Star Wars Trilogy

Recensent:
Nathan Strik
11-09-2004

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Star Wars Trilogy (DVD)
Samenvatting

NB: In deze recensie wordt de boxset en de extra disc besproken, voor een uitgebreide recensie van de drie afzonderlijke films, zie hieronder:

Deze speciale boxset van de originele Star Wars trilogie bevat de drie originele films (deel 4, 5 en 6 van het Star Wars-verhaal) en een bonusdisc met een hele zwik aan extra\'s. De kartonnen set bevat de 4 discs, allen in transparante keepcase. De covers van de drie films zijn in dezelfde stijl gedaan als de DVD\'s van Phantom Menace en Attack of the Clones. Om tegemoet te komen aan de wensen van veel fans om het originele artwork te zien, heeft Fox besloten om de prints op de discs te voorzien van oud artwork. Ook aan de binnenzijde van elke DVD-cover kun je een mooie print zien van kunst die is gemaakt voor de drie originele films.

Commentaar

Het duurde even voor de originele Star Wars-films uitkwamen op DVD. Op 22 september 2004 brengt Fox dan eindelijk deze langverwachte DVD-set uit. Dat is nog relatief snel, gezien het uitgebreide restaureerwerk dat de films moesten ondergaan. Ook wilde bedenker George Lucas eerst liever wachten tot Episode III uit was, wat zou hebben betekend dat deze set pas op zijn vroegst in 2005 uit zo gaan komen. Gelukkig is het één en ander, mede door de grote druk van de fans, wat vervroegd. Helaas is er geen gehoor gegeven aan de smeekbede van veel fans om de originele versies van de films uit 1977, 1980 en 1983 op de schijfjes te zetten. Dat was, met seamless-branching technieken, of het toevoegen van een extra disc, technisch gezien best mogelijk geweest. Helaas is dat dus niet zo, waardoor de versies op deze DVD dus gebaseerd zijn op de Special Edition versies die in 1997 opnieuw werden uitgebracht in de bioscoop.

Maar daar blijft het niet bij, wederom vond George Lucas het nodig om enkele aanpassingen te doen aan de drie films. Sommige toevoegingen zijn zeker een verbetering; zoals bijvoorbeeld de veel mooiere CGI Jabba in A New Hope (zie screenshot 1 en 2 voor een vergelijking tussen de oude S.E. en de DVD S.E.). Ook de gloed-effecten van het lichtzwaardgevecht tussen Obi-Wan en Darth Vader zijn opnieuw gedaan en zien er nu veel beter uit. De toevoeging van acteur Ian McDiarmid in The Empire Strikes Back (zie die recensie voor meer info en een screenshot) is tevens een verbetering, net als het weghalen van de schreeuw van Luke als hij valt. Helaas zijn de \'verbeteringen\' in Episode VI niet om over naar huis te schrijven (zie voor een gedetailleerde uitleg die recensie). Toch is over het algemeen het gevoel van de klassieke trilogie behouden gebleven op DVD. En is er werkelijk geen excuus voor de fans om deze prachtige DVD-set niet aan te schaffen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 612 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
 • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 712626016342

Extra's

 • Trailers & TV Spots
 • Audiocommentaar bij elke film
 • Documentaire: The Empire of Dreams
 • The Characters of Star Wars
 • The Birth of the Lightsaber
 • The Legacy of Star Wars
 • Galleries en Video Games
 • Episode III Preview

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

NB: Hieronder vind je een korte samenvatting van de beeldkwaliteit van de drie DVD\'s. Voor een gedetailleerde beschrijving, zie de afzonderlijke recensies.

