Lord of the Rings, The: The Two Towers (4 disc)

Recensent:
Eric van Ballegoie
20-03-2004

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Lord of the Rings, The: The Two Towers (4 disc) (DVD)
Samenvatting

‘The Fellowship’ is uiteen gevallen; Merry en Pippin worden weggevoerd door een bende Uruk-hai, achternagezeten door Gimli, Aragorn en Legolas. Sam en Frodo vervolgen de moeilijke tocht naar Mordor, die nog eens extra bemoeilijkt wordt door De Ring, die een steeds grotere last wordt voor de gekwelde Frodo. Tijdens een wanhoopsdaad om De Ring te bemachtigen wordt Gollum, die Frodo al een tijdje achtervolgde, gevangengenomen door Sam en Frodo. Gollum komt goed van pas, aangezien hij de weg naar Mordor goed kent. Maar is dit wezen met zijn gespleten persoonlijkheid wel te vertrouwen? Ondertussen is er een pact gesloten tussen de torens van Barad-dúr en Orthanc en de tovenaar Saruman kweekt met behulp van Sauron een gigantisch Uruk-hai leger om de volkeren van Middle-earth mee uit te roeien. Zullen zij weerstand kunnen bieden aan deze enorme overmacht?

Commentaar

Net als bij het eerste deel uit de de Lord of the Rings trilogie is ook dit tweede deel op DVD verschenen in zowel de bioscoopuitvoering als in een langere \'special extended ediction\'. Speciaal voor deze DVD-set zijn extra scènes aan de film toegevoegd die het helaas niet gehaald hadden tot de bioscoopversie. De reden hiervoor is simpel: De film duurt zelfs zonder deze scènes al 172 minuten, ofwel bijna drie uur. De special extended edition die we hier bespreken voegt daar 53 minuten aan toe en komt daarmee uit op precies 225 minuten en 41 seconden. Je leest het goed, ruim drie uur en drie kwartier! Net als bij de extended edition DVD van de eerste film is ook bij de verlengde versie van The Two Towers gekozen voor een 4-disc boxset waarbij de film over de eerste twee DVD\'s is verdeeld, de overige twee DVD\'s zijn gevuld met extra features. De film is zoals gezegd gesplitst in twee delen, wat bij een film van deze lengte geen ramp is. Na 1 uur en 42 minuten is een korte pauze sowieso geen overbodige luxe, zeker niet als je in ogenschouw neemt dat het plezier op disc twee nog 2 uur en 3 minuten voortduurt.

Een extended versie van de film is natuurlijk leuk, maar het moet uiteraard geen doel op zich zijn om ook een langere versie uit te brengen. Gelukkig kunnen we ook bij The Two Towers stellen dat de extended versie veel goeds brengt en met name zorgt voor wat meer uitleg en betere context rondom belangrijke scenes. In totaal is de film op 32 plaatsen voorzien van verlengde, of gehele nieuwe, scènes. Het voert te ver om alle aanpassingen hier te bespreken, maar naar onze mening hebben de, vaak subtiele, veranderingen zeker toegevoegde waarde voor het verhaal waardoor de extended edition de te prefereren versie is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 225 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (4)
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • DTS 6.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777039199

