["Matrix Revolutions, The"]

Recensent:
Koen e
30 maart 2004

Totaalbeoordeling:

["7.8"]

Matrix Revolutions, The (DVD) (Samenvatting)

Nadat Neo (Keanu Reeves) door Morpheus (Laurence Fishburne) gered wordt uit de virtuele greep van de Matrix komt hij terecht in een wereld waar machines en mensen tegen elkaar strijden. En de mensheid, die door de machines gebruikt wordt als onuitputtelijke bron van energie, is aan de verliezende hand. Morpheus is echter overtuigd dat Neo hun voorbestemde redder is, omdat dit hem is voorspeld door het Orakel (Mary Alice). Bij de strijd voor deze vrijheid, die zich afspeelt binnen, maar ook buiten de Matrix, is Neo echter in een soort van coma geraakt. Hij bevindt zich in ‘het treinstation’, de schemerzone tussen de echte en de virtuele wereld. Ontsnappen lijkt onmogelijk, maar Neo’s geliefde Trinity (Carrie-Ann Moss) doet er alles aan om hem terug te halen. Ondertussen zijn de machines hun weg aan het boren naar de ondergrondse stad Zion, de laatste veilige haven van de mensheid. Er is nog maar 20 uur te gaan voordat de oneindige stroom allesverwoestende Sentinels de stad zal bereiken. Was de voorspelling van het Orakel een leugen?

Commentaar

In 1999 gooiden de regisserende broers Andy en Larry Wachowski hoge ogen met The Matrix, een visueel indrukwekkende science fiction-film met een zeer origineel plot. Niet zo vreemd dus dat men hooggespannen verwachtingen had voor de twee vervolgen, die ‘back-to-back’ geschoten werden en kort na elkaar in de bioscoop zouden belanden. De hype was echter zo enorm dat het eindresultaat alleen maar tegen kon vallen. Toch was het tweede deel, The Matrix Reloaded (2003), eveneens een groot financieel succes, al waren de meningen over de film sterk verdeeld. De een vond het een prima film en logische voortzetting van zijn voorganger, de ander herkende in Reloaded slechts een matige SF/actie-prent vol langdradige actiescènes en quasi-diepzinnig filosofisch gewauwel. En dan waren er nog de mensen die de film wat tegen vonden vallen, maar hoopten dat alles met het derde deel op zijn plaats zou vallen. Dit laatste is met The Matrix Revolutions, zoals de afsluiter van de trilogie voluit heet, slechts deels gelukt. Want Revolutions is weliswaar een goed gemaakte SF/actie-film, maar niet de allesverhelderende ‘revolutionaire’ afsluiting van de trilogie waar je wellicht op hoopte. In tegenstelling tot Reloaded, waarin enkele grote actiescènes werden afgewisseld met lange dialoogscènes met een pseudo-filosofische inslag (tot genoegen van de ene kijker en ongenoegen van de andere), is in Revolutions de balans doorgeslagen naar de actiekant. Met als klapstuk ongetwijfeld ‘The Siege’, oftewel de belegering van Zion, een indrukwekkend epische actiescène. Qua actie zit het dus wel snor, maar dit heeft wel tot gevolg dat de ontwikkeling van de personages en de spirituele/filosofische elementen relatief gezien op een laag pitje staan. Nu moet Revolutions natuurlijk gezien worden als deel van het geheel, en wat dat betreft voldoet de film zeker aan de regel dat elk verhaal na introductie (The Matrix) en escalatie van het conflict (Reloaded) toe moet werken naar een climax. En dus is het min of meer logisch dat Revolutions vooral draait om actie en spektakel. Dat het verhaal daarbij wat tekort schiet zul je helaas voor lief moeten nemen. Want ook in het afsluitende derde deel zijn er op het gebied van de overkoepelende plot nog steeds vele ‘gaten’, of beter gezegd: zaken die niet op een bevredigende manier uitgelegd worden. Al met al is The Matrix Revolutions dus niet perfect, maar toch is het een vermakelijke, actiegerichte afsluiter van de trilogie, die je zeker gezien moet hebben als je het tweede deel enigszins wist te waarderen.

