Independence Day

Recensent:
Alexander de Mol
17-05-2004

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Independence Day (DVD)
Samenvatting

Op 2 juli worden wereldwijd communicatiesysteem verstoord door een vreemdsoortige atmosferische storing. Het militaire apparaat van de Verenigde Staten ontdekt dat een aantal enorme objecten op de aarde afkomen. In eerste instantie denkt men aan meteorieten, maar al snel blijkt dat het gigantische ruimteschepen zijn met aan boord mysterieuze ruimtewezens. Nadat enkele pogingen om met de ruimteschepen te communiceren mislukken ontdekt David Levinson (Jeff Goldblum) dat de ruimtewezens strategische locaties op de wereld in minder dan één dag willen uitschakelen. Op 3 juli vernietigen de ruimteschepen grote steden als New York, Los Angeles en Washington. Een groep overlevenden trekt onder aanvoering van Steven Hiller (Will Smith) in konvooi naar Area 51, een geheime legerbasis waar samen met president Thomas J. Whitmore (Bill Pullman) een laatste aanvalsplan wordt gesmeed om de complete mensheid van een gewelddadige ondergang te redden. Op 4 juli breekt voor de mensheid Independence Day aan.

Commentaar

Eind 2000 bracht Fox al eerder Independence Day uit op DVD. Toen als 2-disc Special Edition, waarbij de kijker de keuze werd voorgeschoteld of de film in de originele bioscooplengte werd getoond of in de verlengde variant. Deze mogelijkheid werd geboden door toepassing van de ‘seamless branching’ technologie. Deze Big Deal uitgave bevat helaas geen versiekeuze. Op deze schijf staat enkel de negen minuten langere ‘extended’ versie.
Toegegeven, Independence Day is niet het meest briljante filmproject dat handelt over de dreiging van buitenaards leven. Het is echter wel een film die, ondanks de talrijke plotgaten en onwaarschijnlijkheden (… nog onwaarschijnlijker dan een aanval van buitenaardsen dan hè!), voor een amusante avond kan zorgen. De technische uitvoering van deze uitgave van Independence Day draagt daar, zoals verderop in deze recensie valt te lezen, nog eens extra aan bij.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 147 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626005704

Extra's

  • Audiocommentaar Roland Emmerich en Dean Devlin
  • Trailer "The Day After Tomorrow"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat in dezelfde verhouding anamorf op deze DVD. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn over het algemeen uitstekend. Ook aan het contrast en zwartniveau mankeert niets noemenswaardigs. De kleuren worden daarbij mooi en natuurlijk weergegeven. Slechts sporadisch zien we een minuscuul vuiltje in de print. ‘Edge enhancement’ valt in bepaalde scènes te bemerken.
In relatie tot de eerdere 2-disc uitgave (screenshot 2 - rechts) kunnen we enkele verschillen constateren. Er is weliswaar iets meer compressie toegepast (vermoedelijk vanwege de aanwezige DTS track) maar het detailniveau is zeker niet minder, integendeel. We zijn inmiddels vier jaar verder en compressiealgoritmes zijn natuurlijk ook verbeterd. Daarnaast wijkt de zgn. uitsnede van het beeld iets af. Deze Big Deal uitgave (screenshot 1 - links) bevat namelijk iets meer beeldinformatie onderin het beeld, terwijl de uitsnede bovenin het beeld gelijk is. Het beeld is in zijn totaliteit dus iets in elkaar gedrukt.
De film is verdeeld in een aanzienlijke 57 tracks. De DVD is van het type DVD-9, enkelzijdig en dubbellaags dus. De optionele witte ondertiteling (in Engels en Nederlands) is goed van formaat en staat mooi laag onderin het beeld.

Geluidskwaliteit

Deze Big Deal uitgave van Independence Day is voorzien van een Engelstalige Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s) en een indrukwekkend klinkende DTS 5.1 track (754 kbit/s). Deze laatste was overigens geheel niet voorhanden op de 2-disc release. Dat gold niet voor het Dolby Digital 5.1 spoor, al was de bitrate bij de 2-disc een tikkeltje lager (384 kbit/s).
De soundtrack kenmerkt zich door veel ambiance, goede dynamiek en uitstekende geluidseffecten. Alle speakers worden hierbij ten volle benut. Het LFE-kanaal wordt bij dit alles zeer actief gebruikt. Dialogen blijven altijd goed te volgen via de centerspeaker. De filmmuziek wordt verzorgd door David Arnold (o.a. The World is Not Enough en Die Another Day).
De toevoeging van een DTS track is positief te noemen. Deze DTS track kenmerkt zich door een net iets betere detaillering van het hoog, waardoor een beter gevoel van ruimte ontstaat. Het sterk aanwezige laag klinkt wat voller en strakker. Dat neemt niet weg dat ook de Dolby 5.1 track behoorlijk indruk weet te maken.