Extra's

  • Vele, zie onder

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD wordt gepresenteerd in de oorspronkelijke 2.35:1 beeldverhouding uit de bioscoop. Bij de standaard versie schreven we al dat de anamorfe transfer nagenoeg perfect was. Bij deze verlengde versie geldt dat absoluut ook. Doordat de film over twee DVD\'s verdeeld is en er per disc maximaal 120 minuten film is opgenomen ligt de gemiddelde bitrate hoger dan bij de standaard versie, die de complete film van bijna drie uur op één schijfje herbergt. Wat voor die DVD geldt gaat hier dus ook op, directe vergelijking laat zelfs zien dat de beeldkwaliteit nog net een tikkeltje beter is bij deze verlengde versie.
De beeldscherpte is uitmuntend en de print is geheel vrij van beschadigingen. Het beeld doet hierdoor zeer stabiel aan en kent een ongekende dieptewerking. Hier en daar zien we wat filmgrain, maar dit mag eigenlijk geen naam hebben. Net als de eerste film hebben veel scènes een hoog contrast en gelukkig gaat dit niet ten koste van de schaduwdetails. Het algehele kleurenpalet van deze film is wat minder fleurig en groen dan in de eerste film, maar ook hier is de kleurverzadiging wederom uitstekend. De ondertiteling is netjes onder in beeld geplaatst. Hoewel je bij een film van bijna vier uur natuurlijk een royale chapterverdeling mag verwachten, is de onderverdeling in maar liefst 86 chapters werkelijk boven verwachting ruim en het zal dan ook niet lang duren voordat je favoriete scène gevonden is. Uitmuntende beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Bij de 2-disc editie schreven we reeds zeer lovend over de Dolby Digital Surround EX soundtrack, deze track is ook op de extended edition DVD terug te vinden. De track met een bitrate van 448 kb/s haalt werkelijk alles uit een modern home-cinema systeem en bezitters van een EX-decoder kunnen zelfs genieten van een extra achter-kanaal, wat de spreiding van het surroundgeluid ten goede komt. En die surrounds worden prima benut; zowel voor subtiele ambiance effecten, als voor het agressievere werk. Bij beiden worden de surrounds regelmatig in split-surround aangestuurd. Ook het LFE-kanaal wordt vaak en agressief aangesproken voor het zwaardere werk en de subwoofer laat een mooie, strakke bas horen. Het geluidsbeeld is ruimtelijk en gaat van zeer gevoelig en meeslepend tot gewoonweg overdonderend. Een uitstekende track die van referentieniveau is.
Naast de Dolby Digital EX track heeft de extended DVD versie echter ook een DTS ES 6.1 Discrete soundtrack met een bitrate van 754 kb/s. Op deze track zijn de zes hoofdkanalen écht onafhankelijk van elkaar opgeslagen wat in theorie lijdt tot een betere kanaalscheiding tussen de linker-, rechter- en de rear-surround kanalen. In de praktijk is het moeilijk om daar over te oordelen, maar vergelijking met de Surround EX track leert wel dat het DTS 6.1 ES spoort iets meer dynamiek bevat en vooral in de lage regionen wat strakker is. De verschillen zijn zeer klein en beide tracks zijn absoluut van referentie-niveau.

Extra's

Gaat u er even voor zitten? Zoals we bij de extended edition van The Fellowship of the Ring ook al zagen is deze 4-disc DVD set werkelijk overladen met extra features. Deze extra\'s beginnen al op de eerste DVD met de keuze uit maar liefst vier commentaartracks die uiteraard op de tweede DVD worden vervolgd. Als je na bijna vier uur filmkijken nog wat tijd over hebt kan je dus nog zestien uur vooruit met de verschillende commentaartracks.

Audio commentaar: De schrijvers
Regisseur Peter Jackson neemt het voortouw op deze eerste commentaartrack en gaat samen met zijn collega-schrijvers vooral in op de verhaallijn en specifiek op de verschillen met de bioscoopversie van de film. Als je wilt weten waarom bepaalde veranderingen zijn gemaakt in deze extended edition dan is deze commentaartrack er eentje die je niet mag missen.

Audio commentaar: Het designteam
Zoals iedereen die de films gezien heeft zal beamen is er zeer veel aandacht besteed aan de kleinste details om de wereld van Tolkien zo goed mogelijk tot leven te brengen. Verantwoorlijk hiervoor is het desingteam en de hoofdverantwoordelijken bespreken op deze track allerhande interessante zaken die op het beeld voorbij komen. Ondanks het grote enthousiasme van de mensen die het commentaar leveren is deze track lang niet voor iedereen interessant, je moet echt liefhebber zijn van Tolkien of Fantasy danwel geschiedenis om dit bijna vier uur lang uit te kunnen zitten.