Alledrie de films zijn gerestaureerd en worden gepresenteerd in de anamorfe 2.35:1 beeldverhouding die de films ten tijde van hun release hadden. De restauratie is prachtig gedaan en vooral de beeldscherpte en de totale afwezigheid van filmvlekjes en vuiltjes maakte indruk. In A New Hope zien we soms wat hele lichte verkleuringen in het beeld en is soms het schaduwdetail wat minder, maar over de gehele linie genomen hebben deze films er nog nooit beter uitgezien. De transfers zijn dan ook afkomstig van een high-definition kopie van de originele negatieven, die opnieuw zijn gerestaureerd. Deze restauratie is naar mijn mening nog beter gedaan dan die waarop de 1997-versies op gebaseerd waren en dat uit zich vooral in de kleurweergave. De films zijn ditmaal helemaal digitaal op kleur gecorrigeerd, waardoor George Lucas in sommige scènes kleurdetails kon oproepen die in vorige versies wat te wensen over lieten. Dit komt soms als een kleine schok, vooral de diepgroene kleur van Jabba\'s rug verraste me, maar over de gehele linie bezorgen deze kleurcorrecties de films een consistentie en een frisse uitstraling die je laten vergeten dat we het hier hebben over materiaal van dik 30 jaar oud. Drie werkelijk prachtige transfers, die onze hoogste waardering ruim verdienen.

Geluidskwaliteit

NB: Hieronder vind je een korte samenvatting van de geluidskwaliteit van de drie DVD\'s. Voor een gedetailleerde beschrijving, zie de afzonderlijke recensies.

Ook het geluid van de drie films is niet ongemoeid gelaten. Werden de films voor hun 1997-release al opnieuw gemixt in 5.1, de tracks op deze DVD\'s worden zelfs gepresenteerd in Dolby Digital 5.1 EX, wat de tracks ideaal maakt voor mensen met de nieuwste Home Theatre-apparatuur. Het enige minpunt is dat de tracks een heel klein beetje minder dynamisch klinken dan tracks van tegenwoordig. Vooral in A New Hope heeft dat euvel toegeslagen. Soms klinken de stemmen in die film namelijk dof op het ene moment en weer helderder op het andere moment. Dit kan soms een onnatuurlijk geluidsbeeld opleveren, iets waar de overige twee films gelukkig geen last van hebben. Ook is de muziek in de achterkanalen van A New Hope vreemd genoeg van kanaal gewisseld, terwijl geluidseffecten wel goed geplaatst zijn. Maar over het algemeen klinken de drie tracks beter dan je ooit hebt gehoord, vooral op het gebied van surroundgebruik en het laag. Ook het LFE-kanaal wordt dus uitstekend benut. Deze drie tracks zijn een waar auditief genot voor iedere Star Wars-liefhebber.

Extra's

De drie nieuwere prequel-films (Phantom Menace, Attack of the Clones en het nog uit te komen Revenge of the Sith) werden/worden uitgebracht in 2-disc S.E. sets. Hoewel de losse discs van de drie films enkel de film en het audiocommentaar bevatten, heeft Fox in deze Star Wars Trilogy Boxset de extra\'s van alledrie de originele films gebundeld op een vierde disc.

Audiocommentaar bij elke film
Alledrie de films zijn voorzien van audiocommentaar door regisseur/bedenker George Lucas, actrice Carrie Fisher, sound-designer Ben Burtt en special-effects man Dennis Muren van ILM. Bij Episode V worden ze ook nog vergezeld door de regisseur van die film: Irvin Kirshner. Voor een gedetailleerde beschrijving van deze audiotracks zie de afzonderlijke recensies. Gelukkig zijn al deze commentaartracks meer dan de moeite waard.

Documentaire: The Empire of Dreams (151 min.)
In deze fantastische (en nieuw-geproduceerde) documentaire wordt het gehele achtergrondverhaal van de Star Wars-films uit de doeken gedaan. De documentaire begint met een introductie van de tijd waarin de filmindustrie zich eind jaren \'70 bevond en hoe George Lucas uiteindelijk zijn Star Wars-project van de grond kreeg. Hierna wordt de productie van alledrie de originele films op gedetailleerde wijze uit de doeken gedaan, met veel B-Roll materiaal en shots uit de oude filmversies ertussen gemonteerd. De documentaire interviewt alle belangrijke medewerkers van deze films en geeft zodoende een zeer compleet beeld van de trilogie. De docu eindigt met een voetnootvermelding voor George Lucas\' huidige projecten: de drie prequel-films waarvan het derde deel volgend jaar in de bioscopen zal verschijnen. Een uitermate interessante documentaire. Het enige minpunt is wel dat er niet zo uitgebreid wordt ingegaan op de Special Editions en waarin ze verschillen van de oude films. Voor bezitters van de Special Edition VHS-versie een reden dus om zuinig te zijn op de documentaires op die banden.