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Warner heeft een uitstekende reputatie wat betreft beeldkwaliteit, en die wordt met The Matrix Revolutions hoog gehouden. Op nagenoeg alle gebieden levert de anamorfe 2.40:1-transfer namelijk perfecte prestaties, of het nu om scherpte, helderheid, zwartniveau of kleurverzadiging gaat. Hier en daar duikt een enkel vuiltje of wat lichte edge enhancement op (bijvoorbeeld in de scène in het treinstation), maar aangezien deze momenten op één hand te tellen zijn is dit nauwelijks een minpunt te noemen. En dus kunnen we spreken van een uitermate geslaagde transfer.

Geluidskwaliteit

Groots opgezette actiescènes zoals in The Matrix Revolutions zijn natuurlijk bij uitstek geschikt om op geluidsgebied alles uit de kast te halen. Op DVD vertaalt zich dit naar een uitermate agressieve Dolby Digital 5.1-track (in tegenstelling tot bij Reloaded nu wel met de hoge bitrate van 448kbit/s), die een ruimtelijk geluidsbeeld neerzet waar je u tegen zegt. Alle vijf speakers krijgen dus heel wat te verduren, maar daarnaast is het spoor tevens een echte ‘subwoofer-sloper’. De hoofdkanalen bevatten al een ruime hoeveelheid laag, maar regelmatig doet het LFE-kanaal daar nog een flinke schep bovenop (zonder dat de bastonen hun strakheid verliezen). Mensen met een fragiele porseleinkast en/of dito relatie met de buren zijn dus bij deze gewaarschuwd. Tot slot is het geluid ook qua dynamiek, detaillering en plaatsing van de dialogen perfect in orde. En daarmee is het spoor uitermate geschikt is om vrienden en bekenden te imponeren. Topgeluid!

Extra's

De hier besproken uitgave van The Matrix Revolutions bevat twee schijfjes. De eerste disc bevat de film en enkele trailers (die in tegenstelling tot de rest van de extra’s niet Nederlands ondertiteld zijn), de tweede is geheel gewijd aan toevoegingen. Houd er overigens wel rekening mee dat de muziek in de menu’s van de tweede disc erg luid is in vergelijking met de spraak in de extra’s.

Trailers
Een verzameling trailers, en wel van The Matrix (1.78:1 anamorf), The Matrix Reloaded (2.35:1 anamorf), The Animatrix (2.40:1 anamorf) en The Matrix Revolutions (1.78:1 anamorf). Alle trailers hebben DD 2.0-geluid. Zoals vermeld zijn dit de enige extra’s op de eerste disc.

The Matrix Recalibrated (27 min)
Deze eerste extra op de tweede schijf is een soort van \'Matrix Revisited Light\' voor Revolutions. Naast een uiteenzetting van de thema’s en het verhaal wordt in een klein half uurtje de totstandkoming van de grootste scènes (voornamelijk The Siege) belicht. Ook geeft men aan hoe de dood van Aaliyah (die Zee zou spelen) en Gloria Foster (The Oracle in de voorgaande twee delen) van invloed was op de productie. Een redelijk interessante documentaire.

CG Revolutions (16 min)
In deze extra worden de visuele effecten nog eens extra aangestipt. Daarbij komen, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, niet enkel de met de computer vervaardigde effecten aan bod, maar ook bijvoorbeeld de sets. Verder krijg je o.a. info over het ontwerp van de Sentinels en de APUs.

Super Burly Brawl
Hier krijg je de laatste vechtscène uit de film te zien, waarbij je met behulp van de angle-toets op de afstandsbediening kunt schakelen tussen storyboards, B-Roll en eindresultaat.

Operator
In dit submenu vind je vier featurettes, namelijk:
- Neo Realism (12 min): Een extra over de ‘virtuele cinematografie’, die begon met het vaak geïmiteerde verschijnsel bullet-time in de eerste Matrix-film. In Reloaded en Revolutions gaat dit nog een stapje verder, en gebruikt men regelmatig compleet digitale sets en acteurs, die met behulp van geavanceerde technieken in de computer worden ingevoerd. Aldus kun je zaken voor elkaar krijgen die met normale camerawerk niet of nauwelijks mogelijk zijn.
- Super Big Mini Models (9 min): De effecten in de Matrix-films zijn meestal een combinatie van modelwerk, CGI en live-action materiaal. In deze featurette worden de modellen belicht. In het geval van Revolutions gaat het om schaalmodellen van vele meters hoog en tientallen tonnen zwaar, vandaar dat men ze liever ‘bigatures’ noemt.
- Double Agent Smith (7 min): Bij de slotconfrontatie waren vele replica’s van Hugo Weaving benodigd. Hier krijg je te zien hoe dit gerealiseerd werd.
- Mind over Matter (8 min): Onderwerpen van de laatste featurette zijn de stunts en de vechttraining die de cast doorliep.