Audio commentaar: Het productieteam
Voor mensen die op de filmacademie zitten, of anderszins interesse hebben voor filmmaken als vak, is dit commentaar niet te missen. Vrijwel iedereen die wat te zeggen heeft over de productie komt hier aan het woord en alles van belichting tot het editen van de film en alles wat daar tussenin zit komt aan bod. Ook hier geldt dat het commentaar een specifieke doelgroep zal bekoren.

Audio commentaar: De acteurs
Elijah Wood, Sean Astin, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Christopher Lee, Sean Bean, Bernard Hill, Miranda Otto, David Wenham, Brad Dourif, Karl Urban, John Noble, Craig Parker, en Andy Serkis zijn te horen op deze track die overigens niet in één sessie is opgenomen. De acteurs vertellen een veel \'luchtiger\' verhaal dan dat wat er op de drie eerdere tracks te horen is, vooral de vele anekdotes die worden versteld zorgen voor de nodige komische afwisseling. Verwacht echter geen schokkende nieuwe informatie van deze track.

Deze commentaartracks zijn dus te beluisteren op disc 1 en 2, de overige extra\'s zijn ondergebracht op de overige twee discs. Overigens verdient een easter egg op disc 1 speciale vermelding: deze is bijzonder de moeite waard en mocht je hem niet kunnen vinden, kijk dan zeker op onze easter eggs pagina!

Disc 3

Na een korte introductie van regisseur Peter Jackson kunnen we op de derde disc uit de set genieten van een aantal zeer uitgebreide documentaires die in totaal iets meer dan drie uur duren. Alle menu\'s en documentaires zijn Engelstaslig uitgevoerd in een formaat van 1.78:1 anamorf. Alle extra\'s zijn Nederlands ondertiteld.

J.R.R. Tolkien: Origins of Middle-Earth
In deze documentaire van bijna 30 minuten wordt teruggeblikt op het leven van Tolkien en zijn reden om fantasy te gaan schrijven. Een aantal Tolkien-kenners komen aan het woord om de informatie over Tolkien in een historisch perspectief te plaatsen. Ook behandelt deze documentaire de totstandkoming van The Lord Of The Rings en de keuzes die daarbij gemaakt zijn, onder andere om het verhaal op te delen in drie boeken. Een prima (historische) feature die een goede blik geeft in het leven van Tolkien.

From Book To Script: Finding The Story
Het verfilmen van het tweede deel uit een trilogie is geen gemakkelijke opgave, zeker in het geval van The Lord Of The Rings waarbij er meerdere verhaallijnen door elkaar lopen. De filmmakers hebben zich bij de films dan ook niet helemaal aan de indeling van de boeken gehouden en in deze documentaire wordt uitleg gegeven over de keuzes die hieromtrent gemaakt zijn. Speciale aandacht wordt geschonken aan de rol van Faramir in de film, aangezien de filmmakers hier toch wel behoorlijk zijn afgeweken van het boek van Tolkien. Of de uitleg de die-hard Tolkien fans zal overtuigen blijft uiteraard de vraag. Deze documentaire duurt 21 minuten.

Designing And Building Middle-Earth
Onder dit kopje vinden we drie onderdelen terug:

Designing Middle-Earth
In ruim 45 minuten wordt in deze documentaire uitvoerig uit de doeken gedaan hoe de verhalen van Tolkien zijn omgezet in een drie dimensionale wereld. Twee van de belangrijkste mensen in dit proces, de tekenaars Alan Lee en John Howe, vormen de rode draad binnen deze documentaire die werkelijk alles behelst van het schetsen van de wereld van Tolkien tot het bouwen van de Gouden Hal en Fangorn Forrest. Een bijzonder interessante documentaire die een goed gevoel geeft van de enorme hoeveelheid werk die gaat zitten in het realiseren van een film(trilogie) als deze.

