Alien Quadrilogy

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-12-2003

Totaalbeoordeling:

9.6
DVD

Alien Quadrilogy (DVD)
Samenvatting

De Alien Quadrilogy bevat alle vier Alien films.

Alien – 1979
Op het vrachtschip Nostromo wordt een singaal ontvangen van de planeet LV-426. Op de planeet blijken reuze eieren te liggen. Een van de bemanningsleden krijgt hierdoor een wezen op zijn gezicht. Het blijkt het begin van een ongelijke strijd tegen een bijzonder kwaadaardig buitenaards wezen, kortweg genaamd Alien.

Regisseur Ridley Scott zette met Alien een ongekende klassieker neer, die heden ten dage nog niet aan kracht heeft verloren. Of je de film nu één keer of 10 keer hebt gezien, de perfect opgebouwde spanning krijgt je toch iedere keer weer in de greep.

Lees hier verder de uitgebreide recensie van Alien als onderdeel van de Quadrilogy Boxset.

Aliens – 1986
Na 57 jaar in de ruimte te hebben rondgezweven, wordt Ellen Ripley gered als enige overlevende van de Nostromo. Het blijkt dat de Company al 20 jaar bezig is de planeet LV-426 bewoonbaar te maken. Als van LV-426 echter geen levenstekens meer worden vernomen, wordt Ripley gevraagd met een groep commando’s polshoogte te gaan nemen op deze planeet. Het is het begin van een nieuwe strijd tegen vele Aliens.

Zeven jaar na het sublieme Alien van Ridley Scott, maakte regisseur James Cameron het vervolg Aliens. In logische zin sluit dit vervolg prima aan bij de eerste film. Qua opzet en artistiek gezien zijn het twee totaal verschillende films. Cameron heeft met Aliens een prima sciencefiction actiespektakel neergezet, waar Ridley’s origineel het juist van de suspence moest hebben. En waar in Ridley’s origineel de Alien slechts ten dele en af en toe zichtbaar is, is in Aliens (de titel zegt het al) het aantal aliens niet te tellen en komen volledig in beeld.

Lees hier verder de uitgebreide recensie van Aliens als onderdeel van de Quadrilogy Boxset.

Alien³ - 1992
Ripley heeft zich met Newt en Hicks in veiligheid kunnen brengen na de gebeurtenissen op LV-426. De ontsnappingcocon van het ruimteschip maakt een noodlanding op Fiorina 161, een naargeestige planeet bewoond door voormalige gevangenen van een maximaal beveiligde werkgevangenis. Wanneer Ripley begint te vermoeden dat een Alien zich in de ontsnappingscocon heeft schuilgehouden, ontdekt Ripley tot haar schrik dat de gevangenen totaal verstoken zijn van geavanceerde technologie en moderne wapens. Maar de grootste schrik moet nog komen….

Met regisseur David Fincher kwam het tweede vervolg op Ridley Scott’s sublieme Alien. Nadat regisseur James Cameron in 1986 met Aliens een actiespektakel met vele aliens maakte, wilde Fincher weer terug naar de mystieke suspense en slechts één Alien. Het project Alien³ is voor David Fincher geen plezierige om op terug te kijken. Naar verluidt was er een constant verschil van mening tussen Fincher en de producers en FOX. Fincher heeft uiteindelijk de set verlaten, nog voordat het definitieve editen van de film was begonnen.

Lees hier verder de uitgebreide recensie van Alien³ als onderdeel van de Quadrilogy Boxset.

Commentaar

Alien Resurrection – 1997
200 jaar zijn verstreken. Wetenschappers van de United Systems Military (voorheen de Company) hebben aan boord van het ruimteschip Auriga met DNA technieken een kloon van Ripley kunnen maken. Onder leiding van generaal Perez (Dan Hedaya) proberen zij op deze wijze een kloon te krijgen van de Alien Queen die in Ripley aanwezig was. Deze Alien wordt door de Hedez gezien als het ultieme wapen. De wetenschappers denken arrogant dat de Aliens niet kunnen ontsnappen, maar paniek breekt uit als dit toch gebeurd.

De Alien saga kreeg zijn einde met de vierde Alien film Alien Resurrection van de Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet. Alien Resurrection is weinig subtiel en het verhaal is nog ongeloofwaardiger dan zijn voorgangers. Ook de plotgaten zijn talrijker. Het Alien beest wordt neergezet als een soort overdreven kwijlend monster. Sigourney Weaver heeft Alien Ressurection in ieder geval geen windeieren gelegd. Alleen al haar salaris was hoger dan de totale kosten van het origineel Alien.

Lees hier verder de uitgebreide recensie van Alien Resurrection als onderdeel van de Quadrilogy Boxset.

