Longest Day, The (D-Day 60th Anniversary Edition)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-05-2004

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Longest Day, The (D-Day 60th Anniversary Edition) (DVD)
Samenvatting

Het is juni 1944. De Duitsers zijn alert op een mogelijke aanval van de kust en hebben daar een zware verdedigingslinie opgezet. Een Duitse commandant constateert (naar later blijkt zeer terecht) dat de eerste 24 uur van een dergelijke aanval beslissend zullen zijn, de langste dag. Door het slechte weer wordt niet direct een aanval verwacht aangezien de geallieerden in het verleden altijd bij goed weer en altijd bij zonsopgang aanvielen. Toch blijven de Duitsers alert.
In Engeland daarentegen wacht een grote armada van manschappen op het verlossende bevel. Klaar om te vechten. Ook bij hen speelt het slechte weer parten. Ongeduld en vermoeidheid begint zijn tol de eisen. Maar dan komt het bericht dat generaal Eisenhower het bevel heeft gegeven over te gaan tot de aanval.

In de nacht van 6 juni 1944 in de stromende regen begint de geallieerde invasie. Zo’n 11.000 vliegtuigen kiezen het luchtruim. Onder hen de mannen die op strategische plaatsen worden gedropt om te voorkomen dat de Duitser deze strategische punten, als bijvoorbeeld een brug, gaan vernietigen. Deze mannen moeten de invasie van achter de vijandelijke linies voorbereiden. Om de Duitsers in verwarring te brengen wordt op enkele plaatsen een nepdropping met rubberen poppen, genaamd Rupert, gedaan. Andere parachutisten landen bij verschillende dorpjes, maar niet overal landen de mannen op de juiste plaats of landen ze ‘onzichtbaar’. Velen vinden nog voordat de voeten de grond raken de dood. Via gecodeerde radioberichten wordt het Franse verzet ingelicht over de op handen zijnde invasie. De verzetstrijders zorgen er onder andere voor dat de communicatie tussen verschillende Duitse eenheden verstoord wordt. Ook de Duitsers horen deze Franse berichten en beseffen dat een invasie binnen 24 uur te verwachten is. Alleen weten ze niet waar de geallieerden aan land zullen komen. Ondertussen steekt een armada van 4000 schepen en honderdduizenden manschappen Het Kanaal over voor een landing op de kust in Normandië. De Duitser beseffen te laat wat er op hen afkomt. Toch vinden duizenden en duizenden van de bijna 3 miljoen ingezette geallieerden op deze langste dag de dood op de stranden of in de lucht. Maar door deze grootse geallieerde invasie werd het einde van de Nazi overheersing in Europa ingezet.

Commentaar

The Longest Day is een levensechte constructie van één van de meest historische gebeurtenissen van de afgelopen eeuw. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cornelius Ryan, die ook het boek herschreef tot een filmscript. Haast minutieus worden de gebeurtenissen van uur tot uur in beeld gebracht: de voorbereidingen, de fouten en alle gebeurtenissen die het verloop van één van de grootste veldslagen uit de geschiedenis hebben bepaald. De film hanteert daarbij een opzet waarbij tijd en plaats van handeling voortdurend in beeld komt en daarmee de suggestie wekt van een documentaire. Dat maakt het gevoel van realiteit nog sterker. Deze realiteit wordt ook nog benadrukt doordat de film alle kanten van de invasie belicht. Niet alleen van de geallieerden, maar ook van de Duitsers, het Franse verzet en de Franse bevolking. Producer Darryl F. Zanuck heeft bij deze aanpak ervoor gekozen om met drie verschillende regisseurs te werken. Zo was regisseur Ken Annakin verantwoordelijk voor de Britse kant, regisseur Andrew Marton voor de Amerikaanse kant en regisseur Bernhard Wicki voor de Duitse kant. Ieder maakte daarbij gebruik van acteurs uit het bewuste taalgebied, waardoor de mensen in de film de taal spreken die je normaliter zou verwachten. De cast bestond uit zo’n 48 internationale sterren uit Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk. De lijst met acteurs is te lang om op te noemen en bevat onder andere namen als John Wayne, Richard Burton, Henry Fonda, Robert Mitchum, Robert Ryan, Robert Wagner, Mel Ferrer, Gert Fröbe, Curd Jürgens en een nog zeer jonge Sean Connery. Ook zangers Paul Anka en Fabian spelen mee in de film. Daarnaast is gebruik gemaakt van duizenden figuranten. Naar verluid hebben de Engelsen, de Amerikanen en de Fransen zo’n 23.000 manschappen beschikbaar gesteld voor de film. De gevechtscènes zijn gecoördineerd door medeproducer Elmo Williams en zijn zeer direct en onverbloemd in beeld gebracht. Ook hier werd niets teruggehouden om het realiteitsgevoel te versterken.
Voor producer Zanuck was het erop of eronder bij de productie van de film. Fox Studios maakte in dezelfde periode ook het bijzonder kostbare Cleopatra, waardoor Zanuck bij The Longest Day met een vastgesteld budget van $ 8 mln. moest werken. Het was het hoogste budget voor een zwart/wit film ooit. De keuze voor zwart/wit was trouwens uit budgettaire overwegingen gemaakt. Alleen Steven Spielberg’s Schindler’s List, dat ruim 30 jaar later ook in zwart/wit werd gemaakt, had een hoger budget. Toen het budget uitgeput raakte, zou Zanuck de rest uit eigen zak betaald hebben. Gelukkig voor hem en Fox werd de film een groot succes, zowel financieel als artistiek. In 1963 ontving de film twee Oscars® voor beste camerawerk (zwart/wit) en beste special effects. De drie regisseurs Ken Annakin, Bernhard Wicki en Andrew Marton werden genomineerd door de Directors Guild of America en kregen een Golden Globe® voor hun prestatie.

