Pulp Fiction (CE)

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Pulp Fiction (CE) (DVD)
Samenvatting

Vincent Vega (John Travolta) en Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) zijn twee criminelen die werken voor de bikkelharde Marsellus Wallace (Ving Rhames). Zij krijgen de opdracht om een mysterieus zwart koffertje te bemachtigen. Tevens heeft Vincent beloofd om Mia (Uma Thurman), de vrouw van Marsellus, een leuke avond te bezorgen. Maar als hij op voorhand had geweten hoe dit uit de hand zou lopen... En dan is er ook nog de veelbelovende bokser Butch Coolidge (Bruce Willis), die van Marsellus een behoorlijk bedrag heeft geïncasseerd om in de vijfde ronde neer te gaan. Maar of Butch zich aan deze afspraak gaat houden?

Commentaar

Pulp Fiction behoeft eigenlijk geen verdere toelichting. Vrijwel iedere filmliefhebber zal op zijn minst gehoord hebben van deze misdaadprent, en de meeste van hen zullen hem ook daadwerkelijk gezien hebben. Toch, voor de leken: In 1992 had regisseur Quentin Tarantino (wie kent hem tegenwoordig niet?) met het minimalistische, maar zeer geslaagde Reservoir Dogs al de nodige interesse geoogst, maar met Pulp Fiction (1994) werd hij voorgoed op de kaart van Hollywood geplaatst. De film sleepte dan ook vele prijzen in de wacht, onder meer voor het script, de soundtrack, het acteerwerk en de regie. Geheel terecht, want ook tien jaar na dato is en blijft het een ontzettend coole film, met de vaak geïmiteerde, maar nooit geëvenaarde Tarantino-stempel. En dus kun je onder andere rekenen op veel geweld en uitermate sterke dialogen. Maar ook de cast is niet misselijk, met grote namen als John Travolta (die door Pulp Fiction ineens weer meetelde), Samuel L. Jackson, Harvey Keitel, Uma Thurman en Bruce Willis. Maar dit alles weten de fans van de film natuurlijk al lang. Laten we daarom geen woorden meer vuil maken en het houden bij de constatering dat Pulp Fiction een film is die iedere zelfrespecterende filmliefhebber gezien moet hebben! Een aantal jaar geleden is de film reeds op DVD verschenen, maar nu komt RCV met een nieuwe 2-disc Collector’s Edition. Of het een echte aanrader is voor de verzamelaar lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1994
Speelduur: 148 min
Verpakking: Duo FlexBox Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045206017

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Documentary
  • Pulp Fiction Receives the Palm D’Or

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Over het beeld van deze nieuwe DVD van Pulp Fiction kunnen we kort zijn. Dat is namelijk uitstekend, net als op de oudere uitgave al het geval was (de transfers op beide uitgaven zijn volledig identiek). De anamorfe 2.35:1-transfer heeft namelijk een scherpe en solide uitstraling, met een perfecte kleurverzadiging. Edge enhancement is slechts in zeer minimale mate toegepast, en neemt dus nergens storende proporties aan. Wat kleine vuiltjes en de sporadisch aliasing zorgen wél voor een puntje aftrek, en ook de ondertiteling is nogal prominent aanwezig. Maar dan resteert nog steeds een vette voldoende.

Geluidskwaliteit

Net als op de oudere uitgave van de film ook dit keer twee Engelse audiosporen, de ene in het Dolby Digital-formaat, de andere in DTS. Beide sporen maken wederom gebruik van hun hoogst mogelijke bitrate (respectievelijk 448kbit/s en 1508kbit/s). Aangezien Pulp Fiction het voornamelijk van zijn dialogen moet hebben, hoef je echter geen heel agressieve audiobeleving te verwachten. Qua surroundgebruik blijft het bijvoorbeeld bij de sporadische muziek en wat subtiele ambiance. Meestal ligt de nadruk sterk op de voorkanalen, met dialogen die goed beperkt blijven tot de centerluidspreker. Maar goed, dat past prima bij de film, nergens heb je het gevoel dat je op geluidsgebied iets mist. Bovendien is de klank van het geluid prima, en is van ruis, vervorming of andere storende factoren geen sprake. Het DTS-spoor klinkt iets beter gecontroleerd in het hoog dan zijn Dolby-broertje, maar daar is (wederom vanwege het dialoog-geörienteerde karakter) slechts incidenteel iets van te merken.

Extra's

Op een ‘Collector’s Edition’ horen natuurlijk de nodige extra’s thuis. Wat dat betreft valt er op het tweede schijfje van deze set inderdaad wel het een en ander te beleven, al moeten we constateren dat we er hier in Nederland weer eens beduidend minder goed vanaf komen dan in Amerika. Extra’s als een trivia-track en verschillende interviews ontbreken onder meer. De volgende (Nederlands ondertitelde) toevoegingen tref je wél aan op ‘onze’ versie:

Documentary (31 min)
In deze documentaire, die voluit “Pulp Fiction: The Facts” heet, wordt door middel van interviews met betrokkenen (waaronder Quentin zelf) een beeld gegeven van de start van Tarantino’s carrière, zijn stijl, en uiteraard de productie van Pulp Fiction. Een redelijk interessante extra, maar omdat het geheel bestaat uit een aaneenschakeling van korte, losstaande interviewfragmenten ontbreekt een duidelijke lijn.