Met de release van de Alien Quadrilogy boxset heeft FOX alles uit de kast gehaald om de Alien films in optima forma te presenteren. Van elke film is de originele Theatrical Release opgenomen en is een Special Edition Cut opgenomen. Bij Alien heeft regisseur slechts kleine wijzigingen aangebracht en resulteert deze speciale versie in een film die bijna één minuut korter is. Bij Aliens had James Cameron al in 1991 een 17 minuten langere versie gemaakt. Van Alien3 was voor de release van de film in 1992 een werkversie gemaakt die 30 minuten langer was dan de uiteindelijke bioscooprelease. Deze werkversie is opgenomen als de Special Edition Cut van Alien³. Regisseur Jean-Piere Jeunet geeft aan tevreden te zijn met de bioscoopversie van zijn film, desalniettemin is ook van deze film een zeven minuten langere speciale editie opgenomen.
Voor elke film is de Theatrical Release en de Special Edition Cut met de ‘seamless branching’ techniek op deze nieuwe uitgave geplaatst.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1979
Speelduur: 511 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015048

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Studie vanuit verschillende camerastandpunten
  • Audiocommentaar bij elke film
  • 14 uur documentaires en featurettes
  • Fotogalerijen met honderden foto’s en tekeningen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Met uitzondering van Aliens, hebben alle films een 2.35:1 beeldformaat. Aliens heeft het 1.85:1 beeldformaat. Alles staat natuurlijk anamorf op de DVD. Over de beeldkwaliteit van alle films kunnen we positief zijn. Met name Alien, toch alweer 25 jaar oud, heeft een haast perfecte beeldkwaliteit. Maar ook met de beeldkwaliteit van de drie andere films is weinig mis. Het beeld is scherp en heeft een goed detailniveau en een prima kleurbalans. Contrast en zwartniveau, zeer belangrijk bij deze films in verband met de veel donkere beelden, zijn prima in orde. In de donkere scènes valt de licht aanwezige filmgrain enigszins op. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden.
Er is geen kwaliteitsverschil waarneembaar tussen de originele bioscoopversie van de film en de special edition cut. Zowel de originele bioscoopversie als de special edition cut zijn in opgedeeld in een ruim aantal chapterstops. Uiteraard zijn alle DVD’s van het type DVD-9 (dubbellaags). Bij alle films is de laagwisseling goed weggewerkt en is de laagwisseling niet of nauwelijks merkbaar. De ondertiteling (wit) heeft een net lettertype, maar had iets lager geplaatst kunnen worden.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat bij alle films in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Bij Alien en Alien Resurrection heb je dan ook nog de keuze uit een DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) track. Bij Aliens en Alien³ is deze DTS track niet aanwezig, maar staat er aanvullend een Franstalige DD5.1 track op de DVD.
Het zal niet verrassen dat bij alle films het geluid uitstekend is. Natuurlijk verrast dat niet echt bij de laatste twee Alien films, die van recentere datum zijn en al in de bioscoop een 5.1 surroundgeluid hadden. Maar ook het geluid van de 25 jaar oude Alien film is opgeknapt en klinkt uitstekend. Bij alle films heb je een actieve surroundmix, waarbij alle speakers actief worden gebruikt. Afwisselend per film ligt de nadruk van de mix enigszins op de voorste kanalen. De prachtige muziek van Jerry Goldsmith (Alien), James Horner (Aliens), Elliot Goldenthal (Alien³) en John Frizzell (Alien Resurrection) komt gedetailleerd met een mooi ruimtelijk geluidsbeeld uit de frontspeakers, waarbij de achterspeakers voor het ruimtelijke karakter zorgen. Verder worden de achterkanalen in split-surround (stereo) gebruikt voor de vele special effects en uiteraard voor de omgevingsgeluiden. Allemaal dynamische soundtracks met een mooie strakke en diepe bas dankzij het LFE kanaal. De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.
Alleen bij de Special Edition Cut is er een klein probleem in de verstaanbaarheid en het lipsynchroon zijn van de dialogen van enkele toegevoegde scènes. Met name rond tijdsindex 1 uur 46 zijn de stemmen slecht te volgen, doordat er veel ruis aanwezig is. De kwaliteit van het geluid fluctueert ook enigszins. Volgens FOX was dit niet meer te verbeteren. Aan het begin van deze versie van de film is een melding geplaatst waarin dit probleem wordt genoemd.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde röntgenanimaties en voorzien van achtergrondgeluid. De menu’s voor alle vier Alien films in de Alien Quadrilogy lijken erg op elkaar. Subtiele verschillen geven aan om welke film het gaat, zoals: een volgnummer; vijf symbolen met voor elke film en de bonusdisc een eigen symbool en een verschillende kleur van het menu.
Bij elke film is een Audio Commentary opgenomen. In alle gevallen een nieuw opgenomen commentaar met de regisseur en andere betrokkenen. Alleen bij Alien³ ontbreekt het commentaar van regisseur David Fincher. Helaas ontbreekt het originele audiocommentaar van Ridley Scott bij Alien, zoals opgenomen in de Alien Legacy Box.

