Friends - Series 10 (Episodes 17-18)

Recensent:
Alexander de Mol
26-07-2004

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Friends - Series 10 (Episodes 17-18) (DVD)
Samenvatting

(17 & 18) The Final One – In deze dubbele aflevering van het allerlaatste seizoen van Friends nemen we afscheid van Rachel Green (Jennifer Aniston), Monica Geller (Courteney Cox Arquette), Phoebe Buffay (Lisa Kudrow), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc), Chandler Bing (Matthew Perry) en Ross Geller (David Schwimmer). Allen snijden ze een nieuw hoofdstuk van hun leven aan. De zes stonden elkaar door dik en dun bij. Altijd en overal. Samen zijn ze volwassen geworden. En nu is hun laatste dag samen aangebroken, een dag vol belangrijke gebeurtenissen en totaal onverwachte plotwendingen. Ook al nemen ze nu beslissingen die de rest van hun leven zullen bepalen, toch is er een band die hen voor eeuwig zal blijven verbinden, waar hun paden ook heen leiden.

Commentaar

Aan alle goede dingen komt een eind. Zo ook voor de door het trio Kevin S. Bright, Marta Kauffman en David Crane geproduceerde successerie Friends. Voor een comedy-serie is tien jaar een zeer respectabele leeftijd en doet men er verstandig aan om de serie niet als een nachtkaars uit te laten gaan door deze te lang kunstmatig in leven te houden.
De totale speelduur van de dubbele aflevering The Final One is, ten opzichte van de overige releases waar maar liefst acht afleveringen op stonden, natuurlijk wat aan de korte kant. Het is daarom prettig te constateren dat er (eindelijk) de nodige extra’s op de schijf staan. Anders zou het wel een heel karige afscheidsdisc geweest zijn.
Warner Home Video heeft besloten om de laatste Friends DVD te bestempelen als ‘DVD van de maand’, dus compleet voorzien van rood ovalen stickertje op de frontzijde van de cover. Dit is natuurlijk louter op emotionele gronden gebaseerd, want over het algemeen valt dit predikaat ten deel aan DVD’s die voorzien zijn van een prima beeld- en geluidskwaliteit. En daar staan de schijven uit de Friends-collectie nu ook weer niet om bekend. Over de technische aspecten van deze schijf natuurlijk verderop in deze recensie meer.
De laatste aflevering van Friends trok een slordige 50 miljoen kijkers in de Verenigde Staten, waarmee het voorlopig op de tweede plaats van best bekeken programma’s van het jaar terecht is gekomen. Achter de uitzending van de finale van het American Football, de Superbowl.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 48 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Easter Egg
  • Friends Around the World
  • The One That Goes Behind The Scenes
  • Flashback Gag Reels
  • Friends of Friends
  • Friends of Friends – part II
  • Friends of Friends – part III

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding is gericht op het standaard TV formaat en bedraagt daarom weinig verrassend 4:3 (1.33:1). De (statische) menuschermen staan wel anamorfisch breedbeeld op DVD.
De kwaliteit van het beeld (afkomstig van een NTSC master) is voor een TV serie redelijk te noemen. Tijdens het grootste gedeelte van de afleveringen is, en da’s vooral goed zichtbaar op een PC monitor, nog steeds een redelijke mate van ‘filmgrain’ waarneembaar en is het schaduwdetail niet optimaal. De kwaliteit is er in de loop der jaren wel beter op geworden. De kleurweergave is van een prima niveau. De Nederlandstalige ondertiteling is prima leesbaar maar zou nog steeds iets lager mogen worden geplaatst.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een Engelstalige Dolby Digital 2.0 surroundtrack (192 kbit/s). Ook hier produceert de surround gecodeerde Dolby 2.0 track een heldere en goed verstaanbare dialoog zoals we de afgelopen jaren telkens voorgeschoteld hebben gekregen door Warner. De surroundkanalen zorgen met beperkte inbreng voor de ruimtelijkheid van de track door onder andere de weergave van de geluiden uit het publiek.