Weta Workshop
Voordat The Lord Of The Rings werd gemaakt had nog niemand gehoord van Weta Workshop, inmiddels zijn ze wereldbekend op het gebied van het ontwerpen en produceren van kostuums, uitrustingen en animatronics voor films. Voor deze trilogie is een ongeloofelijke hoeveelheid kostuums, wapenuitrustingen en makeup-proteses gemaakt waarbij Weta letterlijk dag en nacht in touw was om alles op tijd af te krijgen en de fimmakers te voorzien van voldoende materiaal. Een bijzonder leuk onderdeel van deze documentaire is de creatie van de enorme Treebeard robot. De documentaire over de Weta Workshop duurt ruim 43 minuten.

Design Galleries
Onder dit kopje vinden we, onderverdeeld in meerdere submenu\'s, maar liefst 1642 tekeningen en foto\'s van kledij en locaties uit Middle-Earth. Dit onderdeel is echt bijzonder uitgebreid en zelfs zo groot dat je er gemakkelijk in verdwaald raakt. Sommige ontwerpen zijn voorzien van gesproken commentaar.

Gollum
Gollum speelt een zeer belangrijke rol in The Two Towers en speciaal aan hem zijn vier onderdelen geweid:

The Taming Of Smeagol
In een filmpje van bijna 40 minuten wordt alles over het tot stand komen van Gollum behandeld. De computeranimators van Weta Digital hebben met Gollum zonder twijfel één van de meest realistische CGI-karakters ooit gemaakt, en hoe dat in zijn werk ging wordt uitgebreid uitgelegd. Ook de casting van acteur Andy Serkis en de invloed die hij heeft gehad op het ontwerp van Gollum komen uitvoerig aan bod. Dit is een bijzonder interessante documentaire die alle antwoorden geeft op de vraag hoe de filmmakers er in zijn geslaagd om Gollum zó realistisch op het scherm te krijgen.

Andy Serkis
De scene \'The Two Faces Of Gollum\' waarbij Smeagol zijn alter ego Gollum wegstuurt wordt hier in split-screen weergegeven. Boven in beeld acteur Andy Serkis en onder de uiteindelijke animatie. Hierbij is duidelijk te zien dat de animatie vrijwel geheel is gebaseerd op de bewegingen en gelaatsuitdrukkingen van Serkis.

Gollum\'s \'Stand In\'
Op een bepaalde dag was Andy Serkis niet op de set en kroop de co-producent van de film in het pak van Gollum om toch opnames te kunnen maken. Het filmpje van ruim drie minuten is vooral leuk voor mensen die aan de film meegewerkt hebben, voor de gemiddelde kijker biedt het weinig interessants.

Degisn Gallery
Ook aan Gollum is een complete galerie met schetsen en foto\'s geweid. Maar liefst 95 afbeeldingen zijn in dit onderdeel terug te vinden, sommige daarvan voorzien van audio.

Middle-Earth Atlas
Fans van Tolkien kunnen de kaart van Middle-Earth waarschijnlijk met hun ogen dicht uittekenen, voor iedereen die dat niet kan is dit een handige toevoeging die laat zien welke delen van het verhaal zich op welke locatie afspelen.

New-Zealand As Middle-Earth
In ongeveer 15 minuten krijgen we hier te zien welke locaties in New Zeeland gekozen zijn om te dienen als basis voor de verschillende settings in the film. Interessant voor hen die New Zeeland kennen, verder niet een feature die erg veel toevoegt.

Disc 4

Na wederom een korte introductie, ditmaal door Elijah Wood, kunnen we verder met het tweede deel van documentaires.

Filming \"The Two Towers\"
Dit onderdeel is opgedeeld in drie subcategorieën:

Warriors Of The Third Age
In de Lord Of The Rings Trilogie komen zeer veel actiescènes voor waarin acteurs elkaar met allerhande slagwerk te lijf gaan. In bijna 21 minuten wordt aandacht besteed aan de training van de stuntmensen en de algehele totstandkoming van deze scènes.

