Ten Commandments, The (SCE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-07-2004

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Ten Commandments, The (SCE) (DVD)
Samenvatting

Het verhaal zoals verteld in het Oude Testament: In Egypte worden de Hebreeuwen als slaven misbruikt om de prachtige bouwwerken voor farao Sethi (Cedric Hardwicke) te bouwen. Een Hebreeuwse moeder redt haar pasgeboren zoontje van de wreedheden van deze farao door hem in een mandje aan de rivier de Nijl toe te vertrouwen. Zijn grotere zus Mirjam houdt een oogje in het zeil. De dochter van de farao Bithiah (Nina Foch) vindt dit mandje en accepteert de vondeling als haar eigen zoon. Ze noemt hem Mozes. 30 jaar later is Mozes (Charlton Heston) de lieveling van farao Sethi, mede door zijn overwinning op Ethiopië. Farao Sethi bevoordeelt Mozes boven zijn eigen zoon Rameses (Yul Brynner), dit tot jaloezie van Rameses. Dan krijgt Mozes de opdracht van de farao een nieuwe stad te bouwen, mede omdat Rameses er tot op dat moment niets van gebakken heeft. Rameses krijgt de opdracht de Hebreeuw te zoeken die volgens voorspellingen de man zou zijn de Hebreeuwen zal bevrijden van hun slavernij.
De mooie Nefretiri (Anne Baxter) heeft een oogje op Mozes, ook hier is Rameses jaloers op. Maar het is bij Nefretiri dat Mozes erachter komt van Hebreeuwse afkomst te zijn. Mozes verlaat het paleis om onder de slaven te gaan wonen en werken. Als hij een vooraanstaand Egyptenaar doodt, wordt hij door farao Sethi verbannen, Rameses brengt hem tot aan de rand van de woestijn. Na lange omzwervingen komt hij bij een oase bij schaapherders terecht waar hij liefdevol wordt opgenomen. Daar leert hij de rustige Sephora (Yvonne de Carlo) kennen en trouwt met haar. Vele jaren later spreekt God Mozes toe op de heilige Sinaï berg. Mozes krijgt de opdracht de Hebreeuwen te bevrijden uit Egypte. Met Sephora gaat Mozes terug naar Egypte. Met zijn broer Aäron gaat Mozes naar Rameses, die ondertussen farao is. Mozes vraagt hem zijn volk vrij te laten, maar Rameses weigert. Het volk van Egypte wordt dan bestraft met de ergste plagen. Desondanks blijft Rameses, mede ingegeven door een verbitterde Nefretiri, weigeren. Als de laatste plaag zich voltrekt, waarbij van alle eerstgeborenen het leven wordt genomen, geeft Rameses gebroken toe en laat de Hebreeuwen gaan.
En Mozes leidt zijn volk naar het beloofde land. Wanneer zij voor de Rode Zee staan, verschijnt in de verte het leger van Rameses. Mozes heft zijn staf voor het laatste wonder van God, splijt de Rode Zee en leidt zijn volk er door heen.

Commentaar

The Ten Commandments is de imposante verfilming van regisseur Cecil B. DeMille van het bekende verhaal uit het Oude Testament. Zijn tweede verfilming, Cecil B. DeMille had dit Bijbelse verhaal ook al in 1923 verfilmd. Maar met deze verfilming heeft DeMille een mijlpaal in de filmgeschiedenis gemaakt. Omdat het Oude Testament niet volledig is inzake het levensverhaal van Mozes, zijn ook andere oude geschriften geraadpleegd. Het resultaat is een ruim 3½ uur durend imposant epos, dat 5 oktober 1956 in Amerika in première ging. Overal ter wereld was de film een kaskraker en een bekroning op de 40 jarige filmloopbaan van Cecil B. DeMille. De film werd in 1957 genomineerd voor zeven Oscars®, maar kreeg enigszins teleurstellend alleen de Oscar® voor de beste Speciale Effecten. Die effecten zien er nu wel wat gedateerd uit, maar mochten er toen zeker zijn. De splitsing van de Rode Zee was natuurlijk het hoogtepunt van de speciale effecten. Heden ten dage wordt The Ten Commandments als één van de grootste werkstukken van de eerste eeuw van de filmgeschiedenis beschouwd.
De hoofdrol wordt gespeeld door Charlton Heston. Heston en DeMille hadden elkaar ontmoet bij het maken van DeMille’s film The Greatest Show On Earth (1952). DeMille koos Heston voor de rol van Mozes vanwege zijn gelijkenis met het beeld van Mozes van de kunstenaar Michelangelo. The Ten Commandments was de eerste van een serie van big-budget successen die Heston tot een ware superster maakten. Na deze film speelde Heston onder andere in Touch of Evil (1958), The Big Country (1958), Ben Hur (1959), El Cid (1961) en The Agony and The Ecsatcy (1965). De andere ster in The Ten Commandments is de acteur Yul Brynner. Bij de première van The Ten Commandments bevond Brynner’s filmcarrière zich op een hoogtepunt. Brynner is vooral ook bekend van zijn rol als King Mongkut van Siam in de musicalklassieker The King and I van regisseur Walter Lang.
Een andere hoogtepunt van The Ten Commandments is de muziek van componist Elmer Bernstein. Op dat moment nog een aankomend filmcomponist, die de opdracht voor de muziek kreeg omdat Victor Young, waarmee DeMille al lange tijd samenwerkte, ernstig ziek was geworden. Bernstein overtrof met zijn muziek DeMille’s stoutste verwachtingen en wist de ernst van de geschiedenis en het drama van het verhaal met zijn muziek te versterken.
De film staat in zijn volledig herstelde glorie op deze DVD release, inclusief de Overture, de Proloog met een inleiding door Cecil B. DeMille zelf. Ook de Intermission en Entr’Acte muziek zijn weer teruggezet in de film. De film eindigt met de woorden So it was written, so it shall be done, een uitdrukking die in de film veelvuldig door de farao van Egypte wordt gebruikt.
Lange tijd is gedacht dat Cecil B. DeMille zelf de stem van God heeft ingesproken, maar in een interview bij de extra’s op deze release geeft Charlton Heston aan dat hij zelf de stem van God heeft ingesproken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Religie
Regio: 2
Jaar: 1956
Speelduur: 222 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865558331

