Lord of the Rings, The: The Return of the King (SE)

Recensent:
Nathan Strik
28-05-2004

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Lord of the Rings, The: The Return of the King (SE) (DVD)
Samenvatting

De helden uit de eerste twee films staan nu voor hun grootste beproeving ooit. Er is amper tijd om de nederlaag van Saruman bij Helms Deep te vieren want de boosaardige Sauron verzamelt zijn leger wederom om een laatste beslissende slag uit te delen aan de volkeren van Middle Earth. Sauron´s voornaamste doelwit is de mensenstad Minas Tirith in het koninkrijk Gondor. Om hun kansen tegen de enorme overmacht aan Orcs te vergroten zoeken Legolas, Aragorn en Gimli hulp bij de vervloekte ridders van de Dimholt. Gandalf en Pippin helpen Minas Tirith verdedigen, maar hebben hun handen ook vol aan stadsheer Denethor: de gefrustreerde vader van Boromir en Faramir. Ondertussen helpen Merry en Eowyn ook volop mee in de strijd, waar ze zeker niet gemist worden. De strijd van Frodo en Sam wordt ook immer zwaarder naarmate ze dichter en dichter bij Mount Doom komen. En dan hebben we het nog niet eens over de verraderlijke Gollum, wiens obsessie voor de ring weleens het einde kan betekenen voor de twee dappere Hobbits.

Commentaar

Met de release van The Lord of the Rings: The Return of the King komt één van de grootste trilogieën uit de filmgeschiedenis eindelijk ten einde. De film begint met een stuk achtergrond waarin we zien hoe Smeagol de ring in zijn bezit krijgt en uiteindelijk verwordt tot het wezen Gollum. Dit geeft de kijker de kans om weer in de sfeer van de vorige twee films te geraken voordat het échte werk losbarst. En regisseur Peter Jackson heeft ook in dit laatste deel geen minuut film verspild. Het laatste deel zit dan ook weer tjokvol met spektakel. Als je bijvoorbeeld tijdens de slag om Helms Deep uit de vorige film al moeite had om het droog te houden, dan kun je tijdens de confrontatie bij Minas Tirith en de veldslag op Pellenor Fields helemaal beter een extra schone broek bij de hand houden. Gelukkig verliest Jackson met al die epische veldslagen ook het emotionele aspect niet geheel uit het oog, hoewel hier en daar de zoetsappigheid iets te ver wordt opgevoerd naar mijn smaak. De film gooit helaas ook een paar interessante elementen uit het boek overboord, maar de essentie blijft gelukkig bewaard. Het wachten is nu alleen nog op de Extended Edition dit najaar die veel van deze elementen (waaronder waarschijnlijk ook The Mouth of Sauron en een confrontatie tussen Gandalf en Saruman) wél zal bevatten. Een prachtig slotstuk van een onverfilmbaar geacht verhaal.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 193 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 716777044407

Extra's

 • Trailers & TV-spots
 • Lordoftherings.net Featurettes
 • The Quest Fulfilled: A Director´s Vision
 • Making "The Return of the King"
 • National Geographic Special
 • The Lord of the Rings Trilogy Supertrailer
 • Video Games Special Look

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer die A-Film ons voorschotelt is weer van een uitstekende kwaliteit. En dat is een knappe prestatie, gezien de lengte van de film die hier op één DVD-9 is gezet. De 2.35:1 beeldverhouding uit de bioscoop is prima behouden gebleven in zijn omzetting naar DVD. Filmartefacts als vlekjes en stofjes zijn geheel afwezig en het beeld heeft een zeer goede helderheid, zwartniveau en contrast. Daarnaast is er ook geen spoor te bekennen van edge-enhancement en dat heeft deze haarscherpe transfer ook zeker niet nodig. Ook de kleurverzadiging is uitstekend en dit geeft het beeld een verbluffende diepte. De Nederlandstalige ondertiteling is netjes onder in beeld geplaatst en prima te lezen. De zeer royale verdeling in 61 chapters is uitermate genereus. Wederom een uitstekende transfer, de film waardig.