Camera\'s In Middle-Earth
Deze documentaire is met 68 minuten niet alleen de langste van alle documentaires, het is zeker ook één van de meest interessante. Het is een echte \'making of\' die laat zien wat een hectisch karwij het met name voor Peter Jackson was om bezig te zijn met een film die op sommige momenten op vijf verschillende locaties tegelijk werd opgenomen. Veel castleden komen aan het woord, evenals mensen van de productie en uiteraard ook regisseur Peter Jackson.

Production Photo\'s
Uiteraard mag ook bij dit onderwerp een fotogalerie niet ontbreken, dus ook hier een serie van ongeveer 70 foto\'s.

Visual Effects
Het onderdeel Visual Effects bestaat uit drie delen, te weten:

Miniatures
Miniaturen vormen een belangrijk onderdeel in deze trilogie en zij hebben dan ook een eigen onderdeel op deze DVD dat weer uit meerdere sub-delen bestaat.

Big-Atures
Minatures die tot ruim tien meter hoog zijn mogen de naam \'mini\' eigenlijk niet dragen. In deze documentaire van 22 minuten komen onder andere de sets van Helms Deep, The Black Gate en Isengard aan bod.

The Flooding Of Isengard

Isengard komt aan het eind van de film onder water te staan en hoe dat tot stand kwam is in deze korte feature te zien.

Weta Digital

Wata Digital is de computeranimatiestudio van Weta Workshops en hier komen alle animaties voor de film vandaan. In bijna 28 minuten krijgen we een kijkje in de digitale keuken van The Two Towers, een bijzonder interessante featurette voor iedereen die van computeranimaties houdt.

Abandoned Concepts

Uiteraard worden er voor een film als deze talloze concepten afgeschreven omdat ze niet goed genoeg zijn of net niet voldoen aan de visie van de regisseur. Hier zijn een aantal van dergelijke concepten in een galerie terug te vinden.

Editorial: Refining The Story
Omdat de Fellowship in The Two Towers uit elkaar is gevallen ontstaan er vier verhaallijnen en dat is uiteraard een uitdaging voor de montage van de film. Ook de grote gevechten vergen veel van het montage-team, in deze featurette van 22 minuten legt Peter Jackson uit welke keuzes hij heeft gemaakt tijdens de montage van The Two Towers.

Music And Sound
Geluid in het algemeen en muziek in het bijzonder voegen erg veel toe aan een film. Vandaar ook dat we over dit onderwerp een drietal features terugvinden op de DVD:

Music For Middle-Earth
In iets meer dan 25 minuten besteedt deze documentaire ruim aandacht aan de muziek die componist Howard Shore voor de film schreef. De verschillende thema\'s komen aan bod.

The Soundscapes Of Middle-Earth
Bij geluid voor films komt heel veel kijken, veel meer dan je zou verwachten. Vrijwel alle geluidseffecten moeten specifiek opgenomen worden en vaak worden geluiden bedacht die vervolgens tot leven worden gebracht. Deze documentaire van 22 minuten geeft een uitstekende indruk van de innovativiteit die benodigd is om tot de juiste geluiden te komen.

Sound demonstration: Helm\'s Deep
Aan de hand van de gevechtsscène bij Helm\'s Deep kunnen we een goed idee krijgen van de \'lagen\' waaruit een soundtrack is opgebouwd. In totaal zijn bij deze clip acht kanalen te kiezen, de eerste zeven bevatten elke een deel van de mix, de achtste track is de uiteindelijke soundtrack die bij de film gebruikt is.

The Battle For Helm\'s Deep Is Over

In een clip van negen en een halve minuut kijken de mensen van de cast en crew terug op het complete proces van het productie van The Two Towers, het is daarmee een soort samenvatting van de extra\'s en een afsluiting van deze 4-disc set.