Extra's

Warner heeft zich op het gebied van de extra’s ten aanzien van de Friends DVD releases zich nimmer uitgesloofd. Verder dan een clip van The Rembrandts, die de leadsong voor hun rekening namen, en een kort verslag van een trip naar Europa is men over het algemeen niet gekomen. De bonustoevoegingen zijn, wat nu blijkt, tot het laatst bewaard.

Friends Around The World (7:34 min)
Friends Around The World laat o.a. zien hoe de serie in Japan en Duitsland wordt voorgeschoteld. We kijken mee achter de schermen bij het voor ons Nederlanders en Belgen over het algemeen (teken- en kinderfilms uitgezonderd) verfoeide nasynchronisatieproces. Nu heb ik dus al een enorme hekel aan het nasynchroniseren op zich, maar een op de zenuwen werkende Japanse en tenenkrommende Duitse versie van Friends kan natuurlijk echt niet. Natuurlijk is het wel amusant om te zien hoe een aflevering op deze manier tot stand komt. Daarnaast komen een aantal Zweedse fans aan het woord die hun enthousiasme voor de serie laten blijken. De beelden worden overigens aan elkaar gepraat door James Michael Tyler, beter bekend als de op Rachel verliefde Gunther uit de stamkroeg Central Perk.

The One That Goes Behind The Scenes (42:27)
Een uitgebreide achter-de-schermen waarbij diverse personen ingaan op diverse aspecten van de productie. Hierin komen aspecten als het bedenken van het script voor de afleveringen met een compleet team aan schrijvers. We zien daarnaast interviews met onder anderen de bedenkers Kevin S. Bright, Marta Kauffman en David Crane. Ook zie je in deze feature hoe men de geluiden en de muziek aan de film toevoegt. Leuke wetenswaardigheid is voorts dat voor één aflevering van een krappe 25 minuten maar liefst 9 kilometer film werd gebruikt met 12 uur aan materiaal. In de montageruimte moest derhalve voor iedere aflevering nog het nodige knip- en plakwerk verricht worden.

Flashback Gag Reels (31:47 min)
In ruim een half uur passeren de grootste flaters en meest hilarische momenten welke niet in het script voorkwamen, de revue. Deze verzameling bloopers zorgt vanzelfsprekend voor de nodige gymnastiek voor de lachspieren.

Friends of Friends (12:29 min)
In deze Elliott Gould (Jack Geller) en Christina Pickles (Judy Geller) als de ouders van Ross en Monica. Daarnaast komt Maggie Wheeler aan bod die de rol van Janice vertolkte, de almaar terugkerende en van irritante stem voorzien ex-vriendin van Chandler. En als laatste in deze ‘ Friends of Friends’ spreekt Jane Sibbett over haar rol van Carol Willick.

Friends of Friends – part II (19:45 min)
Net als bij de vorige feature heeft men enkele acteurs en actrices opgeduikeld die in het verleden een rol van betekenis hebben gespeeld in de hitserie. Hierin Morgan Fairchild (Nora Bing – moeder van Chandler), Alexandra Holden (Elizabeth – vriendinnetje van Ross). Eddie Cahil (Tag Jones – assistent en vriend van Rachel), Paget Brewster (Kathy – vriendin van Joey en later Chandler) en de jeugdige Cole Sprouse (Ben Geller – zoontje van Ross).

Friends of Friends – part III (19:38 min)
In het derde deel komen nog een paar gastrolvertolkers aan het woord waaronder June Gable (Estelle Leonard – Joey’s impresario), Lauren Tom (Julie – vriendin van Ross), David Arquette (Malcolm – Phoebe’s stalker), Debra Jo Rupp (Alice Knight – vriendin van Frank Buffay), Teri Garr (Phoebe’s Abbott Sr.) en Bonnie Somerville (Mona – vriendin van Ross).

Easter Egg (0:59 min)
Voor de Easter Egg verwijzen we jullie naar de hiervoor speciaal ingerichte Easter Egg-sectie op onze website.