Extra's

Deze Big Deal uitgave van Independence Day bevat een tweetal bonustoevoegingen:

Commentaartrack van Roland Emmerich en Dean Devlin
Regisseur Emmerich en producent Devlin voorzien middels activatie van deze extra de film van een audiocommentaar. Er vallen hier en daar wel de nodige stiltes, maar al met al geven de heren redelijk informatieve achtergrondinformatie.

Trailer “The Day After Tomorrow” (2:03 min)
De officiële bioscooptrailer van de nieuwe rampenfilm van Roland Emmerich met in de hoofdrollen Jake Gyllenhaal en Dennis Quaid.

Conclusie

Independence Day sloeg in de zomer van 1996 in als een bom. Wereldwijd trok de film, waarin ruimtewezens de mensheid willen vernietigen, volle bioscoopzalen. Dit was niet te danken aan doordachte verhaallijnen of briljant acteerwerk, maar aan het hersenloze, doch zeer geslaagde vermaak dat Independence Day te bieden heeft.
De kwaliteit van het beeld is van een zeer bevredigend niveau. Het geluid op deze DVD is genieten voor fans van het ‘stevige’ surroundgebruik.
Deze Big Deal uitgave heeft als bonus ten opzichte van de 2-disc uitgave DTS geluid. Verder ontbeert de release de nodige features, op de commentaartrack na, die wel aanwezig waren op de 2-disc special edition. Voor mensen die echter niet om extra’s malen is deze release, mede vanwege de gunstige prijsstelling van het Big Deal label, een interessant schijfje.

Laatste reacties

MGdutch  |  14-12-2004

Ik vond dit een zeer teleurstellende film waar ik toch al niet zo veel van had verwacht........ :twisted:
Lees meer >

nova6666  |  12-12-2004

Destijds in de bios gezien en toen vond ik hem echt waanzinnig goed! De effecten zijn verbluffend, zeker toen! Had toen de SE aangeschaft maar ga hem denk ik n...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  25-05-2004

Eigenlijk is het enige dat interessant is de DTS track, maar volgens mij zeker de moeite waard.
Lees meer >

Frank  |  24-05-2004

:shock: :shock: Een extended version??? en nog maar 9 minuten ook??? :shock: :shock: Ik zou het niet waard vinden om te kopen... Bovendien stond de extende...
Lees meer >

FS  |  24-05-2004

:shock: :shock: Een extended version??? en nog maar 9 minuten ook??? :shock: :shock: Ik zou het niet waard vinden om te kopen...
Lees meer >

HiddeV  |  21-05-2004

Superfilm! Waar heb je nou eigenlijk 2 disc's voor nodig? Voor de sier? De extra's van een dvd kijk je toch maar 1 keer... Ik heb hem eergistergekocht, en he...
Lees meer >

Spirit  |  21-05-2004

Superfilm! Waar heb je nou eigenlijk 2 disc's voor nodig? Voor de sier? De extra's van een dvd kijk je toch maar 1 keer... Ik heb hem eergistergekocht, en he...
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  20-05-2004

Zit ik hier echt op te wachten??? nee niet echt. Hoezo niet? Ik heb hem net zitten kijken en het is een ultieme popcorn film. Het is alweer een tijdje gelede...
Lees meer >

geoffrey3001  |  20-05-2004

Zit ik hier echt op te wachten??? nee niet echt. Hoezo niet? Ik heb hem net zitten kijken en het is een ultieme popcorn film. Het is alweer een tijdje gelede...
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  18-05-2004

Zit ik hier echt op te wachten??? nee niet echt.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  18-05-2004

Echt een hele leuke film en ik heb er dan ook hele leuke jeugdherinneringen aan. Ben ook heel benieuwd naar the Day after Tomorrow.
Lees meer >

Fuse  |  18-05-2004

een film die ik keer op keer kan bekijken :)
Lees meer >

Léon Bolweg  |  18-05-2004

Ik hoop dat ze dit ook gaan doen voor armageddon, dat is ook een film die dts kan gebruiken. ik hoop het ook, maar zeer waarscvhijnlijk niet. Armageddon word...
Lees meer >

Freddie Wong  |  18-05-2004

Ik hoop dat ze dit ook gaan doen voor armageddon, dat is ook een film die dts kan gebruiken.
Lees meer >

Frank  |  18-05-2004

Guys kan er iemand uitleggen welke versie er nu zijn van ID4? In Nederland zijn twee versies verschenen: de hier besproken versie en een special edition best...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 175
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.