconden)

Galleries
a. Characters
Hier zie je een aantal productiefoto\'s en tekeningen van de karakters en van de attributen waarmee ze geassocieerd worden.
b. Location and Sets
Hier worden foto\'s en tekeningen getoond van diverse locaties. Je ziet o.a. Cerebro, de dam, het Witte Huis, de X-Jet en de plastic gevangenis.
c. Mutant X-Rays
Hier zie je röntgenfoto\'s van schedels en geraamtes van de mutanten. Helaas staat er niet bij welke foto bij welk personage hoort.
d. Nightcrawler Circus Posters
Een aantal posters van Nightcrawler worden gepresenteerd van de periode dat hij nog als artiest werkzaam was in het circus.
e. On Camera Graphics
Diverse plaatjes van tekeningen en stickers van diverse locaties en attributen worden hier getoond.
f. The Unseen X2
Je ziet hier een verzameling van tekeningen en foto\'s van Angel (archangel), de constructieset en een gedeelte van het storyboard van de \"Danger Room\".

Trailers
Als laatste extra kan je hier een drietal trailers van X-Men 2 bekijken. Twee trailers worden in 2.35:1 (LTBX 4:3) weergegeven en de derde heeft een aspect ratio van 2.35:1 (anamorf). De trailers zijn niet voorzien van ondertiteling.

Conclusie

X-Men 2 is een fantastische spektakelfilm met prachtige speciale effecten en een uitstekend acteerniveau die je gekluisterd aan het scherm zal houden. Als je X-Men hebt gezien, dan is dit tweede deel uit de saga van een groep tot leven gebrachte Marvel karakters verplichte kost. En net zoals de eerder op DVD uitgebrachte X-Men, is ook de hier besproken uitvoering van een uitzonderlijk niveau en gaat onze lof uit naar Fox. Met deze DVD.nl TOPPER haal je een imponerende DVD in huis die een aanvulling zal zijn voor jouw collectie.

Laatste reacties

Swanski  |  02-03-2007

X2 (2003) / Bryan Singer Deel 2 gaat verder waar deel 1 is geëindigd wat door het einde van het eerste deel is opgezet. Deel 2 wordt vaak gezien als de beste v...
Lees meer >

KJ  |  12-03-2006

8,99 bij MM Leeuwarden, dus heb ik mijn 1 disc ook maar vervangen door de 2 disc.
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  15-07-2005

de beste superheldenfilm Na Batman Begins. Genoeg verbluffende actie, erg sterke rollen van Jackman, Cox, Stewart, McKellen, Cumming enz. ik denk erover om mijn...
Lees meer >

Hankster  |  18-11-2004

net de SE gekocht, nadat ik de single disc de deur uit had gedaan. De film vond ik al cool, de filmdisc vond ik al uitstekend, en de xtra's vind ik nu ook erg ...
Lees meer >

MGdutch  |  17-10-2004

Ik vind dit een zeer goede sf film. Wat mij betreft nog beter dan deel 1.
Lees meer >

Jurgen V  |  12-10-2004

Moet de 2 films binnenkort toch echt gaan halen, ik vond deel 1 fantastisch en heb veel vertrouwen in deel 2 om tot een blinde koop te gaan.
Lees meer >

martini  |  10-06-2004

Echt supervervolg van een toch al succesvol en goed deel 1. De special effects zijn echt mooi gemaakt. Ik kan niet wachten tot in 2006 deel 3 uitkomt. De 2de di...
Lees meer >

macdonald12  |  06-04-2004

gewoon een geweldige film, imo beter dan deel 1 :)
Lees meer >

Richard B.  |  25-11-2003

Ik verzamel eigenlijk niet echt actiefilms (als je deze zo mag noemen: wat voor categorie film is dit eigenlijk?) maar X2 is echt een top-film in zijn genre en ...
Lees meer >

Gabriel B.  |  24-11-2003

Hele goede actiefilm. Maar ik ga even tegen de stroom in varen door toch te zeggen dat ik hem niet beter vond dan deel 1. Waarschijnlijk omdat hij minder grap...
Lees meer >

robvanknegsel  |  23-11-2003

Weet iemand toevallig welke muziek er afspeelt als Nightcrawler in het begin het Witte Huis bestormt? Beetje klassieke muziek/opera, maar ik kan er maar niet a...
Lees meer >

Harry B.  |  23-11-2003

Wat een beeld! Wat een geluid! Wat een effects! Wat een openingsscene! Verplichte aanschaf dus!
Lees meer >

Nathan Strik  |  23-11-2003

Weet iemand toevallig welke muziek er afspeelt als Nightcrawler in het begin het Witte Huis bestormt? Beetje klassieke muziek/opera, maar ik kan er maar niet a...
Lees meer >

robvanknegsel  |  23-11-2003

Weet iemand toevallig welke muziek er afspeelt als Nightcrawler in het begin het Witte Huis bestormt? Beetje klassieke muziek/opera, maar ik kan er maar niet a...
Lees meer >

martini  |  02-11-2003

Gave film, beter dan deel 1, er zijn veel meer special effects. K heb net vorige week de box gekocht en heb m gelijk weer opgezet. De beginscene blijft het cool...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1313
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.