Deleted Scenes (25 min)
Onder deze noemer vind je vier verwijderde scènes, elk voorafgegaan door een enthousiaste en interessante toelichting van Tarantino. Ook tref je een langere versie van de befaamde “Jackrabbit Slim’s”-scène aan. Helaas is de kwaliteit van het beeld (2.35:1 niet anamorf) niet al te best.

Behind the Scenes (11 min)
Een B-roll, waarbij je meekijkt met de opnames van een tweetal scènes.

Interviews (6 min)
Een aardige featurette over het visuele aspect van Pulp Fiction, en dan met name wat betreft het ontwerp van de sets. Aan het woord komen David Wasco, production designer, en Sandy Reynolds-Wasco, set designer.

Pulp Fiction Receives the Palm D’Or (5 min)
Beelden van de uitreiking van de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 1994. We zien en horen hoe Quentin Tarantino, bijgestaan door de cast, de prijs in ontvangst neemt.

Trailers
Een 11 minuten durende aaneenschakeling van teaser- en bioscooptrailers van Pulp Fiction, in verschillende talen. Tevens is op de eerste disc een verzameling promotrailers te vinden (van Reservoir Dogs, Jackie Brown en Things to Do in Denver When You’re Dead).

Conclusie

Pulp Fiction is de ijzersterke misdaadfilm van Quentin Tarantino, waarin verschillende verhaallijnen elkaar kruisen en overlappen. Ook tien jaar na dato weet de film nog steeds te boeien. Ruime tijd geleden is Pulp Fiction door RCV op DVD uitgebracht. Daarop stond de film met uitstekend beeld en geluid, maar extra’s ontbraken. En dat terwijl er in Amerika een uitgebreide Collector’s Edition verkrijgbaar was. Nu ligt ook in Nederland een CE in de winkels, die een tweede disc met extra’s bevat (de eerste disc is op audiovisueel gebied volledig identiek aan de oudere uitgave). Liefhebbers die hopen op een exacte kopie van de R1-DVD moeten we echter teleurstellen. Want diverse extra’s van de R1-editie ontbreken op deze R2-versie, zoals een trivia-track en verschillende interviews. Toch vind je een klein aantal aardig extra’s op ‘onze’ versie, zoals een handvol verwijderde scènes en een paar redelijk interessante featurettes. Het had dus slechter gekund, maar ook stukken beter. Verzamelaars die op zoek zijn naar de meest uitgebreide versie zullen dus moeten importeren.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Oosterhuis  |  21-01-2007

:lol: Dat had mijn antwoord moeten zijn, inderdaad!
Lees meer >

Aloys  |  21-01-2007

Maar waar is Zed ? :D Zed's dead..
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  21-01-2007

Zed zit hier in: Het verhaal kent behalve de drie bovengenoemde plotten, nog een aantal andere subplotjes. Al die plotten lopen door elkaar heen en zijn tota...
Lees meer >

mercapto  |  21-01-2007

Mooi stukje :) Maar waar is Zed ? :D
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  21-01-2007

Het verhaal van "Pulp Fiction" kan worden opgedeeld in drie delen; 'Vincent Vega and Marsellus Wallace's Wife', waarin Vincent Vega (John Travolta) Mia (Uma Thu...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  12-10-2006

Overgewaardeerd. :roll: Heiligschennis :mrgreen:
Lees meer >

Richard B.  |  12-10-2006

Overgewaardeerd. :roll: Maar ondanks dat is het nog wel een amusante film. Ik had de oude non-anamorfische UK-editie al maar toen ik deze SE tegenkwam in d...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  13-05-2006

Wat een geweldige cult-klassieker dit paradepaardje van Tarantino wat vaak geïmiteerd maar nooit geëvenaard is,ook Tarantino zelf zal deze film nooit meer overt...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  29-10-2004

Ach RCV had het idd beter kunnen doen maar ik vind de verpakking toch niet lelijk zoals ik sommigen hoor roepen. En de extra's zijn mijns inziens ook best acce...
Lees meer >

Movie_G  |  21-08-2004

heb hem ook .. A MUST HAVE !!!
Lees meer >

Jeroen vS  |  17-08-2004

Is het het waard om één van deze twee versies in Engeland te bestellen en zo ja, welke? Ik zie al een verschil in extra's, maar bij de C.E. hebben ze volgens mi...
Lees meer >

Daniel1974  |  06-08-2004

Gezien het verschil in pris, zou ik voor deze gaan.
Lees meer >

Frank  |  06-08-2004

Waarvoor gaan nu? de eerste 1 disk versie of deze? Wat wil je? Alleen de film of ook wat extra's (wetende dat er in Amerika en Engeland een release verkrijgb...
Lees meer >

Daniel1974  |  06-08-2004

Gezien het verschil in pris, zou ik voor deze gaan.
Lees meer >

Dr.Dromedaris  |  06-08-2004

Waarvoor gaan nu? de eerste 1 disk versie of deze?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 246
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.