Extra's

  • Trailers
  • Première in New York
  • Audiocommentaar van Katherine Orrison
  • 6-delige documentaire

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding van de film is 1.85:1, waarbij het beeld hier in het iets aangepaste formaat van 1.78:1 anamorf op de DVD staat. Zoals gezegd is hier sprake van een grondig gerestaureerd beeld met een indrukwekkend resultaat. Deze restauratie is door Paramount al in 1989 gedaan en voor deze release wederom gebruikt. Je krijgt een zeer kleurrijk beeld voorgeschoteld, waarbij de sterke kleuren en het zeer verzadigde kleurenpalet direct het TechniColor procédé verraad. Het beeld is nagenoeg geheel vrij van ongerechtigheden. Een incidenteel spettertje is te vinden. Scherpte van het beeld is redelijk, detaillering is wat minder. Hier doen zich de beperkingen van het bronmateriaal gelden. In enkele scènes valt overmatig gebruik van edge enhancement op. Filmgrain is in lichte mate aanwezig.
De zeer lange film is uitstekend verdeeld in 48 chapterstops. Vanwege zijn lengte is de film verdeeld over twee schijven. Het eerste deel (130 min) tot aan de Intermission die in de film zit, staat op de eerste schijf. Het tweede deel (92 min) begint met de Entr’Acte. Op beide schijven is de laagwisseling kort merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een duidelijk lettertype, maar had iets lager in het beeld geplaatst kunnen worden.

Geluidskwaliteit

De film had oorspronkelijk een monosoundtrack. Bij de re-release in 1989 kreeg de film een 6-track Dolby Stereo soundtrack. Deze soundtrack is tegelijkertijd met het beeld volledig digitaal gerestaureerd en opnieuw gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) track. Een verbluffend goed klinkende soundtrack, waarbij zowel het gebruik van de surroundspeakers als het LFE kanaal voor een verrassing zorgen. De prachtige muziek van Elmer Bernstein klinkt zeer ruimtelijk met een breed stereobeeld. De ruimtelijkheid komt doordat de muziek subtiele in de surrounds is gemixt. Het merendeel van de filmgeluiden komt uit de centerspeaker, af en toe komen geluiden in de linker of rechter frontspeaker. Bij enkele scènes zijn ook geluidseffecten in de surrounds gemixt. Ook het LFE kanaal wordt bij enkele scènes effectief gebruikt. De dialogen komen meestentijds uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. Toch zijn er momenten dat je de leeftijd van de soundtrack hoort. Dit is met name wanneer het hoog wat overstuurt wordt als er veel geluiden tegelijkertijd zijn. Maar dat beperkt zich tot slechts enkele momenten, verder klinkt de soundtrack zeer goed. Voor de puristen onder ons is het misschien wel een beetje jammer dat de originele Engestalige monotrack niet is opgenomen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerde schermen met achtergrondmuziek. Deze 2-disc Special Collector’s Edition herbergt enkele kwalitatief goede extra’s. Al het materiaal is in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid en natuurlijk Nederlands ondertiteld.

Commentary
Gedurende de gehele film kun je luisteren naar het ingesproken commentaar van Katherine Orrison. Zij is de schrijfster van het boek Written In Stone: Making Cecil B DeMille\'s Epic, The Ten Commandments en heeft daarvoor zeven jaar onderzoek. Haar commentaar is zeer informatief maar niet echt boeiend verteld.