The Characters of Star Wars (19 min.)
In deze korte docu worden de personages uit het Star Wars-universum verder uitgediept. Ook zie je hoe de meer fantastische monsters en aliens toentertijd werden gemaakt en welke invloed de, toen nog redelijk talrijke, beperkingen van special effects hadden op de \'look\' van de aliens. Wederom een zeer interessante featurette, ook hier weer jammer dat er met geen woord wordt gerept over de enkele toegevoegde CGI-aliens aan deze nieuwe filmversies.

The Birth of the Lightsaber (16 min.)
De spectaculaire lichtzwaardgevechten in de film staan bij menig bioscoopganger in het geheugen gegrift. In deze nieuwe documentaire legt sounddesigner Ben Burtt uit waar het geluid vandaan kwam (een oude filmprojector en het gezoem van een kapotte microfoon blijkbaar) en krijg je een kijkje in het maken van de gloed-effecten voor de Lightsabers. Een erg informatieve documentaire.

The Legacy of Star Wars (13 min.)
Hier leggen een aantal belangrijke filmmakers, waaronder Steven Spielberg, Peter Jackson, Dean Devlin en anderen uit wat Star Wars voor hun persoonlijk betekend heeft. Ook zie je wat een enorme revolutie in de special effects-wereld deze film was. En dat de verschillende innovaties van Lucas\' bedrijfjes hebben geleidt tot oa.: digitale montageprogramma\'s, de opkomst van CGI en de stichting van Pixar Animation Studios (de makers van oa. Finding Nemo) en nog veel meer.

Trailers & TV Spots
Op deze DVD zijn ook een heleboel trailers en TV-spots te vinden. Van alle films vind je de originele teaser en bioscooptrailer terug, alsmede de trailer van de re-release. Ook de trailer van de Special Editions uit 1997 staat op de disc en zoals gezegd ook een heleboel TV-spotjes.

Galleries en Video Games
De DVD heeft ook een zeer uitgebreide gallery waar je ontwerpen en productiefoto\'s voor alledrie de films kunt bekijken. Ook zie je veel van de originele poster-art hier terug. Daarnaast staat er voor X-Box bezitters ook nog een speelbare demo op van het spel Star Wars: Battlefront, alsmede een trailer van dit spel en er staat ook een featurette op van het Episode III-spel dat volgend jaar uitkomt.

Episode III Preview (9 min.)
Last but not least krijg je 9 minuten lang een kijkje achter de schermen bij Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, dat in 2005 in de bioscopen zal draaien. Je ziet helaas geen beelden uit de film zelf, maar wel word je lekker gemaakt met veel blue-screen opnames en wat close-ups van artwork. Natuurlijk komt Hayden Christensen ook nog even voorbijstampen in zijn Darth Vader pak. Deze featurette maakt zeker nieuwsgierig naar het derde deel, waar de brug tussen de oude en de nieuwe trilogie geslagen zal worden.

Conclusie

De Star Wars Trilogy boxset is een must voor alle fans van de films. Hoewel deze aangepaste versies zo hun minpunten hebben, zijn de films over het algemeen beter dan ooit. Dit heeft ook zijn weerslag in de beeldkwaliteit, die werkelijk fenomenaal is; de films zien er indrukwekkender uit dan ooit tevoren. Ook het geluid maakt indruk, op een paar kleine minpuntjes na bij A New Hope. De vierde disc, in combinatie met de uitermate interessante audiocommentaren, zorgen daarnaast voor een zeer goede selectie bonusmateriaal. Als deze set ons predikaat TOPPER niet verdient dan weet ik het ook niet meer. Een set die alle verwachtingen waarmaakt en soms zelfs overtreft, aanrader!

Laatste reacties

Eric van Ballegoie  |  27-09-2004

Gezien de grote hoeveelheid reacties op deze recensie hebben we de thread moeten splitsen en hebben we alle reacties naar een nieuwe thread verplaatst. Ga i...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1729
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.