Ook het noemen waard is de THX Optimizer, bestaande uit enkele tests voor beeld en geluid. Dit is de meest uitgebreide versie van de THX Optimizer die ik tot nu ben tegengekomen. Als je installatie nog niet is gekalibreerd, gebruiken zou ik zeggen.

Bij elke film is een tweede disc toegevoegd met de extra’s die zijn gegroepeerd onder drie menukeuzen: Pre>production, Production en Post>production.
Op het hoofdmenu van deze tweede disc heb je ook de keuzemogelijkheid Navigation Options, met als subkeuzen: Play All Featurettes, waarmee je bij elke film ongeveer drie uur onder de pannen bent, de keuze View All Artwork en View All Photos bevat honderden foto’s en tekeningen.

Je kunt ook alles apart bekijken, met nog wat extra materiaal dat niet via bovenstaande keuzes te zien is. Het merendeel van de documentaires is nieuw opgenomen materiaal, waarin de geïnterviewden terugkijken op de verschillende aspecten van het maken van de betreffende film. Alle documentaires zijn in 4x3 beeldformaat, waarbij alle filmfragmenten het originele formaat in letterbox beeldformaat hebben. Alle foto’s en tekeningen worden in een breedbeeldscherm gepresenteerd, maar worden desondanks te klein weergegeven.

Bij deze extra’s zijn ook een paar easter eggs (verborgen extra’s) te vinden.

Bij de Quadrilogy boxset zit nog een negende disc. Een bonus disc met nog meer extra’s van elke Alien film. Deze disc is meer een verzameling van allerlei extra’s die al eerder waren gemaakt. Deze extra’s zijn netjes per film gerangschikt.

Alien

Alien Evolution (64:35 minuten). Een documentaire uit 2001, gemaakt voor het Engelse Channel 4 over Alien. Met veel interviewfragmenten en kijkjes achter de schermen. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf.
Experience in Terror – Promotional Featurette ‘79 (7:12 minuten). Een promotiefilmpje van FOX voor Alien.
Ridley Scott Q&A (15:42 minuten). Een vraag en antwoord sessie die regisseur Ridley Scott heeft met het publiek in het Egyptian Theatre in Hollywood op 14 september 2001.
Laserdisc Archive is een overzicht van alle extra’s, tekst en foto’s, die op de Laserdisc versie van Alien in 1992 was opgenomen, opgedeeld in 22 hoofdstukken.
Alien Trailers and TV Spots geeft keuze uit 2 bioscooptrailers en twee televisiespotjes. De bioscooptrailer van Alien is op zich al een klassieker, die opende met stilte en het beeld van een ei. Daarna een bombardement van snelafwisselende beelden omlijst door verscheurende elektronische klanken. Er wordt geen woord gesproken, de trailer eindigt met de klassieke zin “I Space No One Can Hear You Scream”.

Aliens

Laserdisc Archive is een overzicht van alle extra’s, tekst en foto’s, die op de Laserdisc versie van Aliens uit 1991.
Teaser Trialer (1:48 minuten).
Theatrical Trialer (1:55 minuten).
Domestic Trailer (0:39 minuten), in 1.78:1 beeldformaat.
International Trailer (0:30 minuten), in 1.78:1 beeldformaat.
TV Spot – Now Playing (0:30 minuten).

Alien³

Advance Featurette (2:51 minuten), een kort promotiefilmpje.
Vervolgens vijf trailers genaamd A (1:09 minuten), B (1:15 minuten), C (1:10 minuten), D (0:38 minuten) en E (1:10 minuten). Trailers B, C en D hebben 2.35:1 anamorf beeld.
Aansluitend nog keuze uit zeven TV spots, die 15 of 30 seconden lang zijn. In alle gevallen is het beeldformaat 1.85:1 letterbox.

Alien Resurrection

Theatrical Teaser (1:19 minuten).
Theatrical Trailer (2:22 minuten).
En nog vier TV Spots, elk 30 seconden lang. Zowel de trailers als de TV spots hebben 1.85:1 letterbox beeldformaat.

Dan zijn er nog twee menukeuzen:
Bob Burns Alien Collection (16:55 minuten), waarin je kennis maakt met Bob Burns die in opdracht van FOX alles van de Alien films geconserveerd heeft.
Dark Horse Still Gallery, is een overzicht van Alien uitgaven van Dark Horse Comics.

