Raven, The

Recensent:
Koen Koene
11-03-2004

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Raven, The (DVD)
Samenvatting

De machtige tovenaar Dr. Erasmus Craven (Vincent Price) treurt om zijn verloren geliefde Lenore. Maar dan tikt er ineens een raaf tegen zijn raam. Craven laat de raaf binnen. Maar het blijkt niet zomaar een vogel, want deze raaf kan praten. Het wordt nog vreemder als Craven leert dat de raaf eigenlijk een betoverde magiër is, genaamd Adolphus Bedlo (Peter Lorre). Met behulp van een magisch drankje wordt Bedlo teruggebracht in zijn menselijke vorm. Hij vertelt dat de boosaardige Dr. Scarabus (Boris Karloff) verantwoordelijk was voor de betovering. Opvallend genoeg meent Bedlo dat hij Lenore bij Scarabus heeft gezien. Craven is vastbesloten om uit te zoeken of dit waar is. Samen vertrekken ze naar het kasteel van Scarabus...

Commentaar

The Raven behoort tot de reeks Edgar Allan Poe-adaptaties die regisseur Roger Corman begin jaren ’60 maakte. De originele vertelling is een kort gedicht, waarin een man treurt om een verloren liefde en hoopt dat een raaf hem antwoord kan verschaffen op de vraag of hij haar nog ooit zal zien. Niet echt het meest verfilmbare materiaal. Scriptschrijver Richard Matheson heeft dan ook een andere aanpak genomen, en van The Raven meer een parodie gemaakt. De film begint vrij serieus, en volgt grotendeels het gedicht. Maar dit eindigt na een paar minuten, als de raaf bij de man aankomt. Op de vraag “Zal ik haar nog ooit weerzien?” antwoordt de raaf in het gedicht “Nevermore”, maar in de film roept hij “How the hell should I know?”. Vanaf dan is de toon gezet. Geen donkere, naargeestige film dus, maar meer een comedy. Uiteraard met genrefavoriet Vincent Price, die in vrijwel de gehele Poe-reeks van Corman te zien is, in de hoofdrol. Andere rollen zijn weggelegd voor Peter Lorre en Boris Karloff. En let op het bijrolletje van een jonge Jack Nicholson. Tja, je moet ergens beginnen als acteur. Zo lang je weet wat je kunt verwachten – een wat flauwe komische B-film in plaats van een serieuze Poe-verfilming – is The Raven onderhoudend genoeg om eens te zien. Maar van de drie tot dusver op DVD verschenen films in de reeks (de andere twee zijn The Fall of the House of Usher en Tales of Terror), is het duidelijk de minst interessante.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Fantasy, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1963
Speelduur: 82 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: MGM
EAN: 8712626015215

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De films uit Corman’s Poe-reeks zijn allen gefilmd in het brede Cinemascope-formaat. Zo ook The Raven, die gelukkig ook met deze verhouding op DVD te vinden is. Wat het meest opvalt aan de anamorfe 2.35:1-transfer is de uitstekende scherpte (afgezien van een enkele effectscène). Afgaande op de detaillering in het beeld zou je niet verwachten met een film uit ’63 te maken te hebben. Ook de verzadiging is meer dan acceptabel, met als kleine kanttekening dat de kleuren soms een tikje te blauw zijn. Net als bij The Fall of the House of Usher en Tales of Terror is de voornaamste tekortkoming de hoeveelheid vuiltjes en beschadigingen op de print. Niet altijd even storend, maar toch goed voor een puntje aftrek. En dan blijft er nog steeds een ruime voldoende over voor deze nette transfer.

Geluidskwaliteit

Zoals verwacht staat het geluid van The Raven in het oorspronkelijke monoformaat op DVD, in de vorm van een Dolby Digital 2.0-track (192kbit/s). Zelfs als we rekening houden met de leeftijd stelt het spoor teleur. Het geluid is scherp, bevat weinig laag en ‘jengelt’ nogal. Ook is er menigmaal wat vervorming te horen. Maar het ergste minpunt is de ruis die regelmatig nadrukkelijk aanwezig is. Gelukkig blijven de dialogen altijd goed verstaanbaar, maar dat neemt niet weg dat men wel wat meer aandacht aan het geluid had mogen besteden.

Extra's

Het zal niet als een verrassing komen dat op het schijfje alleen een trailer (2.35:1 anamorf, DD 2.0) als extra aanwezig is.

Conclusie

The Raven is een pulpachtige comedy van Roger Corman, geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van Edgar Allan Poe. Het is een veel minder serieuze adaptatie dan de meeste andere Poe-films van Corman. Toch is het eindresultaat best onderhoudend, mede door het leuke acteerwerk van Vincent Price, Peter Lorre en Boris Karloff, al zijn de zaken soms een beetje te flauw. Een aardige film voor de liefhebbers, die het op DVD-gebied zullen moeten doen met deze Big Deal-uitgave. Deze heeft een prima beeldkwaliteit, maar het erg gedateerde monogeluid stelt zelfs voor een oudere film teleur. En qua extra’s hoef je afgezien van een trailer niets te verwachten. Geen spectaculaire uitgave.

Laatste reacties

Mac Hammer Fan  |  14-03-2004

Jammer dat de DVD niet zoals in de States werd uitgebracht als een double bill met COMEDY OF TERRORS... Het is in elk geval leuk om Vincent Price, Boris Karlof...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:4
Extra's:1
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.