Future Gamer: The Matrix Online (11 min)
Een uitgebreid promofilmpje over de nog niet verschenen online multiplayer-game in het Matrix-universum. De opzet bevat zeker een aantal aardige ideeën, maar na het teleurstellende vorige spel rond de trilogie, Enter the Matrix, zijn we een beetje huiverig geworden. We wachten af. De toekomst van The Matrix Online is overigens lang niet zeker, aangezien onlangs speluitgever Ubisoft zijn handen van het product heeft afgetrokken.

Before the Revolution
Hier kun je het een en ander lezen (in het Nederlands!) over hoe de robots de mensheid omver wierpen, hoe de Matrix ontstond, en hoe de mensen uiteindelijk in staat waren om terug te vechten. In principe komt dit neer op een samenvatting van het verhaal tot aan het eind van Reloaded.

3-D Revolution
Onder deze noemer zijn conceptschetsen, storyboards en filmstills van bepaalde scènes te vinden. De navigatie is niet erg intuïtief.

DVD-Rom Extra’s
Wat treffen bezitters van een DVD-speler in de PC als additionele extra’s aan? Nou, niet zo heel veel bijzonders eigenlijk. Via de meegeleverde InterActual-player kun je namelijk een preview van de officiële website bekijken, de eerste twintig pagina’s van een van de Matrix-comics lezen (in PDF-formaat), een flash-spelletje spelen of de gebruikelijke weblinks bezoeken. De comic en het spelletje zijn ook gewoon op de officiële site te vinden, dus erg uniek is het bonusmateriaal niet.

Conclusie

The Matrix Revolutions is het derde en laatste deel van Matrix-trilogie. Het is een aardige afsluiter die uitblinkt in actie en spektakel, maar enigszins teleurstelt wat betreft de uitwerking en afronding van het verhaal. Vond je het tweede deel wat tegenvallen en hoop je bij Revolutions op een schokkende onthulling die de gehele trilogie naar een nieuw niveau zal tillen, dan zul je teleurgesteld worden. Teleurgesteld hoef je niet te zijn over de DVD-uitgave, want deze heeft uitstekend beeld en geluid, en redelijk wat extra’s. Deze zijn over het algemeen wel interessant, maar vormen inhoudelijk slechts de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat. Over een big-budget actie/SF-film als Revolutions valt immers veel meer te vertellen dan in deze uitgave naar voren komt. Maar er is hoop: momenteel wordt er gewerkt aan een Matrix Trilogie-Boxset, die naar verluid vele uren aan nieuwe extra’s zal bevatten. Maar tot die tijd is deze goed verzorgde uitgave een prima zoethoudertje.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Entertainment.

Filmspecs

MediumDVD
GenreScience fiction, Actie
Regio2
Jaar["2003"]
Speelduur["124"]
VerpakkingDuo Keep Case
Beeldverhouding2.40:1
GeluidssporenDolby Digital 5.1 - Engels, Dolby Digital 5.1 - Frans
OndertitelingNederlands, Engels, Frans, Arabisch
UitgeverWarner Home Entertainment
EAN["7321931332095"]

Extra's

  • ["Trailers\r\nDVD-ROM extra’s\r\nThe Matrix Recalibrated (27 min)\r\nCG Revolutions (16 min)\r\nSuper Burly Brawl\r\nNeo Realism (12 min)\r\nSuper Big Mini Models (9 min)\r\nDouble Agent Smith (7 min)\r\nMind over Matter (8 min)\r\nFuture Gamer: The Matrix Online (11 min)\r\nBefore the Revolution\r\n3-D Revolution"]
DVD Blu-ray Streaming Bioscoop UHD
["7.8"]

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film: ["7.0"]
Beeldkwaliteit: ["9.0"]
Geluidskwaliteit: ["10.0"]
Extra's: ["7.0"]

Extra screenshots