De set is een negen disc ‘fold out’ digipack, waaromheen een mooi vormgeven kartonbox zit.
Bij de boxset zit nog een uitgebreid 24 pagina’s tellend boekje. In dit boekje staat van elke film een korte beschrijving, de spelerslijst, wat foto’s en de tracklisting van de special edition versies. Op de tracklisting is aangegeven welke scènes veranderd zijn. Verder een overzicht van alle het bonusmateriaal.

Conclusie

Alien Quadrilogy is de verzameling van alle vier Alien films in een boxset die zijn weerga niet kent. Elke film heeft topkwaliteit beeld en geluid. Van elke film is de originele bioscoopversie en de speciale editie opgenomen. Bij elke film zit een tweede DVD met per film ongeveer drie uur aan documentaires en featurettes en honderden, honderden foto’s en tekeningen. En het zijn extra’s die zeer informatief zijn en een echte meerwaarde geven aan de film. Op een negende bonusdisc is nog wat extra materiaal opgenomen zoals trailers en tv-spots. Een uitgebreid boekje geeft een overzicht van de gehele set.
Stel je hebt al de Alien Legacy Boxset, is deze Quadrilogy boxset dan de moeite waard. Absoluut! De weelde aan extra beeldmateriaal en de kwaliteit van dit alles rechtvaardigt zeker een nieuwe aankoop. De Alien Quadrilogy Boxset is een uiteraard een DVD.nl Topper.

Laatste reacties

BrianB  |  07-01-2008

Zag hem liggen bij de blokker voor 25 euro en ik had nog een kortingsbon van 15%, waardoor hij nog maar 21.24 kostte en ze hadden nog een gesealde exemplaar lig...
Lees meer >

Freddie Wong  |  07-01-2008

Zag hem liggen bij de blokker voor 25 euro en ik had nog een kortingsbon van 15%, waardoor hij nog maar 21.24 kostte en ze hadden nog een gesealde exemplaar lig...
Lees meer >

BrianB  |  25-11-2007

Voor de mensen die de echte Quadrilogy nog willen hebben, kijk uit! Er ligt nu een versie in de winkel met de oude versies en hoesjes (van de Legacy) met een ho...
Lees meer >

scheur  |  01-10-2007

Als je met die vraag wat eerder was gekomen, had je hem nog bij bol.com kunnen halen voor 35 euro (zelf ook gedaan). Nu is de prijs echter weer veranderd in 79....
Lees meer >

BrianB  |  27-09-2007

Heeft er iemand nog tips waar ik een nieuw exemplaar tegen een gunstige prijs kan vinden?? :confused: Als je met die vraag wat eerder was gekomen, had je hem n...
Lees meer >

scheur  |  27-09-2007

Heeft er iemand nog tips waar ik een nieuw exemplaar tegen een gunstige prijs kan vinden?? :confused:
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-05-2006

Ik heb ook beide boxsets, maar de Quadrilogy is toch wel superieur aan de Legacy box. Mede omdat elke film nu qua bonusmateriaal even goed bedeeld is. Ik ben ee...
Lees meer >

rkrijger  |  24-05-2006

Zelf had ik orgineel de oude "legacy" box. Deze heb ik langzaam maar zeker vervangen door de enkele uitvoeringen van de "quadrilogy" uitvoeringen... Moet alleen...
Lees meer >

intexor  |  23-05-2006

ik heb deze box ook al een tijdje in mijn bezit, voor €50 is het eigenlijk 1 van de beste aankopen die ik al gedaan heb. dit is idd een zeer complete release wa...
Lees meer >

slindenau  |  23-05-2006

Dan zal ik inderdaad wel de Australische hebben...dr waren nl. destijds twee versies te koop bij de VanLeest...en deze was het goedkoopst :D.
Lees meer >

Frank  |  23-05-2006

Het lijkt erop dat je de Australische versie hebt of de Nederlandse box, maar dan met de schijfjes van de Australische versie erin. De specifcaties van de Ne...
Lees meer >

slindenau  |  23-05-2006

Niemand?
Lees meer >

slindenau  |  21-05-2006

Hele mooie box, persoonlijk vind ik het artwork van R2 (met relief etc) wel mooier dan de plaatjes die ik van R1 heb gezien. Maar ik post dit omdat ik een vr...
Lees meer >

Daniël V.  |  03-12-2005

Ik heb vandaag Alien CE gekocht met dus 2 versies erop. Mis ik veel als ik deel 2,3 en 4 ook los koop. Want dan heb ik de 9e disc niet. De 8 die ik dan wel h...
Lees meer >

Marc T.  |  02-12-2005

Ik heb vandaag Alien CE gekocht met dus 2 versies erop. Mis ik veel als ik deel 2,3 en 4 ook los koop. Want dan heb ik de 9e disc niet. De 8 die ik dan wel h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 652
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.