Geluidskwaliteit

De Dolby Digital 5.1 EX (448 kbit/s) geluidstrack klinkt werkelijk fenomenaal. De surroundspeakers worden volop benut voor zowel subtiele omgevingsgeluiden, als voluit actiemomenten met splitsurround effecten. Met name tijdens de veldslagscènes word je omringd door zoevende pijlen, pijnkreten en wat dies meer zij. Ook het LFE-kanaal wordt volop benut. Wederom wordt de kracht van De Ring aangegeven met diep gerommel vanuit de subwoofer en het oorlogsgetrommel van de Trollen zorgt voor een diep en indrukwekkend laag. Dit zijn slechts voorbeelden van de vele momenten waarop deze soundtrack uitblinkt. Zowel qua weergave, als sounddesign een fenomenale audiotrack die behoort tot de beste Dolby tracks die ik ooit heb gehoord.

Extra's

Verstandigerwijs staan de extra´s allemaal op de tweede disc van deze set. De breedbeeldmenu´s zijn geanimeerd in de inmiddels welbekende stijl van de trilogie en vormen zo een mooie eenheid met de rest van de serie. Alle special features zijn ook voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Trailers & TV-spots
Op de disc vinden we twee bioscooptrailers terug van The Return of the King. Een lange bioscooptrailer van om en nabij de drie minuten en een kortere teasertrailer van een krappe minuut. Beide trailers hebben anamorf beeld en 5.1 geluid, klasse! Ook zijn er 13 korte TV-spots beschikbaar, die desgewenst achter elkaar te zien zijn met de Play All optie.

The Quest Fulfilled: A Director´s Vision (23 min)
In deze documentaire zien we een samenvatting van al het werk dat ging zitten in het maken van deze enorme trilogie. Onder andere Peter Jackson´s moeilijkheden om een studio te vinden die het avontuur aandurfde worden behandeld. Hoewel veel ook al ter sprake is gekomen op vorige DVD-uitgaves is dit toch een mooie terugblik op de productie van de films.

A Filmmaker´s Journey: Making \"The Return of the King\" (27 min)
Deze Making Of featurette gaat dieper in op de derde en laatste film uit de trilogie. Leden van de cast en crew vertellen over de betekenis van de film en in breder perspectief over Tolkien´s bedoelingen met het verhaal. Een afsluitende featurette, die wellicht geen wereldschokkend nieuwe informatie bevat, maar toch interessant is om te zien.

National Geographic Special - \"The Lord of the Rings: The Return of the King (52 min)
Deze documentaire werd oorspronkelijk uitgezonden op National Geographic Channel. Dit resulteert in een uitermate interessante docu, die handelt over enkele diepere aspecten van personages als Aragorn, Gandalf en anderen. Een waardevolle toevoeging die enkele belangrijke personages uit de trilogie in een breder historisch perspectief plaatst.

Lordoftherings.net featurettes
Ook zijn er zes korte featurettes op de disc te vinden, oorspronkelijk te zien op de website van de Lord of the Rings films. Elk van de featurettes behandelt in het kort een aspect van de film.

 • Aragorn´s Destiny (3 min)
  Deze featurette gaat over het personage van Aragorn en de lotsbestemming die hij in het verhaal zal vervullen.
 • Minas Tirith: Capital of Gondor (3 min)
  Hier wordt de machtige stad Minas Tirith bekeken, inclusief de bevolking van het koninkrijk Gondor. Uiteraard wordt er ook ingegaan op het ontwerp van deze prachtige witte stad.
 • The Battle of Pelennor Fields (2 min)
  Twee minuten lang wordt hier verteld over één van de climactische scènes uit de film: de belegering van Minas Tirith en de slag op Pelennor Fields buiten de stad.
 • Samwise the Brave (5 min)
  Sam is ongetwijfeld één van de grote helden in de derde film. In deze featurette enkele achtergronden bij dit sterke personage, op prachtige wijze vertolkt door Sean Astin.
 • Éowyn: White Lady of Rohan (4 min)
  In The Return of the King is een heldhaftige rol weggelegd voor de mooie Éowyn, dochter van koning Theoden. In deze featurette horen we meer over dit personage, gespeeld door Miranda Otto.
 • Digital Horse Doubles (5 min)
  Soms is het maar goed dat er zoiets als CGI (computer generated imagery) bestaat, want de paarden in deze film krijgen het zwaar te verduren. Gelukkig werden de gevaarlijkste shots gedaan met niet van echt te onderscheiden computermodellen van de paarden. Aangezien paarden verdraaid moeilijk overtuigend te animeren zijn een hele prestatie. Daarover gaat dan ook deze laatste featurette.
The Lord of the Rings Trilogy Supertrailer (6 min)
Een leuke extra op deze DVD is deze dik zes minuten lange trailer van de gehele trilogie. Uiteraard met anamorf beeld en 5.1 geluid is dit een trailer die vooral leuk is voor demonstratie doeleinden. Niet enorm interessant qua toegevoegde waarde dus, maar wellicht een goed middel om mensen mee te bekeren die de films nog niet hebben gezien.