6-Part Documentary (38 min)
Een uitgebreide zesdelige nieuw opgenomen documentaire over de totstandkoming van de film. Met recent opgenomen interviews met onder andere Charlton Heston, Elmer Bernstein en kleindochter Cecilia DeMille Presley, maar ook met historische beelden uit 1956. De te kiezen hoofstukken zijn Moses, The Chosen People, Land Of The Pharaohs, The Paramount Lot, The Score en Mr. DeMille. Er is ook een Play All optie.

Newsreel: The Ten Commandments – Premiere in New York (2½ min)
Het originele (zwart/wit) nieuwsbericht over de filmpremière in New York met aankomst van alle sterren.

Theatrical Trailers
Met keuze uit:
- 1956 “Making Of” Trailer (10 min)
- The 1966 Trailer (1 min)
- The 1989 Trailer (1½ min)
Alle trailers hebben 1.78:1 anamorf beeldformaat.

De set is verpakt in een goudkleurige double keepcase, waaromheen een kartonnen omslag zit. Bij de set zit een 12 pagina’s tellend informatieboekje met Nederlandstalige achtergrondinformatie bij de film en de tracklisting.

Conclusie

The Ten Commandments was Cecil B. DeMille laatste en meest prestigieuze film. Op nauwgezette en imposante wijze heeft hij het Bijbelse verhaal van Mozes verfilmd. Met een cast van duizenden acteurs heeft DeMille een monumentale film gemaakt. In de hoofdrollen Charlton Heston als Mozes en Yul Brynner als farao Rameses. De film is met zijn 3½ uur en langzame tempo een hele zit, maar zeer de moeite waard.
Deze (her)uitgave van Paramount is onderdeel van de serie Golden Classics. Beeld ziet er redelijk goed uit, maar verraad de leeftijd van de film wel. Geluid is erg goed en maakt ook gebruik van de surroundkanalen en het LFE kanaal. Een nieuw opgenomen documentaire over de realisatie van de film en een audiocommentaar geven voldoende achtergrond informatie. Daarnaast bevat deze set nog een informatief boekje met achtergrondinformatie bij de film. Een uitgave die absoluut de moeite waard is.

Laatste reacties

Richard B.  |  14-04-2006

Ik vond het niet de moeite waard om m'n 1e editie te vervangen door de 2e editie maar de 3e editie kon me wel overtuigen. De transfer is nog steeds dezelfde als...
Lees meer >

fredje-astaire  |  12-04-2006

Heb me onlangs de nieuwste versie aangeschaft ter ere van de 50ste verjaardag van de release van The Ten Commandments, en zodoende m'n vorige versie vervangen ....
Lees meer >

Frank  |  05-03-2006

Hou er wel rekening mee dat er binnenkort een nieuwe versie verschijnt, met een extra disc met de versie uit 1923.
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  05-03-2006

Deze ga ik zeker nog aanschaffen, klassieker en topper!!!
Lees meer >

jan smets  |  06-11-2004

Ook ik heb(net als Fredje) een voorliefde voor de echte grote klassiekers en dit Meesterwerk prijkt daar wel ergens bovenaan.
Lees meer >

fredje-astaire  |  03-11-2004

Eén van de grootste films aller tijden, een tweede maal verfilmd door Cecil B.Demille ,heb hem reeds in huis en verschilt bijna niks met deze versie. Enkel de 6...
Lees meer >

Richard B.  |  07-08-2004

6.90 is een te lage score voor deze dvd Hij staat inmiddels alweer op 7,71 . Te weinig voor de film maar meer dan genoeg voor de dvd. :wink:
Lees meer >

Tom L.  |  07-08-2004

Ik heb hem hier staan. Dankzij tlempers maar 10 euro voor betaald (mediamarkt :P). tlempers rules :P Ik heb hem toen ook zelf op dvd gekocht. Schittere...
Lees meer >

StefanoAndoliniSiciliano  |  07-08-2004

6.90 is een te lage score voor deze dvd
Lees meer >

elvis  |  29-07-2004

ik heb pas gekocht :lol: :lol:
Lees meer >

Edwin V  |  29-07-2004

Prachtige film. Weet nog van vroeger op TV hoeveel indruk het splijten van de zee op me maakte. Nu vele jaren later is het nog steeds erg indrukwekkend. Hoewel ...
Lees meer >

Steve Muller  |  28-07-2004

Dit blijft voor mij toch de beste epic film ooit... Ben benieuwd of ze hier ooit nog een remake van maken?
Lees meer >

Robin Meijerman (666)  |  28-07-2004

De echte verzamelaar koopt natuurlijk ook deze er nog bij: http://cgi.liveauctions.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=52933&item=2256297912 8)
Lees meer >

Frank  |  28-07-2004

Jammer dat het niet de uncut versie is van 245 minuten. Deze hebben ze toen uitgebracht bij de 35th verjaardag van deze film. Bestaat er dan een 245-minuten...
Lees meer >

Richard B.  |  27-07-2004

Geweldige film natuurlijk. Deze nieuwe dvd-uitgave vindt ik alleen net niet de moeite waard genoeg om mijn oude ervoor te vervangen. Volgens mij bestaat er btw ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 103
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.