Conclusie

Het zit erop. De laatste aflevering van Friends is een feit. Na een succesvolle periode van tien jaar vond men het welletjes. Er zal geen nieuw seizoen meer komen met de perikelen van Rachel, Phoebe, Ross, Chandler, Monica en Joey. Hoewel laatstgenoemd personage binnenkort in een eigen serie te zien zal zijn. De liefhebbers van Friends zullen het moeten doen met de collectie van 30 DVD’s die Warner inmiddels op de markt heeft gebracht met daarop alle afleveringen uit de periode 1994 - 2004.
Ondanks dat velen de serie zullen missen, zal men over het algemeen van mening zijn dat het beter is om op je hoogtepunt te stoppen. Ook het laatste seizoen is weer erg vermakelijk gebleken, althans wat mij betreft.
Op het gebied van beeld en geluid is er niet veel nieuws onder de zon. Wat wel een relatief unicum is voor een Friends DVD is de toevoeging van een aantal interessante extra’s, met in dit geval een speelduur van meer dan twee uur. Deze finale DVD behoort natuurlijk zonder twijfel thuis in de collectie van de fan!

Laatste reacties

MGdutch  |  21-01-2005

Waardige afsluiter van een geweldig leuke serie :) .
Lees meer >

HiddeV  |  21-01-2005

Joey is bij Veronica terecht gekomen. Heb gezocht naar thread van Joey kan m niet vinden terwijl ik zeker weet dat ie er was, kan iemand m vinden?
Lees meer >

X  |  01-08-2004

September al de premiere van "Joey". Can't wait!
Lees meer >

Pieter Kleine  |  31-07-2004

Kan het zijn dat die extra ruimte bestemd is voor de Best of dvds van Friends?
Lees meer >

G Thang  |  29-07-2004

Ja, natuurlijk blijft heel leuk. Via www.suprnova.org is dat heel gemakkelijk. Wel een aanrader om eerst BitTornado te downloaden (Zoek zelf maar...aangez...
Lees meer >

evenflow123  |  28-07-2004

waar kan je deze bekijken??? Ik heb de Trorentfile via het forum van Joeytv.net
Lees meer >

X  |  27-07-2004

Het interview met oprah in Central Perk is inderdaad erg leuk. Die mis ik eigenlijk op de laatste dvd. Jammer dat het afgelopen is, maar helaas komt aan alles e...
Lees meer >

Zwollywood  |  27-07-2004

www.suprnovA.org :wink: en ik ga gewoon zelf wat dvd'tje maken met wat extra's (interviews bij oprah en leno enz....(wat dus ook te vinden is op suprnov...
Lees meer >

Léon Bolweg  |  26-07-2004

waar kan je deze bekijken??? Misschien via kazaa. Ik heb hem via suprnove.org Een site waarbij je torrentfils kan downloaden, meer kan ik er niet over zegge...
Lees meer >

HiddeV  |  26-07-2004

komt er nog een dvd(s) uit met allemaal extra's, is namelijk in mijn box wel ruimte voor.
Lees meer >

dominique van den hoek  |  26-07-2004

waar kan je deze bekijken???
Lees meer >

evenflow123  |  26-07-2004

Gelukkig komt de box in oktober uit. Dan heb ik ook eindelijk de verzameling compleet. Voor iedereen die de pilot van Joey gaat kijken heb er niet al te vee...
Lees meer >

Léon Bolweg  |  26-07-2004

Gelukkig komt de box in oktober uit. Dan heb ik ook eindelijk de verzameling compleet. Voor iedereen die de pilot van Joey gaat kijken heb er niet al te vee...
Lees meer >

d-fens  |  26-07-2004

Alhoewel ik een grote Friends-fan ben, ben ik toch blij dat de serie ten einde is. Zoals reeds vermeld in de recensie, je moet stoppen wanneer het goed gaat. Ee...
Lees meer >

martini  |  26-07-2004

Echt jammer dat dit alweer de laatste aflevering ooit is. Gelukkig een heleboel extra's.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
2.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 160
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.