Ter gelegenheid van het feit dat D-Day 60 jaar geleden plaats vond, heeft Fox de film opnieuw in een D-Day 60th Anniversary Edition uitgebracht. Alhoewel er een digitaal ingekleurde versie van de film bestaat, bevat deze editie de originele zwart/wit versie van de film. Deze 2-disc Special Edition bevat tevens een nog nooit eerder vertoonde documentaire en een 12 pagina’s tellend bewaarboekje met achtergrondinformatie. Dit boekje hebben we niet bij ons recensie exemplaar ontvangen, dus hierover kunnen we je geen informatie geven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1962
Speelduur: 171 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626016038

Extra's

  • Originele bioscooptrailers
  • Documentaire ‘Hollywood Backstories – The Longest Day’
  • Documentaire ‘D-Day revisited’
  • Bewaarboekje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De oorspronkelijke beeldverhouding van de film is 2.35:1 en zo staat de film anamorf op de DVD. Zoals gezegd is het beeld zwart/wit. Voor de DVD release is het beeld weer helemaal opgeknapt, resulterend in een goed uitziend beeld. Zwart/wit is niet alleen moeilijk om te film, maar ook moeilijk om goed op de DVD te zetten. Het contrast en de verschillende grijstinten bepalen de kwaliteit van het beeld. Op deze DVD is dat allemaal goed voor elkaar. De aanwezigheid van ‘reel change markers’ (ofwel ‘cigarette burns’) doet ons beseffen dat een releaseprint is gebruikt voor deze DVD release. Het beeld is niet geheel vrij van spetters of andere ongerechtigheden. Kleine witte vlekjes zijn toch regelmatig te zien. Het beeld doet in het algemeen redelijk scherp aan met voldoende detaillering. Toch zijn er ook stukken waar de kwaliteit van het beeld wat minder is.
De lange film is verdeeld in 40 chapterstops. De laagwisseling van deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar. De optionele witte Nederlandse ondertiteling laat zich prettig lezen en staat goed onder in het beeld geplaatst. Regelmatig worden namen van officieren en plaats van handeling in het beeld getoond. Zoals gebruikelijk verhuist de ondertiteling dan naar boven in het beeld. Dat blijft toch altijd even wennen.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige geluidsband is gerestaureerd en in een nieuwe remix omgezet van een Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) soundtrack. En het is vooral deze soundtrack die imponeert. Het meest opvallend aan deze soundtrack is de aanwezigheid van het LFE kanaal dat de vele explosies een diepe impact geeft. En dat terwijl we hier toch met een ruim 40 jaar oude soundtrack te maken hebben. Zoals vaker bij oudere films beperken de dialogen zich niet tot de centerspeaker. De stemmen komen ook uit de beide frontspeakers, afhankelijk van de plaats op het scherm. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen, waarbij de surround er subtiel enige ambiance aan geven. De muziek heeft een goede stereospreiding en dankzij de surroundspeakers ook een redelijk ruimtelijk geluidsbeeld. De stemmen en de meeste filmgeluiden klinken wel gedateerd door beperkingen in het frequentiebereik. Alles bij elkaar een verbluffend mooie soundtrack.

Extra's

De menuschermen zijn naar keuze in het Engels, Nederlands en het Frans. De menuschermen zijn breedbeeld statische schermen zonder achtergrondmuziek. Alle extra’s zijn op de tweede DVD van de set te vinden. Deze extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 (bitrate 192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Hollywood Backstory - The Longest Day (24 min)
Een informatieve documentaire uit 2000 die voornamelijk over producer Darryl F. Zanuck en de (financiële) problemen die hij ondervond bij de productie van de film. Uiteraard afgewisseld met interviews, archiefbeelden en filmfragmenten.

