Clerks

Recensent:
Marcel den Haan
20-07-2004

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Clerks (DVD)
Samenvatting

Dante Hicks (Brian O’Halloran) werkt in het dagelijks leven in een plaatselijke supermarkt. Op zijn vrije dag wordt hij gebeld door zijn baas of hij de winkel wil openen. Met veel tegenzin gaat hij richting de winkel. Hij wordt al snel gezelschap gehouden door zijn vriend Randal (Jeff Anderson) die misschien wel nog meer baalt van zijn werk als Dante. Randal werkt naast de deur in de plaatselijke videotheek, maar gooit regelmatig de winkel dicht om even bij zijn vriend Dante langs te gaan. Vandaag moet Dante met veel tegenzin de dag door zien te komen en behalve de in zijn ogen irritante klanten zijn er ook nog Jay (Jason Mewes) en Silent Bob (Kevin Smith) waar hij mee te stellen heeft.

Commentaar

Clerks is de eerste film van schrijver/acteur/regisseur Kevin Smith. Deze film werd voor een heel klein budget opgenomen en vrienden en bekenden spelen de rollen zodat hij geen acteurs hoefde te betalen. De film is geheel in zwart/wit geschoten, dit om de kosten nog verder te drukken. Het verhaal stelt niet veel voor, maar de film moet het dan ook hebben van de dialogen. Deze zijn soms erg grappig en goed geschreven. We zien Kevin Smith zelf in de rol van Silent Bob, de zwijgzame vriend van drugsdealer Jay. Deze rol had hij zichzelf gegeven omdat hij weinig tot geen tekst heeft. Deze twee personages doken na deze film in nog vier andere films van Smith op. De films spelen zich af in de zogenaamde View Askew wereld. Een wereld waarin de personages en verhalen banden hebben met die uit de andere films. Je ziet dan regelmatig bekende namen of plaatsen voorbijkomen tijdens het bekijken van één van deze films. Films die tot deze wereld behoren zijn na Clerks, Mallrats, Chasing Amy, Dogma en Jay and Silent Bob Strike Back. Dit jaar maakte Smith zijn eerste film buiten deze wereld, genaamd Jersey Girl.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1994
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 713045205843

Extra's

  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het formaat 1.78:1 op de DVD en is anamorf. Dit wijkt af van het originele formaat van 1.85:1. Dit is ook het formaat dat op de cover vermeld wordt. Foutje van RCV. Zoals gezegd is de film geheel geschoten in zwart/wit. Het eerste dat opvalt is de grote hoeveelheid filmgrain dat aanwezig is. Of dit de bedoeling was voor de film hebben we niet kunnen achterhalen, maar storend is het wel. Verder is de scherpte op sommige momenten niet in orde. Zwartniveau en contrast zijn echter wel goed. Van andere artefacten is geen sprake.
De film is verdeeld in 15 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling staat netjes onder in het beeld en is duidelijk te lezen.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Het stereogeluid geeft geluid tijdens de film en meer ook niet. De dialogen klinken wat dof en ook de muziek komt niet goed uit de verf. De film bestaat vrijwel geheel uit dialoog dus echt knallen wordt het nooit met deze track, maar toch had er meer van gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld door toevoeging van een surroundkanaal had de muziek al stukken beter geklonken. Een vrij matige track die nog net een voldoende scoort.

Extra's

De film bevat geen extra’s die met de film te maken hebben. Er zijn alleen drie trailers van andere RCV uitgaven voor het begin van de film geplaatst, die je kunt overslaan door op de skip-toets te drukken. Het gaat om de films Dumb and Dumberer, The In-Laws en My Boss\'s Daughter. Het vreemde aan deze uitgave is dat er geen menu aanwezig is. De hoofdstukken zijn dus alleen te selecteren door de film in de speler te doen en verder te skippen naar het hoofdstuk dat je wilt zien.

Conclusie

Hoewel Clerks zeker niet de beste film is van Kevin Smith, biedt de film toch genoeg leuke momenten voor een leuke avond filmkijken. De film moet het hebben van de dialogen en deze zijn op sommige momenten erg grappig. De DVD heeft een matige beeld en geluidskwaliteit en ook zijn er geen extra’s aanwezig.

Laatste reacties

SuperDre  |  27-01-2008

Is dit trouwens wel de unrated versie?
Lees meer >

Swanski  |  05-12-2006

Maar weer eens alle Smiths's langsgegaan en deze eerste blijft uitermate fris en orgineel. Nu nog deel 2 zien. 8
Lees meer >

MGdutch  |  02-05-2005

Erg leuke film, jammer van de slechte uitgave in Nederland. Binnenkort de R1 3 disc uitgave bestellen! :D
Lees meer >

Swanski  |  20-07-2004

hele leuke dialogen en natuurlijk Jay & Silent Bob (y)
Lees meer >

-RaveN-  |  20-07-2004

Ik had eerst alle NL-se edities van de Kevin Smith serie, maar omdat alleen de Mallrats SE editie wat voorstelt, heb ik de rest waaronder Clerks NL editie verko...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  20-07-2004

Dit is al een betere uitgave dan de vorige van Prime Time, die had nog 4:3 beeld.
Lees meer >

Geert Jan Alsem  |  20-07-2004

Inderdaad erg leuke film, maar ik ga ook voor de 10th Anniversary Collector's Edition die over een tijdje in Amerika uitkomt.
Lees meer >

Philippe  |  20-07-2004

Jammer dat de kwaliteit van de dvd niet optimaal is, maar wat een geweldige film is dit. Schitterende dialogen en bij momenten absoluut hilarisch. Dante: M...
Lees meer >

Surya  |  20-07-2004

Ik denk dat je kwa beeld niet veel beter zal vinden, bij mijn weten ligt het aan het bronmateriaal...
Lees meer >

Sonic  |  20-07-2004

Het is sowieso een low budget film gedraait met materiaal van bedenkelijk allooi, die komt heus niet uit in kleur aan 2.35:1 anamorphic :P CLERKS is een gewe...
Lees meer >

chino  |  20-07-2004

Er komt een 3-disc versie uit op R1, 14 september volgens DVDSoon...
Lees meer >

Edwin V  |  20-07-2004

Jammer dat de technische kwaliteit tegenvalt. :( Maar is er wel een betere release verkrijgbaar op het moment?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
4.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.