Conclusie

The Two Towers is het fantastische tweede deel uit de Lord Of The Rings trilogie. De extended edition die terug te vinden is in deze 4-disc set heeft een duidelijke meerwaarde boven de bioscooprelease. De film loopt vloeiender en er wordt op essentiële momenten \'uitleg\' gegeven bij de verhaallijnen.
Beeld en geluid bij deze 4-disc editie zijn werkelijk van topkwaliteit. Op het beeld valt niets aan te merken en ook de Dolby Digital EX en DTS ES 6.1 soundtracks zijn om te watertanden. De extra\'s die we terugvinden bij deze set zijn net zo overweldigend als die bij de 4-disc editie van The Fellowship Of The Ring. De extra\'s bieden voor elk wat wils en als je ze allemaal gezien hebt mag je je een echte insider bij deze film noemen.
De 4-disc extended edition van Lord Of The Rings, The Two Towers is al met een een prachtige boxset die niet mag ontbreken in de kast van de echte filmliefhebber. Mocht je de 2-disc editie nog niet hebben dan is deze langere versie sowieso aan te raden. Een dikke DVD.nl Topper!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Caledonians  |  01-01-2006

Zojuist de EE van The Two Towers voor het eerst gezien en ook dit was weer genieten! Morgen eens de tijd nemen om alle extra's te bekijken... Voor het eerst pa...
Lees meer >

frank_black  |  31-12-2005

Zojuist de EE van The Two Towers voor het eerst gezien en ook dit was weer genieten! Morgen eens de tijd nemen om alle extra's te bekijken... Voor het eerst pa...
Lees meer >

Daniël V.  |  30-12-2005

Zojuist de EE van The Two Towers voor het eerst gezien en ook dit was weer genieten! Morgen eens de tijd nemen om alle extra's te bekijken... Voor het eerst pa...
Lees meer >

Caledonians  |  30-12-2005

Zojuist de EE van The Two Towers voor het eerst gezien en ook dit was weer genieten! Morgen eens de tijd nemen om alle extra's te bekijken...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  07-01-2005

Net gezien, erg mooie release. :) DTs geluid was dit keer wel dik in orde, geen pitch correctie. Wat een geweldige relaese!
Lees meer >

Nandor  |  09-12-2004

toen de eerste deel van lord of the rings uit kwam had ik helemaal geen intresse om die film te kijken ik dacht echt dat het helemaal geen leuke films was, mijn...
Lees meer >

MGdutch  |  08-12-2004

Ook dit geweldige vervolg is weer prachtig op dvd gezet!!! (y)
Lees meer >

fredje-astaire  |  04-11-2004

Het tweede deel van de trilogy van Tolkien , en wederom samen met deel 1 een Top-uitgave . heb hem aangekocht in de gift-set met een extra bonus-DVD over het s...
Lees meer >

Surya  |  10-06-2004

Zo jammer dat de EE uitgesteld is tot december :(
Lees meer >

martini  |  10-06-2004

Ook deze film is weer supergaaf. Ik kan niet wachten op de EE van ROTK. Goeie extra's, alleen ook hier mis ik de trailers weer.
Lees meer >

AlperCino  |  13-05-2004

toen de eerste deel van lord of the rings uit kwam had ik helemaal geen intresse om die film te kijken ik dacht echt dat het helemaal geen leuke films was, mijn...
Lees meer >

Frank  |  25-03-2004

Kan iemand me vertellen of er verschillen zijn tussen de regio 1 en regio 2 versies? Er zijn geen verschillen.
Lees meer >

Gekke Dirkie  |  25-03-2004

Kan iemand me vertellen of er verschillen zijn tussen de regio 1 en regio 2 versies?
Lees meer >

Surya  |  22-03-2004

November inderdaad, volgens The Digital Bits...
Lees meer >

HiddeV  |  22-03-2004

Heeft iemand de datum wanneer The Lord Of The Rings: The Return Of The King als 4 disc uitkomt? Bedankt ( :) ). in november waarschijnlijk, maar niemand weet...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2474
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.