D-Day Revisited (50 min)
Een prima documentaire uit 1969 die gemaakt is naar aanleiding van de 25e herdenking van D-Day. Ook hierin staat producer Darryl F. Zanuck (screenshot 6) centraal, die toen de stranden van Normandië ging bezoeken. Uiteraard ook met interviews en filmfragmenten.

Trailers
Trailers uit de boxset Fox World War II Collection, met:
- The Longest Day (3 min) in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat;
- Tora! Tora! Tora! (3½ min);
- Patton (1½ min) in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat;
- The Thin Red Line (3 min) in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.

Bij deze 2-disc Special Edition zit nog een 12 pagina’s tellend boekje met achtergrondinformatie bij de film. De set is verpakt in een luxe kartonnen slipcase.

Conclusie

The Longest Day is één van de meest waarheidsgetrouwe oorlogsfilms van Hollywood, waarin de gebeurtenissen van de geallieerde invasie in Frankrijk op 6 juni 1944 van uur tot uur in beeld zijn gebracht. Uitgangspunt bij deze verfilming, die dankzij de inspanningen van producer Darryl F. Zanuck tot stand is gekomen, is het gelijknamige boek van Cornelius Ryan. Met een cast van 48 internationale acteurs en drie regisseurs die ieder een kant van het verhaal regisseerde, is The Longest Day een fascinerende film geworden over het verloop van één van de grootste veldslagen ooit, die leidde tot het einde van de Nazi overheersing in Europa.
Ter gelegenheid van de 60ste herdenking van D-Day heeft FOX de film in oude zwart/wit glorie hersteld en uitgebracht in een 2-disc Special Edition. Het zwart/wit beeld ziet er goed uit, het opgeknapte geluid is verbluffend goed. Op de 2de disc een tweetal documentaire en enkele trailers. Het geheel is mooi verpakt in een luxe slipcase, waarbij ook nog een 12 pagina’s tellend boekje zit. Een indrukwekkende film in een mooie uitgave.

Laatste reacties

Eddie  |  23-08-2005

Deze 2-disc Special Edition bevat tevens een nog nooit eerder vertoonde documentaire en een 12 pagina’s tellend bewaarboekje met achtergrondinformatie. Dit boek...
Lees meer >

Caledonians  |  14-02-2005

Weer een goede aanvulling op mijn oorlogsfilm titels. Een erg verzorgde uitgave, aanrader!
Lees meer >

Pieter Kleine  |  20-12-2004

Ja, maar de gekleurde versie is ook nog eens pan and scan. Je mist dus beeld.
Lees meer >

expo  |  20-12-2004

Mijn vraag, hoe komen de velen onder jullie aan die ingekleurde versie ? Ik neem aan video ? Noem hem lelijk, ik zag er net een stuk van op TV en de kleuren i...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  13-06-2004

Ja, als het je alleen om de film gaat.
Lees meer >

Jordy van Buel  |  13-06-2004

Dus eigenlijk kun je net zo goed de oude versie kopen?
Lees meer >

Pieter Kleine  |  13-06-2004

Identiek.
Lees meer >

hitch_fan  |  13-06-2004

Rhodanos, hoe zit het met de beeldkwaliteit? Is die beter dan op de oude versie?
Lees meer >

Pieter Kleine  |  12-06-2004

Ik heb ook de nieuwe versie inmiddels. De oude die ik had heeft al een goede bestemming gevonden. Ik heb na een snelle check niet het idee dat de .1 (LFE) toevo...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  12-06-2004

Ik heb hem nu ook,erg mooi! :o
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  08-06-2004

Is dat nou een foutje of hoort dat zo in de film ? :?: Het hoort zo, zoals Rhodanos ook al aangeeft. De Rommel scene is opgenomen mbv een "back projection" v...
Lees meer >

hitch_fan  |  07-06-2004

Is dat nou een foutje of hoort dat zo in de film ? :?: Het hoort zo, zoals Rhodanos ook al aangeeft. De Rommel scene is opgenomen mbv een "back projection" v...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  07-06-2004

Je zag het zelf op de pan en scan versie die op tv werd uitgezonden, ook daar was Rommel even uit beeld. Maar gelet op de gesproken tekst was dat mogelijk ook d...
Lees meer >

Richard B.  |  07-06-2004

Nog even wat anders: In het begin van de film waar Rommel bij de kust staat met de zee op de achtergrond, zie je hem plotsklaps verdwijnen voor een paar seconde...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  06-06-2004

Nou Longest day op TV...PRACHT van een film. Het is bijna afgelopen. Helaas wel de ingekleurde versie...YECH.Heb net ook ff zitten kijken net toen ze die atlan...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 98
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.