Video Games Special Look (3 min)
Tot slot een drie minuten durende promo voor de videospellen van Electronic Arts. Uiteraard is dit gewoon een lange reclame die verder inhoudelijk niks toe te voegen heeft.

Conclusie

The Lord of the Rings: The Return of the King is een waardige afsluiting van deze immens populaire trilogie. Hoewel het wachten blijft op de extended edition zal deze bioscoopversie de fans zeker niet teleurstellen. De beeldkwaliteit is prachtig en kan zich meten met de transfers van The Fellowship of the Ring en The Two Towers. De geluidskwaliteit is daarnaast werkelijk fenomenaal en zal vele huiskamers doen schudden op hun grondvesten. De extra´s geven voldoende achtergrondinfo, waarbij vooral de mooie documentaire van National Geographic een aanwinst is. De echt uitgebreide extra´s blijven uiteraard bewaard voor de Extended Edition later dit jaar. Een prachtig epos op twee goed verzorgde DVD´s.

Laatste reacties

pokalapoketl  |  06-01-2006

De giftsets van deel 1 en 2 zijn niet of nauwelijks te verkrijgen (deel 2 misschien nog bij een MediaMarkt, bij de ArenA hadden ze een lange tijd, misschien nog...
Lees meer >

Sander B  |  06-01-2006

hoeveel ben ik dan ongeveer kwijt
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  06-01-2006

Ik snap het eventjes niet (sorry voor zon ouwe thread) maar je hebt dus van alle 3 de films de 'EE' (met 4 discs) maar als je ze alle 3 los koopt krijg je er d...
Lees meer >

Sander B  |  06-01-2006

Ik snap het eventjes niet (sorry voor zon ouwe thread) maar je hebt dus van alle 3 de films de 'EE' (met 4 discs) maar als je ze alle 3 los koopt krijg je er d...
Lees meer >

Seth__Gekko  |  13-12-2004

godver ik heb krassen op dvd1 dvd2 ik kan ook weer terug.
Lees meer >

Demon  |  12-12-2004

Jammer dat dit de laatste film uit de reeks is, maar ik verwacht dat over enkele jaren er nog een Lord of the Rings 4 zit aan te komen :D Misschien Sauron zi...
Lees meer >

Murillio Montana  |  12-12-2004

Ik vermeld deze ook maar hier, ik heb de EE gisteren gekocht bij Music Store in Gouda, ik haal de sealing eraf van de box en wat zie ik 2 dezelfde disc van part...
Lees meer >

MGdutch  |  08-12-2004

Inderdaad een meesterwerk!!! Ik kan niet wachten tot vrijdag want dan komt de EE versie uit :P 8) .
Lees meer >

nova6666  |  16-11-2004

Net als deel 1 een meesterwerk als je het mij vraagt! Jammer dat ik weer een jaar moest wachten voor deel 3. Deze film moet je wel echt in de bios gezien hebben...
Lees meer >

HiddeV  |  30-10-2004

Iemand een idee wanneer de set van Return of the King (4disc-edition) uit komt? Ik heb deel 1 en 2 allemaal in de 4disc edition, maar mis deel 3. Groeten....
Lees meer >

Pieter Wever  |  30-10-2004

Iemand een idee wanneer de set van Return of the King (4disc-edition) uit komt? Ik heb deel 1 en 2 allemaal in de 4disc edition, maar mis deel 3. Groeten....
Lees meer >

Marc1978  |  15-10-2004

Jammer dat dit de laatste film uit de reeks is, maar ik verwacht dat over enkele jaren er nog een Lord of the Rings 4 zit aan te komen :D Misschien Sauron zi...
Lees meer >

KJ  |  08-10-2004

De release is dus 10 december.
Lees meer >

Frank  |  15-08-2004

Hoe duur zou die dan ongeveer gaan wezen? En wat zou er allemaal in zitten? Is er ergens op internet al wat info over? Er is nog helemaal geen info over.
Lees meer >

Snowshard  |  15-08-2004

Hoe duur zou die dan ongeveer gaan wezen? En wat zou er allemaal in zitten? Is er ergens op internet al wat info over?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 385
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.